kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magy. Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 298 oldal |
Sorozatcím: | Magyar Chemiai Folyóirat |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 26 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 62 fekete-fehér rajzzal illusztrált. Nyomtatta a Pesti Lloyd-társulat könyvsajtója. |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Bevezetés | 1 |
A minőségi meghatározás módszerei | 1 |
A mennyiségi meghatározás módszerei | 3 |
A szerves vegyület alkotórészeinek minőségi meghatározása | 4 |
A szén és a hidrogén kimutatása | 4 |
A nitrogén kimutatása | 4 |
A halogének, a kén, a phosphor, az arzén stb. kimutatása | 5 |
Az oxigén kimutatása | 6 |
A szénvegyületek elemi alkatrészei mennyiségének meghatározása | 6 |
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása | 6 |
A Liebig-féle módszer | 6 |
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása nitrogén jelenlétében | 18 |
A szén és hidrogén mennyiségi meghatározása fémes és nem fémes alkotórészek jelenlétében | 18 |
Az elemi alkotórészek meghatározása a Dennstedt-féle egyszerűsített eljárással | 18 |
Carasco Taylor módszere | 24 |
A szén mennyiségi meghatározása nedves úton | 26 |
A nitrogén mennyiségi meghatározása | 27 |
Dumas módszere | 27 |
Dennstedt módszere | 34 |
A Kjeldahl-féle nitrogénmeghatározás | 36 |
Will-Varrentrep módszere | 40 |
Szerves vegyületek halogén-, kén-, phosphor-, bór-, selen- stb. tartalmának mennyiségi meghatározása | 41 |
A halogének mennyiségi meghatározása | 42 |
Liebig módszer | 42 |
Piria és Schiff módszere | 43 |
Feez, Schraube és Burckhardt módszere | 43 |
Kopp és Klobukowsky módszere | 44 |
Carius módszere | 44 |
Zulkowsky-Lepéz módszere | 45 |
A kén mennyiségi meghatározása | 47 |
Asbóth módszere | 47 |
Kolbe módszere | 48 |
Russel módszere | 48 |
Liebig és Du Ménil módszere | 49 |
Konek módszere | 50 |
Carius módszere | 51 |
Messinger módszere | 51 |
Brügelmann módszere | 52 |
A phosphor mennyiségi meghatározása | 53 |
Brügelmann módszere | 53 |
Konek módszere | 54 |
Messinger módszere | 54 |
Marie módszere | 55 |
A bór mennyiségi meghatározása | 55 |
A selen mennyiségi meghatározása | 55 |
Frerix módszere | 55 |
Lions és Shinn módszere | 56 |
A silicium mennyiségi módszere | 56 |
A fémes alkotórészek mennyiségi meghatározása | 57 |
A hamvasztás útján való eljárás | 57 |
A nedves úton való feltárás | 61 |
Az illanó fémes alkotórészek meghatározása | 65 |
Elemek atómsúlya és logarithmusa | 68 |
Chemiai jellem meghatározása | 70 |
Szén-, hidrogén-, és oxigéntartalmú vegyületek | 70 |
Alkoholok minőségi meghatározása | 70 |
Reakczió acetylchloriddal | |
Denninger módszere | 70 |
Claisen módszere | 70 |
Reakczió eczetsavanhydriddel | |
Liebermann módszere | 71 |
Verley Bölsing módszere | 71 |
Reakczió benzoylchloriddal Schotten-Baumann módszere | 72 |
Reakczió phtalsavanhydriddel | 72 |
Reakczió chlorcarbamiddel | 73 |
Gattermann módszere | 73 |
Reakczió phenylisocyanáttal | 73 |
Reakczió alkylhaloidokkal | 74 |
Reakczió fémes nátriummal | 74 |
Reakczió alkylmagneziumhaloidokkal | 75 |
Reakczió Bittó-féle kémszerrel | 75 |
Reakczió hydrogénhaloidokkal, phosphorhaloidokkal stb. | 75 |
Különleges reakcziók | 76 |
Reakczió oxidáló anyagokkal | 76 |
Reakczió Nessler kémszerével | 77 |
Reakczió V. Meyer kémszerével | 77 |
Reakczió baryumoxiddal | 78 |
Reakczió phtalsavnahydriddel | 78 |
Reakczió salétromsavval | 78 |
Reakczió Deniges kémszerével | 78 |
Reakczió brómmal | 79 |
Rendüség megállapítása az összetett éterré változás gyorsaságából | 79 |
A reakczió végrehajtása | 80 |
Biltz reakcziója | 80 |
Phenolok minőségi vizsgálata | 81 |
Reakczió alkálifémhydroxiddal | 81 |
Reakczió nátriumaminnal | 82 |
Reakczió eczetsavanhydriddel, benzoylchloriddal stb. | 82 |
Reakczió sósavas alkohollal | 82 |
Reakczió ferrichloriddal | 82 |
Reakczió diazovegyületekkel | 83 |
Reakczió phtalsavanhydriddel | 83 |
Indophenol reakczió | 84 |
Különleges reakcziók | 84 |
Két vegyértékű phenolok minőségi reakcziói | 84 |
Orthoszármazékok | |
Reakczió antimonsókkal | 84 |
Reakczió savgyökchloridokkal, orthodiaminokkal, orthoamidophenolokkal, carbonylchloriddal | 85 |
Metaszármazékok | |
Reakczió antimonsókkal | 86 |
Reakczió phtalsavanhydriddel | 86 |
Reakczió diazovegyületekkel | 86 |
Reakczió alkálifémcarbonátokkal | 86 |
Paraszármazékok | |
Reakczió antimonsókkal | 86 |
Reakczió hydroxylaminnal | 86 |
Reakczió oxidáló anyagokkal | 86 |
Három vegyértékű phenolok minőségi reakcziói | 86 |
Reakczió ólomacetáttal | 87 |
Reakczió jóddal | 87 |
Reakczió oxigénnel | 87 |
Reakczió aldehydekkel | 87 |
A reakczió sósavval itatott fenyőforgáccsal | 87 |
Aldehydek és ketonok minőségi reakcziói | 87 |
Reakczió nátriumhydrosulfittel | 88 |
Reakczió phenilhydrazinnal | 88 |
Reakczió a phenilhydrazin helyettesített termékeivel | 89 |
Reakczió semicarbaziddal | 89 |
Reakczió thiosemicarbaziddal | 89 |
Reakczió amidoguanidinnal | 90 |
Reakczió hydroxylaminnal | 90 |
Reakczió nitropussidnátriummal | 91 |
Reakczió metaphenylendiaminnal | 92 |
Aldehydek különleges reakcziói | 92 |
Reakczió oxidáló anyagokkal | 92 |
Reakczió ammoniás ezüstoldattal | 93 |
Reakczió Fehling-féle oldattal | 93 |
Reakczió Piloty kémszerével | 93 |
Reakczió zinkmethyllel | 94 |
Reakczió pyroszőllősavval + béta-naphtylaminnal | 95 |
Reakczió pyrocatechinszénsavhydraziddal | 95 |
Reakczió rezorczinszénsavhydraziddal | 95 |
Reakczió hydrochinonszénsavhydraziddal | 96 |
Reakczió rezorczinnal | 96 |
Reakczió kénessavas rosanilinnel | 97 |
Reakczió alkoholos pyrololdattal | 96 |
Reakczió diazobenzolsulfosavval | 96 |
Diketonok minőségi reakcziói | 97 |
Reakczió o-phenyléndiaminnal | 97 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 97 |
Reakczió hydroxylaminnal | 97 |
Reakczió semicarbaziddal | 97 |
Reakczió káliumhydroxiddal | 98 |
1,3 diketonok felismerésére szolgáló reakcziók | 98 |
Reakczió rézacetáttal | 98 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 98 |
Reakczió semicarbaziddal | 99 |
Reakczió hydroxylaminnal | 99 |
1,4 diketonok reakcziói | 100 |
Reakczió fenyőforgáccsal | 100 |
1,4 chinonok reakcziói | 100 |
Reakczió hydroxylaminchlorhydráttal | 100 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 101 |
Reakczió acetyl- és benzoylphenylhydrazinokkal | 101 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 101 |
Czukorfélék reakcziói | 101 |
Reakczió eczetsavanhydriddel | 101 |
Reakczió benzoylchloriddal | 102 |
Reakczió phenylhydrazinnal és helyettesítési termékeivel | 102 |
Reakczió Fehling-féle oldattal | 103 |
Reakczió Nyländer kémszerével | 104 |
Reakczió a Tollens-féle kémszerrel | 104 |
Reakczió az Agostini-féle kémszerrel | 104 |
Reakczió a Heinrich-féle kémszerrel | 104 |
Reakczió Schmiedt és Rübner kémszerével | 104 |
Reakczió Masche és Gavalowsky kémszerével | 104 |
Reakczió phenolokkal | 104 |
Reakczió egyes gombafélékkel s enzimekkel | 105 |
Pentózok és hexózok megkülönböztetése | 105 |
Furfurol-reakczió | 105 |
Laevulinsav-reakczió | 105 |
Reakczió salétromsavval | 106 |
Carbonsavak minőségi reakcziói | 106 |
Reakczió nátriumhydroxiddal | 106 |
Reakczió nátriumkarbonátoldattal | 107 |
Reakczió sósavas alkohollal | 107 |
Reakczió dimethylsulfáttal | 107 |
Reakczió diazomethánnal | 107 |
Reakczió thionylchloriddal, phosphorpentachloriddal stb. | 108 |
Carbonsavak rendüségének megállapítása | 108 |
Oxysavak reakcziói | 110 |
Aliphás oxysavak reakcziói | 110 |
Reakczió ólomperoxyddal és egyéb oxidáló anyagokkal | 110 |
Reakczió tömény sósavval, kénsavval stb. | 111 |
Reakczió clorállal | 111 |
Reakczió tömény sósavval | 111 |
Reakczió nátriumhydroxiddal | 111 |
Arómás oxysavak reakcziói | 112 |
Ortho-oxysavak | 112 |
Reakczió ferrichloriddal | 112 |
Reakczió hydroxylaminnal | 112 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 112 |
Reakczió dimethylanilinnel | 113 |
Reakczió phtalsavanhydriddel | 113 |
Metaoxysavak reakcziói | 113 |
Reakczió hydroxylaminnal | 114 |
Reakczió dimethylanilinnel | 114 |
Reakczió nátriummal való redukáláskor | 114 |
Reakczió phtalsavanhydriddel | 114 |
Paraoxysavak reakcziói | 114 |
Ketonsavak | 115 |
1,2 ketonsavak | 115 |
Reakczió híg ásványi savakkal | 115 |
Reakczió dimethylanilinnel | 115 |
Reakczió phenolokkal | 115 |
Reakczió phenylmerkaptánokkal | 117 |
1,3 ketonsavak | 115 |
Reakczió savak és bázisok jelenlétében | 116 |
Reakczió alkálifémhydroxidokkal | 116 |
Reakczió merkaptánokkal | 117 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 117 |
1,4 ketonsavak | 117 |
Reakczió eczetsavanhydriddle | 117 |
Reakczió acetylchloriddal | 117 |
Reakczió merkaptánokkal | 118 |
Savanhydridek reakcziói | 118 |
Monocarbonsavanhydridek | 118 |
Reakczió bázisokkal | 118 |
Reakczió alkoholokkal | 118 |
Reakczió phenolokkal | 118 |
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal | 119 |
Reakczió hydroxylaminnal | 119 |
Reakczió hydrazinhydráttal | 119 |
Dikarbonsavanhydridek | 120 |
Reakczió alkoholokkal | 120 |
Reakczió phenolokkal | 120 |
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal | 121 |
Reakczió hydrazinhydráttal | 121 |
Reakczió hydroxylaminnal | 121 |
Összetett éterek felismerésére szolgáló reakcziók | 121 |
Reakczió ammoniával | 121 |
Reakczió hydrazinhydráttal | 122 |
Reakczió hydroxylaminnal | 122 |
Reakczió vízzel, savakkal és lúgokkal | 122 |
Viselkedés fémes nátrium, phosphorhaloidok stb. irányában | 122 |
Egyszerű éterek minőségi reakcziói | 123 |
Reakczió kénsavval | 123 |
Reakczió haloidsavakkal | 123 |
Laktonok felismerésére való reakcziók | 124 |
Reakczió alkálifémhydroxidokkal | 124 |
Reakczió ammoniával és szerves aminokkal | 124 |
Reakczió hydrazinokkal | 124 |
Methylenoxidok minőségi reakcziói | 125 |
Reakczió phloroglucines sósavval | 125 |
Reakczió hydrogénjodidoldattal | 125 |
Reakczió phosphorpentachloriddal | 125 |
Reakczió bázisokkal | 126 |
Peroxidok és persavak reakcziói | 126 |
Reakczió káliumjodiddal | 126 |
Reakczió indigóval | 126 |
Reakczió savakkal, vagy lúgokkal | 126 |
Reakczió mangánacetáttal | 126 |
Reakczió ferrovegyületekkel | 126 |
Reakczió sósavval | 126 |
Reakczió báryumhydroxidoldattal | 127 |
Reakczió titánsavval | 127 |
Reakczió vanadinsavval | 127 |
Ózonidok felismerésére szolgáló reakcziók | 127 |
Reakczió káliumjodiddal | 127 |
Reakczió indigóval | 127 |
Reakczió kénsavval | 127 |
Reakczió vízzel | 127 |
Szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek | 128 |
Aminok és ammoniumbázisok minőségi reakcziói | 128 |
Reakczió sósavval, kénsavval stb. | 128 |
Reakczió phosphorwolframsavval, phosphormolybdénsavval stb. | 128 |
Reakczió oxálsavval, pikrinsavval, káliumferrocyanáttal, rhodanáttal stb. | 128 |
Elsőrendű aminok minőségi reakcziói | 129 |
Reakczió methaphosphorsavval | 129 |
Isonitril-reakczió | 129 |
Reakczió széndisulfiddal | 129 |
Reakczió benzoylchloriddal | 130 |
Reakczió benzolsulfochloriddal | 130 |
Reakczió phenylisocyanáttal | 131 |
Reakczió diazomethánnal, dimethylsulfáttal, formaldehyddel stb | 131 |
Aliphás és aromás elsőrendű aminok megkülönböztetése | 131 |
Reakczió salétromsavval | 131 |
Reakczió thionylchloriddal | 132 |
Reakczió nitroprussidnátriummal s pyroszőllősavval | 132 |
Reakczió nitrosylchloriddal | 133 |
Aromás diaminok reakcziói | 133 |
Orthodiaminok | 133 |
Reakczió carbonsavakkal | 133 |
Reakczió aldehydekkel | 134 |
Reakczió salétromsavval | 134 |
Reakczió o.-chinonokkal | 134 |
Reakczió krokonsavas káliummal | 135 |
Reakczió rhodánammoniummal s ólomnitráttal | 135 |
Metadiaminok | 135 |
Reakczió carbonsavakkal | 135 |
Reakczió aldehydekkel | 135 |
Reakczió ammoniumrhodanáttal | 135 |
Reakczió salétromsavval | 135 |
Reakczió diazobenzollal | 136 |
Paradiaminok | 136 |
Reakczió hypochloritekkel és phenollal | 136 |
Reakczió hydrogénsulfiddal és ferrichloriddal | 136 |
Reakczió anilinnel és ferrichloriddal | 136 |
Reakczió anilinnel és barnakővel | 136 |
Reakczió barnakővel kénsavas oldatban | 137 |
Másodrendű aminok minőségi reakcziói | 137 |
Reakczió metaphosphorsavval | 137 |
Reakczió széndisulfiddal és mercurichloriddal | 137 |
Reakczió casrbonsavanhydridekkel, chloridokkal stb. | 137 |
Reakczió salétromsavval | 138 |
Reakczió nitrosylchloriddal | 138 |
Reakczió xylyléndibromiddal | 138 |
Reakczió thyonylchloriddal | 139 |
Harmadrendű aminok reakcziói | 139 |
Reakczió methaphosphorsavval | 139 |
Reakczió ferrocyanhydrogénsavval | 139 |
Reakczió xylylénbromiddal | 140 |
Negyedrendű ammoniumbázisok minőségi felismerése | 140 |
Diazovegyületek minőségi reakcziója | 141 |
Reakczió híg sósavval | 141 |
Reakczió káliumjodid oldatával | 141 |
Reakczió nátriumamalgammal | 142 |
Reakczió aldehydekkel | 142 |
Reakczió carbonsavakkal | 142 |
Reakczió phenolokkal | 142 |
Reakczió hydrogéncyaniddal | 142 |
Reakczió anilinnel | 142 |
Reakczió acetylénnel | 143 |
Reakczió vízzel | 143 |
Reakczió alkoholokkal | 143 |
Reakczió halogének oldatával | 143 |
Reakczió halogénsavakkal | 143 |
Reakczió aromás aminekkel | 143 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 144 |
Reakczió aldehydekkel | 144 |
Reakczió nehéz fémek sóival | 144 |
Reakczió phenolokkal | 145 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 145 |
