1.061.470

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tárolás és a feldolgozás ökonómiája és szervezése a kertészeti ágazatokban (aláírt példány)

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-425-5
Megjegyzés: Dr. Rédai István szerző által aláírt példány. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Napjainkban a termények tárolása és feldolgozása a termeléshez szorosan kapcsolódó, azzal egybefüggő és egyenértékű feladattá vált. Új tárolási és feldolgozási technológiák terjednek, a korszerű gépek kapacitásának kihasználása azonban csak korszerű szervezéssel oldható meg. A szervezés legfőbb célja itt is a takarékosság (eszközökkel, munkaidővel stb.), de ugyanilyen jelentős szempont a gyorsaság, főleg a gyümölcsökkel kapcsolatban.
E könyvben ágazatonkénti bontásban (gyümölcs, csemegeszőlő, zöldség, faiskolai termékek, dísznövények) olvashatunk a legkülönfélébb kertészeit termékek áruvá készítésének, tartósításának és tárolásának technológiájáról, a jobb munkaszervezésről és gazdaságossági számításokkal alátámasztott jövedelmezőségükről.
Olyan kérdésekre keressük a választ, amelyek manapság legjobban foglalkoztatják a gyakorlati szakemberek többségét.
Hol végezzük terményeink áruvá készítését, tárolását?
Üzemen belül, talán társulás keretében, vagy legjobb az azonnali... Tovább

Fülszöveg

Napjainkban a termények tárolása és feldolgozása a termeléshez szorosan kapcsolódó, azzal egybefüggő és egyenértékű feladattá vált. Új tárolási és feldolgozási technológiák terjednek, a korszerű gépek kapacitásának kihasználása azonban csak korszerű szervezéssel oldható meg. A szervezés legfőbb célja itt is a takarékosság (eszközökkel, munkaidővel stb.), de ugyanilyen jelentős szempont a gyorsaság, főleg a gyümölcsökkel kapcsolatban.
E könyvben ágazatonkénti bontásban (gyümölcs, csemegeszőlő, zöldség, faiskolai termékek, dísznövények) olvashatunk a legkülönfélébb kertészeit termékek áruvá készítésének, tartósításának és tárolásának technológiájáról, a jobb munkaszervezésről és gazdaságossági számításokkal alátámasztott jövedelmezőségükről.
Olyan kérdésekre keressük a választ, amelyek manapság legjobban foglalkoztatják a gyakorlati szakemberek többségét.
Hol végezzük terményeink áruvá készítését, tárolását?
Üzemen belül, talán társulás keretében, vagy legjobb az azonnali értékesítés?
Saját tárolót építsünk, vagy adjuk át áruinkat bértárolásra? Ha az építés mellett döntünk, milyen típusú tároló a legjobb s egyben a legolcsóbb?
S ha már rendelkezünk tárolóépülettel, akkor további kérdésként merülhet fel, hogy milyen terméket tároljunk: almát, szegfűt, zöldségvetőmagvat, vagy talán a csemegeszőlővel próbálkozzunk?
A kérdések csak további kérdéseket szülnek, a könyvből azonban részletes válaszokat kaphatunk valamennyire. Vissza

Tartalom

Előszó (dr. Dimény Imre)3
Bevezetés (dr. Rédai István)5
Az áruvákészítés, a tárolás és a feldolgozás szervezése a gyümölcságazatban
A gyümölcságazat jelenlegi helyzete (dr. Z. Kiss László)11
Az áruvá készítés (dr. Z. Kiss László)13
Munkaszervezés az osztályozó és válogató gépsorokon (dr. Bálint János)17
Az almatárolás technológiája és szervezése hűtött tárolókban (dr. Kállay Tamás)28
Almatárolás szabályozott légterű tárolókban (dr. Sass Pál)39
A körtetárolás technológiai és ökonómiai kérdései (Kótun Károlyné dr.)47
A csonthéjasok áruvá készítése és tárolásuk szervezése (dr. Timon Béla)53
A gyümölcstárolás ökonómiája (dr. Z. Kiss László)66
A termelői gyümölcsfeldolgozás és a tartósítás ökonómiája (dr. Z. Kiss László - dr. Szilágyi Pál)81
A csemegeszőlő tárolási technológiája és ökonómiai kérdései (Pónusz Lajos)
A szőlő tárolását befolyásoló tényezők100
Az eltarthatóságot befolyásoló tényezők103
Hazai tárolási eredmények105
Tárolás és előfeldolgozás ökonómiája a zöldségtermelésben (Víg Péterné dr.)
A paradicsom-előfeldolgozás szervezése és gazdaságossága (dr. Rédai István)113
A zöldborsó cséplése (Víg Péterné dr.)124
Paprikaszeletelés (Víg Péterné dr.)126
A fűszerpaprika előfeldolgozása (Erdész Ferencné - Molnár József)128
A konyhakész zöldség előállításának szervezése és jövedelmezőségi viszonyai (Farkas Sándor - Varga Károlyné)135
A vöröshagyma tárolása és előkészítése (dr. Kolozsvári Béla)142
Gyökérzöldségek tárolása és előkészítése (dr. Kolozsvári Béla)150
A fejes káposzta tárolása (dr. Kolozsvári Béla)157
A zöldségvetőmagvak feldolgozása és áruvá készítése (dr. Tompos Lajos)159
A faiskolai termékek tárolási technológiája és szervezése (Hrotkó Károly)
A faiskolai vetőmag tárolása és rétegezése171
Egyéb szaporítóanyagok tárolása173
Tárolási módok, a tárolótér kihasználása, a tárolók tervezése175
Dísznövények és termékeik eltartása, tárolása (Komiszár Lajos)
A vágott virágok, zöldek és lombok eltartásának, tárolásának feltételei190
A dísznövények hajtásdugványainak tárolása198
Virághagymák, gumók tárolása200
Hűtőtárolók üzemelése (Sipos Lajos - Losó József)
A hűtőtárolók gépi berendezései205
Hűtőházak208
Irodalom213
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem