1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlő

Vitis vinifera L./Magyarország kultúrflórája IV. Szőlőfélék - érdeslevelűek 1. - Kultúrflóra 26.

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 325 oldal
Sorozatcím: Magyarország kultúrflórája
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 1 színes tábla- és táblázatmelléklettel, 97 ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Vitaceae - Szőlőfélék családja (Soó Rezső) 7
I. A szőlő neve (Priszter Szaniszló) 9
II. A szőlő rendszertani helye és rokonsága 11
1. A Vitis nemzetség jellemvonásai és felosztása (Hegedűs Ábel) 11
2. A fontosabb Vitis fajok (Hegedűs Ábel) 12
3. A Magyarországon vadon és elvadultan előforduló szőlőfajok határozókulcsa (Terpó András) 15
III. A szőlő származása (Hegedűs Ábel) 16
IV. A szőlő termesztéstörténete és elterjedése 17
1. A szőlőtermesztés kezdete (Hegedűs Ábel) 17
2. A hazai szőlőtermesztés története (Hegedűs Ábel) 19
3. A szőlő művelődéstörténeti vonatkozásai (Priszter Szaniszló) 19
4. A szőlő elterjedése (Hegedűs Ábel) 21
V. A szőlő sejttani viszonyai (Hegedűs Ábel) 25
VI. A szőlő külső alaktana (Hegedűs Ábel) 26
1. Gyökérzet 26
2. Hajtás 30
a) A csíranövény és a fiatal magonc hajtása 30
b) A kifejlett (idős) növény hajtásrendszere 30
c) Szár 34
d) Rügy 34
3. Levél 36
a) Pálha 36
b) Levélnyél 36
c) Levéllemez 36
4. Vitorla 42
5. Virágzat és kacs 48
6. Virág 49
7. Termés és mag 50
a) Termésfürt („fürt") 50
b) Bogyó 53
c) Mag 55
8. Rendellenes alakulások 55
a) Csíranövény 56
b) Gyökérzet 56
c) Hajtásrendszer 56
d) Levél 57
e) Virág 58
f) Termés 59
VII. A szőlő belső alaktana (Hegedűs Ábel) 60
1. Gyökér 60
a) Gyökértenyészőkúp 60
b) Elsődleges szerkezet 61
c) Oldalgyökér-képződés 62
d) Járulékos gyökérképződés 63
e) A gyökér másodlagos vastagodása 63
f) Egyes szőlőfajok megkülönböztetése a gyökérszerkezet alapján 63
2. Vegetatív hajtás 65
a) Hajtástenyészőkúp 65
b) Elsődleges szerkezet 70
c) Levél 71
d) A szár másodlagos vastagodása 76
e) Érett vessző 80
f) Oltásforradás 86
g) A szárszerkezet későbbi változásai 86
h) Kacs és rügy 89
3. Reproduktív hajtás 91
a) Virágzat- és virágkezdemények 91
b) Termés 96
VIII. A szőlő szaporítás-élettana (Hegedűs Ábel) 100
1. Csírázás 100
2. Vegetatív szaporítás 100
a) A vessző érettsége 100
b) A gyökerezés és oltásforradás elősegítése 102
c) Affinitás 103
IX. A szőlő anyagcsere-élettana és a szervek kémiai összetétele (Elfért József) 104
1. Szervetlen táplálkozás 104
2. A levelek széndioxid-asszimilációja 109
3. Szénhidrát-anyagcsere 109
4. Szerves savak anyagcseréje 117
5. Nitrogén-anyagcsere 121
6. Enzimek, vitaminok 122
7. A szőlőbogyó anyagcseréje és a termésérés 125
X. A szőlő fejlődés- és növekedés-élettana (Hegedűs Ábel) 128
1. Életciklus 129
2. Hajtásnövekedés 132
3. Termésérés 132
4. Fejlődés-szabályozás 134
XI. A szőlő virágbiológiája (Kozma Pál) 137
1. Virágtípusok 137
2. Virágzás és termésképződés 139
XII. A szőlő és környezete 141
1. Edafikus tényezők (Witkovszky Endre) 141
a) A szőlőtalajok hő- és nedvességtartalma 141
b) A szőlőtalajok szerkezete 143
c) A szőlőtalajok trágyázása 144
d) Talajuntság 145
2. Klimatikus tényezők (Csepregi Pál) 145
a) Hőmérséklet 146
b) Fény 146
c) Csapadék 147
d) Szél 147
3. Fiziografikus tényezők (Csepregi Pál) 147
4. Biotikus és agrotechnikai tényezők (Csepregi Pál) 148
Agrotechnikai hatások a szőlőtermesztésben (Szűts Zoltán) 148
XIII. A szőlő károsítói 151
1. Növényi kórokozók (Barra István) 151
2. A szőlő gyomnövényzete (Vida Gábor) 161
3. Élettani betegségek (Barra István) 163
4. Állati kártevők (Bognár Sándor) 167
XIV. A szóló örökléstani viszonyai (Koleda István) 180
1. A Vitis nemzetség kromoszómaszámai 180
2. A levél bélyegeinek öröklődése 180
3. A fürt és a bogyó sajátságainak öröklődése 181
4. A színanyagok öröklődése 181
5. Az ivari viszonyok öröklődése 182
6. A rezisztencia öröklődése 183
XV. A szőlő nemesítése (Kozma Pál) 183
1. A szőlőnemesítés történeti áttekintése 183
2. A magyar szőlőnemesítés eredményei 186
3. Jelenlegi nemesítési célkitűzéseink 187
4. A szőlőnemesítés módszerei 188
a) Szelektálás 188
b) Ivaros keresztezés 190
c) Fajok és nemzetségek közötti hibridek 191
d) Poliploidok előállítása 191
e) Magvetés, a magoncok felnevelése és minősítése 192
XVI. A szőlő termésmennyiségi adatai (Csepregi Pál) 193
XVII. A szőlő gazdasági jelentősége és felhasználása (Rakcsányi László) 195
1. Gyökér, tőkefej 196
2. Szőlővessző 196
3. Szőlőgyümölcs 197
a) Must 197
b) Bor 197
c) Törköly 198
d) Hordóborkő 198
e) Borseprő 199
XVIII. A fontosabb szőlőfajták 199
Áttekintés (Priszter Szaniszló) 199
1. Alanyfajták és szülőfajaik (Eifert József) 201
2. Csemegeszőlő-fajták (Darnay Ernő) 211
3. Borszőlőfajták (Németh Márton) 221
XIX. A szőlő fajtarendszertana 258
1. Szőlőfajtarendszerek (Hegedűs Ábel) 258
2. Fajtarendszerezés a nemzetközi nomenklatúra alapján (Terpó András) 261
3. Az ismertetett szőlőfajták határozókulcsa (Németh Márton )265
Irodalom 276
Név- és tárgymutató 299
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem