A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Fülszöveg
A „molekuláris gasztronómia" meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és a főzés technológiájáról - vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet egyik megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyek révén nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz.
This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedékeken át örökölt, sosem vitatott konyhai fogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi, és gyakran megcáfolja e hiedelmeket - közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél.
A tökéletes ebéd az Akadémiai Kiadó Konyhatudomány című sorozatának második kötete, amely érthetően, élvezetesen ismerteti...
Tovább
Fülszöveg
A „molekuláris gasztronómia" meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és a főzés technológiájáról - vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet egyik megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyek révén nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz.
This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedékeken át örökölt, sosem vitatott konyhai fogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi, és gyakran megcáfolja e hiedelmeket - közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél.
A tökéletes ebéd az Akadémiai Kiadó Konyhatudomány című sorozatának második kötete, amely érthetően, élvezetesen ismerteti meg az olvasót a főzés folyamataival.
Vissza
Tartalom
Előszó 11
Bevezetés 15
Összetett világunk 16
ELSŐ FEJEZET
Kemény tojás majonézzel 19
Eretnekség! 20
Örökségünk megújítása 23
Tényleg olyan jó ötlet ez? 23
A molekuláris gasztronómia születése 24
Ismét a konyhában 25
Hogyan készítsünk „jó" kemény tojást? 26
A tojáshéj nem reped meg főzés közben 27
Főzési praktikák ezrei 28
Könnyen leszedhető héj 31
A tojásfehérje nem gumiszerű,
a sárgája pedig nem morzsálódik 32
Mekkora hőmérsékleten fő meg a tojást 34
Helyes az elképzelésünké 35
A tojásnak nincs kénes szaga, és a sárgája nem zöldes 36
A sárgája pontosan középen helyezkedik el 37
A jelenség megértése 38
Szakács legyek vagy vegyészé 40
Most pedig nézzük a majonézt! 44
Mi is a majonézmártás valójában? 45
Hogyan keverjük ki a majonézt? 46
Miért fut össze a majonézé 47
Molekuláris gasztronómia
- tudomány a főzés szolgálatában 48
MÁSODIK FEJEZET
Egyszerű consommé 51
Egy weboldal, ahol megoszthatjuk új ötleteinket 53
Hogyan készítsünk bouillont? 54
Hideg legyen a víz vagy forró? 54
Egy egyszerű kísérlet 56
Az ízek megőrzése 57
Derítés: technikai kérdés 58
A derítés fázisai 58
A főzés valóban megváltozott! 60
Alkotni és enni tudni 63
Valamennyi érzékünk stimulálása 64
Miért olyan élvezetes enni? 65
HARMADIK FEJEZET
Báránycomb zöldbabkörítéssel 67
ízlések és kultúrák 68
Kulináris innováció 68
Grillezzünk vagy pároljunk? 72
A zöldbab zöld színe 73
Nem a klorofillt kell megkötni 75
Hogyan őrizzük meg a zöldbab zöld színét? 75
A tudás közkinccsé tétele 76
Legyünk sokoldalúak! 80
NEGYEDIK FEJEZET
Steak sült krumplival 83
A fogás megalkotása 83
Lássuk a steaket! 85
Mi történik sütés közben? 85
Mikor érdemes megsózni a húst: sütés előtt,
közben vagy után? 86
Mennyi sót használjunk a hús ízesítéséhez? 88
Hogyan lehet még steaket sütni? 89
Tudomány és étrend 89
Egészséges vagy nemé 90
A sült krumpli és ami mögötte van 90
Sütési alapelvek 93
ÖTÖDIK FEJEZET
Citromos mering 95
Szívvel-lélekkel 96
Mit eszik az emberé És az ember gyereked 99
Piték, zsírok és cukrok 100
A leveles tészta művészete 101
Pitetészta, linzertészta 102
Mennyi vaj és liszt szükségest 103
A citromkrém 104
A töltelék sütése 105
A mering 105
Az előadás művészete 107
HATODIK FEJEZET
Új csokoládémousse 111
Csokoládéchantilly 113
Újítások: vágy és félelem közt 115
Mit eszünk holnap? 116
Új keletű fejlesztések 117
Egészség, élelmiszer-biztonság és íz 119
Előretekintés 120
Note-by-note főzés 121
Oktatási reform 123
Új szakma: a kulináris mérnökség 124
A kulináris elme 124
Kulináris konstruktivizmus 125
A menü összeállítása 128
Szerény amatőrök konyhája 130
Véget nem érő párbeszéd 130
Az ego utálatos szörnyeteg 130
Mesterek és művészek 132
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.