kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 308 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztéstan |
Kötetszám: | 2 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 94 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | |
A szarvasmarha köz- és mezőgazdasági jelentősége | 7 |
A szarvasmarha domesztikációja | 9 |
Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlásához | |
A külső vizsgálatok fontossága | 15 |
Méretek felvétele a szarvasmarhán | 16 |
A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan) | 20 |
A fejél | 20 |
A szarvak | 21 |
A fülkagylók | 24 |
A homlok | 24 |
A szemek | 25 |
Az orr | 26 |
A szutyak vagy fényszáj | 26 |
A fej oldalai | 26 |
A torokjárat | 26 |
A nyelv | 27 |
A fej egészben | 27 |
A tarkó | 28 |
A nyak | 28 |
A mar | 30 |
A hát | 31 |
Az ágyék | 34 |
A far | 35 |
A farok | 39 |
A mellkas, a szűgy és az oldalak | 40 |
A has | 42 |
A nemzőszervek | 43 |
A tőgy | 44 |
A váll | 47 |
A felkar | 48 |
A könyök | 48 |
Az alkar | 48 |
A lábtő vagy mellső térd | 48 |
A szár | 49 |
A lábvég | 49 |
A körmök vagy csülkök | 50 |
A felcomb (konc) | 51 |
Az alcomb (comb) | 52 |
A csánk | 52 |
A hátsó szár | 53 |
A hátsó körmök | 53 |
A lábállás (lábszerkezet) | 53 |
A bőr | 59 |
A szőrözet | 60 |
A kültakaró színe és a színeződéssel elálló jegyek | 62 |
A testalkotás arányossága | 65 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 65 |
A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása | 71 |
A szarvasmarha "rossz szokásai" | 74 |
A szarvasmarha mozgása | 75 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 77 |
A szarvasmarha fajtái | |
A szarvasmarhafajták csoportosítása | 80 |
A magyar-alföldi | 82 |
A svájci piros-tarka (szimmentáli) | 90 |
A "berni" pirostarka | 96 |
Szarvasmarhatenyésztés az Alpokon | 97 |
A magyar-tarkák | 100 |
Az alpesi borzderesek | 104 |
A pinzgaui | 110 |
A lapálymarhák | 111 |
A shorthorn | 119 |
A tejelő shorthorn (Dairy-shorthorn) | 123 |
A maremann | 123 |
Egyéb fajták | 124 |
A tenyészállatok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
Minő fajtát tenyésszünk? | 135 |
A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége | 137 |
A tehén kiválasztása | 138 |
A tenyészbika kiválasztása | 155 |
A szarvasmarhák hivatalos törzskönyvelése | 161 |
Törvényes intézkedések a szarvasmarhatenyésztés fejlesztésére | 164 |
A szarvasmarha létfenntartó tápszükséglete | 166 |
A fejőstehenek takarmányozása | 170 |
A fejőstehenek nyári takarmányai | 181 |
A fejőstehenek téli takarmányai | 188 |
A fejőstehenek takarmányozási rendje | 193 |
A fejőstehenek ápolás | 198 |
A tenyészbika takarmányozása és ápolása | 203 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
A párosítás | 207 |
Mikor ivarérett a szarvasmarha? | 208 |
Mikor tenyészérett az üsző és a bika? | 208 |
Meddig tenyészképes a tehén és a bika? | 210 |
A folyatás jelei, tartama és ismétlése | 212 |
A folyatás elmaradásának okai | 213 |
Mikor hágassuk be a teheneket? | 214 |
A bika nemi ereje és párzási ingere | 216 |
Egy bikára hány tehén számítandó? | 217 |
A hágatás | 218 |
A fogamzás elmaradásának okai | 219 |
A vemhesség jelei | 220 |
A vemhesség tartama | 221 |
A vemhes tehén ápolása | 222 |
Koraszülés és elvetélés | 224 |
A szülés és a tehén ápolása szülés után | 227 |
Az ikrek | 229 |
A szarvasmarha felnevelése | |
Az újszülött borjú ápolása | 232 |
A természetes és mesterséges felnevelés előnyei, illetőleg hátrányai | 234 |
A borjú tápanyagszükséglete | 235 |
A szopósborjú táplálása és ápolása | 239 |
A mesterséges felnevelés | 241 |
A szopósborjú elhelyezése | 245 |
Az elválasztás | 247 |
A szopós- és választott borjak bonitálása | 248 |
A választott (4-6 hónapos) borjú takarmányozása és ápolása | 248 |
A félévnél idősebb üszők, tinók takarmányozása és ápolása | 252 |
A bikaborjak nevelése | 255 |
A szarvasmarha, mint hústermelő | |
A szarvasmarha-hízlalás célja | 259 |
A hízlalandó szarvasmarha kiválasztása | 261 |
A hízók táplálása | 263 |
A hízók ápolása | 268 |
A hízlalás tartama | 269 |
A gőbölyök raktározása | 271 |
Fejlődő bikák hízlalása | 271 |
Takarmányozás a lefejő tehenészetekben | 272 |
Borjúhízlalás | 272 |
A levágott szarvasmarha húsának felosztása a mészárosiparban | 274 |
A szarvasmarha, mint erőtermelő | |
Az igáskör kiválasztása | 277 |
Az igáskör takarmányozása | 279 |
Az igáskör ápolása | 283 |
A jármok | 285 |
A fejőstehén igázása | 286 |
A tenyészbika igázása | 288 |
A szarvasmarha bastardjai rokonfajokkal | 291 |
Függelék: A bivaly tenyésztése | |
A bivaly közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 295 |
A bivaly domesztikációja | 295 |
Előismeretek a bivaly tenyésztésének gyakorlásához | 296 |
A bivaly méretei | 296 |
A bivaly külső formái | 296 |
A bivaly bőre, szőrzete, színe | 296 |
A bivaly életkora | 297 |
A bivaly súlya | 297 |
A bivaly vérmérséklete | 297 |
A bivaly tenyésztése és felnevelése | 298 |
A tenyészállatok kiválasztása | 298 |
Ivarzás és pároztatás | 298 |
Vemhesség és szülés | 298 |
A borjú felnevelése | 299 |
A bivaly mint tejtermelő | 300 |
A bivaly teje | 300 |
A tejtermelés nagysága | 300 |
A tej értékesítése (tejtermékek) | 301 |
A bivalytehén takarmányozása és ápolása | 301 |
A bivaly mint hústermelő | 302 |
A bivaly mint erőtermelő | 302 |
Adatok a szarvasmarha és a bivaly takarmányozásának összetételéről | 305 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.