1.045.722

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tőkétől a pohárig

Amit a szőlőről és a borról tudni érdemes

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-357-159-0
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: "Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat."
Ez a könyv elsősorban arra vállalkozik, hogy a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos általános és korszerű ismeretek mellett kitekintést adjon a világba, mert a jelenlegi helyzet és a várható trend ismeretében jelölhetjük meg csak saját feladatainkat. Szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani azokra is, akik most fedezik föl a maguk számára a bort. Minél szélesebb bázisa van egy társadalomban a borkultúrának, annál sikeresebb az ágazat létezése és fejlődése. Ezért a szakirodalom sem fordulhat csak a szakemberekhez, hanem az a feladata, hogy közérthető stílusban minél több embert lásson el korszerű, hasznos tudással, áttekintő képességgel, mert végső soron így lehet a legeredményesebben harcolni a patópáloskodás, az ostoba mítoszok, makacs előítéletek, a bezárkózás és a háryjánoskodás ellen.

Tartalom

Töprengő12
Bevezetés18
A szőlőnövény
Származása és története24
Szőlőövezetek26
Alaktani elírás30
Éghajlat és terroir40
Telepítés48
Munkák a szőlőben58
Támrendszerek64
Ökológiai egyensúly68
Betegségei72
Vörösborszőlő-fajták76
Fehérborszőlő-fajták80
A szüret86
Azok a csodálatos szemek96
A bor
A pince98
A borkészítés módjai100
A mikroorganizmusok szerepe106
A bor kezelése és érlelése111
A vörösbor készítése116
A fehérbor készítése123
A siller és rozéborok készítése125
Hordók és más tárolóedények130
Hordókészítés136
Borbetegségek és borhibák140
Különleges borok, borkülönlegességek
A vincellér145
Aszúborok146
Jégborok152
Borkülönlegességek154
Champagne, pezsgők, habzóborok156
Garázsborok166
Borecetek168
Borkóstolás
Gyertyafény171
Összkép a borról172
Borbírálat174
Érzékszervek és aromák176
A kulturált borfogyasztás
Sétálva tanulni181
Palackok és címkék182
Parafa dugók187
Dugóhúzók192
Poharak194
A bor szervírozása198
A bor hűtése201
Gasztronómia és a bor204
A bor élettani szerepe211
Híres termőhelyek
Jogos aggodalmak221
Franciaország222
Olaszország228
Spanyolország232
Portugália236
Németország240
Magyarország246
Ausztria260
Svájc262
Kelet- és Dél-Európa264
Kalifornia266
Ausztrália, Új-Zéland270
Dél-Afrika274
Chile és Argentína276
Akik nem akarnak lemaradni278
Kezek282
Kis borszótár284

Tamás Jenő

Tamás Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem