kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 712 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-231-025-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
Előszó (dr. Szabó József) | 21 |
A fajtaminősítés és az állami fajtapolitika (dr. Kapás Sándor) | 23 |
Az állami fajtaminősítés kialakulása | 23 |
A fajtaminősítési eljárás | 26 |
A fajtaválaszték kialakítása | 31 |
A kísérleti adatok feldogozása és matematikai értékelése | 33 |
Az állami fajtapolitika | 37 |
Vetőmagvizsgálat és -minősítés (Brokés József, dr. Rosta Károly) | 40 |
A nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése | 40 |
A szántóföld ellenőrzés gyakorlata | 41 |
Próbaterek kijelölése | 42 |
Fejlettség, kiegyenlítettség | 42 |
Faj- és fajtatisztaság | 42 |
Nehezen tisztítható magvú idegen növények | 43 |
Betegségek, károsítók | 43 |
A vetőmag-szaporítások minősítése | 43 |
A kukorica szántóföldi ellenőrzése | 44 |
A burgonya-vetőgumó szántóföldi ellenrőrzése | 45 |
A vetőmagvak faj- és fajmegállapító termesztése | 47 |
A vetőmagvak értékmeghatározó tulajdonságainak laboratoriumi vizsgálata | 48 |
A vetőmagtételek mintázása | 49 |
A laboratóriumi minták | 51 |
A mintavétel eszközei | 51 |
A vetőmagvak fémzárolása | 51 |
A fémzárolás általános elvei | 52 |
A fémzárolás előkészítése és végrehajtása | 53 |
Fémzároláskori helyszíni vetőmagvizsgálat | 53 |
A fémzárolt vetőmagtétel megújító átzárása | 53 |
Az exportra kerülő vetőmagvak fémzárolása | 54 |
A hazai felhasználásra fémzárolt vetőmagtételek átzárása exportra | 54 |
Az exportra fémzárolt tételek átzárása hazai felhasználásra | 54 |
Import vetőmagtételek átzárása (belföldiesítés) | 54 |
Egyéb fémzárolások | 55 |
A vetőmagtételek részletezése (megosztás, kiszerelés) | 55 |
A vetőmagvak tisztasági vizsgálata | 55 |
A tisztaságvizsgálat célja és általános elvei | 56 |
A vizsgálati minta elkészítése | 57 |
A vizsgálati anyag alkotórészei | 58 |
A tisztasági vizsgálat módja | 60 |
A vetőmagvak faj- és fajtaazonosságának laboratóriumi vizsgálata | 60 |
A vetőmagvak csírázóképességének vizsgálata | 61 |
Csírázás, csírázóképesség | 63 |
A csíráztatás gyakorlata | 65 |
A magvak életképessége és meghatározásának módszere | 65 |
A vetőmagvak nedvességtartalmának meghatározása | 66 |
Közvetlen módszerek | 66 |
Közvetett módszerek | 66 |
A vetőmagvak egészségi állapotának vizsgálata | 68 |
A magminták egészségi állapotának vizsgálata | 71 |
A fémzárolt vetőmag minősítése | 72 |
A tisztítatlan, nyers vetőmagvak vizsgálata | 72 |
A szabványosítás jelentősége és a szabványok érvényesülése a vetőmag-előállításban | 74 |
Vetőmagvizsgálati szabványok | 74 |
Vetőmagtermelés és -forgalmazás (dr. Szabó József) | 76 |
A vetőmagtermelés és -forgalmazás rendszere | 76 |
A vetőmagtermelés és -forgalmazás helyzete | 80 |
Vetőmagexport, -import (Tormai Károly) | 83 |
Export | 83 |
Import | 84 |
Kalászos gabonák (dr. Szabó Miklós) | 86 |
Általános rész | 86 |
A vetőmagtermesztés szántóföldi ellenőrzése, a vetőmag minőségi követelményei | 86 |
A vetőmagtermesztés elvi szempontjai | 87 |
A fajtafenntartás | 87 |
Fajtafenntartás és vetőmag-felújítás | 92 |
Fajtaleromlás | 95 |
Őszi búza (dr. Szabó Miklós) | 96 |
Elterjedése, jelentősége | 96 |
Hazánk búzatermesztése | 98 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 101 |
A búza rendszertana | 101 |
Biológiája | 103 |
Morfológiája | 103 |
Fejlődési szakaszok | 104 |
A vetőmag minőségét és mennyiségét befolyásoló biológiai tényezők | 106 |
A búza virágzása | 106 |
Állománysűrűség | 108 |
A vetőmagtermesztés sajtásosságai és agrotechnikája | 109 |
Talajigény | 109 |
Csapadékigény | 110 |
Hőmérsékleti tényezők | 110 |
Területkiválasztás | 111 |
Izoláció | 112 |
Elővetemény | 112 |
Talaj-előkészítés | 112 |
Tápanyagellátás | 114 |
Csávázás | 115 |
A vetés ideje, a vetőmagmennyiség, a vetés módja | 116 |
Ápolás és gyomirtás | 119 |
A búza legfontosabb betegségei, kártevői és a védekezés lehetőségei | 120 |
A kórokozó gombák | 120 |
Az állati kártevők | 124 |
Megdőlés elleni védelem | 135 |
A betakarítás ideje és módja | 136 |
A vetőmag kezelése, tisztítása | 138 |
Szárítás | 138 |
Osztályozás | 139 |
A fajtamegválasztás szempontjai | 142 |
Koraiság | 143 |
Télállóság | 143 |
Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság | 144 |
Állóképesség (szárszilárdság) | 145 |
Malom- és sütőipari minőség | 146 |
Irodalom | 147 |
Rozs (dr. Szabó Miklós) | 151 |
Elterjedése, jelentősége | 151 |
Rendszertani helye, biológiája | 153 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 155 |
Éghajlat- és talajigény | 155 |
Területkiválasztás | 155 |
Izoláció | 155 |
Elővetemény | 156 |
Talaj-előkészítés | 156 |
Tápanyagellátás | 156 |
Vetőmag-előkészítés | 157 |
Vetésidő | 157 |
Vetőmagmennyiség | 157 |
Ápolás | 157 |
Betakarítás, tisztítás, tárolás | 158 |
Fajtamegválasztás, fajták | 158 |
Minősített fajták | 159 |
Irodalom | 160 |
Triticale (dr. Szabó Miklós) | 161 |
Elterjedése, jelentősége | 161 |
Származása | 162 |
Biológiai sajátosságai | 163 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 165 |
Talaj- és éghajlati igény | 165 |
Talaj-előkészítés, elővetemény | 165 |
Tápanyagellátás | 166 |
Vetésidő | 166 |
Vetőmagmennyiség | 167 |
Betakarítás, tisztítás | 167 |
Irodalom | 168 |
Árpa (Mikes György - dr. Tomcsányi András) | 169 |
Elterjedése, jelentősége | 169 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 171 |
A fajtafenntartás és vetőmag-szaporítás szempontjai | 172 |
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 174 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 176 |
Őszi árpa | 176 |
Talaj- és éghajlat igény | 177 |
Elővetemény | 177 |
Talaj-előkészítés | 177 |
Műtrágyázás | 177 |
A vetőmag előkészítése | 178 |
Vetés | 178 |
Növényvédelem | 178 |
Gyomirtás és ápolás | 179 |
Betakarítás | 179 |
Tavaszi árpa | 179 |
Talaj- és éghajlat igény | 179 |
Elővetemény | 180 |
Talaj-előkészítés | 180 |
Műtrágyázás | 181 |
Vetés | 181 |
Ápolás, növényvédelem | 182 |
Betakarítás | 182 |
A vetőmaggal szemben támasztott követelmények | 182 |
Fajtamegválasztás, fajták | 183 |
Zab (Mikes György - dr. Tomcsányi András) | 185 |
Elterjedése, jelentősége | 185 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 188 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 190 |
Éghajlatigény | 190 |
Talajigény | 190 |
Elővetemény | 190 |
Talaj-előkészítés | 191 |
Trágyázás | 191 |
A vetőmag előkészítése | 191 |
Vetés | 191 |
Ápolás, gyomirtás | 192 |
Betakarítás, szárítás, tisztítás | 192 |
Az őszi zab | 192 |
Fajtamegválasztás, fajták | 193 |
Irodalom | 194 |
Rizs (dr. Lajta János - dr. Szakáll György) | 195 |
Elterjedése, jelentősége | 195 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 196 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 197 |
Talajigény | 197 |
Éghajlatigény | 198 |
Területmegválasztás | 198 |
Elővetemény | 199 |
Talaj-előkészítés | 200 |
Műtrágyázás | 200 |
A vetőmag előkészítése | 201 |
Vetés | 202 |
Ápolás, gyomirtás | 202 |
Vízellátás | 204 |
Betakarítás, tárolás | 205 |
Szárítás, tisztítás, osztályozás | 206 |
Tárolás, előkészítés, fémzárolás | 208 |
Fajtamegválasztás, fajták | 208 |
Irodalom | 212 |
Kukorica (dr. Váczi Dániel) | 213 |
