Előszó
Az ember tevékenységeinek egyik legfontosabb megnyilvánulása a táplálkozás. Az éhség és a szomjúság az ösztön erejével kényszerít bennünket arra, hogy táplálékról és italról gondoskodjunk, mert csak így tudjuk szervezetünk szükségletét fedezni. Létfenntartási küzdelmünkben környezetünk kezdetben igen nagy szerepet játszott, mert csak azt használhattuk fel éhségünk és szomjúságunk csillapítására, amit a természet nyujtott. Természetes táplálkozásunk később a kultúra fejlődésével egyre jobban megváltozott s a természetes ételek helyét a mesterségesen készített, vagy technikai eljárásokkal átalakított táplálékok foglalták el. Az újabb kutatások azonban mind erősebben arra világítanak rá, hogy a mesterséges táplálékoktól való nagymértékű eltávolodás egyáltalán nem szolgálja egészségünket. Szervezetünk épségbentartása érdekében tehát táplálkozásunkat bizonyos mértékben módosítanunk kell. A modern vizsgálatok kiderítették, hogy a mult évtizedekben még jónak, célszerűnek vélt élelmezés a kívánalmaknak nem felel meg, ezért új élelmianyagokról, új elkészítési módokról kell gondoskodnunk, hogy biztosíthassuk gyermekeink megfelelő fejlődését és a felnőttek egészségének megőrzését.
Ujabban hazánkban is örvendetes ütemben megindult a táplálkozás átalakítására irányuló mozgalom, már eddig is számtalan könyv és füzet jelent meg, ezek azonban majdnem kivétel nélkül étrendünk összeállítását és ételeink elkészítését tárgyalják. Szerény véleményem szerint ezek a művek, bár hasznosak, mégsem felelnek meg tökéletesen a célnak, mert nem ismertetik táplálékainknak a szervezetben végbemenő anyagforgalmát, s csak ritkán és vázlatosan tüntetik fel egyes élelmianyag élettani értékét. Pedig nemcsak azt kell tudnunk, hogy milyen eledelre van szükségünk, hanem azt is, miképen értékesíti a szervezet az elfogyasztott táplálékot. Tökéletesen, a célnak megfelelően tehát csak akkor táplálkozhatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes ételek értékesítése milyen munkát ró szervezetünkre. E végből meg kell ismerkednünk élelmianyagaink különböző értékeivel, mert egészségünk megóvása érdekében egyáltalában nem közömbös, hogy a szükséges tápanyagok beszerzésekor milyen szempontok irányítják a háztartás vezetőjét. A bevásárláskor, az étrend összeállításakor tehát nagyon is kerültekintőnek kell lennünk, erre viszont csak akkor vállalkozhatunk, ha tisztában vagyunk élelmianyagaink értékével és azzal, hogy milyen sors vár rájuk a szervezetben. Éppen ezért munkámban először az egyes tápanyagokat írom le, majd az emésztés és felszívódás bonyolult gépezetét ismertetem. Közben rátérek a különböző emésztési szervekben olyan gyakran támadó zavarokra, ezekről azért szólok, hogy betegeink ápolásakor jól megérthessük az orvos utasításait és étrendösszeállítását. Ezután az egyes tápanyagoknak a szervezetben lebonyolódó anyagforgalmával foglalkozom.
Könyvem megírásának másik célja, hogy rávilágítsak azokra a nagy változásokra, amelyek az utolsó évtizedekben a táplálkozástani kutatások eredményei nyomán mentek végbe. Az új szempontok és értékek ismerete konyhánk irányításában ma már úgyszólván múlhatatlanul szükséges, a megfelelő ismeretek nélkül gyermekeink fejlődését elősegítő s a felnőttek egészségét szolgáló étrend összeállítása el sem képzelhető. Végül könyvem megírására még az is sarkalt, hogy tőlem telhető mértékben rámutathassak népünk, sajnos nagyon is elhanyagolt állapotban lévő táplálkozására, s hogy felhívjam a különféle befolyással bíró körök figyelmét azokra a módokra, amelyeknek segítségével országunk lakosságának egészségét szolgálhatjuk, s amelyekkel fejlődését, valamint biológiai erejét növelhetjük,
Vissza
Fülszöveg
Az egyszerű cím hirtelenében el sem árulja, milyen nagyfontosságú kérdés első teljes és a legapróbb részletekig hatoló feldolgozását nyujtja ez a könyv. A szerző nagy népszerűségű előadássorozatokban ismételten megvilágította a modern idők kétségtelenül legérdekesebb és talán legfontosabb kérdését. Könyve még nagyobb közönséghez szól, a művelt magyarságon keresztül, a táplálkozás kémiai folyamatának elemzésével s tüzetes magyarázatával a helyes és természetes táplálkozás feltételeit állítja össze országunk egész népe számára. Már sokat tudunk a kalória, a vitamin, a fehérje, a zsír, a szénhidrát stb. fogalmairól és fontosságairól, de élettani jelentőségükben csak most áll igazán előttünk, ebben a könnyedén, választékosan és szellemesen megírt könyvben. A fejezetek sorra elemzik a táplálkozás összes motivumait, rajzokkal, táblázatokkal, színes magyarázatokkal. Minden kedvenc és nem kedvenc ételünket kémiai elemeire bont, hogy megmutassa, milyen különösen hasznos a - spenót vagy a...
Tovább
Fülszöveg
Az egyszerű cím hirtelenében el sem árulja, milyen nagyfontosságú kérdés első teljes és a legapróbb részletekig hatoló feldolgozását nyujtja ez a könyv. A szerző nagy népszerűségű előadássorozatokban ismételten megvilágította a modern idők kétségtelenül legérdekesebb és talán legfontosabb kérdését. Könyve még nagyobb közönséghez szól, a művelt magyarságon keresztül, a táplálkozás kémiai folyamatának elemzésével s tüzetes magyarázatával a helyes és természetes táplálkozás feltételeit állítja össze országunk egész népe számára. Már sokat tudunk a kalória, a vitamin, a fehérje, a zsír, a szénhidrát stb. fogalmairól és fontosságairól, de élettani jelentőségükben csak most áll igazán előttünk, ebben a könnyedén, választékosan és szellemesen megírt könyvben. A fejezetek sorra elemzik a táplálkozás összes motivumait, rajzokkal, táblázatokkal, színes magyarázatokkal. Minden kedvenc és nem kedvenc ételünket kémiai elemeire bont, hogy megmutassa, milyen különösen hasznos a - spenót vagy a sárgarépa.
A könyvnek nagy hivatása van. Leghathatóbb segítője lesz annak a mozgalomnak, mely hazánk táplálkozásának átalakítására irányul. Útmutatásai az egészségesebb ember érdekeit szolgálják, az egészséges magyar emberét elsősorban. Hallgatnunk kell rá.
Vissza