1.062.463

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szerves vegyületek minőségi és mennyiségi analízisének módszerei

Szerző
Budapest
Kiadó: Kir. Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 298 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: A Magyar Chemiai folyóirat XVIII. évfolyamának melléklete. 62 fekete-fehér szövegközi rajzzal illusztrálva. Nyomtatta a Pesti Lloyd-társulat könyvsajtója.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvem megírására az a körülmény késztetett, hogy oly munka, mely szerves anyagok analizisével foglalkoznék, a magyar tudományos irodalomban eddig nem jelent meg. Pedig a chemiai analizisnek alig... Tovább

Előszó

Könyvem megírására az a körülmény késztetett, hogy oly munka, mely szerves anyagok analizisével foglalkoznék, a magyar tudományos irodalomban eddig nem jelent meg. Pedig a chemiai analizisnek alig van oly ága, mely utóbbi időben akár mint tudományos, akár mint a gyakorlati chemiai kutatásoknak, akár más irányú tudományágaknak, mint a biológiának, a gyógyászatnak, fiziológiának stb. oly nélkülözhetetlen segédeszközévé vált volna, mint a szerves anyagok analizise.
De e mellett fontosságra tett szert tanítási szempontból is. a szerves vegyületek óriási száma, a szervetlen vegyületek analízisénél használatosak, kizárják. Már a legegyszerűbb szerves vegyület megállapítása oly nagyszámú módszerbeli készséget igényel, hogy az a szerves chemiai kutatás más ágaiban is, mint a chemiai szerkezet megállapításánál, szintézisnél, avagy készítmények előállításánál sikeresen értékesíthető.
Munkámban maradtak még kitöltetlen hézagok: a fizikai állandók meghatározásának módszerei és a táblázatos összefoglalás. Vissza

Tartalom

Előszó
Tartalomjegyzék
Bevezetés1
A minőségi meghatározás módszerei1
A mennyiségi meghatározás módszerei3
A szerves vegyület alkotórészeinek minőségi meghatározása4
A szén és a hidrogén kimutatása4
A nitrogén kimutatása4
A halogének, a kén, a phosphor, az arzén stb. kimutatása5
Az oxigén kimutatása6
A szénvegyületek elemi alkatrészei mennyiségének meghatározása6
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása6
A Liebig-féle módszer6
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása nitrogén jelenlétében18
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása fémes és nem fémes alkotórészek jelenlétében18
Az elemi alkotórészek meghatározása a Dennstedt-féle egyszerűsített eljárással18
Carasco Taylor módszere24
A szén mennyiségi meghatározása nedves úton26
A nitrogén mennyiségi meghatározása27
Dumas módszere27
Dennstedt módszere34
A Kjeldahl-féle nitrogénmeghatározás36
Will-Varrentrep módszere40
Szerves vegyületek halogén-, kén-, phosphor-, bór-, selen- stb. tartalmának mennyiségi meghatározása41
A halogének mennyiségi meghatározása42
Liebig módszer42
Piria és Schiff módszere43
Feez, Schraube és Burckhardt módszere43
Kopp és Klobukowsky módszere44
Carius módszere44
Zulkowsky-Lepéz módszere45
A kén mennyiségi meghatározása47
Asbóth módszere47
Kolbe módszere48
Russel módszere48
Liebig és Du Ménil módszere49
Konek módszere50
Carius módszere51
Messinger módszere51
Brügelmann módszere52
A phosphor mennyiségi meghatározása53
Brügelmann módszere53
Konek módszere54
Messinger módszere54
Marie módszere55
A bór mennyiségi meghatározása55
A selen mennyiségi meghatározása55
Frerix módszere55
Lions és Shinn módszere56
A silicium mennyiségi módszere56
A fémes alkotórészek mennyiségi meghatározása57
A hamvasztás útján való eljárás57
A nedves úton való feltárás61
Az illanó fémes alkotórészek meghatározása65
Elemek atómsúlya és logarithmusa68
Chemiai jellem meghatározása70
Szén-, hidrogén-, és oxigéntartalmú vegyületek70
Alkoholok minőségi meghatározása70
Reakczió acetylchloriddal
Denninger módszere70
Claisen módszere70
Reakczió eczetsavanhydriddel
Liebermann módszere71
Verley Bölsing módszere71
Reakczió benzoylchloriddal Schotten-Baumann módszere72
Reakczió phtalsavanhydriddel72
Reakczió chlorcarbamiddel73
Gattermann módszere73
Reakczió phenylisocyanáttal73
Reakczió alkylhaloidokkal74
Reakczió fémes nátriummal74
Reakczió alkylmagneziumhaloidokkal75
Reakczió Bittó-féle kémszerrel75
Reakczió hydrogénhaloidokkal, phosphorhaloidokkal stb.75
Különleges reakcziók76
Reakczió oxidáló anyagokkal76
Reakczió Nessler kémszerével77
Reakczió V. Meyer kémszerével77
Reakczió baryumoxiddal78
Reakczió phtalsavnahydriddel78
Reakczió salétromsavval78
Reakczió Deniges kémszerével78
Reakczió brómmal79
Rendüség megállapítása az összetett éterré változás gyorsaságából79
A reakczió végrehajtása80
Biltz reakcziója80
Phenolok minőségi vizsgálata81
Reakczió alkálifémhydroxiddal81
Reakczió nátriumaminnal82
Reakczió eczetsavanhydriddel, benzoylchloriddal stb.82
Reakczió sósavas alkohollal82
Reakczió ferrichloriddal82
Reakczió diazovegyületekkel83
Reakczió phtalsavanhydriddel83
Indophenol reakczió84
Különleges reakcziók84
Két vegyértékű phenolok minőségi reakcziói84
Orthoszármazékok
Reakczió antimonsókkal84
Reakczió savgyökchloridokkal, orthodiaminokkal, orthoamidophenolokkal, carbonylchloriddal85
Metaszármazékok
Reakczió antimonsókkal86
Reakczió phtalsavanhydriddel86
Reakczió diazovegyületekkel86
Reakczió alkálifémcarbonátokkal86
Paraszármazékok
Reakczió antimonsókkal86
Reakczió hydroxylaminnal86
Reakczió oxidáló anyagokkal86
Három vegyértékű phenolok minőségi reakcziói86
Reakczió ólomacetáttal87
Reakczió jóddal87
Reakczió oxigénnel87
Reakczió aldehydekkel87
A reakczió sósavval itatott fenyőforgáccsal87
Aldehydek és ketonok minőségi reakcziói87
Reakczió nátriumhydrosulfittel88
Reakczió phenilhydrazinnal88
Reakczió a phenilhydrazin helyettesített termékeivel89
Reakczió semicarbaziddal89
Reakczió thiosemicarbaziddal89
Reakczió amidoguanidinnal90
Reakczió hydroxylaminnal90
Reakczió nitropussidnátriummal91
Reakczió metaphenylendiaminnal92
Aldehydek különleges reakcziói92
Reakczió oxidáló anyagokkal92
Reakczió ammoniás ezüstoldattal93
Reakczió Fehling-féle oldattal93
Reakczió Piloty kémszerével93
Reakczió zinkmethyllel94
Reakczió pyroszőllősavval + béta-naphtylaminnal95
Reakczió pyrocatechinszénsavhydraziddal95
Reakczió rezorczinszénsavhydraziddal95
Reakczió hydrochinonszénsavhydraziddal96
Reakczió rezorczinnal96
Reakczió kénessavas rosanilinnel97
Reakczió alkoholos pyrololdattal96
Reakczió diazobenzolsulfosavval96
Diketonok minőségi reakcziói97
Reakczió o-phenyléndiaminnal97
Reakczió phenylhydrazinnal97
Reakczió hydroxylaminnal97
Reakczió semicarbaziddal97
Reakczió káliumhydroxiddal98
1,3 diketonok felismerésére szolgáló reakcziók98
Reakczió rézacetáttal98
Reakczió phenylhydrazinnal98
Reakczió semicarbaziddal99
Reakczió hydroxylaminnal99
1,4 diketonok reakcziói100
Reakczió fenyőforgáccsal100
1,4 chinonok reakcziói100
Reakczió hydroxylaminchlorhydráttal100
Reakczió phenylhydrazinnal101
Reakczió acetyl- és benzoylphenylhydrazinokkal101
Reakczió redukáló anyagokkal101
Czukorfélék reakcziói101
Reakczió eczetsavanhydriddel101
Reakczió benzoylchloriddal102
Reakczió phenylhydrazinnal és helyettesítési termékeivel102
Reakczió Fehling-féle oldattal103
Reakczió Nyländer kémszerével104
Reakczió a Tollens-féle kémszerrel104
Reakczió az Agostini-féle kémszerrel104
Reakczió a Heinrich-féle kémszerrel104
Reakczió Schmiedt és Rübner kémszerével104
Reakczió Masche és Gavalowsky kémszerével104
Reakczió phenolokkal104
Reakczió egyes gombafélékkel s enzimekkel105
Pentózok és hexózok megkülönböztetése105
Furfurol-reakczió105
Laevulinsav-reakczió105
Reakczió salétromsavval106
Carbonsavak minőségi reakcziói106
Reakczió nátriumhydroxiddal106
Reakczió nátriumkarbonátoldattal107
Reakczió sósavas alkohollal107
Reakczió dimethylsulfáttal107
Reakczió diazomethánnal107
Reakczió thionylchloriddal, phosphorpentachloriddal stb.108
Carbonsavak rendüségének megállapítása108
Oxysavak reakcziói110
Aliphás oxysavak reakcziói110
Reakczió ólomperoxyddal és egyéb oxidáló anyagokkal110
Reakczió tömény sósavval, kénsavval stb.111
Reakczió clorállal111
Reakczió tömény sósavval111
Reakczió nátriumhydroxiddal111
Arómás oxysavak reakcziói112
Ortho-oxysavak112
Reakczió ferrichloriddal112
Reakczió hydroxylaminnal112
Reakczió redukáló anyagokkal112
Reakczió dimethylanilinnel113
Reakczió phtalsavanhydriddel113
Metaoxysavak reakcziói113
Reakczió hydroxylaminnal114
Reakczió dimethylanilinnel114
Reakczió nátriummal való redukáláskor114
Reakczió phtalsavanhydriddel114
Paraoxysavak reakcziói114
Ketonsavak115
1,2 ketonsavak115
Reakczió híg ásványi savakkal115
Reakczió dimethylanilinnel115
Reakczió phenolokkal115
Reakczió phenylmerkaptánokkal117
1,3 ketonsavak115
Reakczió savak és bázisok jelenlétében116
Reakczió alkálifémhydroxidokkal116
Reakczió merkaptánokkal117
Reakczió phenylhydrazinnal117
1,4 ketonsavak117
Reakczió eczetsavanhydriddle117
Reakczió acetylchloriddal117
Reakczió merkaptánokkal118
Savanhydridek reakcziói118
Monocarbonsavanhydridek118
Reakczió bázisokkal118
Reakczió alkoholokkal118
Reakczió phenolokkal118
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal119
Reakczió hydroxylaminnal119
Reakczió hydrazinhydráttal119
Dikarbonsavanhydridek120
Reakczió alkoholokkal120
Reakczió phenolokkal120
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal121
Reakczió hydrazinhydráttal121
Reakczió hydroxylaminnal121
Összetett éterek felismerésére szolgáló reakcziók121
Reakczió ammoniával121
Reakczió hydrazinhydráttal122
Reakczió hydroxylaminnal122
Reakczió vízzel, savakkal és lúgokkal122
Viselkedés fémes nátrium, phosphorhaloidok stb. irányában122
Egyszerű éterek minőségi reakcziói123
Reakczió kénsavval123
Reakczió haloidsavakkal123
Laktonok felismerésére való reakcziók124
Reakczió alkálifémhydroxidokkal124
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal124
Reakczió hydrazinokkal124
Methylenoxidok minőségi reakcziói125
Reakczió phloroglucines sósavval125
Reakczió hydrogénjodidoldattal125
Reakczió phosphorpentachloriddal125
Reakczió bázisokkal126
Peroxidok és persavak reakcziói126
Reakczió káliumjodiddal126
Reakczió indigóval126
Reakczió savakkal, vagy lúgokkal126
Reakczió mangánacetáttal126
Reakczió ferrovegyületekkel126
Reakczió sósavval126
Reakczió báryumhydroxidoldattal127
Reakczió titánsavval127
Reakczió vanadinsavval127
Ózonidok felismerésére szolgáló reakcziók127
Reakczió káliumjodiddal127
Reakczió indigóval127
Reakczió kénsavval127
Reakczió vízzel127
Szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek128
Aminok és ammoniumbázisok minőségi reakcziói128
Reakczió sósavval, kénsavval stb.128
Reakczió phosphorwolframsavval, phosphormolybdénsavval stb.128
Reakczió oxálsavval, pikrinsavval, káliumferrocyanáttal, rhodanáttal stb.128
Elsőrendű aminok minőségi reakcziói129
Reakczió methaphosphorsavval129
Isonitril-reakczió129
Reakczió széndisulfiddal129
Reakczió benzoylchloriddal130
Reakczió benzolsulfochloriddal130
Reakczió phenylisocyanáttal131
Reakczió diazomethánnal, dimethylsulfáttal, formaldehyddel stb131
Aliphás és aromás elsőrendű aminok megkülönböztetése131
Reakczió salétromsavval131
Reakczió thionylchloriddal132
Reakczió nitroprussidnátriummal s pyroszőllősavval132
Reakczió nitrosylchloriddal133
Aromás diaminok reakcziói133
Orthodiaminok133
Reakczió carbonsavakkal133
Reakczió aldehydekkel134
Reakczió salétromsavval134
Reakczió o.-chinonokkal134
Reakczió krokonsavas káliummal135
Reakczió rhodánammoniummal s ólomnitráttal135
Metadiaminok135
Reakczió carbonsavakkal135
Reakczió aldehydekkel135
Reakczió ammoniumrhodanáttal135
Reakczió salétromsavval135
Reakczió diazobenzollal136
Paradiaminok136
Reakczió hypochloritekkel és phenollal136
Reakczió hydrogénsulfiddal és ferrichloriddal136
Reakczió anilinnel és ferrichloriddal136
Reakczió anilinnel és barnakővel136
Reakczió barnakővel kénsavas oldatban137
Másodrendű aminok minőségi reakcziói137
Reakczió metaphosphorsavval137
Reakczió széndisulfiddal és mercurichloriddal137
Reakczió casrbonsavanhydridekkel, chloridokkal stb.137
Reakczió salétromsavval138
Reakczió nitrosylchloriddal138
Reakczió xylyléndibromiddal138
Reakczió thyonylchloriddal139
Harmadrendű aminok reakcziói139
Reakczió methaphosphorsavval139
Reakczió ferrocyanhydrogénsavval139
Reakczió xylylénbromiddal140
Negyedrendű ammoniumbázisok minőségi felismerése140
Diazovegyületek minőségi reakcziója141
Reakczió híg sósavval141
Reakczió káliumjodid oldatával141
Reakczió nátriumamalgammal142
Reakczió aldehydekkel142
Reakczió carbonsavakkal142
Reakczió phenolokkal142
Reakczió hydrogéncyaniddal142
Reakczió anilinnel142
Reakczió acetylénnel143
Reakczió vízzel143
Reakczió alkoholokkal143
Reakczió halogének oldatával143
Reakczió halogénsavakkal143
Reakczió aromás aminekkel143
Reakczió redukáló anyagokkal144
Reakczió aldehydekkel144
Reakczió nehéz fémek sóival144
Reakczió phenolokkal145
Reakczió redukáló anyagokkal145
Reakczió methylalkohollal145
Reakczió vízzel145
Reakczió sósavoldattal145
Reakczió káliumcuprocyanáttal146
Azonvegyületek minőségi reakcziói146
Reakczió stannochloriddal és sósavval146
Reakczió nátriumhydrosulfittal146
Reakczió hydrogénsulfiddal146
Reakczió nátriumamalgammal147
Reakczió salétromsavval147
Hydrazinok minőségi reakcziói147
Reakczió savakkal147
Reakczió benzoylchloriddal148
Reakczió eczetsavanhydriddel148
Reakczió összetett éterekkel149
Reakczió aldehydekkel és ketonokkal149
Reakczió Fehling-féle oldattal149
Reakczió mercurioxiddal149
Reakczió salétromsavval150
Hydrazovegyületek minőségi reakcziói151
Reakczió savgyökchloridokkal stb.151
Reakczió phenylisocyanáttal stb.151
Reakczió Fehling-féle oldattal151
Reakczió salétromsavval151
Reakczió zinkporral és eczetsavval151
Reakczió savakkal, savgyökchloridokkal stb.151
Szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigéntartalmú vegyületek155
Nitrogénvegyületek minőségi reakcziói155
Reakczió redukáló anyagokkal155
Reakczió titantrichloriddal, zinkporral és eczetsavval155
Reakczió phenylhydrazinnel156
Reakczió alkalifémhydroxidokkal156
Reakczió brómmal és alkalifémhydroxidokkal156
Reakczió salétromsavval157
Reakczió ferrichloriddal158
Reakczió phenyldiazoniumsulfáttal158
Nitrosovegyületek minőségi reakcziói158
Reakczió káliumjodiddal159
Reakczió hydrogénsulfiddal159
Reakczió ferrosulfát kénsavas oldatával159
Reakczió diphenylamin kénsavas oldatával159
Reakczió a phenolnak kénsavas oldatával159
Reakczió anilin alkoholos oldatával159
Reakczió tömény kénsavval159
Reakczió tömény sósavval, phosphorpentachloriddal, acetylchloriddal stb.159
Reakczió hydroxylaminnal159
Reakczió phenylhydrazinnal160
Reakczió diazomethánnal160
Izonitrosovegyületek minőségi reakcziói160
Reakczió alkalifémhydroxidokkal160
Reakczió savakkal160
Reakczió redukáló anyagokkal160
Reakczió eczetsavanhydriddel161
Reakczió benzoylchloriddal, phenylisocyanáttal stb.161
Reakczió phenylhydrazinnal161
Reakczió phenollal161
Reakczió phosphorpentachloriddal, kénsavval, sósavval stb.161
Aminosavak minőségi reakcziói162
Reakczió ferrochloriddal162
Reakczió rézszulfáttal163
Reakczió mercuronitráttal163
Reakczió salétromsavval163
Reakczió savgyökchloridokkal, phenylisocyanáttal stb.163
Fehérjék minőségi reakcziói164
Koagulácziós próba164
Fehérjék reakcziója ásványsavas oldattal165
Reakcziók nehéz fémek sóival165
Reakczió az alkaloidok kémszereivel165
Fehérjék felismerésére szolgáló színreakciók166
Adamkiewicz reakcziója167
Molisch reakcziója167
Liebermann reakcziója167
Reakczió a Millon-féle kémszerrel167
A xanthoproteinreakció168
Nitritek minőségi reakcziói168
Reakczió savakkal168
Reakczió hydroxlaminnel168
Reakczió ezüstcyaniddal168
Carbylaminek (isonitrilek) minőségi reakcziói169
Reakczió ásványi savakkal s vízzel169
Reakczió alkoholokkal, phenolokkal stb.169
Reakczió mercurioxiddal169
Reakczió ezüstcyaniddal, alkyljódiddal, sósavval, brómmal stb.169
Szén-, hidrogén- és kéntartalmú vegyületek170
Thioalkoholok (merkaptánok) minőségi reakcziói170
Reakczió alkálifémhydroxidokkal170
Reakczió mercurioxiddal170
Reakczió ólomacetáttal, cupriacetáttal stb.170
Reakczió aurichloriddal, platinachloriddal stb.170
Reakczió mercurichloriddal170
Reakczió jóddal170
Reakczió methylmagneziumjodiddal171
Reakczió tömény kénsavval171
Reakczió kénsavanhydriddel171
Reakczió salétromsavval171
Thioéterek (sulfidok) minőségi reakcziói171
Reakczió alkalifémhydroxidokkal171
Reakczió mercurichloriddal171
Reakczió halogének oldatával171
Szén-, hidrogén-, kén- és oxigéntartalmú vegyületek172
Sulfolsavak minőségi reakcziói172
Reakczió alkalifém, és alkaliföldfémhydroxidokkal172
Reakczió phosphorpentachloriddal172
Reakczió alkoholokkal172
Reakczió ammoniával172
Reakczió szerves aminokkal172
Reakczió redukáló anyagokkal172
Reakczió alkálifémhydroxidokkal173
Telítetlen kettős kötésű vegyületek minőségi reakcziói174
Reakczió permanganáttal174
Reakczió halogénekkel174
Reakczió nitrosylchloriddal174
Reakczió ózonnal176
Hármas kötésű telítetlen vegyületek minőségi reakcziói179
Reakczió cuprosókkal, ezüstsókkal és higanysókkal179
Reakczió oxidáló anyagokkal179
Reakczió halogénekkel179
Addicziós reakcziókkal179
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és oxigéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról180
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról183
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról184
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és kéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról185
Egybefoglaló táblázat telítetlen vegyületek minőségi reakczióiról185
Szerves vegyületek elemzése185
Szén-, hidrogén- és oxigéntartalmú vegyületek különválasztása szerves oldószerben186
Az első csoport különválasztása191
A második csoport különválasztása192
A harmadik csoport különválasztása193
A negyedik csoport különválasztása193
Az ötödik csoport különválasztása193
Szén-, hidrogén- és oxigén tartalmú anyagelegy különválasztása vízben195
Szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek különválasztása196
Szén-, hidrogén-, nitrogén és oxigéntartalmú vegyületek különválasztása197
Szénvegyületek mennyiségi meghatározása201
Alkoholok mennyiségi meghatározása201
Meghatározás alkylmagneziumvegyületekkel201
Az acetylezés módszere203
Phenolok mennyiségi meghatározása205
Nátriumaminos módszer205
Hesse-féle módszer206
Diazotálásos módszer206
Aldehydek és a ketonok mennyiségi meghatározása208
Phenylhydrazines módszer208
Jóddal való térfogatos elemzés módszere213
Szerves savak mennyiségi meghatározása214
Térfogatos elemzés módszere214
Carbonátos módszer215
Hidrogénsulfidos módszer216
Jódoxigénes módszer218
Összetett éterekké való átalakítás módszere220
Meghatározás nehezen oldódó sók előállításával221
Összetett éterek mennyiségi meghatározása224
Savanhydridek mennyiségi meghatározása227
Szükséges oldatok227
A vizsgálat végrehajtása227
Methyléterek (aethyl- és propyléterek) mennyiségi meghatározása228
Zeisel-féle hidrogénjodidos módszer228
Laktonok mennyiségi meghatározása229
Peroxidok mennyiségi meghatározása230
Meghatározás Pechmann és Vanino módszerével230
Meghatározás Bayer és Villiger módszerével231
Aminovegyületek mennyiségi meghatározása231
Meghatározás savval végzett titrálás útján231
Mennyiségi meghatározás nehezen oldódó sók alakjában232
A salétromossavas módszer232
Meghatározás nitrosylchloriddal234
Stanek módszere234
Meghatározás magneziummethyljodiddal235
Elsőrendű aromás aminok236
Meghatározás titrálással236
Meghatározás nehezen oldódó sók alakjában236
Meghatározás diazotálással236
Meghatározás az azofesték képződéséből238
Meghatározás magneziummethyljodiddal238
Másodrendű aminok mennyiségi meghatározása238
Meghatározás savval való térfogatos elemzés útján238
Meghatározás nehezen oldódó sók előállítása útján239
Meghatározás magneziummethyljodiddal239
Meghatározás acetylezéssel239
Meghatározás salétromossavval239
Harmadrendű és negyedrendű aminok mennyiségi meghatározása240
Hydrazinok mennyiségének meghatározása240
Meghatározás savval térfogatos elemzés szerint240
Meghatározás jóddal, térfogatos elemzés szerint240
Meghatározás Fehling-féle oldattal241
Hydrazin titrálása arzénsavval242
Diazovegyületek mennyiségi meghatározása242
Aliphás diazovegyületek242
Titrálás jódoldattal243
Meghatározás 10 %-os kénsavval végzett elbontás után244
Aromás diazo-vegyületek244
Kénsavas módszer244
Sósavas módszer245
Azovegyületek mennyiségi meghatározása246
Stannochloridos módszer246
Knecht és Hibbert-féle titántrichloridos módszer247
Nitrilek mennyiségi meghatározása248
Izonitrilek mennyiségi meghatározása248
Methylimid-csoportot tartalmazó vegyületek mennyiségi meghatározása249
Meyer Hans és Herzig J. módszere249
Nitróvegyületek mennyiségi meghatározása251
Phenylhydrazinos módszer252
Stannochloridos módszer253
Titánchloridos módszer254
Izonitrozóvegyületek mennyiségi meghatározása254
Nitrozóvegyületek mennyiségi meghatározása254
Stnnochloridos módszer254
Titánchloridos módszer256
Aminosavak mennyiségi meghatározása256
Aliphás aminosavak256
Van Slyke-féle módszer257
Formaltitrálás módszere260
Arómás aminósavak262
Thioalkoholok mennyiségi meghatározása263
Thioéterek mennyiségi meghatározása262
Telítetlen kettős kötésű vegyületek mennyiségi meghatározása263
Mennyiségi meghatározás brómoldattal263
Mennyiségi meghatározás jódoldattal264
Hármas kötésű vegyületek mennyiségi meghatározása265
Ezüstnitráttal végzett térfogatos elemzés módszere265
Szerves anyagok analízisénél alkalmazott kémszerek és tisztaságuknak ellenőrzése266
Táblázat gáztérfogatoknak a normális, azaz 760 mm. nyomás és 0°C-ra való redukálásához281
Irodalom286
Betűrendes tárgymutató287
Helyesbítés297

Dr. Gsell János

Dr. Gsell János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gsell János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem