1.060.346

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlőfeldolgozás és a borkezelés korszerű módszereinek kidolgozása

Feladatterv

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szőlő- és bortermelésünk a mezőgazdaság kiemelkedő ágazata. Szőlőterület a mezőgazdaságilag hasznosítható terület 2,5 %-át, termelési értéke a mezőgazdaság összes termelési értékének 7,5 %-át teszi... Tovább

Előszó

Szőlő- és bortermelésünk a mezőgazdaság kiemelkedő ágazata. Szőlőterület a mezőgazdaságilag hasznosítható terület 2,5 %-át, termelési értéke a mezőgazdaság összes termelési értékének 7,5 %-át teszi ki. A termelés korszerűsítésével, kulturáltabb és egyben emelkedő belföldi ellátással /fogyasztással/, valamint a tőkés és szocialista tábor országai felé rendelkezésre álló export lehetőségeink kihasználása esetén az ágazat jelentősége még tovább növelhető.
Szőlő- és bortermelésünk termelési értéke az utóbbi öt év átlagában a következőképpen alakult:
Éves átlagban termett 4,5 millió hl bor és 820000 q étkezési szőlő.
Ebből: 1,8 millió hl bor, illetve annak megfelelő mennyiségű borszőlő került felvásárlásra 814 Ft/hl áron = 1,46 milliárd Ft
2,7 millió hl bor termelői fogyasztásra és közvetlen fogyasztási értékesítésre került 1600 Ft/hl átlagáron = 4,32 milliárd Ft
320000 q étkezési szőlő került felvásárlásra 500 Ft/q átlagáron = 0,16 milliárd Ft
500000 q étkezési szőlő termelői fogyasztásra és piaci értékesítésre 680 Ft/q átlagáron = 0,31 milliárd Ft Vissza

Tartalom

A FEJLESZTÉSI CÉL MEGHATÁROZÁSA
1. BEVEZETÉS
2. A BORÁSZAT JELENLEGI HELYZETE
A világ bortermelésének alakulása
3. A TERMELÉSFEJLESZTÉS FŐBB CÉLKITŰZÉSEI
A termelés fejlesztése
4. GAZDASÁGI ÉS TUDOMÁNYOS CÉLOK
Paraméterek és várható eredmények
5. A HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KUTATÁS ÁTTEKINTÉSE
5.1. A borászati technológiák továbbfejlesztése, termékválaszték bővítése 16
5.2. A borkezelés elméleti alapjainak és gyakorlati módszereinek továbbfejlesztése 18
6. MEGELŐZŐ HAZAI KUTATÁSOK EREDMÉNYEI 21
7. A KUTATÁS FEJLESZTÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE, CÉLJA ÉS IRÁNYA 22
7.1 A borászati technológiák továbbfejlesztése, termékválaszték bővitése 22
7.2. A borkezelés elméleti alapjainak és gyakorlati módszereinek továbbfejlesztése 27
II.
KUTATÁSI FELADAT MEGHATÁROZÁSA 29
8. A KUTATÁS TARTALMI CÉLKITŰZÉSEI 29
8.1. A borászati technológiák továbbfejlesztése, termékválaszték bővítése 29
8.2. A borkezelés elméleti alapjainak és gyakorlati módszereinek továbbfejlesztése 31
9. KUTATÁSI PROGRAM RÉSZLETES TÉMATERVE 32
10. A FELADAT VÉGREHAJTÁSÁNAK ÜTEMTERVE 37
11. TERVEZETT TANULMÁNYUTAK 38
Külföldi tanulmányutak összesítése 42
III. A KUTATÁS TELJESKÖRŰ FELTÉTELEI 45
12. A FELADATTERV SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI FELTÉTELEI 45
Beruházás 45
13. A KUTATÁS SZERVEZETE 47
IV. A KUTATÁS VÁRHATÓ GAZDASÁGOSSÁGA 49
V. MELLÉKLETEK
Létszámfejlesztés összesítő
Létszámfejlesztés témacsoport bontásban
Munkabér összesítő
Munkabér témacsoport bontásban
A feladat költségeinek összesítője
A témacsoportok nettó költségeinek összesítője
A fejlesztés forrásai
A fejlesztés forrásainak évi ütemezése
A szőlészeti és borászati feladattervének összesítői
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem