Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Bevezető rész | 1 |
Bevezetés | 1 |
Org. chemia beosztása | 3 |
Műveletek rövid ismertetése | 4 |
Minőségi analyzis | 8 |
Mennyiségi analyzis | 9 |
Empirikus képlet meghatározása | 13 |
Molekulasúly meghatározása | 14 |
Szerkezet megállapítása | 19 |
Isomeria | 20 |
Synthesisnél alkalmazott eljárások | 22 |
Alifás vagy zsírsorozati vegyületek | 26 |
Paraffinsorbeli szénhydrogének | 26 |
Telítetlen szénhydrogének | 33 |
Olefinsorbeli szénhydrogének | 33 |
Acetylsorbeli szénhiydrogének | 38 |
Aparaffinek halogen leszámazottai | 41 |
Monohalogenek | 43 |
Dihalogenek | 44 |
Trihalogenek | 44 |
Alkoholok | 46 |
Egyértékű telített alkoholok | 46 |
Asymmetrikus C elmélete | 55 |
Olefinsorbeli egyértékű telitetlen alkoholok | 59 |
Acetylesorbeli egyértékű telitetlen alkoholok | 61 |
Adehydek | 61 |
Telített aldehydek | 61 |
Telítetlen aldehydek | 67 |
Ketonok | 68 |
Zsírsavak | 72 |
Egybázikus, egyértékű telített zsírsavak | 72 |
Egybázikus, telítetlen zsírsavak | 83 |
Olefinsorbeliek | 83 |
Acetylensorbeliek | 85 |
Aetherek | 85 |
Mercaptanok | 86 |
Sulfaetherek | 87 |
Esterek | 88 |
Anorganikusak | 88 |
Organikusak | 89 |
Viaszfélék | 91 |
Zsírok és olajok | 92 |
Növényi zsírok és olajok | 96 |
Nem száradó, növényiek | 96 |
Félig száradók | 97 |
Száradók | 97 |
Állati zsírok és olajok | 98 |
Zsírok szerepe az állati szervezetben | 101 |
Aminok | 101 |
Nitrovegyületek | 103 |
Phosphinek, arsinok, stibinek | 105 |
Alkylgyökök fémvegyületei | 105 |
Cyanidok és isocyanidok | 106 |
Egyértékű egybázisú zsírsavak halogen származékai | 108 |
Halogenezett organikus savak | 109 |
Savanhydridek | 110 |
Savamidok | 111 |
Savhydrazidok és savazidok | 112 |
Kétértékű alkoholok (glycolok) | 113 |
Háromértékű alkoholok | 117 |
Phosphatidok | 117 |
Négyértékű alkoholok | 124 |
Ötértékű alkolohok | 124 |
Hatértékű alkoholok | 126 |
Kétértékű, egybázikus savak (oxysavak) | 128 |
Egybázikus aldehyd- és ketonsavak | 132 |
Kétértékű aldehydek | 135 |
Telített, kétbázikus savak | 135 |
Telítetlen, kétbázikus savak | 142 |
Háromértékű, egybázikus savak | 143 |
Háromértékű, kétbázikus savak | 143 |
Telítetlen, hárombázikus savak | 146 |
Négyértékű, kétbázikus savak | 146 |
Borkősavak stereoismeriája | 149 |
Racemikus inactiv vegyületek activ componensekre bontása | 151 |
Négyértékű, hárombázikus carbansavak | 152 |
Aldehyd- és ketonalkoholok (szénhydrátok, cukrok) | 154 |
Monosaccharidok | 157 |
Biose | 163 |
Triosék | 163 |
Tetrosék | 163 |
Pentosék | 168 |
Methylpentosék | 168 |
Hexosék | 185 |
Monosaccharid származékok | 185 |
Anhydrocukrok | 186 |
Desoxycukrok | 186 |
Aminocukrok | 186 |
Polysaccharidok (cukorszerűek) | 186 |
Disaccharidok | 196 |
Trisaccharidok | 197 |
Tetracaccharidok | 197 |
Cukrok mennyiségi meghatározása | 199 |
Polysaccharidok (nem cukorszerűek) | 208 |
Cellulose csoportbeli polysaccharidok | 214 |
Cellulose biocehmiája | 230 |
Nitrogentartalmú polysaccharidok | 230 |
Szénhydratok keletkezése és szerepe a növény- és állatvilágban | 235 |
Erjedés | 235 |
Lélekzés | 247 |
Ötértékű, egybázikus savak | 253 |
Ötértékű, kétbázikus savak | 253 |
Hatértékű, egybázikus savak | 254 |
Hatértékű, kétbázikus savak | 255 |
Cyan vegyületei | 261 |
Kéntartalmú cyan vegyületek | 262 |
Cyanamidok | 262 |
Szénsavszármazékok | 262 |
Szénsavamidok | 263 |
Kéntartalmú szénsavszármazékok | 267 |
Guanidin leszármazottak | 268 |
Húgysav csoport | 269 |
Pyrimidinek | 274 |
Nucleinsavak | 274 |
Aminosavak | 275 |
Egybázikus monoaminosavak | 277 |
Kétbázisuk monoaminosavak | 280 |
Egybázikus diaminosavak | 282 |
Kéntartalmú aminosavak | 283 |
Polypeptidek | 285 |
Fehérjék | 286 |
Egyszerű fehérjék | 296 |
Albuminok | 296 |
Globulinok | 296 |
Isomproteinke | 298 |
Prolaminok | 298 |
Gutelinek | 299 |
Scleroproteinek | 299 |
Histonok | 301 |
Protaminok | 301 |
Összetett fehérjék | 301 |
Phosphorproteidek | 302 |
Glycoproteidek | 303 |
Nulceoporteidek | 303 |
Haemoglobin | 304 |
Albumosok, peptonok | 304 |
Fehérjék élettani szerepe | 304 |
Fehérjék decompositiója a talajban | 318 |
Cyklusos vegyületek | 329 |
Izocyklusos (carbocyklusos) vegyületek | 329 |
Alycyklusos vegyületek | 330 |
Aromás vegyületek. Benzol származékok | 337 |
Benzolszénhydrogének | 342 |
Benzolhalogen vegyületek | 343 |
Nitro származékok | 346 |
Aromás aminok | 350 |
Nitrobenzol lúgos reducálása által keletkezett vegyületek | 351 |
Diazo vegyületek | 359 |
Hydrazin származékok | 361 |
Aromás sulfosavak | 362 |
Aromás arsen vegyületek | 363 |
Phenolok és származékaik | 374 |
Aromás alkoholok | 375 |
Aromás aetherek | 375 |
Aromás aldehydek | 375 |
Aromás ketonok | 377 |
Oxymok | 377 |
Kétértékű, egybázikus, telített aromás savak és származékaik | 378 |
Aromás cyanidok | 381 |
Aromás vegyületek telítetlen oldallánccal | 382 |
Aromás oxyaldehydek | 386 |
Kétértékű phenolsavak | 388 |
Aromás alkoholsavak | 390 |
Dioxysavak | 391 |
Trioxysavak | 391 |
Csersavak | 392 |
Egybázikus ketonsavak | 398 |
Kétbázikus aromás savak | 398 |
Hatbázikus aromás savak | 399 |
Hydroaromás vegyületek (hexamethylen leszármazottak) | 400 |
Vegyületek több olyan benzolgyűrűvel, amelyek C-on keresztül kapcsolódnak | 424 |
Aromás vegyületek condensált benzolgyűrűvel | 430 |
Heterocylkusos vegyületek | 441 |
Öt atomos gyűrűjű N-t tartalmazó heterocylkusos vegyületek | 442 |
Öt atomú, O-t tartalmazó heterocyklusos vegyületek | 448 |
Öt atomú, S-t tartalmazó heterocyklusos vegyületek | 449 |
Öt atomú, két N-t tartalmazó heterocyklusos vegyületek | 450 |
Öt atomú, három és ennél több elemet tatalmazó heterocyklusos vegyületek | 451 |
Condensált heterocyklusos vegyületek | 451 |
Hat atomú, egy N-t tartalmazó heterocyklusos vegyületek | 457 |
Benzol- sé pyridin gyűrűvel bíró heterocyklusos vegyületek | 459 |
Hat atomú heterocyklusos vegyületek két N atommal | 462 |
Heterocyklusos vegyületek, amelyek S-t és N-t tartalmaznak | 463 |
Hat atomú heterocyklusos vegyületek és leszármazottaik O atommal | 464 |
Alkaloidák | 470 |
Glycosidák | 486 |
Ismeretlen összetételű vegyületek | 495 |
Fermentumok (enzymek) | 495 |
Vitaminok | 507 |
Hormonok | 518 |
Pótlások | 533 |
Irodalom | 535 |
Betűsoros tárgymutató | 538 |