kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 258 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 8 |
A szőlőgyümölcs fogyasztása | 11 |
A szőlő szerepe a gyümölcsfogyasztásban | 11 |
A szőlő jelentősége a táplálkozásban | 17 |
A szőlőgyümölcs-szükséglet | 20 |
A szőlőfogyasztás nemzetközi alakulása | 23 |
Az étkezési szőlő fogyasztása Magyarországon | 25 |
A szőlőfogyasztás megoszlása | 27 |
A szőlőfogyasztást befolyásoló tényezők | 30 |
A szőlőgyümölcs útja a termelőtől a fogyasztóig | 38 |
A kezelés és csomagolás | 38 |
Az értékesítés | 40 |
A szőlő világpiaci forgalma | 47 |
A világtermelés és fogyasztás alakulása | 47 |
A világ szőlőtermelése | 48 |
Az étkezési szőlő termelése | 52 |
A borszőlő és a szőlőgyümölcs fogyasztásának alakulása | 56 |
A szőlő külkereskedelmi forgalma | 60 |
Az exportáló országok | 60 |
Az importáló országok | 64 |
A szőlőgyümölcs bevitele a főbb importáló országokba | 69 |
A Német Szövetségi Köztársaság | 69 |
Nagy-Britannia | 77 |
Svájc | 81 |
Ausztria | 83 |
Svédország | 88 |
Norvégia és Dánia | 92 |
Finnország | 93 |
Az étkezési szőlő kivitele a főbb exportáló országok szerint | 98 |
Olaszország | 98 |
Spanyolország | 104 |
Franciaország | 106 |
Algéria | 111 |
Portugália | 114 |
Hollandia és Belgium | 115 |
Görögország | 117 |
Jugoszlávia | 120 |
A szocialista orszságok étkezésiszőlő-forgalma | 122 |
Szovjetunió | 122 |
Lengyelország | 125 |
Csehszlovákia | 128 |
Bulgária | 130 |
Románia | 133 |
Magyarország étkezésiszőlő-kivitele | 135 |
A szőlőgyümölcs kivitelének általános jellemzése | 135 |
Szőlőkivitelünk mennyiségi alakulása | 137 |
Az exportált szőlő fajtánkénti megoszlása | 139 |
Az exportált szőlő megoszlása szállítási idő szerint | 142 |
Az étkezési szőlő értékesítése a külföldi piacokon | 148 |
A hazai szőlőtermelés főbb közgazdasági és üzemgazdasági kérdései | 153 |
A szőlőterület és a termelés megoszlása | 153 |
A termelés általános jellemzői | 153 |
A szőlőművelési ág területe | 155 |
Új szőlők telepítése | 158 |
A szőlőgyümölcs termelésének alakulása | 160 |
A szőlőgyümölcs az összes szőlőtermelésben | 161 |
A csemegeszőlő területe | 166 |
A csemegeszőlő területének alakulása a főbb szőlőtermesztő megyékben | 173 |
A szőlőterület és a felvásárolt szőlőmennyiség a fontosabb szőlőtermesztő járásokban | 176 |
Az étkezésiszőlő-fajták | 181 |
A fontosabb csemegeszőlő-fajták területi megoszlása | 182 |
A csemegeszőlő-fajták Bács-Kiskun megyében | 183 |
A szőlőgyümölcs-termesztés területi koncentrációja | 190 |
Az étkezési szőlő és a borszőlő összefüggései | 193 |
A mennyiség és az érték összefüggése | 193 |
Az étkezési és borszőlő, s az egyéb mezőgazdasági termelés | 200 |
Az étkezési és borszőlők, a kettős felhasználású szőlőfajták | 204 |
A beruházási ráfordítások alakulása | 208 |
A Duna-Tisza közi és Gyöngyös-vidéki termelési körzetek | 217 |
A két körzet természeti viszonyai | 217 |
A két körzet gazdasági viszonyai | 220 |
A két körzet szőlőtermesztésének összehasonlítása | 222 |
Az étkezési szőlő termesztése négy állami gazdaságban | 229 |
A vizsgált négy állami gazdaság jellemzői | 230 |
A négy állami gazdaság étkezésiszőlő-termesztése | 230 |
A négy gazdaság eredményeinek összehasonlítása | 233 |
A szőlőgyümölcs-termesztés gazdaságosságának vizsgálata | 237 |
Összegezés és következtetések | 245 |
A felhasznált és ajánlott fontosabb irodalom | 249 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.