1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlő feldolgozása és a must erjesztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-472-7
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szüret
A szüret előkészítése8
A szőlő szedése10
A szőlő szállítása14
A fehér szőlő feldolgozása
A szőlőfeldolgozó üzem19
A szőlőszállítmány átvétele22
A szőlő zúzása, bogyózása25
Kocsánysajtolás29
A cefre kezelése29
Léelválasztás31
Sajtolás36
Szakaszos üzemű sajtolók38
Folytonos üzemű sajtolók43
Törkölyszállítás45
A mustok osztályozása45
A kék szőlő feldolgozása
A technológia megválasztásának szempontjai50
A színkoldás módjai51
Vörös bort előállító üzemek berendezései és technológiái55
Nyílt erjesztés55
Zárt erjesztés56
Folyamatos működésű vörösbor-erjesztők65
Erjesztőborok65
Melegítéses eljárások66
Erjedés
Az erjesztőhelyiség berendezése75
A szőlő és a must mikroorganizmusai78
Élesztőgombák79
A borgazdaság jelentősebb penészgombái86
Baktériumok89
Erjedések89
Az élesztők életkörülményeit befolyásoló tényezők91
A must természetes erjedése96
Irányított erjesztés99
A must kénezése99
A must tisztítása99
A must összetételének javítása107
A must hőkezelése109
Az anyaélesztő használata110
A mustok kezelése erjedés alatt112
Szabályozott erjesztés113
A különleges összetételű mustok erjesztése116
Az erjedés folyamán bekövetkező változások
Kémiai változások121
Cukrok121
Alkoholok122
Savak124
Észterek125
Egyéb anyagok126
Fizikai változások127
Térfogatváltozás127
Sűrűségváltozás129
Hőmérséklet-változás130
Kiválások130
A mustok és a borok diszperz rendszerei
Valódi oldatok134
Diffúzió136
Ozmózis138
Forráspont-emelkedés139
Fagyáspontcsökkenés140
Kémiai egyensúly141
Elektrolitos disszociáció143
pH-érték146
Redoxijelenségek, rH151
Kolloid oldatok155
A kolloidok jellegzetes tulajdonságai160
A must és a bor kolloidjai162
A kolloidok kicsapása, derítések163
Védőkolloidok165
Durva, diszperz rendszerek166
A mustok és a borok durva zavarosító anyagai166
Borkezelő üzemek
Hegyvidéki pincék171
Sík vidéki pincék173
Korszerű nagyüzemek174

Dr. Gazdag László

Dr. Gazdag László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gazdag László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem