1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szüreti feladatok és a borkezelés helyes végrehajtása


Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium Kisérletügyi és Propaganda Igazgatósága
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlőtermelés gazdasági évének befejezése a szüret. A szüret eredménye hűen visszatükrözi az agrotechnikai eljárások, s ezek keretében a növényvédelmi munkák helyes, vagy helytelen végrehajtását.... Tovább

Előszó

A szőlőtermelés gazdasági évének befejezése a szüret. A szüret eredménye hűen visszatükrözi az agrotechnikai eljárások, s ezek keretében a növényvédelmi munkák helyes, vagy helytelen végrehajtását. Az utóbbi - csapadékban bővelkedő - évjáratok, de különösen az 1954. év május, június, július havi időjárás a legjobb felkészülést a legalaposabb szakmai ismereteket követelte a szőlő növényvédelmi, illetőleg agrotechnikai feladatainak végrehajtása tekintetében. Azokért a szőlőfürtökért dolgoztuk egész évben, amelyet a szüret alkalmával leszedünk és feldolgozunk.
A szüret leggondosabb előkészítése és legpontosabb végrehajtása küszöbölheti ki a termelési időszakban elkövetett hibákat, azonban a szőlő helyes szüretelésével és szakszerű feldolgozásával jelentősen befolyásolhatjuk a mennyiségi, minőségi eredményeket. Szükséges ezért, hogy a szüret helyes, szakszerű végrehajtására időben és jól készüljünk fel. Egyaránt fel kell készülni a szőlőben, feldolgozó, vagy erjesztő helyiségben és a borpincében is. Vissza

Tartalom

Szüreti előkészületek 3
Előkészületek a pincében 3
Próbaszüret 5
A termés szedése, válogatása és behordása 6
A szőlő feldolgozása 8
A szüreti must mennyisége és minősége 9
A must erjedése 9
A fajélesztő jelentősége és használatának módja 11
Anyaélesztő készítése 11
Biztonsági rendszabályok az erjesztő helyiségben 12
A rothadt szőlőtermés mustjának erjesztése 14
A bor továbberjesztése 15
A bor újraerjesztése 16
Az újbor jellege 16
A borok feltöltése 17
A bor első fejtése 17
A bor második és harmadik fejtése 18
További fejtések 18
A kénezés 18
Üres hordók kénezése 19
A bor betegségei és hibái 19
A bor világosodása 20
A bor ecetesedése 20
A tejsavas vagy mannitos erjedés 21
A bor nyúlósodása 21
Kénhidrogén, vagy záptojásszag 21
Barnatörés 22
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem