A szerkesztők előszava | |
A Magyar Táplálkozástudományi Társaság emlékelőadásai | |
Jávor Tibor: Malabsorptio és táplálkozás | 3 |
Rigó János: A diétás rostok szerepe a gyógyélelmezésben | 13 |
Symposium | |
Tejtermékek a korszerű táplálkozásban és a dietoterápiában | |
Simka István: Megnyitó | 27 |
Ketting Ferenc: Bevezető | 29 |
Mózsik Gyula: A hazai tejtermékek dietoterápiai értékelése és a jövő igényei | 37 |
Savanyú tejtermékek | |
Vass Attila - Szakály Sándor - Schmidt Péter: A savanyú tejtermékek táplálkozásbiológiai tulajdonságainak kísérletes vizsgálata | 55 |
Schmidt Péter - Vass Attila - Szakály Sándor: A savanyított tejalapú diéták hatása a patkánymáj regenerációjára | 63 |
Schrem János - Facskó Mária: Korszerű hazai savanyú tejdesszertek | 73 |
Kovács Árpád - Óbert Gábor: A jövő savanyú tejtermékei | 85 |
Laktózszegény tejtermékek | |
Barna Mária: Lactose-malabsorptio, lactose-intolerantia (Lactose-szegény tejpor alkalmazása secunder lactose-malabsorptios kórképekben) | 97 |
Szakály Sándor - Facskó Mária - Schrem János - Mészáros Mihály - Bakos Balázs: A hazai laktózintolerancia felmérésének eredményei | 103 |
Nagy Lajos - Jávor Tibor - Garamszegi Mária - Sasréti Éva - Mózsik Gyula: Laktóz-szegényített tejpor készítmények klinikai vizsgálata felnőttkorú laktózintoleráns betegekben | 113 |
Ferencz Adrienne - Barna Mária: Laktóz-szegény tejpor alkalmazás colitis ulcerosa és ulcus betegség dietoterápiájában | 125 |
Facskó Mária - Jancsó János - Kiss Ernő: Hazai kutatások laktózszegényített tejtermékek előállítására | 129 |
Zsírdús tejtermékek | |
Vass Attila - Schäffer Béla - Schmidt Péter: Reszorpciós kutatások különböző fizikai szerkezetű és összetételű zsiradékokkal | 139 |
Schäffer Béla - Vass Attila - Schmidt Péter: A homogénezés hatása a tejzsír reszorpciójára | 147 |
Nagy Lajos - Jávor Tibor - Mózsik Gyula - Schäffer Béla - Vass Attila - Fiegler Mária: Különböző zsírtartalmú és fizikai szerkezetű vajkészítmények felszívódási vizsgálata idült pancreatitises betegekben | 155 |
Schäffer Béla - Babella György - Jancsó János: Kalóriaszegény korszerű vajkészítmények | 165 |
Tejfehérjében dúsított készítmények, savó és permeát alapú tejtermékek | |
Frenkl Róbert - Györe Ágota: Hazai tejfehérje készítmények sportbeli alkalmazása | 171 |
Babella György: Tej- és savófehérje koncentrátumok hazai kifejlesztése és felhasználási területeik | 179 |
Novák Árpád - Jancsó János: Hazai laktoproteinátok és funkcionális tulajdonságaik | 193 |
Kiss Ernő - Cserháti Tibor - Farkasdy László: Enzimesen előkezelt koncentrált tejfehérje készítmény, a Sportrobi | 197 |
Szakály Sándor - Schrem János - Facskó Mária - Szécsényi Lajos - Hegedűs Sándor: Tejsavó és permeát alapú üdítő italok és desszertek | 203 |
Munkamegbeszélés | |
Az egységes kórházi diétás rendszer magyarországi bevezetésével kapcsolatos feladataink | |
Helyzetfelmérés | |
Rigó János: Az egységes diétás rendszer hazai bevezetésével kapcsolatos feladataink | 213 |
Berend Györgyné - Veresné Bálint Márta: Az egységes diétás rendszer a gyakorlatban | 221 |
Gaál Jánosné - Berend Györgyné: Egységes diétás rendszer és egyéni betegellátás | 223 |
Zajkás Gábor: Gondolatok az egységes magyar diétás rendszer bevezetésével kapcsolatos feladatokról | 227 |
Nagy Lajos - Mózsik Gyula - Ruzsa Csaba - Jávor Tibor: Gondolatok az "egységes diétás rendszer" gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban | 233 |
Prónay Gábor: Hozzászólás az "egységes diétás rendszer" munkacsoport megbeszéléséhez | 241 |
Ronczyk Tiborné: Az egyéni tálcás tálalás és az egységes diétás rendszer bevezetése a POTE I. sz. Klinikai Tömbjében | 243 |
Simon Gergely: Központi tálcás tálalás és mosogatás eszközigénye az egységes diétás rendszerben | 255 |
A megbeszélés vitája | 259 |
Ajánlások | 275 |
