1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A termelőszövetkezetek beszerzési, értékesítési, feldolgozó és melléküzemági tevékenysége

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Az új gazdasági mechanizmus gyakorlata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gazdaságirányítás reformjáról szóló párthatározat megjelenése óta gazdasági és társadalmi életünk minden területén sokoldalú tevékenység folyik, egyrészt az új mechanizmusra való áttérés... Tovább

Előszó

A gazdaságirányítás reformjáról szóló párthatározat megjelenése óta gazdasági és társadalmi életünk minden területén sokoldalú tevékenység folyik, egyrészt az új mechanizmusra való áttérés feltételeinek előkészítése, másrészt pedig a reform szellemének megfelelő racionális gazdasági cselekvések megvalósítása érdekében. E tevékenységek eredményeként alakulnak ki egyebek között azok a keretek is, amelyek 1968. január 1-től kezdődően meghatározzák a termelőszövetkezeti gazdálkodás lehetőségeit.
A termelőszövetkezeteknek minél előbb és minél részletesebben meg kell ismerniük azokat a lehetőségeket, amelyek birtokában az újtípusú gazdálkodást a legeredményesebben valósíthatják meg. A gazdálkodás jövőbeni lehetőségeinek megismertetése természetesen fontos állami feladatot is jelent, hiszen a termelőszövetkezetek gazdálkodása népgazdasági összefüggésben is alapvető fontosságú. Ennek megfelelően számos forrásból áramlik az információ a termelőszövetkezetek felé, arra vonatkozóan, hogy az új gazdasági mechanizmusban mit és hogyan kell tenniük. Vissza

Tartalom

Bevezető5
A mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok, eszközök beszerzése9
A mezőgazdasági termelés anyagi és technikai feltételei9
A beszerzési tevékenység megszervezése12
A fontosabb beszerzési források16
A növénytermesztés beszerzései18
Az állattenyésztés beszerzései22
Az árutermeléssel és értékesítéssel összefüggő szolgáltatások igénybevétele26
A mezőgazdasági termékek értékesítése29
Változások a mezőgazdasági termékek áruforgalmában32
A mezőgazdasági termékek értékesítésének lehetőségei34
A mezőgazdasági termékek vásárlása37
A felvásárlás41
A felvásárlás módszerei41
A mezőgazdasági termékek szerződéses felvásárlása42
A fontosabb cikkek szerződéses felvásárlása és a felvásárló szervek legfontosabb minőségi igényei46
A növénytermelés termékei49
Az állattenyésztés termékei61
Az élelmiszeripari vállalatok és a mezőgazdasági termelők konkrét gazdasági kapcsolatai71
A mezőgazdasági üzemek külkereskedelmi lehetőségei73
A termelőszövetkezetek kiegészítő - termelő és szolgáltató - tevékenysége76
A tevékenységi kör kiszélesítésének indokai77
A munkaerő foglalkoztatása78
A termelőeszközök kihasználása, a szükségletek kielégítése81
A helyi adottságok hasznosítása82
Jövedelemkiegészítés a gyenge termelőszövetkezetekben84
A gazdasági tevékenység keretei85
A kiegészítő tevékenység várható fontosabb területei87
Építőipari munkák88
Szállítás, bérfuvarozás89
Gépjavítás90
Önálló ipari munkák, bedolgozás91
A kiegészítő tevékenység végzésének feltételei94
Az engedélyezési eljárás szabályozása96
A kiegészítő tevékenység szervezési kérdései97
A kiegészítő tevékenység megszervezésének gondos előkészítése97
A kiegészítő tevékenység beillesztése az üzemi szervezetbe99
Szövetkezeti társulások101
A területi szövetségesek szerepe a kiegészítő tevékenységben105
A mezőgazdasági üzemek élelmiszerfeldolgozó tevékenysége107
Az élelmiszeripar és a mezőgazdasági üzemek közötti munkamegosztás107
Élelmiszerfeldolgozás a mezőgazdasági üzemekben109
A feldolgozó tevékenység körének szabályozása114
Meghatározott feltételek mellett végezhető feldolgozás115
Kivételes esetekben folytatható élelmiszerfeldolgozás116
A gazdaságok élelmiszeripari tevékenységének várható területei117
Az alaptevékenységhez tartozó műveletek végzése117
Kész termékek előállítása120
A helyi ellátás javítása122
Előfeldolgozás124
A feldolgozó tevékenység folytatásának feltételei125
Engedélyezési eljárás128
Társulások128
Az árukapcsolatok során felmerülő vitás kérdések rendezésének módjai130
A minőség kérdésében felmerült vitás kérdések rendezésének módja131
A szerződéses feltételek eltérő értelmezéséből és teljesítéséből adódó vitás kérdések rendezésének módja134
Függelék137
A mezőgazdasági termékeket felvásárló állami vállalatok és szövetkezeti szervek tevékenységi köre137
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem