Írta Smith Edward orvostudor, a londoni Royal College of Physicians és a Royal Society tagja, a Local Government Board Központi Szegény-Hivatalának orvosa s felügyelője, több tudományos társulat tagja stb. A könyv az eredeti negyedik kiadás után készült. Négy rajzszerű táblával és tizennyolcz a szöveg közé nyomott fametszettel illusztrálva. Franklin-Társulat Nyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ.
Smith a tápszerekről irott munkája az u. n. «International Scientific Series» egy kötetét képezi. E czim alatt pár év előtt indítottak meg Angol-, Franczia-, Német-,...
Tovább
Előszó
ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ.
Smith a tápszerekről irott munkája az u. n. «International Scientific Series» egy kötetét képezi. E czim alatt pár év előtt indítottak meg Angol-, Franczia-, Német-, Olaszország és Amerika elösmertebb irói egy vállalatot, melynek azt tűzték ki czéljául, hogy a társadalmi és természettudományok köréből elismert nevű szerzőktől közérthető nyelven irott tudományos munkákat adjanak ki. A munkák egyszerre jelentek meg angol, német, franczia és olasz nyelven.
A k. magy. természettudományi társulat könyvkiadóvállalatában ez leend az első munka, mely e nemzetközi könyvtár kötetei közül át van véve. Értékességét eléggé jellemzi az, hogy rövid két év alatt angolúl már a negyedik kiadást érte.
A munka magyarra fordításánál czélszerűnek láttam az. eredeti munkába beszőtt, XIV. századbeli angol konyharendelvényeket kihagyni, s helyettök néhány XVII. századbeli magyar konyha-receptet bevenni, melyeket Apafi Mihály fejedelem nejének, Bornemissza Annának a kolozsvári ref. gymnasium könyvtárában kéziratban lévő szakácskönyvéből vettem, mely irodalmi ereklye némely akkori természettudományi magyar műszavakra nézve is érdekkel bír. Közbe szúrtam néhány rövid megjegyzést egyéb magyarországi viszonyokra nézve is, valamint felvettem a fordításba a német fordító (egy jó nevű életbúvár) érdekesebb megjegyzéseit is...
Vissza
Tartalom
Bevezetés : A tápszerek természete, fajtái és szükségessége 1
I. RÉSZ.
SZILÁRD TÁPSZEREK.
I. szakasz. - Állati tápszerek.
a) nitrogéntartalmúak.
I. A hús és a húsfőzés 17
II. Húseltartás 23
III. Csont 37
IV. A sovány és kövér hús alkatrészei és sajátságai 39
V. Marhahús és borjúhús 44
VI. Űrű-, bárány-, őz- és tevehús 49
VII. Disznóhús, marhahús, húsos szalonna és vaddisznóhús . . 55
VIII. Különféle vadak húsa, lóhús, szamárhús 64
IX. Hulladék 69
X. Kolbász, véreshurka és vér 75
XI. Húskivonat és folyékonyhús 79
XII. Fehérje, enyv és casein 83
XIII. Tojás . . . . 86
XIV. Szárnyasok és vadak 90
XV. Hal 95
XVI. Kagylók, csigák, rákok és teknősbéka 103
XVII. Sajt, színsajt 108
b) Nitrogénnélküliek.
XVIII. Vaj, Ghee, disznózsír, pecsenyezsír és olajok 115
II. szakasz. - Növényi tápszerek.
a) Nitrogéntartalmúak.
XIX. Az állati és növényi tápszerek hasonlatossága. Általános
megjegyzések a magvakra vonatkozólag 130
XX. Borsó, bab, lencse 138
XXI. Kukoricza, köles 142
XXII. Rizs 148
XXIII. Zab 152
XXIV. Búzaliszt és buzakenyér 156
XXV. Fehérkenyér, kétszersült, pudding 166
XXVI. Árpa, kétszeres és rozs; skót és gyöngykása; siker . . . . 175
XXVTI. Leves növényanyagok 179
XXVIII. Gyümölcs 194
XXIX. Fűszerek 209
b) Nitrogénnélküliek.
XXX. Keményitő, szágó, arrowroot, tápióka, kasszava, maniok, szemolina . . 219
XXXI. Növényzsirok és olajok 225
XXXII. Czukor, térjék, méz, manna 228
II. RÉSZ.
FOLYÉKONY TÁPSZEREK.
XXXIII. Víz , 245
XXXIV. Tej, tejfel, vaj, iró és savó 283
XXXV. Thea, kávé, czikória, kakaó és csokoládé 300
XXXVI. Szeszes italok 336
III. RÉSZ.
LÉGNEMŰ TÁPSZEREK.
XXXVII. Légköri levegő 393
XXXVIII. Szellőztetés 417
Tárgymutató 435
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.