kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dick Manó Kiadása |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 718 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
Az erjedés élettani magyarázata. A közeg kémhatásának, a disszociáció "Ph"-értékeinek, tamponoknak jelentősége | 7 |
A szeszképzés szempontjából jelentősebb vegyületek | 16 |
Az oxigén. Levegő | 16 |
A szénhidrátok | 17 |
Monosaccharidek | 20 |
Biózok = disaccharidek | 22 |
Triózok = trisaccharidek | 23 |
Poliózok (keményítő, glikogén, inulin, stb.) | 24 |
Glukozidák | 35 |
A fehérjevegyületek | 35 |
Az enzimek. Az erjedések vegyi lefolyása | 38 |
A cukorbontás lefolyása a szeszes erjedésnél. A szesztképző zimáz | 53 |
Szesz, szénsav, glicerin, acetaldehid és ecetsav képződése | 53 |
Tejsavképződés | 59 |
Aldehidek. Carboligáz és az aldolizáló enzimek. Acetilmetilkarbinol képződése | 60 |
A vajsavas, butilalkoholos, acetonos és szeszes erjedés | 61 |
Kozmaolajok képződése | 63 |
Mikroorganizmusok | 67 |
A mikroorganizmusok szeszipari jelentősége. Fertőzések fészkei | 67 |
A mikroorganizmusok leírása | 68 |
Baktériumok | 70 |
A hőmérséklet befolyása a fajok természetes kiválogatódására | 73 |
A tejsavbaktériumok | 74 |
A szeszipar hasznos tejsavbaktériumai | 76 |
A szeszipar nem kártevő tejsavbaktériumai | 79 |
Kártevő tejsavbaktériumok | 79 |
Bact. Wehmeri Henneberg | 79 |
Vajsavbaktériumok | 79 |
Nitrites erjedés | 81 |
Ecetsavbaktériumok | 82 |
Bac. Subtilis és Mesentericus, azaz széna-, illetve burgonyabacillusok | 82 |
Penészek | 83 |
Az élesztők | 87 |
Az élesztők növényi voltának és sokfajúságának felismerése és annak jelentőségei | 87 |
Az élesztők növénytani beosztása | 88 |
Kultúr- és vadélesztők | 89 |
Fenék- és felszínerjedésű élesztő | 90 |
Az élesztők gyakorlati osztályozása, a különböző cukrokkal szembeni viselkedésük alapján | 90 |
Az élesztők sokasodása | 95 |
Óriási telepek | 99 |
A fajok tulajdonsága, állandósága | 99 |
Az élesztők élettartama | 100 |
A különböző élesztőféleségeknek egymás közötti és baktériumokkal szembeni metabiózisa, antagonizmusa | 109 |
A szesziparban alkalmazott élesztők leírása. A szeszélesztő. Préselt élesztő. Generációs élesztő | 101 |
A szesziparban alkalmazott élesztők élettana | 106 |
A cukrokkal szorosan összefüggő jelenségek | 110 |
A nitrogéntartalmú anyagok jelentősége | 117 |
A szuperfoszfát használata | 124 |
Dezinflációszerek, mérge és vegyszerek hatása az élesztőre | 124 |
Hozzászoktatás. Aklimatizálódás | 126 |
Fizikai jelenségek befolyása | 128 |
Élesztő színtenyésztése | 129 |
Mesterséges színtenyésztés | 131 |
Az élesztő keresése a színtenyésztéshez | 133 |
Csíramentesítés | 133 |
Sterilizálás hővel | 134 |
Száraz hő | 134 |
Az élesztő tenyésztésére alkalmas tápanyagok | 138 |
Tápanyagok elosztása üvegcsékben, felhasználásuk | 139 |
Hígitásos eljárás | 140 |
Lindner élesztőtenyésztő eljárás | 143 |
Hansen élesztő színtenyésztő eljárása | 144 |
A kitenyésztettek, törzstenyészetek életben tartása. Élesztőtörzsek szétküldése | 146 |
Törzskultúrák üzemszerű elsokasítása | 118 |
Közvetlen üzemszerű elsokasítás | 152 |
A szeszgyártás nyersanyagai | 156 |
Keményítő tartalmú nyersanyagok | 156 |
A burgonya keményítőtartalmának meghatározása | 162 |
Inulintartalmú nyersanyagok | 182 |
Cukortartalmú nyersanyagok | 182 |
Cukorrépa | 185 |
A répacukormelasz | 190 |
A cukornádmelasz | 192 |
Csalamádé és kukoricaszár | 194 |
Ritkábban előforduló cukortartalmú nyersanyagok | 196 |
A szeszgyári víz | 197 |
Szeszgyári nyersanyagok vizsgálata | 203 |
Szemes termények vizsgálata | 203 |
Cukortartalmú nyersanyagok vizsgálata | 217 |
Malátázás | 223 |
A malátázásnál szereplő műveletek, fogások jelentőségei. Melyik és milyen terményből készítsünk malátát? | 223 |
Árpa és egyéb szemes termények előkészítése a csíráztatáshoz | 223 |
A malátázás célja | 225 |
Az árpaszem anatómiája | 227 |
Csírázás képe | 229 |
A círáztatást kísérő élettani jelenségek | 230 |
Vízfelvétel, vagyis az áztatás és a malátarakások önözésének jelentősége | 236 |
Áztatásnál lefolyó események | 236 |
Áztatási idő, vízfelvétel. Víz minősége, hőfoka | 237 |
A malátahalmok szérűn való öntözése | 239 |
Anyagelhasználás. Izzasztóháló. A hőmérsék és a levegő jelentőségei és ezek szabályozásával forgatással, vízadaggal, a csíráztatásnál. Szénsav termelés | 239 |
Rövid vagy hosszú, illetve hosszasan vezetett maláta | 243 |
A malátanyeredék és annak erjedhető szénhidrát-tartalma | 245 |
A malátázás eszközei. A malátázás végrehejtása | 246 |
Áztatás végrehajtása | 250 |
Somló-féle áztatás | 251 |
Áztatásnál alkalmazott dezinfláció-szerek | 252 |
A kellő áztatás jelei | 253 |
A malátaszérű | 254 |
A szérű nagysága és azon a malátahalmok száma. Egyenletes malátaképződés | 255 |
A különböző nyerstermények malátázásának szabályai | 256 |
Az árpa csíráztatása a szérűn | 256 |
Beteg árpa malátázása | 258 |
A zab malátázása | 259 |
A búza és rozs malátázása | 259 |
A köles malátázása | 261 |
A mohar, tatárka malátázása | 262 |
Tengeri-maláta | 262 |
Munkás- és helymegtakarítás a malátázásnál | 263 |
A malátázó ekék | 263 |
Maláta készítése rácsokon | 263 |
Nemezes maláta | 264 |
Nemezes maláta készítése rácsokon | 265 |
Nemezes maláta készítése a szérűn | 265 |
Az erőműves malátázók | 265 |
Pneumatikus szekrényes csíráztatók | 266 |
A zárt malátázók, malátázó dobok | 266 |
Kropf malátázó eljárása | 268 |
Fonnyasztott és aszalt maláta | 268 |
Az aszalásnál végbemenő események | 270 |
Malátacsíra | 273 |
Kész maláta mosása | 273 |
Mosás Somló-formaldehides, valamint melegvizes eljárással | 274 |
Maláta mosása kénsavval | 274 |
A cukrosításhoz és élesztőkészítéshez szükséges maláta, illetve árpa mennyisége | 275 |
Malátatej készítése | 277 |
Malátazúzók és őrlőgépek | 277 |
Malátazúzók | 277 |
A malátatej különböző készítési módja és alkalmazása | 279 |
Üzemellenőrzés | |
Zöld és aszaltmaláta vizsgálata | 280 |
A hőmérő | 282 |
A gumós termények előkészítése a feldolgozásra | 288 |
A mosás szükségességének indokai | 288 |
Burgonya- és répaúsztatók | 289 |
A mosás végrehajtása | 292 |
Elevátor | 293 |
Készlettartány és mérleg | 294 |
Iszapgödör | 295 |
Keményítőtartalmú anyagok becefrézése | 296 |
Főzéses eljárás | 296 |
A tengeriliszt, keményítőhulladék, burgonyapehely elcsirizesítése | 296 |
Magyar kénessavas eljárás | 297 |
