kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 348 oldal |
Sorozatcím: | A takarmányozás elmélete és gyakorlata |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-049-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | 5 |
Történeti áttekintés | 7 |
Az élőlények nitrogénszükséglete | 12 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 15 |
A fehérjetartalom mérésének elvei | 16 |
A fehérjetartalom mérése a nitrogéntartalom alapján | 17 |
A fehérjetartalom mérése az aminosav-tartalom alapján | 18 |
A fehérjék kivonása, kicsapása | 19 |
A fehérjetartalom mérése fizikai úton | 19 |
A fehérjetartalom mérése az egyes aminosavak reakciói alapján | 20 |
A kémiai összetétel jelentősége az állat szempontjából | 20 |
A takarmányfehérjék hasznosulása | 22 |
Fehérjefelvétel, fehérjeemésztés | 23 |
Nitrogénürítés, emészthetőség, nitrogénretenció | 24 |
Az emészthetőség mutatói | 25 |
A testfehérje bontásának kinetikája | 29 |
Endogénnitrogén-ürítés a vizeletben | 31 |
Endogénnitrogén-ürítés a bélsárban | 32 |
Az állatok igénye a fehérjék minősége iránt | 34 |
A takarányfehérjék minősítésére alkalmas vizsgálatok | 44 |
A fehérjehordozók maximális biológiai potenciálját mérő módszerek | 46 |
Kémiai módszerek | 46 |
In vitro enzimes módszerek | 48 |
Mikrobiológiai módszerek | 49 |
Biológiai módszerek | 50 |
A fehérjehasznosulás hatásfokát mérő módszerek | 54 |
A komplettáló hatás meghatározása egyes esszenciális aminosavak hasznosítható mennyiségének mérésével | 56 |
Kémiai módszerek | 57 |
In vitro enzimes módszerek | 57 |
Mikrobiológiai módszerek | 58 |
Az állatok növekedésén alapuló módszerek | 58 |
Az aminosavak emészthetőségének meghatározása | 58 |
A fehérjehordozók takarmányozási értékének meghatározása termelő állományokban | 59 |
Összefüggések a fehérje minőségét jellemző különféle indexek között | 63 |
A takarmányfehérjék károsodása | 75 |
Rendellenes víztartalom | 75 |
Oxidatív hatások | 78 |
Hőhatás | 80 |
A hőkezelés hatásának mechanizmusa | 81 |
A fehérjemolekulák között lejátszódó reakciók | 82 |
A fehérjék és a szénhidrátok reakciói | 85 |
A Maillard-reakció és táplálkozási hatása | 85 |
A fehérjék reakciója nem redukáló szénhidrátokkal | 87 |
Keresztkötések kialakulása a szénhidrát-molekulák hatására | 91 |
A fehérjék és a lipidek reakciója | 91 |
A fehérjék reakciója aldehidekkel | 92 |
A fehérjék hőkárosodásának kimutatása | 92 |
A fehérjeminőséget jelentősen befolyásoló technológiák | 93 |
Az állatifehérje-lisztek gyártása | 93 |
A szemes termények szárítása | 99 |
Forrólevegős zöldtakarmány-szárítás | 100 |
A fehérjék lúgos kezelésének hatása | 101 |
Antinutritív faktorok | 104 |
A szója és egyéb hüvelyes magvak antinutritív anyagai | 105 |
A tripszingátlás | 105 |
A növényi hemagglutininek | 107 |
A hüvelyesek egyéb antinutritív hatásai | 107 |
A vegetatív növényi részek antinutritív hatásai | 108 |
Szaponinok | 108 |
Fenolos szerkezetű vegyületek | 109 |
A repcedarák tioglükozidjai és származékai | 110 |
Az antinutritív tényezők megítélése a takarmányfehérjék minősítésében | 111 |
A takarmányfehérjék komplex minősítése | 112 |
A komplex minősítés menete | 113 |
Új fehérjehordozók minősítése | 113 |
A konvencionális takarmányfehérjék és -keverékek minőségellenőrzése | 118 |
A takarmány-alapanyagok vizsgálata | 118 |
A takarmánykeverékek és -kombinációk minősítése | 125 |
Aminosavak vagy nagy aminosav-tartalmú készítmények (premixek) minősítése | 126 |
Ajánlott vizsgálati módszerek | 128 |
