kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 210 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 63 fekete-fehér fényképpel, ábrával illusztrálva. A szerző az állatorvostudományok doktora. |
Előszó | 3 |
A tej és a tejtermékek táplálóértéke | 5 |
A mikroorganizmusok hatása a tej és a tejtermékek minőségére | 7 |
A mikroorganizmusok és életfeltételeik | 10 |
A mikroorganizmusok szaporodása és a színtenyészet fogalma | 13 |
A mikroorganizmusok hőmérsékletigénye | 17 |
A mikroorganizmusok levegő- (oxigén-) igénye | 19 |
A mikroorganizmusok vegyhatásigénye | 21 |
A mikroorganizmusok nedvességigénye | 22 |
A mikroorganizmusok fényérzékenysége | 23 |
A mikroorganizmusok táplálóanyagigénye | 23 |
A tejben levő mikroorganizmusok csoportosítása működésük alapján | 27 |
A mikroorganizmusok elterjedtsége | 29 |
A tej fertőződésének módja | 30 |
A csírapusztítás, tisztogatás mikrobiológiai alapelvei | 31 |
A tej termelése és kezelése | 37 |
A tehéntej termelésének irányelvei | 37 |
A juhtej termelésének irányelvei | 39 |
A tehéntej kezelése | 41 |
A tejkamra és tejház | 41 |
A tejkezelés eszközei | 44 |
A hűtők és hűtési módszerek | 45 |
A pasztőrök | 49 |
A tej tárolása | 55 |
A melegvízkészítés és mosogatás eszközei | 56 |
A tejgazdaságok vízellátása | 58 |
A jégvermek | 61 |
A tejkezelés személyi feltételei | 62 |
A tejkezelés gyakorlati végrehajtása | 63 |
A juhtej kezelése | 64 |
A tej feldolgozása a gazdaságban | 66 |
A tehéntej feldolgozása | 68 |
A kanna- és a palacktej készítése | 68 |
Az étkezési tejszín előállítása | 71 |
A fölözés | 72 |
A fölözőgépek | 73 |
A tejszín pasztőrözése | 75 |
A tejszín gyakoribb hibái | 76 |
Az étkezési tejfel készítése | 77 |
A tejfel gyakoribb hibái | 82 |
A túrógyártás | 85 |
A túrógyártás eszközei | 90 |
Az étkezési tehéntúró készítése | 92 |
A savanyú étkezési túró készítése | 92 |
Az oltós étkezési túró készítése | 95 |
Az étkezési túró gyakoribb hibái | 96 |
A túró csomagolása | 97 |
A túró zsírtartalmának beállítása tejszínnel | 98 |
A vajgyártás | 100 |
A vajkészítés eszközei | 102 |
A vajazó helyiség | 108 |
A tejszín kezelése | 110 |
A tejszín pasztőrözése | 111 |
A tejszín hűtése | 111 |
A tejszín érlelése | 113 |
A köpülés | 116 |
A vaj mosása | 118 |
A vaj gyúrása | 120 |
A vaj adagolása, formázása és csomagolása | 122 |
A vaj raktározása a gazdaságban | 123 |
Tisztogatás a vajazóban | 123 |
A gyakoribb vajhibák | 125 |
Ízhibák | 125 |
Állományhibák | 126 |
Kidolgozási hibák | 127 |
Az író értékesítése | 127 |
A vajgyártással kapcsolatos néhány fontosabb üzemi számítás | 127 |
A sajtgyártás | 132 |
A sajtgyártáshoz szükséges gépi felszerelés és eszközök | 133 |
Az érlelőpincék és felszerelésük | 135 |
A sajtgyártás alapelvei | 139 |
A sajtkészítés előkészületei | 140 |
Az üsttej zsírtartalmának beállítása | 140 |
Az üsttej pasztőrözése | 141 |
Az üsttej érlelése | 142 |
A tulajdonképpeni sajtkészítés | 143 |
Az üsttej beoltása és megalvasztása | 143 |
Az alvadék kidolgozása | 145 |
Az elősajtolás | 146 |
Az utómelegítés | 149 |
Az utósajtolás | 149 |
A formázás | 150 |
A sajtok préselése | 152 |
A sajtok sózása | 153 |
A sajtok érlelése | 154 |
A sajtok kezelése az érlelés alatt | 158 |
Gyakoribb sajthibák | 160 |
A sajtkészítéssel kapcsolatos fontosabb számítások | 161 |
Néhány sajtféleség készítése | 166 |
Imperiál (krém-) sajt | 167 |
Csemege romadur | 168 |
Teasajt | 170 |
Az óvári sajt | 171 |
A savósajt | 175 |
Ömlesztett sajt | 175 |
A juhtej feldolgozása | 176 |
A gomolya | 176 |
A korong alakú gomolya készítése | 178 |
A juhtúró | 181 |
A liptói túró készítése | 182 |
A székelytúró készítése | 183 |
Ostyepka | 185 |
A szalagsajt vagy parenyica | 187 |
Vizsgálati módszertan | 189 |
Vegyvizsgálatok | 190 |
Savfokmeghatározás Soxhlet-Henkel szerint | 190 |
Zsírmeghatározás Gerber szerint | 191 |
A vaj víztartalmának meghatározása | 195 |
A túró víztartalmának meghatározása | 196 |
Higiéniai vizsgálatok | 197 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 199 |
Irodalom | 208 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.