Reakczió methylalkohollal | 145 |
Reakczió vízzel | 145 |
Reakczió sósavoldattal | 145 |
Reakczió káliumcuprocyanáttal | 146 |
Azonvegyületek minőségi reakcziói | 146 |
Reakczió stannochloriddal és sósavval | 146 |
Reakczió nátriumhydrosulfittal | 146 |
Reakczió hydrogénsulfiddal | 146 |
Reakczió nátriumamalgammal | 147 |
Reakczió salétromsavval | 147 |
Hydrazinok minőségi reakcziói | 147 |
Reakczió savakkal | 147 |
Reakczió benzoylchloriddal | 148 |
Reakczió eczetsavanhydriddel | 148 |
Reakczió összetett éterekkel | 149 |
Reakczió aldehydekkel és ketonokkal | 149 |
Reakczió Fehling-féle oldattal | 149 |
Reakczió mercurioxiddal | 149 |
Reakczió salétromsavval | 150 |
Hydrazovegyületek minőségi reakcziói | 151 |
Reakczió savgyökchloridokkal stb. | 151 |
Reakczió phenylisocyanáttal stb. | 151 |
Reakczió Fehling-féle oldattal | 151 |
Reakczió salétromsavval | 151 |
Reakczió zinkporral és eczetsavval | 151 |
Reakczió savakkal, savgyökchloridokkal stb. | 151 |
Szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigéntartalmú vegyületek | 155 |
Nitrogénvegyületek minőségi reakcziói | 155 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 155 |
Reakczió titantrichloriddal, zinkporral és eczetsavval | 155 |
Reakczió phenylhydrazinnel | 156 |
Reakczió alkalifémhydroxidokkal | 156 |
Reakczió brómmal és alkalifémhydroxidokkal | 156 |
Reakczió salétromsavval | 157 |
Reakczió ferrichloriddal | 158 |
Reakczió phenyldiazoniumsulfáttal | 158 |
Nitrosovegyületek minőségi reakcziói | 158 |
Reakczió káliumjodiddal | 159 |
Reakczió hydrogénsulfiddal | 159 |
Reakczió ferrosulfát kénsavas oldatával | 159 |
Reakczió diphenylamin kénsavas oldatával | 159 |
Reakczió a phenolnak kénsavas oldatával | 159 |
Reakczió anilin alkoholos oldatával | 159 |
Reakczió tömény kénsavval | 159 |
Reakczió tömény sósavval, phosphorpentachloriddal, acetylchloriddal stb. | 159 |
Reakczió hydroxylaminnal | 159 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 160 |
Reakczió diazomethánnal | 160 |
Izonitrosovegyületek minőségi reakcziói | 160 |
Reakczió alkalifémhydroxidokkal | 160 |
Reakczió savakkal | 160 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 160 |
Reakczió eczetsavanhydriddel | 161 |
Reakczió benzoylchloriddal, phenylisocyanáttal stb. | 161 |
Reakczió phenylhydrazinnal | 161 |
Reakczió phenollal | 161 |
Reakczió phosphorpentachloriddal, kénsavval, sósavval stb. | 161 |
Aminosavak minőségi reakcziói | 162 |
Reakczió ferrochloriddal | 162 |
Reakczió rézszulfáttal | 163 |
Reakczió mercuronitráttal | 163 |
Reakczió salétromsavval | 163 |
Reakczió savgyökchloridokkal, phenylisocyanáttal stb. | 163 |
Fehérjék minőségi reakcziói | 164 |
Koagulácziós próba | 164 |
Fehérjék reakcziója ásványsavas oldattal | 165 |
Reakcziók nehéz fémek sóival | 165 |
Reakczió az alkaloidok kémszereivel | 165 |
Fehérjék felismerésére szolgáló színreakciók | 166 |
Adamkiewicz reakcziója | 167 |
Molisch reakcziója | 167 |
Liebermann reakcziója | 167 |
Reakczió a Millon-féle kémszerrel | 167 |
A xanthoproteinreakció | 168 |
Nitritek minőségi reakcziói | 168 |
Reakczió savakkal | 168 |
Reakczió hydroxlaminnel | 168 |
Reakczió ezüstcyaniddal | 168 |
Carbylaminek (isonitrilek) minőségi reakcziói | 169 |
Reakczió ásványi savakkal s vízzel | 169 |
Reakczió alkoholokkal, phenolokkal stb. | 169 |
Reakczió mercurioxiddal | 169 |
Reakczió ezüstcyaniddal, alkyljódiddal, sósavval, brómmal stb. | 169 |
Szén-, hidrogén- és kéntartalmú vegyületek | 170 |
Thioalkoholok (merkaptánok) minőségi reakcziói | 170 |
Reakczió alkálifémhydroxidokkal | 170 |
Reakczió mercurioxiddal | 170 |
Reakczió ólomacetáttal, cupriacetáttal stb. | 170 |
Reakczió aurichloriddal, platinachloriddal stb. | 170 |
Reakczió mercurichloriddal | 170 |
Reakczió jóddal | 170 |
Reakczió methylmagneziumjodiddal | 171 |
Reakczió tömény kénsavval | 171 |
Reakczió kénsavanhydriddel | 171 |
Reakczió salétromsavval | 171 |
Thioéterek (sulfidok) minőségi reakcziói | 171 |
Reakczió alkalifémhydroxidokkal | 171 |
Reakczió mercurichloriddal | 171 |
Reakczió halogének oldatával | 171 |
Szén-, hidrogén-, kén- és oxigéntartalmú vegyületek | 172 |
Sulfolsavak minőségi reakcziói | 172 |
Reakczió alkalifém, és alkaliföldfémhydroxidokkal | 172 |
Reakczió phosphorpentachloriddal | 172 |
Reakczió alkoholokkal | 172 |
Reakczió ammoniával | 172 |
Reakczió szerves aminokkal | 172 |
Reakczió redukáló anyagokkal | 172 |
Reakczió alkálifémhydroxidokkal | 173 |
Telítetlen kettős kötésű vegyületek minőségi reakcziói | 174 |
Reakczió permanganáttal | 174 |
Reakczió halogénekkel | 174 |
Reakczió nitrosylchloriddal | 174 |
Reakczió ózonnal | 176 |
Hármas kötésű telítetlen vegyületek minőségi reakcziói | 179 |
Reakczió cuprosókkal, ezüstsókkal és higanysókkal | 179 |
Reakczió oxidáló anyagokkal | 179 |
Reakczió halogénekkel | 179 |
Addicziós reakcziókkal | 179 |
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és oxigéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról | 180 |
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról | 183 |
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról | 184 |
Egybefoglaló táblázat, szén-, hidrogén- és kéntartalmú vegyületek minőségi reakczióiról | 185 |
Egybefoglaló táblázat telítetlen vegyületek minőségi reakczióiról | 185 |
Szerves vegyületek elemzése | 185 |
Szén-, hidrogén- és oxigéntartalmú vegyületek különválasztása szerves oldószerben | 186 |
Az első csoport különválasztása | 191 |
A második csoport különválasztása | 192 |
A harmadik csoport különválasztása | 193 |
A negyedik csoport különválasztása | 193 |
Az ötödik csoport különválasztása | 193 |
Szén-, hidrogén- és oxigén tartalmú anyagelegy különválasztása vízben | 195 |
Szén-, hidrogén- és nitrogéntartalmú vegyületek különválasztása | 196 |
Szén-, hidrogén-, nitrogén és oxigéntartalmú vegyületek különválasztása | 197 |
Szénvegyületek mennyiségi meghatározása | 201 |
Alkoholok mennyiségi meghatározása | 201 |
Meghatározás alkylmagneziumvegyületekkel | 201 |
Az acetylezés módszere | 203 |
Phenolok mennyiségi meghatározása | 205 |
Nátriumaminos módszer | 205 |
Hesse-féle módszer | 206 |
Diazotálásos módszer | 206 |
Aldehydek és a ketonok mennyiségi meghatározása | 208 |
Phenylhydrazines módszer | 208 |
Jóddal való térfogatos elemzés módszere | 213 |
Szerves savak mennyiségi meghatározása | 214 |
Térfogatos elemzés módszere | 214 |
Carbonátos módszer | 215 |
Hidrogénsulfidos módszer | 216 |
Jódoxigénes módszer | 218 |
Összetett éterekké való átalakítás módszere | 220 |
Meghatározás nehezen oldódó sók előállításával | 221 |
Összetett éterek mennyiségi meghatározása | 224 |
Savanhydridek mennyiségi meghatározása | 227 |
Szükséges oldatok | 227 |
A vizsgálat végrehajtása | 227 |
Methyléterek (aethyl- és propyléterek) mennyiségi meghatározása | 228 |
Zeisel-féle hidrogénjodidos módszer | 228 |
Laktonok mennyiségi meghatározása | 229 |
Peroxidok mennyiségi meghatározása | 230 |
Meghatározás Pechmann és Vanino módszerével | 230 |
Meghatározás Bayer és Villiger módszerével | 231 |
Aminovegyületek mennyiségi meghatározása | 231 |
Meghatározás savval végzett titrálás útján | 231 |
Mennyiségi meghatározás nehezen oldódó sók alakjában | 232 |
A salétromossavas módszer | 232 |
Meghatározás nitrosylchloriddal | 234 |
Stanek módszere | 234 |
Meghatározás magneziummethyljodiddal | 235 |
Elsőrendű aromás aminok | 236 |
Meghatározás titrálással | 236 |
Meghatározás nehezen oldódó sók alakjában | 236 |
Meghatározás diazotálással | 236 |
Meghatározás az azofesték képződéséből | 238 |
Meghatározás magneziummethyljodiddal | 238 |
Másodrendű aminok mennyiségi meghatározása | 238 |
Meghatározás savval való térfogatos elemzés útján | 238 |
Meghatározás nehezen oldódó sók előállítása útján | 239 |
Meghatározás magneziummethyljodiddal | 239 |
Meghatározás acetylezéssel | 239 |
Meghatározás salétromossavval | 239 |
Harmadrendű és negyedrendű aminok mennyiségi meghatározása | 240 |
Hydrazinok mennyiségének meghatározása | 240 |
Meghatározás savval térfogatos elemzés szerint | 240 |
Meghatározás jóddal, térfogatos elemzés szerint | 240 |
Meghatározás Fehling-féle oldattal | 241 |
Hydrazin titrálása arzénsavval | 242 |
Diazovegyületek mennyiségi meghatározása | 242 |
Aliphás diazovegyületek | 242 |
Titrálás jódoldattal | 243 |
Meghatározás 10 %-os kénsavval végzett elbontás után | 244 |
Aromás diazo-vegyületek | 244 |
Kénsavas módszer | 244 |
Sósavas módszer | 245 |
Azovegyületek mennyiségi meghatározása | 246 |
Stannochloridos módszer | 246 |
Knecht és Hibbert-féle titántrichloridos módszer | 247 |
Nitrilek mennyiségi meghatározása | 248 |
Izonitrilek mennyiségi meghatározása | 248 |
Methylimid-csoportot tartalmazó vegyületek mennyiségi meghatározása | 249 |
Meyer Hans és Herzig J. módszere | 249 |
Nitróvegyületek mennyiségi meghatározása | 251 |
Phenylhydrazinos módszer | 252 |
Stannochloridos módszer | 253 |
Titánchloridos módszer | 254 |
Izonitrozóvegyületek mennyiségi meghatározása | 254 |
Nitrozóvegyületek mennyiségi meghatározása | 254 |
Stnnochloridos módszer | 254 |
Titánchloridos módszer | 256 |
Aminosavak mennyiségi meghatározása | 256 |
Aliphás aminosavak | 256 |
Van Slyke-féle módszer | 257 |
Formaltitrálás módszere | 260 |
Arómás aminósavak | 262 |
Thioalkoholok mennyiségi meghatározása | 263 |
Thioéterek mennyiségi meghatározása | 262 |
Telítetlen kettős kötésű vegyületek mennyiségi meghatározása | 263 |
Mennyiségi meghatározás brómoldattal | 263 |
Mennyiségi meghatározás jódoldattal | 264 |
Hármas kötésű vegyületek mennyiségi meghatározása | 265 |
Ezüstnitráttal végzett térfogatos elemzés módszere | 265 |
Szerves anyagok analízisénél alkalmazott kémszerek és tisztaságuknak ellenőrzése | 266 |
Táblázat gáztérfogatoknak a normális, azaz 760 mm. nyomás és 0°C-ra való redukálásához | 281 |
Irodalom | 286 |
Betűrendes tárgymutató | 287 |
Helyesbítés | 297 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.