Gőzöléses eljárás | 298 |
A magasnyomásos gőzölés előnyei | 298 |
Gőzölőkről | 301 |
Detendeur | 304 |
Két gőzölővel való dolgozás | 304 |
Álló gőzölő szerkezete | 305 |
Gőzölők nagysága | 309 |
Robbanás veszélye | 309 |
Izolálóréteggel való bevonásuk | 309 |
A gőzölés végrehajtása | 309 |
Tengeri gőzőlése | 314 |
Rozs | 316 |
Árpa, zab, köles | 315 |
Keményítő hulladékliszt | 316 |
Burgonyaszelet | 316 |
A répa éa répafej meggőzölése | 317 |
A csicsóka gőzölése | 317 |
Különböző termények együttes gőzölése | 317 |
Az élesztőcefre készítésének figyelembevétele | 318 |
A kifuvatás és cukrosítás | 319 |
Mely szempontokra kell figyelnünk a kifuvatásnál és cukrosításnál | 319 |
Cefréző gépek | 321 |
A cukrosítás végrehajtása | 328 |
Az igen nagy kezdő savtartalmú cefrék cukrosítása | 330 |
Mely időpontban kezdjük meg a cefrék hűtését. Utócukrosítás | 333 |
Két egymást követő főzet együttes elcukrosítása | 332 |
A cukorrépa cefréje kezelése kénsavval. A nyúlóssága ellensúlyozása malátával | 332 |
A csicsókafőzet kénsavval való kezelése a cukrosítóban | 333 |
A cefre lehűtése és az élesztőcefre levétele | 334 |
A melasszal való vegyes dolgozás | 334 |
Tisztántartó szerek az édes cefrében | 336 |
A német, holland és az angol rozs-szeszgyártás | 336 |
Burgonyapehely feldolgozása | 337 |
A cukrosítókád kiürítése és tisztogatása | 337 |
Üzemellenőrzés | |
Cefrék vizsgálata | 337 |
Szűrés és a visszamaradó törköly vizsgálata | 337 |
Édescefre vizsgálata | 339 |
Mennyiségi vizsgálat | 339 |
Töménység vagy koncentráció | 339 |
Édes cefre savfoka | 343 |
Az édes cefre diasztáztartalma | 348 |
Az édes cefre maltóz- és dextrintartalma. Hányados | 348 |
Élesztő termelése a szeszüzemben | 351 |
Az élesztőkészítés lényege és feltételei | 352 |
Cefrézés. Az élesztőcefre sűrűsége | 353 |
Savanyítás. Kovász | 354 |
Lehűtés | 355 |
Anyával való beoltás | 355 |
Erjesztés | 355 |
Anyaélesztő levétele és a kész élesztő felhasználása | 355 |
Az élesztőkamra. Meleg kamra. Élesztőkádak. Anyaélesztőedény. Segédeszközök | 355 |
Élesztő. Cefréző. Gőzkavaró-lapát | 356 |
Az élesztőkádak dezinficiálása | 358 |
A főcefrék erjedésbehozatala házilag termelt, illetve vásárolt élesztővel, üzem kezdésekor | 359 |
Élesztőcefre zöld malátából. Rozsliszt alkalmazása | 360 |
Édes, azaz főcefréből zöld malátával készült élesztőcefre | 360 |
Tejsavas kovász készítése | 361 |
Tejsavas kovász készítése Bauer-féle extrakttal | 363 |
Forster-Finitzer-féle kovászkészítés | 364 |
Kénsavas kovászkészítő-eljárás | 364 |
Kovászkészítés szárított sörélesztővel | 368 |
Kövászkészítés malátacsírával | 368 |
A kovászkészítés gőzöléssel feltárt répából | 368 |
Kovász készítése, midőn burgonyához, szemesekhez, répához melaszt is hozzácefrézünk | 369 |
Savanyítás technikai tejsavval | 369 |
Somló-eljárás | 369 |
A kovász erjedésbehozatala | 369 |
Üzem kezdetekor, új élesztő készítésekor | 369 |
Lange hagyasavas eljárás | 372 |
Formaldehides-eljárás | 372 |
Lactoformol-eljárás | 372 |
Üzemellenőrzés | |
A savanyú élesztőkovász vizsgálata | 377 |
Erjedő élesztő vizsgálata | 378 |
A beállító anyaélesztő vizsgálata | 384 |
Főcefrék erjesztése | 385 |
Az erjedés időtartama, cefrék sűrűsége | 386 |
Mikor indokolt a 72 órás erjedési idő megrövidítése | 387 |
A szeszes erjedés lefolyása | 387 |
A cefrék felfrissítése, szellőztetése | 389 |
Az erjedés képei | 390 |
Erjesztő-helyiség | 393 |
Az erjesztőkádak | 395 |
Zárt erjesztőkádak | 398 |
A kádak elhelyezése | 400 |
A kádak felszerelése. Hűtők | 401 |
Erjeszőtkádak és vezetékes dezinficiensekkel való tisztítása | 401 |
Folytonos erjesztés | 403 |
Verlinden baktériummentes erjesztő eljárasa | 404 |
Üzemelleneőrzés | |
Erjedő cefre vizsgálata | 404 |
Kierjedt cefre vizsgálata | 406 |
Szeszgyártás cukorrépából | 414 |
A répa mosása | 416 |
A repa felszeletelése | 416 |
A répalé nyerése | 418 |
Diffuzőr- vagy kilúgozó-telep | 421 |
Rapid kilúgozókészülék | 433 |
A Dobler-féle elevátoros rendszerű kilúgozási eljárás | 437 |
A difúziós répalevek erjesztése | 440 |
Átfolyó és folytonos erjesztésű módszerek az ipari szeszüzemekben | 452 |
Erjesztőkádak anyaga, hőmérséklete, töménysége levegőzése és habzása | 455 |
A diffúziós répacefrék nehéz erjedéséről és annak javításáról | 457 |
Kierjedt répacefrék lepárlása | 459 |
Szeszgyártása melaszból | 460 |
A melaszhordók kiürítése | 464 |
Cefrekészítés | 464 |
Melaszcefrék ejesztése | 470 |
Boullanger-féle melaszerjesztési eljárás | 474 |
Naponta 120-150 hl. abszolut alkoholt előállító melaszszeszgyár üzeme | 475 |
Egy napi 150 hl. abszolut alkoholt termelő, másik melaszgyár üzeme | 476 |
Külön élesztővezetés nélküli erjesztés | 472 |
Erjesztés külön élesztővel | 479 |
Amiloszeszgyártás | 486 |
Az alkohol lepárlása | 500 |
Bevezetés | 500 |
Lepárlás elmélete | 501 |
A lepárlás történeti fejlődése. Deflegmáció, rektifikáció | 511 |
Szakaszos lepárlók | 520 |
Folytonos működésű lepárlók | 526 |
Moslék transzportálása | 543 |
Lepárló-oszlopok hőfogyasztása | 544 |
Lepárló-készülékeken alkalmazott hőmegtakarító berendezések | 548 |
Szakaszos és folytonos üzemű szeszfinomítás | |
Bevezetés, a szeszfinomítás elmélete | 552 |
A szakaszos és folytonos szeszfinomítás gyakorlata | 562 |
Szakaszos működésű finomítók | 563 |
Folytonos működésű szeszfinomító készülékek | 571 |
A szeszfinomítás hőfogyasztása | 588 |
Kozmaolajok | 591 |
Üzemellenőrzés | |
Moslék és alszesz vizsgálata | 597 |
Nyersszesz és finomított szesz alkoholtartalma | 598 |
Alkoholometria | 598 |
Az alkohol mértékegységei | 610 |
A finomított szesz minősítése | 610 |
Az exportszesz minőségi követelményei svájci szabvány szerint | 613 |
Szesznyeredék | 614 |
Erjedési veszteségek és alkoholnyeredék | 614 |
A szesznyeredék kiszámítása | 615 |
A szeszgyári üzem ellenőrzésére szolgáló napló | 616 |
A szeszgyári moslék, mint takarmány | 616 |
A melaszmoslék értékesítése | 634 |
A melaszmoslék feldolgozása kalcinálás útján | 634 |
A melaszmoslék feldolgozása kalcinálás nélkül | 642 |
Az abszolút alkohol gyártása | 646 |
Ricard Allenet eljárása vagy azetrópos eljárás | 648 |
Mariller-Granger eljárása folyékony vízelnyelő anyag alkalmazásával | 654 |
A szeszgyári tüzelőanyag- és hőfogyasztás | 662 |
A szeszgyári kazán | 669 |
A szeszgyári gőzgép | 680 |
Felhasznált irodalom | 689 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.