1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szívinfarktus és étrendi kezelése

Kiváltó okok, tünetek, megelőzési és kezelési lehetőségek/Receptek, gyakorlati tanácsok, táblázatok

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 20 cm
ISBN: 963-823-290-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hazánkban akut szívinfarktus miatt évente közel 30 000 ember szorul kórházi kezelésre, s a tendencia sajnos emelkedő. Ha valaki túlél egy infarktust, akkor tudnia kell, hogy a kórházi kezelés időszakával nem zárul le a gyógyítási/gyógyulási folyamat, ami ráadásul hosszú, heteket, hónapokat is igénybe vesz. Szemben azonban pl. egy tüdőgyulladással, amely megfelelő antibiotikumos kezelést követően meggyógyul, a szívinfarktust követően az eredeti állapot soha nem állhat vissza, mivel maga a szívinfarktus a szívizomsejtek egy adott területre korlátozódott pusztulását jelenti, s az elpusztult sejtek nem regenerálódnak. A beteg további sorsa attól függ, hogy a működő, életben maradt szívizomsejtek milyen mértékig képesek a megváltozott helyzetben a feladatuknak eleget tenni. Jelen könyvben a kardiológus szerző teljesen világosan, mindenki számára közérthetően írja le, hogy: Mi vezethet szívinfarktus kialakulásához? Mi az érelmeszesedés és milyen összefüggésben van e kórral? Melyek a... Tovább

Fülszöveg

Hazánkban akut szívinfarktus miatt évente közel 30 000 ember szorul kórházi kezelésre, s a tendencia sajnos emelkedő. Ha valaki túlél egy infarktust, akkor tudnia kell, hogy a kórházi kezelés időszakával nem zárul le a gyógyítási/gyógyulási folyamat, ami ráadásul hosszú, heteket, hónapokat is igénybe vesz. Szemben azonban pl. egy tüdőgyulladással, amely megfelelő antibiotikumos kezelést követően meggyógyul, a szívinfarktust követően az eredeti állapot soha nem állhat vissza, mivel maga a szívinfarktus a szívizomsejtek egy adott területre korlátozódott pusztulását jelenti, s az elpusztult sejtek nem regenerálódnak. A beteg további sorsa attól függ, hogy a működő, életben maradt szívizomsejtek milyen mértékig képesek a megváltozott helyzetben a feladatuknak eleget tenni. Jelen könyvben a kardiológus szerző teljesen világosan, mindenki számára közérthetően írja le, hogy: Mi vezethet szívinfarktus kialakulásához? Mi az érelmeszesedés és milyen összefüggésben van e kórral? Melyek a betegség kialakulásának leggyakoribb előidéző okai? Melyek az ún. rizikófaktorok? Hogyan lehet felismerni? Mi történik a beteggel a kórházban? Milyen szövődmények léphetnek fel? Mire kell odafigyelnie a betegnek, amikor hazakerül, hogy ne legyen újabb infarktusa? Hogyan lehet(ne) megelőzni az infarktust? Ezt követően a dietetikus szerző ismerteti - az ebben a kórban igen nagy szerepet játszó - táplálkozási, diétás kezelés alapelveit, majd mintaétrend és jónéhány recept következik. Az ételek nem csak a betegeknek, de hozzátartozóiknak is javára válik. A könyv az érintettéken - a betegeken kívül - hozzátartozóiknak, sőt a potenciálisan veszélyeztetetteknek is hasznos, érdekes, tanulságos olvasmány. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 7
Az érelmeszesedés kialakulása 7
A SZÍVINFARKTUS KIALAKULÁSA 11
A SZÍVINFARKTUS TÜNETEI 13
A SZÍVINFARKTUS DIAGNOSZTIKÁJA 14
A betegség felismerése 14
Elektrokardiográfia (EKG) 14
Laboratóriumi vizsgálatok 15
A SZÍVINFARKTUS KEZELÉSE 16
Ágynyugalom 17
Vérrögoldás 17
Véralvadásgátló kezelés 18
Koleszterinszint-csökkentés 19
Pszichés támogatás 19
A SZÍVINFARKTUS SZÖVŐDMÉNYEI 20
SZÍVINFARKTUSON ÁTESETT BETEGEK GONDOZÁSA_22
A megváltozott koszorúér-rendszer 22
A SZÍVINFARKTUS MEGELŐZÉSE 25
Rizikófaktorok 25
Dohányzás 25
Emelkedett vérzsírszintek 26
Táplálkozás 26
Elhízás 27
Magas vérnyomás (hypertonia) 27
Cukorbetegség (diabetes mellitus) 28
Mozgásszegény életmód 28
Menopauza 28
Egyéb tényezők 29
A SZÍVINFARKTUS DIÉTÁS KEZELÉSÉNEK ELVEI 30
A diétás kezelés lényege 30
Energiaszegény táplálkozás 31
Zsír- és szénhidrátszegény táplálkozás 36
Növényi rost (élelmi rost) fogyasztás 39
Sószegény étrend 39
MINTAÉTREND (1 hetes) 42
RECEPTEK 51
Levesek 51
Reggeli és uzsonna ételek 57
Zöldfőzelékek, köretek, egytálételek 59
Hal- és húsételek, feltétek 69
Saláták 79
Gyümölcskészítmények 85
FÜGGELÉK 90
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző tápanyagtartalma 90
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző vitamintartalma 92
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző ásványianyag-tartalma 94
IRODALOM 96
ÉTELMUTATÓ 97
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A szívinfarktus és étrendi kezelése A szívinfarktus és étrendi kezelése
Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba