1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlő- és bortermelés Magyarországon 1848-ig

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 385 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-2789-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hazánkban a szőlő és a bor mindenkor jelentős tényezője volt a gazdasági életnek. Ez a most megjelenő - az agrártudományok oldaláról megközelített termesztés- és termeléstörténeti - munka számos adatsor feldolgozásával, a fellelhetó és eddig összegyűjtött történeti adatok, események lehető legteljesebb bevonásával rendezett és egységes egészbe ötvözi a tárgykör megannyi részletét, mind országhatárainkon belül, mind pedig a külföldi kapcsolatok vonatkozásában. Számos fogalom tisztázásával áttekintést nyújt e fontos ágazatunk gazdálkodásáról, viharos történelmi időszakairól, a hazai és a nemzetközi társadalmi, gazdasági, politikai háttérről. Az ókor emlékeitől kezdve a XIX. század közepéig ismerteti az egyes korszakokban termesztett szőlőfajtákat, a szőlőtermesztő és borászati eszközöket, a művelési eljárásokat, a borok kereskedelmi útvonalait, a borárak alakulását, a szőlő és a bor szerepét az étkezésben, a gyógyászatban, a népszokásokban.

Tartalom

Előszó7
Bevezető9
A római kor magyarországi emlékeiből11
A honfoglalók19
A feudalizmus kialakulása (XI-XIII. század)21
A szőlőterületek és a bor jelentősége21
A XIV. század32
Szőlőművelés és borkereskedelem38
A XV. század47
A gazdálkodás feltételei47
Szőlőművelés és bortermelés54
A XVI. század első évtizedei63
Gazdasági és termelési feltételek63
A borkimérések, az italmérési jog, borkimérési szokások68
A török hódoltság71
Termelési feltételek71
Az alföldi mezővárosok helyzete77
A magyar királyság területe és Erdély81
Gazdasági és termelési feltételek81
Szőlőművelés-bortermelés-kereskedelem84
A városok szerepe a kereskedelemben87
A XVII. század gazdálkodása90
A földesúri árutermelés, árukereskedelem kialakulása és korlátai90
Szőlőművelés-bortermelés100
A hegyaljai bor és termelése104
Tulajdon- és birtoklási viszonyok Hegyalján119
A magyar borkivitel a XVI-XVII. században144
A magyar-lengyel borkereskedelem145
A vámpolitika157
A szőlők a török uralom után169
Szőlőművelés-bortermelés182
Bél Mátyás a miskolci szőlőművelésről, bortermelésről197
A borkereskedelem és a bor hamisítása203
A szőlő és a bor a XVIII. század második felében219
Az úrbérrendezés és a borkimérés joga225
A bécsi udvar gazdaságpolitikája és a magyar borkivitel228
Szőlőterület és bortermelés241
A szőlő művelése, borkészítés253
A Hegyalja és az orosz borvásárlások260
A XVIII-XIX. század fordulója278
Értékesítés, borkivitel és vámrendszer284
Termelőeljárások - újabb ismeretek299
A XIX. század első fele304
Terület, termés, kereskedelem304
Gazdálkodás és munkaeszközök341
Szőlőművelés-bortermelés355
Befejezés376
Mértékek379
Irodalom384

Feyér Piroska

Feyér Piroska műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Feyér Piroska könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem