A borvidék kialakulása és története a török hódoltságig | 3 |
A borvidék területe és földrajzi határai | 3 |
A szőlő és bor Szekszárdon a honfoglalásig | 3 |
Az Árpád-kortól a török hódoltságig | 8 |
Szőlő- és borkultúra a török hódoltság időszakában | 10 |
A borvidék jellemzői a XVIII. században | 17 |
Szőlőművelés és borászat a század első felében | 17 |
Szőlőművelés a század második felében | 21 |
A szőlőművelés és bortermesztés kísérőjelenségei a 18-19. század fordulóján | 29 |
A feudális szőlő- és borgazdaság utolsó szakasza | 35 |
Szőlőművelés a 19. század első felében | 35 |
Borkezelés és borkereskedelem 1848-ig | 37 |
A tőkés szőlő- és borgazdaság feltételeinek kialakulása (1848-1858) | 41 |
A bordézsma-örökváltsági szerződést előidéző tényezők | 41 |
A szerződés tartalma és jelentősége | 43 |
Szőlőtermesztés és borászat a filoxéra időszakáig | 47 |
A szőlőművelés technikai eszközei | 47 |
A talajerő utánpótlása | 49 |
A piacképes borkészítés és -kezelés elterjedése | 50 |
A korlátozott monokulturális gazdálkodás jellemzői | 55 |
A szőlőterület nagysága és viszonya más mezőgazdasági ágakhoz | 55 |
A korlátozott monokultúra termelési jellemzői | 55 |
A korlátozott monokultúra általános okai és helyi előidézői | 56 |
A borkereskedelem és hatása Szekszárd fejlődésére | 59 |
A borkereskedelem jelentősége és fellendülése | 59 |
Harc a borkereskedelem beszűkülése ellen | 63 |
A filoxérától az első rekonstrukció végéig | 65 |
Küzdelem a filoxéra megelőzéséért | 65 |
A filoxéra megjelenése | 67 |
A védekezés irányai, a fenntartás és a telepítés kérdése | 68 |
Az első rekonstrukciót befolyásoló tényezők | 73 |
A birtoknagyság | 73 |
Az egyéb tényezők komplex vizsgálata a rekonstrukció menetében | 80 |
Az első rekonstrukció jellemzése az újjátelepítés menete és a szociális kérdések tükrében | 89 |
A tőkés szőlő- és borgazdaság utolsó időszakának jellemzői és legfontosabb tendenciái a borvidéken | 97 |
A borvidék területének összezsugorodása | 97 |
A szénkénegezett területek fokozatos pusztulása, majd stagnálása a vizsgált időszak végén | 97 |
Törekvések a szőlészet és borászat problémáinak megoldására a két forradalom időszakában | 99 |
A hagyományos kereskedelmi szervezet bomlása, mint legfőbb probléma vizsgálata a borvidék egyéb gondjainak tükrében | 102 |
Felhasznált irodalom | 113 |
Jegyzetek | 117 |
A szekszárdi szőlő és bor az irodalomban és a művészetekben | 123 |
A kezdetektől a török hódoltságig | 123 |
"Rönddel járjon az pohár, körösztül ne járjon", avagy pillantás a reformáció kori Tolna borfogyasztási kultúrájára | 124 |
A későbbi századok borkultúrája az irodalomból | 126 |
Vilmos apát megmenti Géza herceget (Kálti Márk krónikája) | 130 |
Baksay Sándor: A szőlőőrzés mondája a Sárközben | 131 |
Garay János: Szegszárdi bordal | 133 |
Szekszárd leírása | 135 |
I. Béla tora | 135 |
Stein Aurél levele a szekszárdi borról | 136 |
Tóth Béla: Szegzárdi Péter és Egri Pál | 137 |
Borszék (Reklámvers) | 139 |
Szekszárd a moziban (Az első magyar mozgófilm a szőlőtermesztésről) | 140 |
Bodnár István: Adóvallomás | 140 |
Szamolányi Gyula: Szekszárd | 144 |
Babits Mihály: Szekszárdi kadarka | 144 |
Dal, prózában | 147 |
Szüret előtt | 148 |
Őszi pincézés | 149 |
Móricz Zsigmond: Szép szekszárdi szüret | 150 |
Móricz Zsigmond a kiváló író visszaemlékezése a Szekszárdi Hétre. - Szekszárdi emlék | 153 |
Id. Szakály Ferenc: Hailé Szelasszié meg a szekszárdi vörös | 154 |
Féja Géza: A borvidéki ember | 154 |
Illyés Gyula: Ahova az olvasó ezúttal vitetik (részlet) | 157 |
Mészöly Miklós: (kimerevített filmkockák) | 161 |
Csányi László: Borivóknak való | 161 |
Bor a konyhaművészetben | 163 |