1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A takarmányfehérjék minősítése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 348 oldal
Sorozatcím: A takarmányozás elmélete és gyakorlata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-049-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Történeti áttekintés7
Az élőlények nitrogénszükséglete12
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai15
A fehérjetartalom mérésének elvei16
A fehérjetartalom mérése a nitrogéntartalom alapján17
A fehérjetartalom mérése az aminosav-tartalom alapján18
A fehérjék kivonása, kicsapása19
A fehérjetartalom mérése fizikai úton19
A fehérjetartalom mérése az egyes aminosavak reakciói alapján20
A kémiai összetétel jelentősége az állat szempontjából20
A takarmányfehérjék hasznosulása22
Fehérjefelvétel, fehérjeemésztés23
Nitrogénürítés, emészthetőség, nitrogénretenció24
Az emészthetőség mutatói25
A testfehérje bontásának kinetikája29
Endogénnitrogén-ürítés a vizeletben31
Endogénnitrogén-ürítés a bélsárban32
Az állatok igénye a fehérjék minősége iránt34
A takarányfehérjék minősítésére alkalmas vizsgálatok44
A fehérjehordozók maximális biológiai potenciálját mérő módszerek46
Kémiai módszerek46
In vitro enzimes módszerek48
Mikrobiológiai módszerek49
Biológiai módszerek50
A fehérjehasznosulás hatásfokát mérő módszerek54
A komplettáló hatás meghatározása egyes esszenciális aminosavak hasznosítható mennyiségének mérésével56
Kémiai módszerek57
In vitro enzimes módszerek57
Mikrobiológiai módszerek58
Az állatok növekedésén alapuló módszerek58
Az aminosavak emészthetőségének meghatározása58
A fehérjehordozók takarmányozási értékének meghatározása termelő állományokban59
Összefüggések a fehérje minőségét jellemző különféle indexek között63
A takarmányfehérjék károsodása75
Rendellenes víztartalom75
Oxidatív hatások78
Hőhatás80
A hőkezelés hatásának mechanizmusa81
A fehérjemolekulák között lejátszódó reakciók82
A fehérjék és a szénhidrátok reakciói85
A Maillard-reakció és táplálkozási hatása85
A fehérjék reakciója nem redukáló szénhidrátokkal87
Keresztkötések kialakulása a szénhidrát-molekulák hatására91
A fehérjék és a lipidek reakciója91
A fehérjék reakciója aldehidekkel92
A fehérjék hőkárosodásának kimutatása92
A fehérjeminőséget jelentősen befolyásoló technológiák93
Az állatifehérje-lisztek gyártása93
A szemes termények szárítása99
Forrólevegős zöldtakarmány-szárítás100
A fehérjék lúgos kezelésének hatása101
Antinutritív faktorok104
A szója és egyéb hüvelyes magvak antinutritív anyagai105
A tripszingátlás105
A növényi hemagglutininek107
A hüvelyesek egyéb antinutritív hatásai107
A vegetatív növényi részek antinutritív hatásai108
Szaponinok108
Fenolos szerkezetű vegyületek109
A repcedarák tioglükozidjai és származékai110
Az antinutritív tényezők megítélése a takarmányfehérjék minősítésében111
A takarmányfehérjék komplex minősítése112
A komplex minősítés menete113
Új fehérjehordozók minősítése113
A konvencionális takarmányfehérjék és -keverékek minőségellenőrzése118
A takarmány-alapanyagok vizsgálata118
A takarmánykeverékek és -kombinációk minősítése125
Aminosavak vagy nagy aminosav-tartalmú készítmények (premixek) minősítése126
Ajánlott vizsgálati módszerek128
Kémiai módszerek129
A táplálóérték meghatározásának szabványosított kémiai módszerei129
Az aminosav-tartalom meghatározása130
A fehérje vízoldhatóságának vizsgálata (NSI, PDI)130
A hozzáférhető lizin meghatározása135
A hozzáférhető metionin meghatározása139
A takarmányok reaktív (hasznosítható) lizintartalmának meghatározása gyors festékkötési módszerrel146
Enzimes módszerek149
Az emészthetőnyersfehérje-tartalom meghatározása in vitro pepszines hidrolízissel (az MSZ 6830/5-77 szerint)149
Az emészthetőnyersfehérje-tartalom meghatározása in vitro pepszin-tripszin-hidrolízissel152
A fehérjék in vitro emészthetőségének meghatározása pankreatinos hidrolízissel154
A pepszinemészthetőségi index (Pepsin-Digest Residue Amino Acid Index = PDR) meghatározása155
A pepszin-pankreatin-emészthetőségi index (Pepsin Pankreatin Digest Index = PPDI) meghatározása160
Mikrobiológiai módszerek162
A relatív táplálkozási érték (Relative Nutritive Value = RNV) meghatározása Tetrahymena pyriformis W protozoonnal162
A takarmányok hasznosíthatólizin- és -metionin-tartalmának meghatározása Tetrahymena pyriformis W tesztorganizmussal168
A takarmányok hasznosíthatómetionin-tartalmának meghatározása Streptococcus zymogenes tesztorganizmussal172
Biológia módszerek178
A fehérjehatékonysági arány (Protein Efficiency Ratio = PER) vizsgálati módszerei178
A nettó fehérjehasznosítás (Net Protein Utilization = NPU) meghatározása növendék patkányokkal a test nitrogéntartalmának közvetlen mérésével191
A nettó fehérjearány (Net Protein Ratio = NPR) meghatározása növendék patkányokkal196
A nettó fehérjeérték (Net Protein Value = NPV) meghatározása csirkékkel a test nitrogéntartalmának mérése alapján199
A produktív fehérjeérték (Produktiver Protein Wert = PPW) meghatározása növendék patkányokkal203
A bruttó (együttes) fehérjeérték (Gross Protein Value = GPV) meghatározása csirkékkel205
A relatív növekedési index (Relative Growth Index = RGI) meghatározása növendék patkányokkal210
A relatív nitrogénhasznosítás (Relative Nitrogen Utilization = RNU) meghatározása növendék patkányokkal214
A biológiai érték (Biological Value = BV) vizsgálati módszerei217
A fehérjék hasznosíthatólizin-tartalmának meghatározása patkánynövekedési teszttel233
A fehérjék hasznosíthatólizin-tartalmának meghatározása csirkenövekedési teszttel237
A fehérjék hasznosíthatómetionin-tartalmának meghatározása csirkenövekedési teszttel241
A takarmányok hasznosíthatótriptofán-tartalmának meghatározása patkánynövekedési teszttel244
A takarmányfehérjék károsodásának vizsgálati módszerei246
A peroxidszám és a savszám meghatározása246
A tripszingátlás meghatározása szintetikus szubsztráttal250
A tripszingátló meghatározása kazeines agarlemezen Baintner szerint254
A hemagglutináló faktorok meghatározása növényi anyagokban257
Egyéb értékelési technikák260
Anyagcsere-kihasználási kísérlet260
A sertés teljestest-analízise261
A fehérjeminőség vizsgálata halakkal263
A fehérjeforrások gazdasági értékelésének szempontjai265
A takarmányok gyakorlati értékének megítélése268
A takarmányok ökonómiai értékelése285
A fehérjeértékelésre használt fogalmak és kifejezések288
Irodalom300
Orosz, angol, német összefoglaló312
Tárgymutató335
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem