1.064.040

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A takarmányok helyes konzerválása, raktározása és előkészítése

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a "Pátria"-nyomda R.-T., Budapest. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyakran mutatkozó takarmányhiány okait kutatva azt látjuk, hogy azokat nem mindig a terméseredményeket kedvezőtlenül befolyásoló időjárás vagy a takarmánytermesztés hibái okozzák. Igen gyakran... Tovább

Előszó

A gyakran mutatkozó takarmányhiány okait kutatva azt látjuk, hogy azokat nem mindig a terméseredményeket kedvezőtlenül befolyásoló időjárás vagy a takarmánytermesztés hibái okozzák. Igen gyakran elegendő takarmánytermés mellett is takarmányhiánnyal küzd a gazda azért, mert a helytelen konzerválással, a hibás raktározással, a nem megfelelő előkészítéssel és felhasználással pocsékolja el készleteinek igen jelentékeny részét.
Mert bármilyen jó növénytermesztő is a gazda, legyenek takarmánytermései bármilyen kiválóak, mégis takarmányhiánnyal fog küzdeni akkor, ha a kellő szaktudással és sok fáradsággal megtermesztett takarmányok betakarítását, konzerválását és elraktározását nem megfelelő szakértelemmel végzi.
A takarmányok jellegzetes tulajdonságainak ismerete szükséges egyrészt azért, hogy azokat a legmegfelelőbben konzerválhassuk, raktározhassuk és szükség esetén etetés előtt előkészíthessük, másrészt, hogy az egyes takarmányokat azokkal az állatokkal etessük fel, melyek azokat legjobban értékesítve, a bennük lévő táplálóanyagokat a leggazdaságosabban használják ki.
A helyes konzerválási és elraktározási eljárással nagymértékben csökken a táplálóanyagveszteség, már pedig nagymérvű veszteség végeredményben a takarmánykészletek csökkenését, vagyis takarmányhiányt idéz elő. Tehát a helyes konzerválás és a célszerű elraktározás hozzájárul a takarmány készletek növeléséhez és így hatásos fegyvert jelent a takarmányhiány leküzdésében. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Bevezetés 5
I. RÉSZ
A takarmányok csoportosítása 7
Zöldtakarmányok 7
Édes füvek 10
Savanyú füvek 11
Pillangósvirágú takarmánynövények 12
Leveles takarmánynövények 12
Takarmánykeverékek 13
Egyéb zöldtakarmányok 13
Szénafélék 15
Szalmák 17
Pelyvák és terméshéjak 19
Lombtakarmányok 20
Gyökér- és gumós takarmányok 20
Takarmányrépa 21
Cukorrépa 21
Murok- vagy sárgarépa 21
Kerek- vagy tarlórépa 22
Karórépa 22
Burgonya 22
Csicsóka 22
Húsos termések 23
Abraktakarmányok 23
Szemes takarmányok 23
Gabonamagvak 24
Hüvelyes magvak 25
Olajos magvak 25
Egyéb magvak 26
Ipari takarmányok 26
Malomipari takarmányok 26
Vetőmagtisztítási hulladékok 28
Olajipari takarmányok 29
Keményítőgyári takarmányok 30
Erjedési iparok melléktermékei 31
Cukorgyári takarmányok 32
Állati eredetű takarmányok 33
Korlátozással etethető takarmányok összefoglaló kimutatása 34
II. RÉSZ
Takarmányok konzerválása 39
Szénakészítés 39
Barnaszéna készítése 48
Takarmányok besavanyítása 51
Vermelés 54
Zsombolyázás 59
Silózás 63
Meleg erjesztés 64
Hideg erjesztés 65
Silók építése 67
Savanyított takarmányok 71
Csalamádé 71
Kukoricaszár 73
Burgonyaszár 75
Pillangós virágúak (lóhere, lucerna, biborhere, zabosbükköny, rozsos szöszösbükköny,
rozsos borsó) 75
Köles 76
Szudáni fű 77
Nád 78
Káka 80
Burgonya 81
Burgonyatörköly 82
Leveles répafej 82
Répaszelet 83
Répa 84
III. RÉSZ
Takarmányok elraktározása 85
Széna, szalma, pelyva és törek elraktározása 85
Gyökér- és gumós takarmányok elraktározása 90
Burgonya elraktározása 91
Répa elraktározása 96
Szemestakarmányok elraktározása 97
IV. RÉSZ
Takarmányok előkészítése 99
Felaprítás 99
Szecskázás 100
Feltépés 101
Szeletelés 101
Őrlés, darálás, zúzás 102
Megnedvesítés 102
Beáztatás 103
Füllesztés 103
Feltárás 104
Gőzölés és főzés 105
Kilúgozás 105
Pörkölés 106

Csiki László

Csiki László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csiki László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem