1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A takarmányozás alapjai

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 452 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-339-9
Megjegyzés: 42 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A takarmányozás kémiai összetétele és a táplálékanyagok sorsa az állati szervezetben13
A szárazanyag- és víztartalom (dr. Schmidt János)13
A takarmány N-tartalmú anyagai (dr. Schmidt János)14
A fehérjék16
Az NpN-anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában29
A lipidek (Dr. Schmidt János)31
A zsírok31
Összetett gliceridek33
Glicerin nélküli lipidek34
A zsírok avasodása34
A zsírok szerepe a gazdasági állatok takarmányozásában36
A nyersrost (dr. Schmidt János)38
A nyersrost összetétele38
A nyersrost szerepe a takarmányozásban40
Nitrogénmentes kivonható anyagok (dr. Schmidt János)46
Vitaminok (Dr. Bokori József)49
A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége49
Zsírban oldódó vitaminok52
Vízben oldódó vitaminok60
Vitaminszerű anyagok69
Potenciális vitaminhatású anyagok és egyéb kofaktorok70
A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (dr. Kakuk Tibor)71
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF)72
Antinutritív anyagok72
Ásványi anyagok (dr. Mézes Miklós)79
A háziállatok emésztésének sajátosságai (dr. Bokori József)92
A kérődzők emésztésének takarmányozásélettani sajátosságai93
A szénhidrátemésztés95
A fehérjeemésztés96
A zsíremésztés98
A ló emésztésének sajátosságai98
A sertés emésztésének sajátosságai98
A nyúl emésztésének sajátosságai104
A baromfi emésztésének sajátosságai107
A takarmányok emészthetősége (dr. Schmidt János)110
Az emészthetőség megállapítása110
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők115
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban117
A takarmányok táplálóanyagainak átalakulása az állat szervezetében (dr. Vincze László)118
Az energiaforgalom118
A takarmányenergia átalakulása a szervezetben120
Az energiaforgalom mérése125
A szénforgalom126
A respirációs vizsgálatok126
A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére128
Nitrogénforgalom132
Vízforgalom133
A sav-bázis egyensúly (dr. Mézes Miklós)135
A sav-bázis egyensúly fogalma135
A sav-bázis egyensúly szabályozása és annak zavarai137
A takarmányok táplálóértékének mérése (dr. Schmidt János)140
A takarmányok energiaértékének mérése140
Naturális takarmányegységek140
A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag és az emészthető energiatartalom alapján141
A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalommal144
Takarmányok energiaértékénekk mérése a nettó energiatartalom alapján151
A takarmányok fehérjeértékének megállapítása162
A fehérje takarmányozási értékének megállapítása monogasztrikus állatoknál163
A takarmányok fehérjeértékének megállapítása kérődzőknél167
Az állati termelés takarmányozási alapjai (dr. Schmidt János)173
A gazdasági állatok takarmányfelvétele173
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság173
A takarmányfelvétel szabályozása173
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete178
Az életfenntartás energiaszükséglete179
Az életfenntartás fehérjeszükséglete186
Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete188
Az életfenntartás vitaminszükséglete189
A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete190
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei190
A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete192
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete199
A takarmányozás hatása a gyapjúteremésre200
A gyapjútermelés energia- és fehérje-szükséglete201
A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete201
A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira201
A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására208
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete209
A tej táplálóanyagainak képződése210
A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete213
A takarmányozás hatása a tej és tejtermékek minőségére219
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete221
A nemi és a takarmányozás221
A tojástermelés energia-, fehérje- és ásványianyag-szükséglete222
A takarmányozás hatása a tojás minőségére225
A munkavégzés táplálóanyag-szükségére225
Az izommunka kémiai alapjai226
Az izommunka táplálóanyag-szükséglete227
Takarmányismeret (dr. Bokori József-dr. Kovács Gábor)229
Zöldtakarmányok230
A legelő231
Szántóföldi termesztett zöldtakarmányok240
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok250
Silózott (erjesztett) takarmányok252
Szénák252
A fűfélék szénái256
A pillangósok szénái257
A keverék zöldtakarmányok szánái257
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek258
Mezőgazdasági melléktermékek260
Szalmafélék260
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok262
Magvak és termések262
A gabonamagvak263
A hüvelyes magvak268
Az olajos magvak269
Egyéb magvak270
Élelmiszer-ipari melléktermékek271
Malomipari melléktermékek271
Növényolaj-ipari melléktermékek273
Cukoripari melléktermékek276
Szeszipari melléktermékek 277
Sörgyári meléktermékek278
Keményítőgyári melléktermékek279
Konzervgyári melléktermékek279
Állati eredetű takarmányok281
Takarmány-adalékanyagok286
Hozamfokozók (dr. Szigeti Gábor)287
Egyéb takarmánykiegészítők (dr. Kakuk Tibor)291
A takarmányok tartósítása296
A takarmányok tartósítása erjesztéssel (dr. Schmidt János)296
A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok297
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők302
Az erjedés szabályozásának módszerei306
A silózás veszteségei313
Silótípusok316
A silózás gyakorlati végrehajtása319
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel320
A takarmányok tartósítása szárítással322
A szálastakarmányok szárítása (dr. Herold István-dr. Vinze László)322
Szemestakarmányok szárítása (dr. Vincze László)333
Szemestakarmányok tárolása (dr. Vincze László)335
Szemestermények hűtve tárolása (dr. Vincze László)338
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (dr. Vincze László)339
A takarmányok előkészítése (dr. Gundel János)341
A tömegtakarmányok előkészítése341
Szeletelés341
Szecskázás342
Pépesítés342
Pácolás342
A szálastakarmányok darálása342
Pelletálás (granulálás), brikettálás (pogácsázás)343
Bálázás343
A szálastakarmányok kémiai kezelése (szalmafeltárás)343
Az abraktakarmányok előkészítése344
Hőközlés nélküli fizikai előkészítési módszerek344
Hőközléssel járó fizikai előkészítési módszerek346
Takarmánykeverék-gyártás351
Receptúrakészítés352
Az alapanyagok előkészítése353
Az alapanyagok tisztítása353
Az alapanyagok aprítása353
Bemérés354
Keverés354
Granulálás355
Takarmányozás táblázatok357
Felhasznált fontosabb forrásmunkák451
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem