1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tea kultúrtörténete/A teáról praktikusan

Teakalauz

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: HVG Kiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 293 oldal
Sorozatcím: HVG Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-968-625-0
Megjegyzés: Védődobozban. Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Örvendetes tény, hogy az utóbbi években hazánkban jelentősen megnövekedett a teaivók száma. Ám a Föld második legtöbbet fogyasztott italát még talán azok is csak kevéssé ismerik, akik rendszeresen teáznak. A tea régi rajongóinak és leendő híveinek egyaránt kellemes és hasznos szórakozást nyújt könyvünk, mely kultúrtörténeti kalandozásokra invitálja és praktikus tanácsokkal is ellátja olvasóit. Az első kötetben a növény termesztésének, feldolgozásának, kereskedelmének, a tea és teázás világtörténelmének gazdagon illusztrált fejezeteit mutatjuk be. A második kötet a teázás „gyakorlatába" vezet be: megismertet a teakészítés lépéseivel, a gyakoribb teafajtákkal, a különböző nemzetek teázási szokásaival, a teaivás élettani hatásaival. Igazi csemege, hogy e szép kiállítású, ajándéknak is beillő könyvünk ételrecepteket is kínál. Sőt ha az evés és ivás után még szellemi tevékenységre is vágynánk, törhetjük a fejünket a „teatasak-problémán", vagy megpróbálhatunk teafűből jósolni és... Tovább

Fülszöveg

Örvendetes tény, hogy az utóbbi években hazánkban jelentősen megnövekedett a teaivók száma. Ám a Föld második legtöbbet fogyasztott italát még talán azok is csak kevéssé ismerik, akik rendszeresen teáznak. A tea régi rajongóinak és leendő híveinek egyaránt kellemes és hasznos szórakozást nyújt könyvünk, mely kultúrtörténeti kalandozásokra invitálja és praktikus tanácsokkal is ellátja olvasóit. Az első kötetben a növény termesztésének, feldolgozásának, kereskedelmének, a tea és teázás világtörténelmének gazdagon illusztrált fejezeteit mutatjuk be. A második kötet a teázás „gyakorlatába" vezet be: megismertet a teakészítés lépéseivel, a gyakoribb teafajtákkal, a különböző nemzetek teázási szokásaival, a teaivás élettani hatásaival. Igazi csemege, hogy e szép kiállítású, ajándéknak is beillő könyvünk ételrecepteket is kínál. Sőt ha az evés és ivás után még szellemi tevékenységre is vágynánk, törhetjük a fejünket a „teatasak-problémán", vagy megpróbálhatunk teafűből jósolni és teazacskóból hajtogatni is. Vissza

Tartalom

A tea kultúrtörténete

Bevezetés 7
1. Ml A TEA? 8
A növény 9
A név - Miért „tea" a „cha"? 12
2. TEATÖRTÉNELEM 15
Ki fedezte fel a teát? 16
A tea őshazája: Kína 17
Tang-dinasztia: teatégla és főzött tea 18
Szung-dinasztia: portea és habarás 22
Ming-dinasztia: leveles tea és áztatás 23
Tea és ópium 25
A kínai tea és teázás elterjedése a világon 29
A tea Japánban 30
A tea Európában 38
Teanagyhatalom: Anglia 42
A tea a szigetországban 42
Brit Kelet-indiai Társaság 44
Csempészet és hamisítás 45
A tea mindenekfölött 47
A tea az ipari forradalomban 49
Teaklipperek: versenyfutás teával 50
Az ötórai tea 52
A tea a háborúban 54
Függetlenség teával: Amerika 55
A brit teabirodalom 58
Viktoriánus vállalkozás: India 58
Fahéj-kávé-tea: Ceylon 63
A tea és Oroszország 66
Teakaravánok 67
Kereskedelem és állami felügyelet 69
Orosz teázás 71
Termesztés és feldolgozás 72
A tea Magyarországon 77
3. ÜLTETVÉNYTŐL A POHÁRIG 86
Teatermesztés 88
Szaporítás 88
A teacserje fejlődésére ható tényezők 89
A teanövény gondozása 90
A teaszüret 93
Feldolgozás 96
Fonnyasztás (előszárítás) 97
Sodrás 99
Erjesztés (fermentálás) 102
Szárítás 104
Válogatás (rostálás) 105
Ízesítés, keverékkészítés 106
Csomagolás 107
Kereskedelem 109
A tea világkereskedelmének jellemző adatai 109
Teaaukciók 111
Minősítés és osztályozás 113
Híres teakereskedők és teáik 118
TEAFÖLDRAJZ 124
Argentína 127
Banglades 128
Grúzia 130
India 131
Indonézia 133
Japán 135
Kenya 136
Kína 137
Lawi 140
Nepál 142
Sri Lanka 143
Tajvan 145
Törökország 146
Uganda 147
Vietnam 148

A teáról praktikusan

1. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK TEÁT? 6
A készítés legfontosabb eleme: a tea 8
A teakészítés edényei 11
Hogyan tároljuk a teát? 13
2. TEAFAJTÁK 14
3. TEÁZÁSI SZOKÁSOK 54
Ausztrália: a billy tea 56
India: a csáj mászálá 57
Japán 59
Kína 68
Korea 79
Marokkó: tea mentalevéllel 80
Oroszország 81
Tibet: a jakvajas tea 85
Törökország 87
Üzbegisztán 88
4. RECEPTEK 90
Főzzünk teával! 91
Ételek és teák párosítása 99
5. TEA ÉS EGÉSZSÉG 101
Miért egészséges teát inni? 102
Tea vagy kávé? 106
6. CSÉSZEAU - A TEÁRÓL MÁSKÉPPEN 108
Teázzunk tudományosan! 110
A teatasak-probléma - nem csak matematikusoknak 114
Hogyan tunkoljunk hatékonyan? - tea és fizika 116
Jóslás 119
Hajtogatás filteres tea tasakjából 125
Köszönetnyilvánítás 128
Jegyzetek 131
Felhasznált irodalom 134
Név- és tárgymutató 135

Kiss Mariann

Kiss Mariann műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kiss Mariann könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem