kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kossuth Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 431 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-09-4103-1 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Dr. Bíró György: A táplálkozás az élet alapja | 13 |
A táplálkozás | |
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási alapfogalmak | 21 |
Makrotápanyagok | 22 |
Mikrotápanyagok | 22 |
Dr. Gaál Ödön: A táplálkozás biokémiája | 23 |
Az élőlényekben lejátszódó kémiai folyamatok | 24 |
Megjelölt atomok | 25 |
Energia | 25 |
Építőkövek | 27 |
Az élő szervezet - szervezett | 28 |
Összehangolt szabályozás | 29 |
Aktív és inaktív enzimek | 30 |
Szabályozás hormonokkal | 31 |
Táplálékaink fő összetevői | 32 |
Dr. Gaál Ödön: A szénhidrátok | 32 |
Dr. Perédi József: Zsírok és növényi olajok | 41 |
Dr. Zajkás Gábor: A zsiradékok élettani hatása | 48 |
Dr. Biacs Péter: A zsírok szerepének változása | 52 |
Dr. Hajós Gyöngyi: A fehérjék | 54 |
Dr. Barna Éva: Vitaminok | 71 |
Dr. Fodor Péter: Ásványi anyagok | 80 |
Dr. Figler Mária: Az élelmi rostok | 84 |
Élelmiszereink | |
Alapvető élelmiszerek | 95 |
Dr. Matuz János: Gabonafélék | 95 |
Dr. Szalai Lajos: Kenyér - pékáruk - sütőipari termékek | 107 |
Dr. Mednyánszky Zsuzsa: Zöldség- és főzelékfélék, saláták, gyümölcsök | 117 |
Dr. Csapó János: Tej és tejtermékek | 131 |
Dr. Incze Kálmán: Húsok és húskészítmények | 144 |
Dr. Váradi László: Halak és halfélék | 154 |
Italok | 164 |
Dr. Zajkás Gábor: Ivóvíz, ásványvizek, gyógyvizek | 164 |
Tóthné dr. Markus Marianna, dr. Boross Ferenc: Gyümölcslevek, üdítőitalok | 168 |
Dr. Szollár Lajos: A bor | 173 |
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: A sör | 178 |
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Tömény italok | 180 |
Kékesi Erzsébet: A kávé | 182 |
Kékesi Erzsébet: A tea | 187 |
Dr. Kremmer Tibor: A teázás | 194 |
Dr. Ladocsi Teréz: Fűszerek és gyógynövények | 197 |
A fűszerek hatóanyagairól | 198 |
A fűszeres ételek hatásai | 198 |
Néhány tanács a fűszerek használatához | 199 |
Néhány fűszer-feldolgozási technika | 200 |
Életmód, egészség | |
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozás és egészség | 207 |
Táplálkozási ajánlások a felnőtt lakosság számára | 209 |
Dr. Mózsik Gyula, dr. Figler Mária: A felszívódás | 210 |
A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei | 210 |
Dr. Gelencsér Éva: A táplálkozás hatása az immunrendszerrre | 217 |
Szisztémás immunrendszer | 217 |
Velünk született immunitás | 218 |
Szerzett immunitás | 220 |
Nyálkahártyához kapcsolódott immunrendszer | 221 |
A táplálkozás és az immunrendszer | 221 |
Kóros elhízás és túlzott tápanyagbevitel | 226 |
Dr. Polgár Marianna: Táplálkozás és allergia | 226 |
A táplálék által kiváltott allergia | 226 |
Az allergia kialakulása | 230 |
Allergiára hajlamosító tényezők | 231 |
Megelőzés | 232 |
Kivizsgálás szükséges | 232 |
Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében | 233 |
A táplálkozás szerepe a szív- és érrendszer védelmében | 237 |
Dr. Romics László: A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői | 237 |
Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorai | 237 |
Dr. Fodor György: A táplálkozás hatása a koleszterinszintre | 241 |
Dr. Pados Gyula: A zsírsavak hatása a koleszterinszintre | 248 |
Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea: Vegetáriánus táplálkozás | 253 |
Mit értünk vegetariánus táplálkozási forma alatt? | 254 |
Fő vegetariánus irányzatok | 254 |
Választott és kényszervegetarianizmus | 255 |
Táplálkozás és elhízás | 261 |
Dr. Halmy László: Elhízás felnőttkorban | 261 |
Dr. Blatniczky László: Elhízás gyermekkorban | 268 |
Dr. Cserháti László: Az egészséges életmód és a fizikai aktivitás | 274 |
Gyakorlati tudnivalók | |
Dr. Molnár Pál: Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése | 285 |
A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség feladata | 286 |
Biztonsági és minőségi követelmények | 287 |
Élelmiszerek jelölése | 288 |
Minőségét emgőrzi... | 289 |
Dr. Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok | 290 |
Mi az élemiszer-adalékanyag? | 291 |
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták | 294 |
Tartósítószerek | 295 |
Állományjavító és -módosító anyagok | 296 |
Aromaanyagok és ízfokozók | 297 |
Édesítőszerek | 298 |
Dr. Zajkás Gábor: Étrend-kiegészítők | 299 |
Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek? | 299 |
Dr. Kiss István: Élelmiszerek és mikroorganizmusok | 302 |
Az élemiszerek értékvesztése | 302 |
Romlást és betegséget okozó mikroorganizmusok | 304 |
Hasznos mikroorganizmusok | 306 |
Az élelmiszerek eltarthatósága | 307 |
Csomagolás | 310 |
Élelmiszerek higiénés kezelése | 310 |
Dr. Rodler Imre: Ételmérgezések, ételfertőzések | 312 |
Konyhatechnikai ismeretek | 315 |
Az ételmérgezés tünetei | 316 |
Az ételmérgezés megelőzése | 316 |
Turizmus | 317 |
Élelmiszer-termelés | 317 |
Megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokások | 318 |
Élelmszer-biztonság - belső ellenőrzési rendszerek | 319 |
Dr. Sebők András, dr. Simon József: Az élelmiszerek tárolása | 320 |
Szárazáru tárolása | 320 |
A gyümölcs, zöldség tárolása | 321 |
A konzervek kezelése | 321 |
Hűtés és gyorsfagyasztás | 321 |
Az egészséges táplálkozás | |
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási javaslatok egyes életszakaszokban | 329 |
Az iskoláskorúak táplálkozása | 329 |
Időskorúak táplálkozása | 332 |
Táplálkozás terhesség idején | 334 |
Élelmiszer-útmutató | 336 |
Dr. Greiner Erika, Polyikné Vántsa Judit: Kéthetes mintaétrend az élelmiszer-útmutató alapján | 348 |
Sági Katalin: Tervezzünk étrendet - korszerű ételkészítés | 353 |
Jó tanácsok az élelmiszerek vásárlásához | 356 |
Dr. Greiner Erika, Hajós Cecília: Ételkészítési tanácsok ízletesen - fiatalosan | 363 |
Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika: Receptgyűjtemény | 372 |
Tóthné Rédey Györgyi: Megjelenítés, terítés, tálalás | 383 |
F. Nagy Angéla: A táplálkozás kultúrtörténete | |
Kalandozás a konyha körül | 391 |
Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében | |
Felhasznált irodalom | 403 |
Idegen szavak jelentése | 407 |
A szerzőről | 417 |
Tárgymutató | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.