kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 180 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-472-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Szüret | |
A szüret előkészítése | 8 |
A szőlő szedése | 10 |
A szőlő szállítása | 14 |
A fehér szőlő feldolgozása | |
A szőlőfeldolgozó üzem | 19 |
A szőlőszállítmány átvétele | 22 |
A szőlő zúzása, bogyózása | 25 |
Kocsánysajtolás | 29 |
A cefre kezelése | 29 |
Léelválasztás | 31 |
Sajtolás | 36 |
Szakaszos üzemű sajtolók | 38 |
Folytonos üzemű sajtolók | 43 |
Törkölyszállítás | 45 |
A mustok osztályozása | 45 |
A kék szőlő feldolgozása | |
A technológia megválasztásának szempontjai | 50 |
A színkoldás módjai | 51 |
Vörös bort előállító üzemek berendezései és technológiái | 55 |
Nyílt erjesztés | 55 |
Zárt erjesztés | 56 |
Folyamatos működésű vörösbor-erjesztők | 65 |
Erjesztőborok | 65 |
Melegítéses eljárások | 66 |
Erjedés | |
Az erjesztőhelyiség berendezése | 75 |
A szőlő és a must mikroorganizmusai | 78 |
Élesztőgombák | 79 |
A borgazdaság jelentősebb penészgombái | 86 |
Baktériumok | 89 |
Erjedések | 89 |
Az élesztők életkörülményeit befolyásoló tényezők | 91 |
A must természetes erjedése | 96 |
Irányított erjesztés | 99 |
A must kénezése | 99 |
A must tisztítása | 99 |
A must összetételének javítása | 107 |
A must hőkezelése | 109 |
Az anyaélesztő használata | 110 |
A mustok kezelése erjedés alatt | 112 |
Szabályozott erjesztés | 113 |
A különleges összetételű mustok erjesztése | 116 |
Az erjedés folyamán bekövetkező változások | |
Kémiai változások | 121 |
Cukrok | 121 |
Alkoholok | 122 |
Savak | 124 |
Észterek | 125 |
Egyéb anyagok | 126 |
Fizikai változások | 127 |
Térfogatváltozás | 127 |
Sűrűségváltozás | 129 |
Hőmérséklet-változás | 130 |
Kiválások | 130 |
A mustok és a borok diszperz rendszerei | |
Valódi oldatok | 134 |
Diffúzió | 136 |
Ozmózis | 138 |
Forráspont-emelkedés | 139 |
Fagyáspontcsökkenés | 140 |
Kémiai egyensúly | 141 |
Elektrolitos disszociáció | 143 |
pH-érték | 146 |
Redoxijelenségek, rH | 151 |
Kolloid oldatok | 155 |
A kolloidok jellegzetes tulajdonságai | 160 |
A must és a bor kolloidjai | 162 |
A kolloidok kicsapása, derítések | 163 |
Védőkolloidok | 165 |
Durva, diszperz rendszerek | 166 |
A mustok és a borok durva zavarosító anyagai | 166 |
Borkezelő üzemek | |
Hegyvidéki pincék | 171 |
Sík vidéki pincék | 173 |
Korszerű nagyüzemek | 174 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.