kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 449 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-990-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A modern szarvasmarha-tenyésztés előzményei | 7 |
A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 7 |
A szarvasmarha rokonfajai | 11 |
A szarvasmarha-tenyésztés fejlődésének főbb sajátosságai a domesztikációtól a tudatos tenyésztés korai szakaszáig | 13 |
A XX. századi szarvasmarha-tenyésztés általános vonásai | 19 |
A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége, fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 23 |
A szarvasmarhatermékek iránti piaci igények | 24 |
Adottságaink értékelése a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából | 29 |
Takarmánytermesztési adottságaink | 30 |
Állatállományunk szerkezeti összetétele a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából | 37 |
Szarvasmarha-tenyésztésünk fejlesztésének jellemzői a nagyüzemi, ipari rendszerű termelési viszonyok között | 39 |
A szarvasmarha-tenyésztés állami támogatása | 42 |
A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése | 47 |
A küllemi bírálat célja és jelentősége | 47 |
A küllem összefüggése az értékmérő tulajdonságokkal | 48 |
A küllemi sajátosságok elbírálásának alapelvei | 51 |
A szervezet egészének bírálata | 51 |
A típus megítélése a szarvasmarha-tenyésztésben | 52 |
A testtájak bírálata különböző hasznosítási típusokban | 54 |
A küllemi bírálat | 60 |
Testméretfelvétel | 60 |
Küllemi bírálati rendszerek | 62 |
A küllemi bírálati rendszerek továbbfejlesztésének irányai | 65 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 69 |
Minden hasznosítási típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 71 |
Konstitúció, egészség, ellenállóképesség, élettartam | 71 |
Termékenység, szaporaság | 75 |
Növekedési erély, koraérés | 81 |
Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség) | 84 |
A tejtermelő típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 86 |
A tej mennyisége | 86 |
A tej alkotórészei | 89 |
A perzisztencia | 91 |
A gépi fejhetőség | 94 |
A tejtermelés gazdaságosságát befolyásoló tényezők | 96 |
A tejtermelés gazdaságosságát kifejező mutatók | 101 |
A hústermelő típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 101 |
A gazdaságos borjú-előállítást befolyásoló értékmérő tulajdonságok | 103 |
A végtermékhizlalásban megkívánt értékmérő tulajdonságok | 105 |
A kettős hasznosítású típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 110 |
Az ipari rendszerű tartáshoz szükséges értékmérő tulajdonságok | 111 |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 115 |
Kettős hasznosítású fajták | 120 |
A hegyi tarka fajtacsoport | 120 |
A borzderes fajtacsoport | 123 |
A lapály fajtacsoport | 124 |
A kosztromai fajta | 125 |
Tejhasznú fajták | 126 |
A holstein-fríz fajta | 126 |
A jersey fajta | 128 |
Az ayrshire fajta | 129 |
Húshasznú fajták | 129 |
A hereford fajta | 130 |
Az aberdeen-angus fajta | 131 |
A hús-shorthorn fajta | 132 |
A lincoln red (vörös lincoln) fajta | 132 |
A charolais fajta | 132 |
A limousin fajta | 133 |
Egyéb húsmarhafajták | 134 |
A primitív fajták | 135 |
A szarvasmarha nemesítése | 137 |
A tenyésztői célkitűzések meghatározásának alapelvei | 137 |
A tenyészcél és a környezet | 139 |
A tenyészcél meghatározása különböző hasznosítási típusokban | 141 |
Tejtermelésre specializált állományok | 141 |
Kettős hasznosítású állományok | 142 |
Hústermelésre specializált állományok | 143 |
A különféle tenyésztési eljárások megítélése a szarvasmarha-tenyésztésben | 146 |
Fajtatiszta tenyésztési eljárások | 150 |
A szarvasmarha-tenyésztésben alkalmazott keresztezési eljárások | 155 |
A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása | 164 |
A származás és az oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés és szelekció | 168 |
Egyediség (fenotípus) alapján végzett tenyészértékbecslés | 170 |
Ivadékvizsgálat | 173 |
A szarvasmarha törzskönyvezése | 182 |
Tejtermelő és kettős hasznosítású állományok törzskönyvi ellenőrzése | 183 |
Törzskönyvi ellenőrzés húshasznú állományokban | 187 |
