kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 186 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-232-672-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezető | |
Ötezer éves növényünk, a szója | |
A világ szójatermelése | 7 |
A szójabab és termékei a világpiacon | 12 |
Magyarország szójatermesztése | 17 |
A kukorica és a szója "vitája" | 20 |
A szójabab leírása | 28 |
A szójabab beltartalma, kémiai összetétele | 31 |
A szójatermesztés korszerű technológiája | |
A szója ökológiai igénye | 39 |
Talajigény | 39 |
Klimatikus igény | 47 |
Genetikai adottságok | 51 |
Fajtaválaszték | 57 |
A termesztéstechnológia elemei | 63 |
A szója helye a növényi sorrendben | 63 |
A talajművelés rendszere | 64 |
Tápanyag-gazdálkodás | 67 |
Vetőmag, vetés, tőszám | 70 |
Gyomirtás | 73 |
A kórokozók elleni védekezés | 77 |
A kártevők elleni védekezés | 78 |
Mechanikai növényápolás | 82 |
A szója vízigénye, öntözése | 82 |
Betakarítás | 85 |
A szója vetőmagtermesztése | 86 |
A szójatermesztés nagyüzemi gyakorlata | 89 |
Milyen legyen a szójabab minősége? | 90 |
Szójafeldolgozási eljárások, fontosabb műveletek | |
Fizikai műveletek | 94 |
Hideg eljárások | 98 |
Meleg eljárások | 98 |
Kémiai műveletek | 100 |
Komplett technológiák | 101 |
Olajkivonással előállított termékek | 103 |
Hazai takarmányszója-feldolgozási eljárások | 110 |
Szuproszója | 110 |
UNIPRO | 112 |
Extrudált szójadara | 114 |
Mikronizált szója | 115 |
Lupkázott szója | 115 |
Enproszója | 116 |
Szójatermékek | |
Szójafehérje-termékek | 117 |
Szójaliszt | 118 |
Szójakoncentrátum | 119 |
Szójaizolátum | 120 |
Texturált szójafehérjék (TVP) | 121 |
Az olajtalanított szójalisztből készült termékek | 121 |
Teljes olajtartalmú szójatermékek | 124 |
Ipari feldolgozással előállított egyéb termékek | 130 |
Szójaolaj | 130 |
Szójalecitin | 133 |
A szójabab mint élelmiszer | |
Szójás ételek | 143 |
Hagyományos szójaételek | 145 |
Szójafehérje a takarmányozásban | |
Aminosav-garnitúra és az aminosavak emészthetősége | 157 |
A fehérjekoncentráció kialakítása | 162 |
A szójadara és a napraforgódara felhasználása | 164 |
A technológiai műveletek hatása a takarmányozási értékre | 165 |
A szója helye és szerepe a hazai takarmányfehérje-ellátásban | 167 |
A szójatermesztés, -feldolgozás és -hasznosítás ökonómiai kérdései | |
A hazai szójatermesztés gazdaságossága | 178 |
Zárszó | |
Irodalom |