A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A termelés számbavétele és a termelékenység mérési módszerének kidolgozása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 60 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A MÉM-től folyó év júniusában kaptunk megbízást arra, hogy készítsünk egy tanulmányt a termelés számbavételi és a termelékenység mérési módszereinek témakörében.
Már a feladat kézhezvételekor... Tovább

Előszó

A MÉM-től folyó év júniusában kaptunk megbízást arra, hogy készítsünk egy tanulmányt a termelés számbavételi és a termelékenység mérési módszereinek témakörében.
Már a feladat kézhezvételekor tudatában voltunk annak, hogy a rendelkezésünkre álló idő még a témák problematikájának teljeskörű feltárására és elemzésére sem elegendő, még kevésbé üzemi szintű adatokon nyugvó és próba-elszámolásokkal igazolt módszerek kidolgozására. A feladatot mégis elfogadtuk és a téma művelését megkezdtük, mert úgy gondoltuk, hogy a legszerényebb eredmények is előrehaladást jelentenek e fontos területen, és kiindulásul szolgálhatnak a további munkához. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
Az iparvállalatok termelés-számbavételének módszerei5
A pénzértékben történő számbavétel módszerei7
A pénzértékben történő számbavétel, meghatározás általános jellemzői7
Ipari és építőipari termelési érték /korábbi teljes termelési értéknek felel meg/9
"Indulóáras" ipari és építőipari termelési érték12
A tevékenységek összes termelési értéke /társadalmi termék érték/13
Korrigált ipari és építőipari termelési érték16
A tevékenységek korrigált összes termelési értéke /korrigált társadalmi termék érték/18
Az iparvállalat termelésének számbavétele nettó ipari és építőipari termelési érték, illetve a tevékenységek összes nettó termelési értéke alapján20
A termelés számbavétele anyagmentes termelési érték alapján25
A pénzértékben történő termelés-számbavétel összefoglaló értékelése26
Naturaliában, természetes mértékegységben történő számbavétel28
Egyenértékben történő számbavétel módszerei29
Az iparvállalat összes termelésének számbavétele időszükséglet, "munkamennyiség" alapján29
Az S0-ás termelés számbavételi rendszer jelenlegi módszerének jellemzése31
A termelés számbavétele "munkamennyiség", a jelenlegi S0-ás módszer további javítása és módosítása alapján34
Az iparvállalat termelésének számbavétele "terméksoros módszer" alapján37
Az egyenértékben történő termelés-számbavétel összefoglaló értékelése44
Összefoglaló javaslatok45
A mezőgazdasági nagyüzemek/állami gazdaságok, termelőszövetkezetek/élelmiszerfeldolgozó tevékenységének/termelésének/számbavétele47
A termelékenység mérése49
Az élőmunka termelékenység mérésének célja49
A termelékenység mérésére alkalmazott módszerek50
A termelékenység mérésére javasolt módszer59
A számláló képzésre számításba vehető mutatók60
A nevező képzésére számításba vehető mutatók61
Vállalati és iparági szintű termelékenység mérésre javasolt módszer65
A felsőbb vezetés számára javasolt termelékenység mérési módszer69
A termelékenység-mérés javasolt gyakorisága72
A termelékenységet befolyásoló tényezők vizsgálata73
A vizsgálat célja73
A vizsgálat céljára használt módszerek74
A termelékenységet befolyásoló fontosabb tényezők78
A tényezők számszerűsítésével kapcsolatos problémák80
Az élőmunka termelékenységét befolyásoló tényezők számszerűsítésével összefüggő feladatok és lehetőségek89
A termelékenység mérése a mezőgazdasági nagyüzemek élelmiszerfeldolgozó tevékenységénél91
Összefoglaló93
Irodalomjegyzék98
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem