A takarmányozás alapvonalai
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A takarmányozás hat könyvecskével lesz a „Köztelek Olcsó Könyvtárá" -ban képviselve. A jelen kettős könyvecskével alapját vetjük a még hátralévő ötnek, melyek már csak mint egyes könyvecskék fognak...
Tovább
Előszó
A takarmányozás hat könyvecskével lesz a „Köztelek Olcsó Könyvtárá" -ban képviselve. A jelen kettős könyvecskével alapját vetjük a még hátralévő ötnek, melyek már csak mint egyes könyvecskék fognak megjelenni. Ez a könyvecskénk négy fejezetre oszlik, melyek közül az első a takarmányalkotórészekkel, a második a keményítőértékkel, a harmadik a fontosabb takarmányok leírásával s a negyedik a takarmányvásárlással foglalkozik. A gazdára nézve mind a négy fejezet fontos, de aki könyvecskénk mindegyik lapját meg akarja érteni, annak a két első fejezetet okvetlenül először kell elolvasni, mert ma már nem lehet olyan takarmányozástant írni, hogy bárhol kezdjük is olvasni, mindenütt megértsük a tartalmát. Ezért különösen a két első fejezetet ajánljuk szíves olvasóink figyelmébe, mert aki azoknak tartalmát nem vési emlékezetébe, az nehézséggel fog az ezután megjelenendő könyvecskék olvasásánál küzdeni.
Vissza
Tartalom
A takarmány alkotórészei 5
A takarmány keményítőértéke 17
A fontosabb takarmányok ismertetése 33
Zöldtakarmány és széna 33
Fű 38
Luczerna 41
Vöröshere, bíborhere baltaczim 43
Nyúlszapuka, zabosbükköny, őszi keverék 44
Takarmányrozs, csalamádé 45
Czirok, muhar, köles 46
Pohánka, fehér mustár, csibekuk 47
Leveles czukorrépafej 48
Szalma és polyva 48
Gyökök, gumók és húsos gyümölcsök 53
Burgonya 54
Csicsóka, takarmányrépa 56.
Tarlórépa, murokrépa 57
Tök 58
Szemes takarmányok 59
Buza, rozs, árpa, zab 60
Tengeri 61
Köles, czirokmag s pohánka 62
Hüvelyes magvak, olajos magvak 63
Rostaalj, zsírhulladék, üszög, konkoly 64
Vadgesztenye 65
Gyári hulladékok 66
Buzakorpa és buzatakarmányliszt 66
Vörösliszt 67
Rozskorpa, árpadara 68
Zab-, tengeri- és köleskorpa és liszt 69
Pohánkakorpa, rizskorpa és liszt 70
Borsókorpa és borsóliszt 71
Repczepogácsa 72
Lenmagpogácsa, napraforgópogácsa 73
Tökmagpogácsa, kendermagpogácsa 74
Gomborka és mákpogácsa, földidiókorpa és pogácsa 75
Kókuszdiópogácsa, czukkorrépaszelet 76
Szárított czukorrépafej, melassz 78
Malátacsira 81
Sörtörköly, szeszmoslék 82
Lefölözött tej 83
Író 84
Savó, vér 85
Hús és húsliszt 86
Takarmányvásárlás 87
Hamisítások 94
Minő biztosítékokat szerezzen a vevő 97
Függelék (A szokásos takarmányok táptartalma)