Munkamegbeszélés | |
A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás | |
Helyzetfelmérés | |
Gaál Ödön - Zajkás Gábor: Diétás élelmiszerek. Igények - lehetőségek | 279 |
Fövényi József: Intézeten kívüli diétás ellátás feladatai | 287 |
Zajkás Gábor: A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás néhány vonatkozása | 289 |
Barna Mária: A gyógyintézeten kívüli diétás ellátás | 291 |
Vértes László: Az idősek intézeten kívüli diétás ellátása | 293 |
Fövényi József: Cukorbetegek intézeten kívüli diétás ellátása | 301 |
Vértes László: Az idős cukorbetegek táplálkozása, különös tekintettel a szociális otthonokra | 303 |
Tóth Lenke - Kienle Ernő: Baranya megyében végzett táplálkozásegészségügyi felmérések tapasztalatai, a táplálkozásegészségügyi helyzetet befolyásoló tényezők és az ebből meghatározandó feladatok | 313 |
Kuti Vilma: A multiklinikai vizsgálatok a magnézium diéta értékéről | 323 |
Mészáros Fülöp - Weichné Csikós Éva: Diétás jellegű készítmények gyártása a Baranya megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál | 329 |
Horváth Gézáné: A Békéscsabai Konzervgyár rostos ivóleveinek szerepe a korszerű táplálkozásban | 335 |
Prohászka Ottó: Lisztalapú előkevert termékek jelentősége | 341 |
Prónay Gábor: Diabetikus és fogyóétrend bevezetése Miskolcon a Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat segítségével | 345 |
Kurnik Ernő: A növénynemesítés szerepe a növényi eredetű élelmiszerek fehérje és olajtartalmának mennyiségi és minőségi növelésében | 355 |
Bonyárné Müller Katalin - Mózsik Gyula: A gyógyintézeten kívüli diétás tanácsadás és annak lehetőségei | 369 |
Jermendy György - Soós Aladár: Cukorbetegek egészségnevelése (A Budapest IX. kerületi diabetes klub tapasztalatai) | 383 |
Bedő Magdolna: Diabeteses gyermekek nyári táborozása kapcsán szerzett dietetikai tapasztalatok | 387 |
Soltész Gyula - Berényi Imre: Diabeteses gyermekek nyári táborozása (Az első két év konyhatelepítési és dietetikai tapasztalatai) | 389 |
Gálfi Ilona - Várbíró Béla - Krassay Ilona: Tapasztalataink lisztérzékeny gyermekek közösségi étkeztetésének megszervezésével kapcsolatban | 393 |
A megbeszélés vitája | 397 |
Ajánlások | 427 |
Munkamegbeszélés | |
Táplálkozási kultúránk fejlesztése | |
Helyzetfelmérés | |
Biró György: A hazai néptáplálkozási kutatások helyzete és perspektívái | 433 |
Ródler Imre - Ródlerné Onodi Mária: A táplálkozás, életmód és egészség rendszerű összefüggései | 453 |
A megbeszélés vitája | 457 |
Ajánlások | 485 |
Munkamegbeszélés | |
A klinikai dietetika oktatásának helyzete és jövője az orvosképzésben | |
Helyzetfelmérés | |
Rigó János: A dietetika oktatásának lehetősége az orvostanhallgatók képzésében | 491 |
Tamás Gyula: A klinikai dietetika oktatásának helyzete: Szomorú tapasztalatok - reménykeltő jövő? | 495 |
Ferencz Adrienne: A klinikai dietetika oktatásának helyzete és jövője az orvosképzésben | 499 |
A megbeszélés vitája | 501 |
Ajánlások | 519 |
Egészségügyi Minisztérium Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi Osztályának állásfoglalása | 521 |
Szabad előadások | |
Kubányi Jolán - Győrvári Borbála: Kalóriaszegény diéta szerepe a cukorbetegek kezelésében | 529 |
Válas Györgyné: Új diabetikus élelmiszerek jellegével, összetételével kapcsolatos tapasztalatok | 539 |
Fövényi József - Thaisz Erzsébet - Garas Zsuzsa - Duffek László: Ajánlhatók-e cukorbetegeknek az úgynevezett "diétás" készítmények? | 543 |
Ruzsa Csaba - Nagy Lajos - Past Tibor - Jávor Tibor: Mucopolysaccharidok és a Guar gum hatásának vizsgálata a gyomorürülésre és a cukorfelszívódásra egészséges egyénekben és diabeteses betegekben | 553 |
Bedő Magdolna - Gaál Ödön - Gergely Anna - Válas Györgyné - Czuczy Péter - Bernolák Erzsébet - Barta Lajos: Flexibilis diéta alkalmazása diabeteses gyermekek nyári táborozásakor | 561 |
Rovó Judit - Gergely Anna - Békefi Dezső - Szolnoki Judit - Pétsch Endre - Dévai Gabriella - Egyed Jenő - Jobbágy Judit - Tamás Gyula - Morava Endre: Diabeteszes szülőnők és újszülöttjeik szérum magnézium, réz és cink szintje | 567 |
Lindnerné Szotyori Katalin - Gergely Anna: Felmérés csecsemők és kisgyermekek mikroelem fogyasztásáról | 575 |
Kuti Vilma: A magnézium szerepe az egészség megőrzésében | 581 |
Gaál Ödön: Cukorhelyettesítőszerek egészségügyi megítélése | 587 |
Soós Aladár - Ródler Imre: Néptáplálkozási vizsgálatok szerepe az elhízás preventiójában | 593 |
Maros Éva - Hajós Károly - Tornóczky János - Simon László: Zsíranyagcsere zavarok kezelése tiszta növényi diétával | 599 |
J. N. Zsinka Ágnes - Földes Vera - Perédi József - Thuróczy Györgyné: Különböző zsírsav összetételű zsiradékok hatása patkányok szérum és máj zsírmutatóira | 607 |
Ibrányi Mária - Csőke Mária - Töreki Ildikó - Engländer Zsuzsa: A dietetika helye a gyógyintézeti betegellátás folyamatában | 613 |
Kukor Imre: A Visegrádi Kórház dietetikai rendszere és ennek szerepe az egészségügyi kultúra fejlesztésében | 619 |
Katona Edit: Az egészségnevelés korlátai az egészséges táplálkozás népszerűsítésében | 627 |
Bonyárné Müller Katalin - Nagy Lajos: A diétás tanácsadás jelenlegi helyzete egy országos felmérés tükrében | 637 |
Sasréti Éva - Ferenczi József - Mózsik Gyula: A diétás felvilágosítás hatékonyságának mérése gondozott fekélybetegek körében | 643 |
Fiegler Mária - Mózsik Gyula - Ferenczi József - Nagy Lajos - Jávor Tibor: Módszer a dietetika gyakorlati oktatására az orvosképzésben | 649 |
Tapodó József: Élelmiszerek diétás szempontú értékelése új alapokon | 659 |
Sós Józsefné: Konzervek szerepe a korszerű egészséges táplálkozásban és a gyógyélelmezésben | 667 |
Mezei Éva - Czuczy Péter - Gaál Ödön: Diétás élelmiszerellátás helyzete a törzskönyv tükrében | 677 |
Gere Anna: Étkezési zsiradékok hevítés, illetve sütés okozta változásainak vizsgálata | 683 |
Ormos Endre: Erőfeszítések rostdús élelmiszerek előállítására és fogyasztásuk megkedveltetésére | 689 |
A. Bernolák Erzsébet: Növényi szterinek táplálkozásegészségügyi szerepe, gázkromatográfiás meghatározásuk élelmiszerekben | 699 |
Varga László - Morava Endre - Gergely Anna: Néhány növény és növényi élelmiszer D-vitamin aktivitásának vizsgálata patkányokon | 705 |
Morava Endre - Varga László - Czuczy Péter - Gergely Anna - Gaál Ödön: Újabb szempontok a laktáció alatti D-vitamin szükséglet megítélésében | 711 |
Frenkl Róbert - Györe Ágota - Szőts Gábor - Schmidtka Ágnes: C-vitamin hatás és ürítés vizsgálata sportolókon és úsztatott patkányokon | 719 |
Lévai Judit: Étkezési gombák okozta betegségek | 727 |
Karátson András - Szalmásy Zsuzsanna - Rácz Lajos: Fehérjevesztés és szérum fehérjeszint chronicus peritoneális dialysis során | 733 |
Szlamka István: A gluten-mentes diéta hatása chronicus enteritisben | 741 |
Barna Mária - Kovács Margit - Kiss Sándor: Gondolatok a dietotherápia indikációjáról gyermekkori malabsorptios kórképekben | 749 |
Győrvári Borbála: Hazai táplálkozási szokások, mint etiológiai tényező a gyomorrák kialakulásában | 761 |
Nagy Katalin - Bedő Magdolna - Bajzáth János - Szépvölgyi Judit - Antal Magda: Hazai gyártmányú, piretroid típusú, új inszekticid táplálkozás-toxikológiai vizsgálat patkányokban | 767 |
Szépvölgyi Judit - J. N. Zsinka Ágnes - Földes Vera: Acetilszalicilsav szubakut hatása különböző diétán tartott patkányok vékonybél enzimeire | 775 |
Mózsik Gyula - Bata Mónika - Jávor Tibor - Morón Franciscó - Szabolcs József - Tóth Gyula: Az A-vitamin és a karotinoidok citoprotektív hatásainak vizsgálata a 0,6 M-os sósav alkalmazásával kiváltott gyomor-nyálkahártya károsodáson patkányban | 781 |
Tárgymutató | 793 |
A kötet szerzői | 799 |
Résztvevők listája | 807 |