Kémiai módszerek | 129 |
A táplálóérték meghatározásának szabványosított kémiai módszerei | 129 |
Az aminosav-tartalom meghatározása | 130 |
A fehérje vízoldhatóságának vizsgálata (NSI, PDI) | 130 |
A hozzáférhető lizin meghatározása | 135 |
A hozzáférhető metionin meghatározása | 139 |
A takarmányok reaktív (hasznosítható) lizintartalmának meghatározása gyors festékkötési módszerrel | 146 |
Enzimes módszerek | 149 |
Az emészthetőnyersfehérje-tartalom meghatározása in vitro pepszines hidrolízissel (az MSZ 6830/5-77 szerint) | 149 |
Az emészthetőnyersfehérje-tartalom meghatározása in vitro pepszin-tripszin-hidrolízissel | 152 |
A fehérjék in vitro emészthetőségének meghatározása pankreatinos hidrolízissel | 154 |
A pepszinemészthetőségi index (Pepsin-Digest Residue Amino Acid Index = PDR) meghatározása | 155 |
A pepszin-pankreatin-emészthetőségi index (Pepsin Pankreatin Digest Index = PPDI) meghatározása | 160 |
Mikrobiológiai módszerek | 162 |
A relatív táplálkozási érték (Relative Nutritive Value = RNV) meghatározása Tetrahymena pyriformis W protozoonnal | 162 |
A takarmányok hasznosíthatólizin- és -metionin-tartalmának meghatározása Tetrahymena pyriformis W tesztorganizmussal | 168 |
A takarmányok hasznosíthatómetionin-tartalmának meghatározása Streptococcus zymogenes tesztorganizmussal | 172 |
Biológia módszerek | 178 |
A fehérjehatékonysági arány (Protein Efficiency Ratio = PER) vizsgálati módszerei | 178 |
A nettó fehérjehasznosítás (Net Protein Utilization = NPU) meghatározása növendék patkányokkal a test nitrogéntartalmának közvetlen mérésével | 191 |
A nettó fehérjearány (Net Protein Ratio = NPR) meghatározása növendék patkányokkal | 196 |
A nettó fehérjeérték (Net Protein Value = NPV) meghatározása csirkékkel a test nitrogéntartalmának mérése alapján | 199 |
A produktív fehérjeérték (Produktiver Protein Wert = PPW) meghatározása növendék patkányokkal | 203 |
A bruttó (együttes) fehérjeérték (Gross Protein Value = GPV) meghatározása csirkékkel | 205 |
A relatív növekedési index (Relative Growth Index = RGI) meghatározása növendék patkányokkal | 210 |
A relatív nitrogénhasznosítás (Relative Nitrogen Utilization = RNU) meghatározása növendék patkányokkal | 214 |
A biológiai érték (Biological Value = BV) vizsgálati módszerei | 217 |
A fehérjék hasznosíthatólizin-tartalmának meghatározása patkánynövekedési teszttel | 233 |
A fehérjék hasznosíthatólizin-tartalmának meghatározása csirkenövekedési teszttel | 237 |
A fehérjék hasznosíthatómetionin-tartalmának meghatározása csirkenövekedési teszttel | 241 |
A takarmányok hasznosíthatótriptofán-tartalmának meghatározása patkánynövekedési teszttel | 244 |
A takarmányfehérjék károsodásának vizsgálati módszerei | 246 |
A peroxidszám és a savszám meghatározása | 246 |
A tripszingátlás meghatározása szintetikus szubsztráttal | 250 |
A tripszingátló meghatározása kazeines agarlemezen Baintner szerint | 254 |
A hemagglutináló faktorok meghatározása növényi anyagokban | 257 |
Egyéb értékelési technikák | 260 |
Anyagcsere-kihasználási kísérlet | 260 |
A sertés teljestest-analízise | 261 |
A fehérjeminőség vizsgálata halakkal | 263 |
A fehérjeforrások gazdasági értékelésének szempontjai | 265 |
A takarmányok gyakorlati értékének megítélése | 268 |
A takarmányok ökonómiai értékelése | 285 |
A fehérjeértékelésre használt fogalmak és kifejezések | 288 |
Irodalom | 300 |
Orosz, angol, német összefoglaló | 312 |
Tárgymutató | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.