1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A takarmányozás gyakorlati kézikönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari- és Begyűjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A párt és a kormány határozata, mely a mezőgazdaság fejlesztésén keresztül a dolgozó nép életszínvonalának állandó emelése érdekében a több hús és zsír biztosítását irányozza elő, a mezőgazdaságban... Tovább

Előszó

A párt és a kormány határozata, mely a mezőgazdaság fejlesztésén keresztül a dolgozó nép életszínvonalának állandó emelése érdekében a több hús és zsír biztosítását irányozza elő, a mezőgazdaságban dolgozó szakemberektől többek között azt is megköveteli, hogy a takarmánygazdálkodás színvonalának emelésével tegyenek eleget ennek a célkitűzésnek.
A jó takarmánygazdálkodásnak alapkövetelménye a szakma elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása és annak állandó fejlesztése. Nem lehet tehát jó állattenyésztő és nem felelhet meg a fentemlített követelménynek az, aki nem jártas a takarmányozástanban. Vissza

Tartalom

Előszó és bevezetés7
Kézikönyv beosztása9
Takarmányozási alapfogalmak
A takarmányról általában11
A takarmányok csoportosítása12
A takarmányozásról általában13
Az emésztés és a takarmányok hasznosulása16
A keményítőértékarány fogalma és kiszámítása18
A takarmányozási előírás (takarmányadagok összeállításának módszertana)
Általános rész19
A szabványokról általában19
Útmutató a szabványok használatára20
Útmutató a napi fejadagok összeállítására20
Eljárás az egyes takarmányféleségek helyettesítése esetében22
Útmutató az abrakkeverési táblák használatára23
Az abrakkeverési táblák módszertana25
Abrakkeverési táblák alkalmazása kérődző állatok abrakkeverékének összeállításánál26
Abrakkeverési táblák alkalmazása a sertések és egyéb állatok takarmányozási előírásánál28
Táplálóanyagszükségleti szabványok gazdasági tenyész-, hízó- és igásállatokra
Szarvasmarha tápanyagszükségleti szabványa32
A ló tápanyagszükséglete36
Sertés tápanyagszükséglete41
A juh tápanyagszükséglete44
Baromfiak tápanyagszükséglete45
Takarmányozási példatár
Szarvasmarha takarmányozási előírása57
Juhok takarmányozási előírása58
Melegvérű lovak takarmányozási előírása62
Hidegvérű lovak takarmányozási előírása62
Mangalica tenyészsertés takarmányozási előírása64
Tenyész hússertés takarmányozási előírása66
Hízósertések takarmányozási előírása68
Baromfiak takarmányozási előírása70
Abraktakarmányok tápanyagszabványa
Gabonamagvak73
Hüvelyes magvak73
Olajos magvak73
Egyéb magvak és termények74
Vetőmagtisztítási hulladékok74
Malomipari takarmányok74
Hazai olajpogácsák75
Külföldi olajpogácsák75
Extrahált darák75
Szeszipari melléktermékek76
Söripari melléktermékek76
Keményítőgyári melléktermékek76
Állati eredetű takarmányok76
Takarmánytápanyag szorzótáblák
Zöldtakarmányok78
Fűfélék78
Herefélék, hüvelyesek78
Egyéb növények és növényrészek80
Silózott (erjesztett) takarmányok82
Gyökér-, gumós- és egyéb vizenyős takarmányok84
Szénák84
Fűfélék szénája84
Herefélék és hüvelyesek szénája86
Szénalisztek és őrlemények88
Szalmafélék88
Gabonafélék szalmája88
Polyvák és terméshéjak, törekek90
Polyvák és terméshéjak, törekek90
Gabonapelyva90
Egyéb növények pelyvája90
Magvak és egyéb termések92
Gabonamagvak92
Hüvelyes magvak94
Ipari melléktermékek94
Vetőmagtisztítási termékek94
Malomipari termékek94
Olajipari melléktermékek96
Olajpogácsa, hazai96
Olajpogácsa, külföldi98
Extrahált olajmagdara98
Cukoripari melléktermék98
Szeszipari melléktermék100
Söripari melléktermék100
Keményítőipari melléktermék100
Állati eredetű takarmányok102
Abraktakarmányok keverési táblázatai105
Abraktakarmányok tápanyag szorzótáblái a keverési táblákhoz131
Keményítő-értékarány mutatótáblák137
Mutatótáblák az egyes takarmányok egymással keményítőérték alapon történő helyettesítésére141
Silózott takarmányok144
Gyök-, gumós- és egyéb vizenyős takarmányok148
Cukoripari melléktermékek150
Szesz- és sörgyári melléktermékek152
Keményítőgyári és egyéb melléktermékek154
Gabonaszalmák154
Hüvelyes szalmák156
Pelyvák és egyéb növényrészek160
Rétiszénák162
Szántóföldi szénák164
Pillangós szénák166
Szénaliszt és őrlemények168
Zöld fűfélék170
Zöld pillangósok172
Egyéb zöldtakarmányok178
Szemestakarmányok
Gabonamagvak178
Hüvelyes magvak182
Olajos magvak186
Egyéb magvak és vetőmagtisztítási melléktermékek186
Malomipari takarmányok188
Olajipari takarmányok194
Hazai olajpogácsák194
Külföldi olajpogácsák198
Extrahált darák198
Szeszgyári takarmányok200
Sör- és keményítőgyári takarmányok202
Állati eredetű takarmányok202
Takarmánymész és konyhasó napi szükségletének kiszámítása208
A takarmányok mész- és foszfortartalma, mészhiánya ill. mészfeleslege209
Fontosabb takarmányok karotintartalma217
A fontosabb takarmányok étrendi-hatás mutatója (a-b-c sorrendbe)219
Takarmányozástechnikai irányelvek
Szarvasmarha takarmányozása230
Lovak takarmányozása233
Sertések takarmányozása235
Juhok takarmányozása243
Baromfiak takarmányozása245
A takarmánybetakarítás technológiája249
Szántóföldi szálastakarmányok betakarítása249
Rétiszéna betakarítása252
Egyéb kaszálók szénatermésének betakarítása253
Legelők szénatermésének betakarítása253
Magfogás a rétek fűállományának feljavítására253
A szénakészítés fejlett módszerei254
Takarmánytárolás technológiája
Szénatárolás256
Pelyvatárolás258
Abraktakarmányok tárolása259
Gyökér- és gumós takarmányok tárolása259
Takarmányelőkészítés technológiája
A takarmányok felaprítása261
A takarmányok pácolása262
A szalma forrázása és erjesztése263
Szénatea készítése264
Takarmányok párolása és főzése264
Takarmányok élesztősítése264
Malátásítás266
Csíráztatás266
Árpa pörkölése266
Takarmányalap tervezési módszertana269
Nyomtatványminták273
Zöldtakarmány megtervezése274
Szántóföldi zöldtakarmány-futószalag276
Szántóföldi takarmányok termesztési adatai277
Függelék282
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem