1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szarvasgombász mesterség

Kultúrtörténet, gyűjtés, Kárpát-medencei fajok, kereskedelem, termesztés, gasztronómia

Szerző
Lektor
Fotózta
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 190 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 32 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-06-3289-8
Megjegyzés: Színes fotókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Előszó
Közép-Európában a szarvasgomba reneszánszát éljük. A huszadik századi elfeledettség után mind többen foglalkoznak hobbiként vagy megélhetési céllal gyűjtésével, és ezzel párhuzamosan... Tovább

Előszó


Előszó
Közép-Európában a szarvasgomba reneszánszát éljük. A huszadik századi elfeledettség után mind többen foglalkoznak hobbiként vagy megélhetési céllal gyűjtésével, és ezzel párhuzamosan gasztronómiánkban is újra népszerűvé válik. A közelmúltban megindult a tartósított szarvasgomba-termékek hazai gyártása, kísérletek folynak a gomba termesztésére, s ezzel várhatóan nálunk is hamarosan teljessé válik a szarvasgomba-kultúra.
Mi, e könyv szerzői, szerencsés helyzetben vagyunk: nem csak jelen lehettünk a közép-európai trifla újjászületésénél, de hozzá is járulhattunk ahhoz. Együtt örültünk az első hazai szarvasgomba-kereső kutyák sikereinek, Közép-Európában új fajnak számító szarvasgombafajok megtalálásának, az első hazai szarvasgomba-kereskedő cégek megalapításának. Az elmúlt években az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület két régi szarvasgombás könyvet adott ki reprint kiadásban, majd egy, a nyári szarvasgombáról szóló francia szakkönyv is napvilágot látott. Ezen örvendetes események ellenére úgy ítéltük meg, helye van egy új ismeretekre és tapasztalatokra épülő kiadványnak, amely átfogóan kíván foglalkozni e régi-új szakma minden rejtelmével. Nemcsak nálunk, de az egész világon folyamatosan bővül azok köre, akik szarvasgombával foglalkoznak, mint nálunk, másutt is mind újabb és újabb területeken éled fel a szarvasgomba szeretete és nem utolsó sorban a vele való kereskedés. Az intenzívebbé váló kutatások rengeteg új ismeretet tárnak fel, ebben a könyvben ezeket is szeretnénk átadni. Saját, tízéves szarvas-gombászatunk tapasztalatai mellett megkíséreltük összegyűjteni azokat a gyakorlati és elméleti információkat, amelyek a világ távoli tájain születtek. Amellett, hogy ketten, két különböző területen (Magyarországon és Erdélyben) lakván-gombászván különböző tapasztalatokat gyűjthettünk, a triflák után kutakodva három kontinens 15 országában igyekeztünk további személyes tapasztalatokat szerezni a szarvasgombák világáról. A gyakorlati tudnivalók mellett nagy hangsúlyt fektettünk a szarvasgombás múlt bemutatására is, s reméljük, mások számára is olyan izgalmasnak bizonyulnak történetének epizódjai, mint nekünk az írás során. Mindazoknak ajánljuk ezt a - minden igyekezetünk ellenére kevésbé tudományos, mint inkább ismeretterjesztő - könyvet, akik gyűjteni, termeszteni vagy egyszerűen csak élvezni szeretnék ezeket a különös gombákat.
Könyvünk létrejöttét sokan segítették önzetlenül. Köszönettel tartozunk családjainknak, amiért türelmesen viselték a gombászmesterség járulékos gondjait - többek között megértéssel tűrték, hogy a hűtőszekrényben időnként minden szarvasgomba illatú lett -, és természetesen azért is, hogy a könyv írásához minden segítséget megadtak. Szinte lehetetlen mindazokat felsorolni, akik az évek során segítették szarvasgombász munkánkat: köszönettel tartozunk Misky Mihálynak és Pap Gézának akik első lépéseinket irányították, és hálával gondolunk Szijj Péterre és Gerendás Lajosra a mindenre kiterjedő támogatásért.
Ez a könyv nem jöhetett volna létre Csorbainé Gógán Andrea, Dénes Jónás, Kiss Magda, Halász Krisztián, Klebercz Dezső, Molnár Kata, Nagy Zsolt, Németh Borbála, Sági Ágnes, Staller Sára, Zagyva Imre, Ulrich József és Vaszócsik Crista aktív közreműködése nélkül, ezért nekik külön köszönjük munkájukat. Vissza