A törzskönyvezést végző szervezetek és a mezőgazdasági vállalatok kapcsolatrendszere | 188 |
A tenyésztő-nemesítő munka szervezeti keretei | 190 |
A technológia fogalma és elemei | 195 |
A technológia fogalma | 195 |
A technológia elemei | 199 |
Tenyésztési technológia | 199 |
Takarmányozási technológia | 200 |
Tartástechnológia | 201 |
Állategészségügyi technológia | 207 |
Munkaszervezési technológia | 208 |
A borjúnevelés technológiája | 209 |
A borjúnevelési technológia megválasztását befolyásoló biológiai és közgazdasági tényezők | 209 |
A borjúnevelési technológiák felosztása | 214 |
Az itatásos borjúnevelés technológiája | 214 |
Az itatásos borjak takarmányozása | 215 |
Az itatásos borjak elhelyezése, ápolása | 232 |
Állategészségügyi feladatok a borjúnevelésben | 240 |
Munkaszervezés a borjúnevelő istállóban | 241 |
A tenyészbika fölnevelése és tartástechnológiája | 243 |
A tenyészbikaigény tervezése, alapelvek felnevelésük szervezésében | 243 |
A kettős hasznosítású és egyhasznú tejelő típusú tenyészbikajelöltek fölnevelésének technológiája | 246 |
A tenyészbikajelöltek takarmányozása | 246 |
A növendék tenyészbikajelöltek elhelyezése | 249 |
A tenyészbikajelöltek minősítése | 250 |
Egyhasznú hústermelő típusú bikák fölnevelésének technológiája | 252 |
A tenyészbikajelöltek takarmányozása | 252 |
A tenyészbikajelöltek elhelyezése | 253 |
A tenyészbikajelöltek minősítése | 253 |
A tenyészbikatartás technológiája | 254 |
A tenyészbikák takarmányozása | 254 |
A tenyészbikák elhelyezése | 256 |
A tenyészbikák ápolása, gondozása és használata | 256 |
A tenyészüsző-nevelés technológiája | 259 |
A tenyészüsző-nevelési technológia megválasztásának szempontjai | 259 |
A tenyészüszők takarmányozása | 265 |
A legeltetés megszervezése a tenyészüszőtartásban | 269 |
A tenyészüszők elhelyezése, ápolása | 273 |
A tenyészüszők elhelyezése | 274 |
A tenyészüszők ápolása | 277 |
Állategészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben | 277 |
Munkaszervezés a növendéküsző-telepen | 279 |
A szarvasmarha-hizlalás technológiája | 281 |
A hizlalási technológia megválasztását befolyásoló tényezők | 281 |
A hízó marhák takarmányozása | 284 |
A hízó marhák táplálóanyag-szükséglete | 284 |
A hizlalás intenzitása | 287 |
A hízóalapanyag és a hizlalási módok | 289 |
A hízóalapanyag | 289 |
Hizlalási módok | 290 |
A hízó marhák elhelyezése | 309 |
Kötetlen rendszerű csoportos tartás | 309 |
Lekötéses rendszerű egyedi tartás | 321 |
Állategészségügyi feladatok a marhahizlalásban | 321 |
Munkaszervezés a hízómarha-telepen | 323 |
A vágómarhák szállítása | 325 |
A vágómarhák és a marhahús minősítése | 327 |
A tehéntartás technológiája | 329 |
A tejtermelő tehén tartástechnológiájának megválasztását befolyásoló tényezők | 329 |
A tejelő tehenek termékenyítése, elapasztása, elletése | 330 |
A tejelő tehenek takarmányozása | 343 |
A tejelő tehenek táplálóanyag-szükséglete, alap- és termelőtakarmány-ellátása | 343 |
A fejőstehenek elhelyezése | 362 |
A kötött tehéntartás | 362 |
A kötetlen tehéntartás | 372 |
A termelő tehenek istállója | 372 |
A nem termelő tehenek elhelyezése | 377 |
A fejés technológiája | 379 |
Fejési módok | 381 |
Állategészségügyi feladatok a tejelőtehén-tartásban | 399 |
A húshasznú tehéntartás technológiája | 400 |
A húshasznú tehenek szaporítása | 402 |
A húshasznú tehenek takarmányozása | 405 |
A húshasznú tehenek elhelyezése és gondozása | 408 |
Az előhasznosítás technológiája | 411 |
Szarvasmarhatartás a kisüzemekben | 419 |
A kisüzemi szarvasmarhatartás jellemzése | 419 |
A szarvasmarhatartás szervezése és irányítása a kisüzemekben | 421 |
Integrációs formák a kis- és a nagyüzem között | 422 |
Tenyésztésszervezés a kisüzemekben | 425 |
A tartástechnológia fejlesztése a kisüzemekben | 426 |
A takarmányellátás szervezése | 428 |
Érdekeltségi kapcsolatok a kisüzemi szarvasmarhatartás nagyüzemi integrációja esetén | 429 |
Integráció a szarvasmarha-tenyésztésben | 433 |
Az integráció hazai formái a szarvasmarha-tenyésztésben | 435 |
Az integráció területei | 435 |
Ajánlott irodalom | 441 |
Tárgymutató | 443 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.