kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 452 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-014-4 |
Megjegyzés: | 42 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
A takarmányozás kémiai összetétele és a táplálékanyagok sorsa az állati szervezetben | 13 |
A szárazanyag- és víztartalom (dr. Schmidt János) | 13 |
A takarmány N-tartalmú anyagai (dr. Schmidt János) | 14 |
A fehérjék | 16 |
Az NpN-anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 29 |
A lipidek (Dr. Schmidt János) | 31 |
A zsírok | 31 |
Összetett gliceridek | 33 |
Glicerin nélküli lipidek | 34 |
A zsírok avasodása | 34 |
A zsírok szerepe a gazdasági állatok takarmányozásában | 36 |
A nyersrost (dr. Schmidt János) | 38 |
A nyersrost összetétele | 38 |
A nyersrost szerepe a takarmányozásban | 40 |
Nitrogénmentes kivonható anyagok (dr. Schmidt János) | 46 |
Vitaminok (Dr. Bokori József) | 49 |
A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége | 49 |
Zsírban oldódó vitaminok | 52 |
Vízben oldódó vitaminok | 60 |
Vitaminszerű anyagok | 69 |
Potenciális vitaminhatású anyagok és egyéb kofaktorok | 70 |
A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (dr. Kakuk Tibor) | 71 |
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF) | 72 |
Antinutritív anyagok | 72 |
Ásványi anyagok (dr. Mézes Miklós) | 79 |
A háziállatok emésztésének sajátosságai (dr. Bokori József) | 92 |
A kérődzők emésztésének takarmányozásélettani sajátosságai | 93 |
A szénhidrátemésztés | 95 |
A fehérjeemésztés | 96 |
A zsíremésztés | 98 |
A ló emésztésének sajátosságai | 98 |
A sertés emésztésének sajátosságai | 98 |
A nyúl emésztésének sajátosságai | 104 |
A baromfi emésztésének sajátosságai | 107 |
A takarmányok emészthetősége (dr. Schmidt János) | 110 |
Az emészthetőség megállapítása | 110 |
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 115 |
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 117 |
A takarmányok táplálóanyagainak átalakulása az állat szervezetében (dr. Vincze László) | 118 |
Az energiaforgalom | 118 |
A takarmányenergia átalakulása a szervezetben | 120 |
Az energiaforgalom mérése | 125 |
A szénforgalom | 126 |
A respirációs vizsgálatok | 126 |
A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére | 128 |
Nitrogénforgalom | 132 |
Vízforgalom | 133 |
A sav-bázis egyensúly (dr. Mézes Miklós) | 135 |
A sav-bázis egyensúly fogalma | 135 |
A sav-bázis egyensúly szabályozása és annak zavarai | 137 |
A takarmányok táplálóértékének mérése (dr. Schmidt János) | 140 |
A takarmányok energiaértékének mérése | 140 |
Naturális takarmányegységek | 140 |
A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag és az emészthető energiatartalom alapján | 141 |
A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalommal | 144 |
Takarmányok energiaértékénekk mérése a nettó energiatartalom alapján | 151 |
A takarmányok fehérjeértékének megállapítása | 162 |
A fehérje takarmányozási értékének megállapítása monogasztrikus állatoknál | 163 |
A takarmányok fehérjeértékének megállapítása kérődzőknél | 167 |
Az állati termelés takarmányozási alapjai (dr. Schmidt János) | 173 |
A gazdasági állatok takarmányfelvétele | 173 |
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 173 |
A takarmányfelvétel szabályozása | 173 |
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 178 |
Az életfenntartás energiaszükséglete | 179 |
Az életfenntartás fehérjeszükséglete | 186 |
Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete | 188 |
Az életfenntartás vitaminszükséglete | 189 |
A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete | 190 |
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 190 |
A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete | 192 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 199 |
A takarmányozás hatása a gyapjúteremésre | 200 |
A gyapjútermelés energia- és fehérje-szükséglete | 201 |
A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete | 201 |
A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira | 201 |
A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására | 208 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 209 |
A tej táplálóanyagainak képződése | 210 |
A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete | 213 |
A takarmányozás hatása a tej és tejtermékek minőségére | 219 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 221 |
A nemi és a takarmányozás | 221 |
A tojástermelés energia-, fehérje- és ásványianyag-szükséglete | 222 |
A takarmányozás hatása a tojás minőségére | 225 |
A munkavégzés táplálóanyag-szükségére | 225 |
Az izommunka kémiai alapjai | 226 |
Az izommunka táplálóanyag-szükséglete | 227 |
Takarmányismeret (dr. Bokori József-dr. Kovács Gábor) | 229 |
Zöldtakarmányok | 230 |
A legelő | 231 |
Szántóföldi termesztett zöldtakarmányok | 240 |
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok | 250 |
Silózott (erjesztett) takarmányok | 252 |
Szénák | 252 |
A fűfélék szénái | 256 |
A pillangósok szénái | 257 |
A keverék zöldtakarmányok szánái | 257 |
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 258 |
Mezőgazdasági melléktermékek | 260 |
Szalmafélék | 260 |
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 262 |
Magvak és termések | 262 |
A gabonamagvak | 263 |
A hüvelyes magvak | 268 |
Az olajos magvak | 269 |
Egyéb magvak | 270 |
Élelmiszer-ipari melléktermékek | 271 |
Malomipari melléktermékek | 271 |
Növényolaj-ipari melléktermékek | 273 |
Cukoripari melléktermékek | 276 |
Szeszipari melléktermékek | 277 |
Sörgyári meléktermékek | 278 |
Keményítőgyári melléktermékek | 279 |
Konzervgyári melléktermékek | 279 |
Állati eredetű takarmányok | 281 |
Takarmány-adalékanyagok | 286 |
Hozamfokozók (dr. Szigeti Gábor) | 287 |
Egyéb takarmánykiegészítők (dr. Kakuk Tibor) | 291 |
A takarmányok tartósítása | 296 |
A takarmányok tartósítása erjesztéssel (dr. Schmidt János) | 296 |
A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 297 |
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 302 |
Az erjedés szabályozásának módszerei | 306 |
A silózás veszteségei | 313 |
Silótípusok | 316 |
A silózás gyakorlati végrehajtása | 319 |
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 320 |
A takarmányok tartósítása szárítással | 322 |
A szálastakarmányok szárítása (dr. Herold István-dr. Vinze László) | 322 |
Szemestakarmányok szárítása (dr. Vincze László) | 333 |
Szemestakarmányok tárolása (dr. Vincze László) | 335 |
Szemestermények hűtve tárolása (dr. Vincze László) | 338 |
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (dr. Vincze László) | 339 |
A takarmányok előkészítése (dr. Gundel János) | 341 |
A tömegtakarmányok előkészítése | 341 |
Szeletelés | 341 |
Szecskázás | 342 |
Pépesítés | 342 |
Pácolás | 342 |
A szálastakarmányok darálása | 342 |
Pelletálás (granulálás), brikettálás (pogácsázás) | 343 |
Bálázás | 343 |
A szálastakarmányok kémiai kezelése (szalmafeltárás) | 343 |
Az abraktakarmányok előkészítése | 344 |
Hőközlés nélküli fizikai előkészítési módszerek | 344 |
Hőközléssel járó fizikai előkészítési módszerek | 346 |
Takarmánykeverék-gyártás | 351 |
Receptúrakészítés | 352 |
Az alapanyagok előkészítése | 353 |
Az alapanyagok tisztítása | 353 |
Az alapanyagok aprítása | 353 |
Bemérés | 354 |
Keverés | 354 |
Granulálás | 355 |
Takarmányozás táblázatok | 357 |
Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.