Tartalom

I. rész: A szarvasgomba kultúrtörténete9
Bevezető10
1. fejezet: A szarvasgomba szó etimológiája11
2. fejezet: A szarvasgomba históriája a kezdetektől a huszadik századig14
A bibliai idők14
Görögök és rómaiak16
A sazrvasgomba megítélése a kora középkor idején20
Megjelenés a királyi udvarban21
Szarvasgomba a Bourbon-házban23
Napóleon kora26
Restaurant és Restauráció29
3. fejezet: A szarvasgomba hatása az emberi természetre31
4. fejezet: A szarvasgomba tudományos kutatásának kezdetei36
Tizenhatodik század36
Tizenhetedik százat41
Tizennyolcadik század43
Tizenkilencedik század48
5. fejezet: A szarvasgomba termesztésének rövid története52
A sazrvasgomba-termesztés kezdete: az erdő modell (1810-1870)52
A paraszti modell (1870-1920)53
Az ültetvényes modell (1920-1970)54
A tudományos modell (1970-től)54
6. fejezet: A Kárpát-medencei szarvasgomba-kutatás kezdetei56
Első említések56
A tudományos munka kezdetei58
7. fejezet: A Kárpát-medencei újrakezdés története61
Oszkár története61
István története69
II. rész: A szarvasbombász mesterség ismertetése73
8. fejezet: A szarvasgombák helye a gomák világában74
Ascomycota - Tömlősgombák törzse74
A szarvasgombák felépítése75
A szarvasgombák egyedfejlődése76
A szarvasgomba illata77
9. fejezet: A szarvasgomba élőhelye és gyűjtése79
A gyűjtés módjai80
Hol keressünk szarvasgombát?81
Erdőtársulatok és faültetvények83
Talaj84
Éghajlati feltételek85
Mikor gyűjtsünk szarvasgombát?86
Segédeink a növények87
A gombavadász eszközei88
Szarvasgomba-gyűjtés disznóval89
Szarvasgomba-keresés kutyával90
A kutya kiképzése92
A gyűjtés etikája és a gombák védelme95
Gombabetegségek és más minőségi problémák99
10. fejezet: Szarvasgpomba a kereskedelemben101
A Kárpát-medencei helyzet102
A gombagyűjtés és forgalmazás szabályozása Magyarországon104
Szarvasgomba nagyhatalmak: Olaszország és Franciaország105
Az ,,új" termelők: Horvátország, Szerbia, Marokkó, Ausztrália és Új-Zéland109
Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának FFV-53 számú ajánlása111
11. fejezet: A Kárpát-medence szarvasgombái114
Határozókulcs a fekete és nem fekete szarvasgombák (Tuber) meghatározásához115
A Kárpát-medence fontosabb szarvasgombáinak ismertetése118
Fekete szarvasgombák118
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum)118
Téli szarvasgomba (Tuber brumale)124
Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum)128
Fodrosbélű szarvasgomba (Tuber mesentericum)130
Fehér szarvasgombák132
Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis)132
Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)135
Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides)138
Késői szarvasgomba (Tuber borchii)139
Egyéb gyakori föld alatti gombák és nemzetségek141
Üreges szarvasgomba (Tuber excavatum)141
Rőt szarvasgobma (Tuber rufum)142
Egyéb aszkuszos föld alatti gombák143
Balzámiák nemzetsége (Balsamia)143
Álszarvasgombák nemzetsége (Elaphomyces)144
Lyukas-szarvasgombák nemzetsége (Genea)145
Dudorgombák nemzetsége (Hydnotbolites)145
Gödrös-szarvasgombák nemzetsége (Hydnotrya)146
Kérges-szarvasgombák nemzetsége (Pachypholeus)147
Bazídiumos föld alatti gombák148
Csupaszpöfetegek nemzetsége (Gautieria)148
Hártyáspöfetegek nemzetsége (Hymenogaster)149
Zápszömörcsögök nemzetsége (Hysterangium)150
Kocsonyáspöfötegek nemzetsége (Melanogaster)150
Istrángpöfötegek nemzetsége (Rhizopogon)152
12. fejezet: Más kontinensek föld alatti gombái153
Kínai szarvasgomák153
Észak-amerikai szarvasgombák157
Sivatagok szarvasgombái161
13. fejezet: A szarvasgomba termesztésének alapelvei167
A szarvasgombák termesztésének termőhelyi feltételei168
A telepítés169
Az ültetvény fenntartása és a szarvasgomba gyűjtése170
Az első hazai pionír171
14. fejezet: Szarvasgomba a konyhán172
Beszerzés172
A sötét oldal173
Tárolás173
Fogyasztás174
Tartósítás174
Az oldalágiak175
Receptek176
Irodalomjegyzék183
Fogalomtár189
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem