1.061.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tőkétől a pohárig

Amit a szőlőről és a borról tudni érdemes

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Pécs
Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-357-159-0
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva. 3., átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


A Tőkétől A Pohárig Töprengő
TÖPRENGŐ

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: „Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat. " Tudta, hogy miről beszél. A bort a... Tovább

Előszó


A Tőkétől A Pohárig Töprengő
TÖPRENGŐ

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: „Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat. " Tudta, hogy miről beszél. A bort a vegyészek minden komplikáció nélkül felbonthatják alkotóelemeire, egyszerű rutinfeladat, de azt - valószínűleg a legfontosabbat - ők sem tudják és mások sem; legkevésbé azok. akik azt hiszik, hogy ők a borról mindent tudnak: hogyan olvadnak össze az illatok, zamatok, savak egy szavakkal leírhatatlan harmóniába. Á számtalan alkotóelem olyan, mint egy száztagú szimfonikus zenekar, ahol mind a száz zenész művésze a saját hangszerének, mégis végtelen alázattal alárendelik magukat az összhangnak, mert a mű magasrendű mondanivalóját csak így közvetíthetik. Hogy soha el nem felejthető, katartikus élményt nyújt-e a zenekar vagy tucatélményt, amit udvariasan megtapsol az ember. s utána hamar elfelejt, az természetesen függ a karmestertől, tehát a vincellértől is - és nem csak a szaktudásától. tapasztalatától, hanem elsősorban odaadásától - de függ nagyrészt olyan tényezőktől, amelyeket csak részben vagy egyáltalán nem tudunk befolyásolni. Ami bevált a tavalyi évjáratnál, azt nem lehet automatikusan megismételni az ideinél.
Európa és a többi kontinens borászata hatalmas átalakulásban van. Az önológia tehát a bortudomány rendkívül jelentős fejlődésen ment át a 20. század második felében. Új technikákat és technológiákat vezettek be. amelyek segítségével jobb borokat lehet előállítani vagy totálisan manipulálni.
Még sohasem volt egy időben olyan sok nagy bor, mint ma, mégis azt állítja egy neves önológus, hogy a szőlő által kínált potenciális lehetőségeink 30%-ánál tartunk még csak.
Ha ez igaz. akkor a borkészítés jövője még előttünk van. pedig olyan évezredek állnak mögöttünk. amelyekben a bor kultusz és mítosz volt. Nem véletlen, hogy ma rengeteg nézet jelenik meg
és csap össze a bor jövőjével kapcsolatban. Az egyik tábor számára a termőhely és a természetes művelésmód a legfontosabb, illetőleg, hogy a borkészítés folyamatába csak olyan mértékben avatkozzon bele az ember, ami feltétlenül szükséges. A másik tábor számára a termőhely és a természetes folyamatok alárendelt szerepet játszanak, mert a pincetechnikában és e technika állandó fejlesztésében látja a bor jövőjét. Mindkét tábor kisebb-nagyobb mértékben minden bortermelő országban megtalálható. Gondoljunk csak arra, hogy világszerte milyen népszerűek lettek a pincelátogatások. Emberek sokasága bámulja elbűvölve a csillogó-villogó acéltornyokat, hipermodern s aj tolókat, a számítógép vezérelte palackozó-csomagoló gépsorokat stb. Megkóstolják a borokat, aztán emelkedett hangulatban elvonulnak. Nincs ebben semmi kivetendő, a baj csak az, hogy lassan senki sem kíváncsi már a szőlőre, ahonnan (állítólag) az alapanyag származik. Pedig ha a szőlőt néznék meg először, akkor sok esetben már nem lennének kíváncsiak a szupermodern pincére, a borokra meg végképp nem.
A technika ugrásszerű fejlődése egyszerre túl sok olyan eszközt, eljárást ad az ember kezébe, amelyeknek a hatását nem ismerjük ma még, ezért mind több lesz a felelősen gondolkodók száma, akik tudják, hogy nem lehet kidobni a kipróbálatlan új kedvéért a kipróbált és bevált régit; nem lehet könnyelműen hátat fordítani annak az alapnak, amit évezredek tapasztalata hozott létre. Semmi kétség, az új technika és technológia számos eleme hatalmas és pozitív fejlődést jelentett és jelent ma is, de csak ott, ahol szervesen illeszkedik az évezredek óta kipróbált alapfolyamatokba. Nincs itt szó csökönyös maradiságról, hanem ragaszkodás ahhoz az évezredes bölcsességhez, amit a közmondás úgy fejez ki: Ne dobd el a régi vödröt addig, amíg meg nem győződtél arról, hogy az új nem lyukas. Vissza

Fülszöveg

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: "Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat."
Ez a könyv elsősorban arra vállalkozik, hogy a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos általános és korszerű ismeretek mellett kitekintést adjon a világba, mert a jelenlegi helyzet és a várható trend ismeretében jelölhetjük meg csak saját feladatainkat. Szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani azokra is, akik most fedezik föl a maguk számára a bort. Minél szélesebb bázisa van egy társadalomban a borkultúrának, annál sikeresebb az ágazat létezése és fejlődése. Ezért a szakirodalom sem fordulhat csak a szakemberekhez, hanem az a feladata, hogy közérthető stílusban minél több embert lásson el korszerű, hasznos tudással, áttekintő képességgel, mert végső soron így lehet a legeredményesebben harcolni a patópáloskodás, az ostoba mítoszok, makacs előítéletek, a bezárkózás és a háryjánoskodás ellen.

Tartalom

Töprengő12
Bevezetés18
A szőlőnövény
Származása és története24
Szőlőövezetek26
Alaktani elírás30
Éghajlat és terroir40
Telepítés48
Munkák a szőlőben58
Támrendszerek64
Ökológiai egyensúly68
Betegségei72
Vörösborszőlő-fajták76
Fehérborszőlő-fajták80
A szüret86
Azok a csodálatos szemek96
A bor
A pince98
A borkészítés módjai100
A mikroorganizmusok szerepe106
A bor kezelése és érlelése111
A vörösbor készítése116
A fehérbor készítése123
A siller és rozéborok készítése125
Hordók és más tárolóedények130
Hordókészítés136
Borbetegségek és borhibák140
Különleges borok, borkülönlegességek
A vincellér145
Aszúborok146
Jégborok152
Borkülönlegességek154
Champagne, pezsgők, habzóborok156
Garázsborok166
Borecetek168
Borkóstolás
Gyertyafény171
Összkép a borról172
Borbírálat174
Érzékszervek és aromák176
A kulturált borfogyasztás
Sétálva tanulni181
Palackok és címkék182
Parafa dugók187
Dugóhúzók192
Poharak194
A bor szervírozása198
A bor hűtése201
Gasztronómia és a bor204
A bor élettani szerepe211
Híres termőhelyek
Jogos aggodalmak221
Franciaország222
Olaszország228
Spanyolország232
Portugália236
Németország240
Magyarország246
Ausztria260
Svájc262
Kelet- és Dél-Európa264
Kalifornia266
Ausztrália, Új-Zéland270
Dél-Afrika274
Chile és Argentína276
Akik nem akarnak lemaradni278
Kezek282
Kis borszótár284-286

Tamás Jenő

Tamás Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A tőkétől a pohárig A tőkétől a pohárig A tőkétől a pohárig A tőkétől a pohárig

Szép állapotú példány.

Állapot:
5.000 ,-Ft
25 pont kapható
Kosárba