1.050.542

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szarvasmarha tenyésztése

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 449 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-990-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés mint a mezőgazdaság nehézipara, az abraktakarmányok drágulásával, a takarmányimport-lehetőségek csökkenésével újra előtérbe került.
A kiváló szarvasmarha-tenyésztő szakemberekből álló szerzőgárda az oktatás és a gyakorlati szakemberek számára közérthető módon, szilárd elméleti alapokra támaszkodva nyújt korszerű ismereteket a szarvasmarha tenyésztésének, tartásának, takarmányozásának, fölnevelésének és hizlalásának módszereiről.
- Feltárják a nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés bonyolultságát, ellentmondásait.
- Az elméleti kérdésekre a gyakorlatban megvalósítható válaszokat adnak.
- Sok, eddig is használt szakkifejezést a mai követelményeknek megfelelően - újraértékelve - ismertetnek.
- Bátran szólnak a jelen és a jövő szarvasmarha-tenyésztésének gátjairól, lehetőségeiről.
A mondanivalót 80 szemléltető ábra és a fajtákat, valamint a különböző korszerű technológiai megoldásokat bemutató fotók teszik könnyen érthetővé.

Tartalom

Előszó5
A modern szarvasmarha-tenyésztés előzményei7
A szarvasmarha eredete és domesztikációja7
A szarvasmarha rokonfajai11
A szarvasmarha-tenyésztés fejlődésének főbb sajátosságai a domesztikációtól a tudatos tenyésztés korai szakaszáig13
A XX. századi szarvasmarha-tenyésztés általános vonásai19
A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége, fejlesztésének lehetőségei hazánkban23
A szarvasmarhatermékek iránti piaci igények24
Adottságaink értékelése a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából29
Takarmánytermesztési adottságaink30
Állatállományunk szerkezeti összetétele a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából37
Szarvasmarha-tenyésztésünk fejlesztésének jellemzői a nagyüzemi, ipari rendszerű termelési viszonyok között39
A szarvasmarha-tenyésztés állami támogatása42
A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése47
A küllemi bírálat célja és jelentősége47
A küllem összefüggése az értékmérő tulajdonságokkal48
A küllemi sajátosságok elbírálásának alapelvei51
A szervezet egészének bírálata51
A típus megítélése a szarvasmarha-tenyésztésben52
A testtájak bírálata különböző hasznosítási típusokban54
A küllemi bírálat60
Testméretfelvétel60
Küllemi bírálati rendszerek62
A küllemi bírálati rendszerek továbbfejlesztésének irányai65
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai69
Minden hasznosítási típusban fontos értékmérő tulajdonságok71
Konstitúció, egészség, ellenállóképesség, élettartam71
Termékenység, szaporaság75
Növekedési erély, koraérés81
Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség)84
A tejtermelő típusban fontos értékmérő tulajdonságok86
A tej mennyisége86
A tej alkotórészei89
A perzisztencia91
A gépi fejhetőség94
A tejtermelés gazdaságosságát befolyásoló tényezők96
A tejtermelés gazdaságosságát kifejező mutatók101
A hústermelő típusban fontos értékmérő tulajdonságok101
A gazdaságos borjú-előállítást befolyásoló értékmérő tulajdonságok103
A végtermékhizlalásban megkívánt értékmérő tulajdonságok105
A kettős hasznosítású típusban fontos értékmérő tulajdonságok110
Az ipari rendszerű tartáshoz szükséges értékmérő tulajdonságok111
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk115
Kettős hasznosítású fajták120
A hegyi tarka fajtacsoport120
A borzderes fajtacsoport123
A lapály fajtacsoport124
A kosztromai fajta125
Tejhasznú fajták126
A holstein-fríz fajta126
A jersey fajta128
Az ayrshire fajta129
Húshasznú fajták129
A hereford fajta130
Az aberdeen-angus fajta131
A hús-shorthorn fajta132
A lincoln red (vörös lincoln) fajta132
A charolais fajta132
A limousin fajta133
Egyéb húsmarhafajták134
A primitív fajták135
A szarvasmarha nemesítése137
A tenyésztői célkitűzések meghatározásának alapelvei137
A tenyészcél és a környezet139
A tenyészcél meghatározása különböző hasznosítási típusokban141
Tejtermelésre specializált állományok141
Kettős hasznosítású állományok142
Hústermelésre specializált állományok143
A különféle tenyésztési eljárások megítélése a szarvasmarha-tenyésztésben146
Fajtatiszta tenyésztési eljárások150
A szarvasmarha-tenyésztésben alkalmazott keresztezési eljárások155
A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása164
A származás és az oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés és szelekció168
Egyediség (fenotípus) alapján végzett tenyészértékbecslés170
Ivadékvizsgálat173
A szarvasmarha törzskönyvezése182
Tejtermelő és kettős hasznosítású állományok törzskönyvi ellenőrzése183
Törzskönyvi ellenőrzés húshasznú állományokban187
A törzskönyvezést végző szervezetek és a mezőgazdasági vállalatok kapcsolatrendszere188
A tenyésztő-nemesítő munka szervezeti keretei190
A technológia fogalma és elemei195
A technológia fogalma195
A technológia elemei199
Tenyésztési technológia199
Takarmányozási technológia200
Tartástechnológia201
Állategészségügyi technológia207
Munkaszervezési technológia208
A borjúnevelés technológiája209
A borjúnevelési technológia megválasztását befolyásoló biológiai és közgazdasági tényezők209
A borjúnevelési technológiák felosztása214
Az itatásos borjúnevelés technológiája214
Az itatásos borjak takarmányozása215
Az itatásos borjak elhelyezése, ápolása232
Állategészségügyi feladatok a borjúnevelésben240
Munkaszervezés a borjúnevelő istállóban241
A tenyészbika fölnevelése és tartástechnológiája243
A tenyészbikaigény tervezése, alapelvek felnevelésük szervezésében243
A kettős hasznosítású és egyhasznú tejelő típusú tenyészbikajelöltek fölnevelésének technológiája246
A tenyészbikajelöltek takarmányozása246
A növendék tenyészbikajelöltek elhelyezése249
A tenyészbikajelöltek minősítése250
Egyhasznú hústermelő típusú bikák fölnevelésének technológiája252
A tenyészbikajelöltek takarmányozása252
A tenyészbikajelöltek elhelyezése253
A tenyészbikajelöltek minősítése253
A tenyészbikatartás technológiája254
A tenyészbikák takarmányozása254
A tenyészbikák elhelyezése256
A tenyészbikák ápolása, gondozása és használata256
A tenyészüsző-nevelés technológiája259
A tenyészüsző-nevelési technológia megválasztásának szempontjai259
A tenyészüszők takarmányozása265
A legeltetés megszervezése a tenyészüszőtartásban269
A tenyészüszők elhelyezése, ápolása273
A tenyészüszők elhelyezése274
A tenyészüszők ápolása277
Állategészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben277
Munkaszervezés a növendéküsző-telepen279
A szarvasmarha-hizlalás technológiája281
A hizlalási technológia megválasztását befolyásoló tényezők281
A hízó marhák takarmányozása284
A hízó marhák táplálóanyag-szükséglete284
A hizlalás intenzitása287
A hízóalapanyag és a hizlalási módok289
A hízóalapanyag289
Hizlalási módok290
A hízó marhák elhelyezése309
Kötetlen rendszerű csoportos tartás309
Lekötéses rendszerű egyedi tartás321
Állategészségügyi feladatok a marhahizlalásban321
Munkaszervezés a hízómarha-telepen323
A vágómarhák szállítása325
A vágómarhák és a marhahús minősítése327
A tehéntartás technológiája329
A tejtermelő tehén tartástechnológiájának megválasztását befolyásoló tényezők329
A tejelő tehenek termékenyítése, elapasztása, elletése330
A tejelő tehenek takarmányozása343
A tejelő tehenek táplálóanyag-szükséglete, alap- és termelőtakarmány-ellátása343
A fejőstehenek elhelyezése362
A kötött tehéntartás362
A kötetlen tehéntartás372
A termelő tehenek istállója372
A nem termelő tehenek elhelyezése377
A fejés technológiája379
Fejési módok381
Állategészségügyi feladatok a tejelőtehén-tartásban399
A húshasznú tehéntartás technológiája400
A húshasznú tehenek szaporítása402
A húshasznú tehenek takarmányozása405
A húshasznú tehenek elhelyezése és gondozása408
Az előhasznosítás technológiája411
Szarvasmarhatartás a kisüzemekben419
A kisüzemi szarvasmarhatartás jellemzése419
A szarvasmarhatartás szervezése és irányítása a kisüzemekben421
Integrációs formák a kis- és a nagyüzem között422
Tenyésztésszervezés a kisüzemekben425
A tartástechnológia fejlesztése a kisüzemekben426
A takarmányellátás szervezése428
Érdekeltségi kapcsolatok a kisüzemi szarvasmarhatartás nagyüzemi integrációja esetén429
Integráció a szarvasmarha-tenyésztésben433
Az integráció hazai formái a szarvasmarha-tenyésztésben435
Az integráció területei435
Ajánlott irodalom441
Tárgymutató443
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem