Előszó
A diaetás étterem szükségessége a diaetás életmódra utalt, magánháztartással nem rendelkező betegek arnbulans módon való ellátására, önként merült fel. A mindinkább fejlődő diaetika nemcsak egyes acut megbetegedésnek gyógyító eszköze, hanem számos chronicus megbetegedésnek fontos, sőt egyetlen gyógymódja lett. Az elhúzódó diaetás kezelésnek a szakácsművészet érdekkörébe kellett vágnia, mint amely hivatva van arra, hogy minden konyhatechnikai feladatot az ízlés érdekében oldjon meg és a hosszantartó diaetát elviselhetővé, sőt élvezhetővé tegye.
Ambuláns étkeztetésre évszázadok óta a vendéglő rendezkedett be, amelynek prosperitása attól függött, hogy egy heterogen összetételű, származású, korú, vagyoni helyzetű, stb. tömeg ízlésének milyen tág határok között tud megfelelni. Egész berendezkedése, systemája ezt a célt szolgálja. Nyersanyagkészlete, begyakorolt személyzete, felszerelése lehetővé teszi számos ételnek pár percen belül való elkészítését (á la minute), az előre elkészített ételek sorozata pedig az ízlés kívánalmainak egész skálája. A service asztal, amelyen só, paprika, bors, mustár, olaj, ecet, O-K mártás, stb. foglalnak helyet, egy heterogen ízlésű tömeg kívánalmainak lehető egyszerű technikával igyekszik megfelelni.
Amíg a közönséges vendéglőnek egyetlen célja az ízlés kielégítése, tekintet nélkül a vendég egészségi állapotára, addig a diaetás étterem mind e két feladatnak igyekszik megfelelni, természetesen az orvosi követelményeket tartván mindenek felett szem előtt. Amíg a vendéglőben az italon van a hangsúly, amely a rezsiköltségnek nagyrészét behozza, a diaetás étterem kénytelen átvenni a közönséges vendéglő üzletre beállított rezsiköltségeit, anélkül, hogy tisztán haszonra törekednék. Ezért, mint hasznothajtó magánvállalkozás rentábilis nem lehet.
Vissza