Elterjedése, jelentősége | 213 |
Származása, rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 217 |
Származása | 217 |
Rendszertana | 217 |
Biológiája, és morfológiája | 217 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 217 |
A beltenyésztéses hibridek típusai, a vetőmagtermesztés összefüggése a nemesítéssel | 218 |
A beltenyésztéses vonalak fenntartása | 221 |
Hímsteril vonalak előállítása | 222 |
Ökológiai és technikai tényezők | 223 |
Éghajlatigény | 227 |
Talajigény | 229 |
Tápanyagiégény, trágyázás | 229 |
Vetésforgó, növényi sorrend | 229 |
Talaj-előkészítés | 229 |
Szigetelési távolság, izoláció | 230 |
Növényvédelem, kultúrállapot | 230 |
Vetés | 231 |
Növényszám, előszelekció | 231 |
Idegenelés, fattyazás | 232 |
Előcímerezés, címerezés | 233 |
Betakarítás, feldolgozás | 238 |
Termékenyülés, apasorok eltávolítása, betakarítás | 239 |
A csöves termés szántóföldi válogatása, szállítása és hibridüzemi előtárolása | 239 |
A vetőmag hibridüzemi feldolgozása | 240 |
A vetőmagtermesztés és -forgalmazás rendszere | 240 |
A fajtamegválasztás főbb szempontjai | 242 |
A tenyészidő és a termőképesség közötti kölcsönhatás | 243 |
Az időjárási tényezők tenyészidőt és terméseredményt befolyásoló hatása | 249 |
A vonalszám szerinti összetétel és a termőképesség közötti kölcsönhatás | 251 |
A genetikai összetétel szerinti fajtamegválasztás | 251 |
Irodalom | 255 |
Cirok (Horváth Antal - Mikes György) | 259 |
Elterjedése, jelentősége | 259 |
Rendszertana, biológiája, és agrotechnikája | 260 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 262 |
Éghajlatigény | 262 |
Táblamegválasztás | 263 |
Talaj-előkészítés | 265 |
Vetés | 265 |
Növényápolás, növényvédelem, idegenelés | 267 |
Az apasorok eltávolítása | 270 |
A vetőmagtermés védelme | 271 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 271 |
Fajtamegválasztás, fajták | 272 |
Irodalom | 274 |
Lucerna (Horváth Antal - dr. Kiss Imre László) | 275 |
Elterjedése, jelentősége | 275 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 275 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 277 |
Talajigény | 278 |
Éghajlatigény | 278 |
Elővetemény | 278 |
Talajművelés | 279 |
Táplálóanyag-visszapótlás | 279 |
Vetőmagoltás | 280 |
A lucerna telepítése | 281 |
A kaszálási időpontok meghatározása | 281 |
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 282 |
Kémiai gyomirtás | 284 |
Tiszta telepítésű lucerna | 284 |
Több éves (álló) lucerna | 286 |
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen | 287 |
A betakarítás ideje, módja | 288 |
Defóliálás | 292 |
Aratás | 292 |
A vetőmag kezelése és tiszítása | 294 |
A vetőmag minőségi követelményei | 294 |
Fajtamegválasztás, fajták | 295 |
A fajtaellátottság helyzete | 295 |
Irodalom | 297 |
Vöröshere (dr. Gimesi Antal - dr. Kiss Imre László) | 299 |
Jelentősége, elterjedése | 299 |
Rendszertani helye, morfolgóiája, biológiája | 300 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 304 |
Talajigény | 304 |
Éghajlatigény | 304 |
Tápanyagellátás | 304 |
Táblakiválasztás | 306 |
Talajmunkák | 307 |
Telepítés | 307 |
Vetőmagoltás | 307 |
Vetőmagmennyiség és vetés | 308 |
Öntözés | 308 |
Vegyszeres gyomirtás | 310 |
Védekezés a növényi és állati kártevők ellen | 311 |
A kaszálási időpontok meghatározása | 312 |
A betakarítás ideje, módja | 313 |
A vetőmag minőségi követelményei | 314 |
Fajtamegválasztás, fajták | 314 |
A fajtaellátottság helyzete | 315 |
Irodalom | 315 |
Bíborhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) | 316 |
Elterjedése, jelentősége | 316 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 316 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 317 |
Talajigény | 317 |
Talaj-előkészítés | 318 |
Vetés | 318 |
Növényápolás | 318 |
A betakarítás ideje, módja | 319 |
A vetőmag kezelése, tisztítása | 319 |
A vetőmag minőségi követelményei | 320 |
Fajtamegválasztás, fajták | 320 |
Irodalom | 320 |
Fehérhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) | 321 |
Elterjedése | 321 |
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 321 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 323 |
Éghajlat- és talajigény | 323 |
A telepítés előkészítése | 323 |
Vetés | 323 |
Kémiai gyomirtás | 324 |
Másodéves, magtermő fehérhere ápolása | 325 |
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen | 325 |
A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése | 328 |
A betakarítás ideje, módja | 329 |
A vetőmag minőségi követelményei | 330 |
Fajtamegválasztás, fajta | 330 |
Irodalom | 330 |
Szarvaskerep (dr. É. Kiss Imre- dr. Gimesi Antal) | 331 |
Elterjedése, jelentősége | 331 |
Rendszertani helye, morfológiája | 331 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 332 |
Éghajlat, és talajigény | 332 |
Telepítési módok | 332 |
Elővetemény | 332 |
Tápanyagigény, trágyázás | 333 |
Talaj-előkészítés | 334 |
Vetés | 334 |
A vetőmagfogásra szánt terület kijelölése | 334 |
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 335 |
Növényápolás | 335 |
Kémiai gyomirtás | 335 |
Tiszta telepítés | 336 |
Beállt állomány | 338 |
Állati kártevők és az ellenük való védekezés | 338 |
A betakarítás ideje, módja | 338 |
A vetőmag kezelése, tisztítása | 339 |
A vetőmag minőségi követelményei | 339 |
Fajtamegválasztás, fajták | 340 |
Irodalom | 340 |
Baltacim (dr. Kiss Imre László - dr. Gimesi Antal) | 341 |
Elterjedése, jelentősége | 341 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 341 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 343 |
Éghajlat- és talajigény | 343 |
Elővetemény | 343 |
Talaj-előkészítés, trágyázás | 343 |
Vetés | 343 |
Növényápolás | 343 |
A betakarítás ideje, módja | 344 |
A vetőmag minőségi követelményei | 345 |
Irodalom | 346 |
Somkóró (Horváth Antal) | 347 |
Elterjedése, jelentősége, morfológiája | 347 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 348 |
Betakarítás, tisztítás, tárolás | 349 |
Fajtamegválasztás, fajták | 349 |
Borsó (Iványi Sándorné dr.) | 350 |
Elterjedése, jelentősége | 350 |
Rendszertani helye, morfológiája | 352 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 355 |
Talaj- és éghajlati igény | 355 |
Területkiválasztás, talaj-előkészítés | 356 |
A vetőmag előkészítése | 357 |
A vetés módja, ideje, a vetőmag mennyisége | 357 |
Növényápolás, komplex növényvédelem | 359 |
Szelekció | 362 |
A betakarítás ideje, módja | 363 |
Szárítás, tisztítás | 366 |
Zsizsiktelenítés, fémzárolás | 367 |
Tárolás | 368 |
A borsótermelés alakulása és a fajtamegválasztás | 369 |
Irodalom | 373 |
Bab (dr. Hadnagy Árpád) | 374 |
Elterjedése, jelentősége | 374 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 374 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 375 |
Talajigény | 375 |
Elővetemény | 376 |
Talaj-előkészítés | 376 |
Tápanyagellátás | 377 |
Vetés | 378 |
Vegyszeres gyomirtás, növényápolás | 380 |
Szelekció | 381 |
Növényvédelem | 382 |
Öntözés | 385 |
A betakarítás ideje, módja | 385 |
A vetőmag előkészítése, feldolgozása | 388 |
Tisztítás | 388 |
A vetőmag vizsgálata | 389 |
A vetőmag tárolása | 390 |
Fajtamegválasztás, fajták | 391 |
Irodalom | 393 |
Lencse (Szűcs Árpád) | 394 |
Elterjedése, jelentősége | 394 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 395 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 396 |
Talaj- és éghajlati igény | 396 |
Területkiválasztás, elővetemény | 397 |
Talaj-előkészítés | 397 |
Műtrágyázás | 398 |
A vetőmag előkészítése | 398 |
Vetésidő, és vetőmagmennyiség, a vetés módja | 399 |
Ápolás, gyomirtás | 399 |
Növényvédelem | 401 |
Szelektálás, idegenelés | 401 |
A betakarítás ideje, módja | 401 |
A nyers vetőmag feldolgozása, zsizsiktelenítés | 402 |
Fajtamegválasztás, fajták | 404 |
Irodalom | 404 |
Csillagfürt (Borbély Ferenc) | 405 |
Elterjedése, jelentősége | 405 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 406 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 411 |
Talajigény | 411 |
Éghajlatigény | 411 |
Területkiválasztás | 412 |
Elővetemény | 413 |
Talaj-előkészítés | 413 |
Műtrágyázás | 414 |
A vetőmag előkészítése | 414 |
A vetőmag oltása | 415 |
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja | 415 |
Növényápolás, vegyszeres gyomirtás | 418 |
Kártevők, és betegségek | 419 |
A betakarítás ideje, módja | 421 |
A vetőmag kezelése, tisztítása | 424 |
Fajtamegválasztás, fajták | 425 |
Irodalom | 426 |
Szöszös bükköny (dr. Vágó Mihály) | 427 |
Elterjedése, jelentősége | 427 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 427 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 428 |
Betakarítás | 431 |
Szántóföldi minősítés, a vetőmagtisztítás és -fémzárolás követelményei | 432 |
Fajtamegválasztás, fajták | 434 |
Pannonbükköny (dr. Vágó Mihály) | 435 |
Elterjedése, jelentősége | 435 |
Rendszertani helye, biológiája, morfolgóiája | 435 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 436 |
Betakarítás | 437 |
Szántóföldi minősítés, tisztítás, fémzárolás | 438 |
Fajtamegválasztás, fajták | 438 |
Tavaszi bükköny (dr. Vágó Mihály) | 439 |
Elterjedése, jelentősége | 439 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 439 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 440 |
Betakarítás | 441 |
Szántóföldi minősítés, tisztítás, és fémzárolás | 441 |
Fajtamegválasztás, fajták | 442 |
Irodalom | 443 |
Szója (Bakos Zsuzsa - Bódis László) | 444 |
Elterjedése, jelentősége | 444 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 445 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 447 |
Talaj- és éghajlati igény | 447 |
A szaporítótábla kijelölése | 448 |
Elővetemény | 449 |
Talaj-előkészítés | 449 |
Műtrágyázás | 450 |
Vetőmag-előkészítés | 451 |
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja | 454 |
Növényápolás, gyomirtás | 456 |
Szelekció | 458 |
Növényvédelem | 459 |
Öntözés | 461 |
A betakarítás ideje, módja | 462 |
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás | 463 |
Fajtamegválasztás, fajták | 465 |
Irodalom | 468 |
Lóbab (dr. Bárdossy Antal) | 469 |
Elterjedése, jelentősége | 469 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 470 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 471 |
Éghajlatigény | 471 |
Talajigény | 471 |
Elővetemény | 472 |
Talaj-előkésztítés | 472 |
Tápanyagigény, trágyázás | 472 |
Vetés | 472 |
Ápolás, gyomirtás, öntözés | 473 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 475 |
Fajtamegválasztás, fajták | 476 |
Irodalom | 477 |
Napraforgó (dr. Perczel Mihály - Sárfi Edéné) | 478 |
Elterjedése, jelentősége | 478 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 482 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 484 |
Éghajlatigény | 484 |
Talajigény | 484 |
Elővetemény | 485 |
Táplálóanyag-pótlás | 486 |
Talajművelés | 487 |
Vetés-előkészítés, vetés | 489 |
Növényápolás, szelekció | 490 |
Növényvédelem | 494 |
Kémiai állományszárítás | 495 |
Betakarítás | 496 |
A vetőmag-alapanyag fogadása, szárítása, tisztítása | 497 |
Tisztítás, osztályozás, kalibrálás | 498 |
Utókezelés, egalizálás, csomagolás | 500 |
Fémzárolás, tárolás | 501 |
Fajtamegválasztás, fajták | 503 |
Irodalom | 503 |
Őszi káposztarepce (dr. Antal József) | 504 |
Elterjedése, jelentősége | 504 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 504 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 505 |
Talajigény | 505 |
Éghajlatigény | 505 |
Elővetemény | 506 |
Talaj-előkészítés | 507 |
Tápanyagellátás | 507 |
Szigetelési távolság, izoláció | 508 |
Vetésidő, vetőmagmennyiség, vetés | 509 |
Gyomirtás | 509 |
Növényvédelem | 510 |
Öntözés | 512 |
A betakarítás ideje, módja | 512 |
Szárítás, tisztítás, osztályozás | 513 |
Fajtamegválasztás, fajták | 514 |
Irodalom | 514 |
Olajlen (dr. Kiss Ernő) | 515 |
Elterjedése, jelentősége | 515 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 516 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 518 |
Talaj- és éghajlati igény | 518 |
Elővetemény | 519 |
Talaj-előkészítés | 519 |
Tápanyagellátás | 522 |
Vetőágykészítés, vetés | 523 |
Öntözés | 523 |
Növényápolás, gyomirtás | 525 |
A betakarítás ideje, módja | 525 |
A vetőmag kezelése, tisztítása | 528 |
Fajtamegválasztás, fajták | 528 |
Irodalom | 528 |
Mák (dr. Hornok László) | 530 |
Elterjedése, jelentősége | 530 |
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 531 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 533 |
Talaj- és éghajlatigény | 533 |
Elővetemény, területkijelölés | 533 |
Talaj-előkészítés | 534 |
Műtrágyázás | 534 |
A vetőmag előkészítése | 534 |
Vetés | 535 |
Növényápolás, gyomirtás | 536 |
Betakarítás, feldolgozás | 537 |
Szárítás, tisztítás, fémzárolás | 538 |
Tárolás, csomagolás | 539 |
Fajtamegválasztás, fajták | 539 |
Irodalom | 539 |
Mustár (dr. Antal József) | 540 |
Elterjedése, jelentősége | 540 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 540 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 541 |
Talaj- és éghajlati igény | 541 |
Elővetemény | 542 |
Talaj-előkészítés | 542 |
Magágykészítés | 543 |
Műtrágyázás | 543 |
Vetés | 544 |
Ápolás, gyomirtás | 545 |
Betegségek, és kártevők | 545 |
Betakarítás, feldolgozás | 545 |
Fajtamegválasztás, fajták | 546 |
Irodalom | 546 |
Olajretek (dr. Antal József) | 547 |
Elterjedése, jelentősége | 547 |
Rendszertani helye, biológiája | 547 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 548 |
Talaj- és éghajlati igény | 548 |
Elővetemény | 548 |
Talaj-előkészítés | 549 |
Műtrágyázás | 550 |
Vetés | 550 |
Növényápolás, gyomirtás | 551 |
Betakarítás, feldolgozás | 552 |
Fajtamegválasztás, fajták | 552 |
Irodalom | 553 |
Kender (dr. Bócsa Iván - dr. Horkay Erzsébet) | 553 |
Elterjedése, jelentősége | 554 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 555 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 555 |
Talaj- és éghajlati igény | 556 |
Elővetemény | 556 |
Talajművelés | 557 |
Táplálóanyag-visszapótlás | 557 |
A vetőmag előkészítése és a vetés | 558 |
Növényápolás és gyomirtás | 560 |
Növényvédelem | 560 |
A betakarítás ideje, módja | 562 |
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás | 563 |
Fajtamegválasztás, fajták | 564 |
Irodalom | 564 |
Rostlen (Manninger Gusztáv) | 565 |
Elterjedése, jelentősége | 565 |
Rendszertani helye | 566 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 566 |
Talaj- és éghajlati igéyn | 566 |
Elővetemény | 567 |
Talaj-előkészítés | 567 |
Tápanyag-utánpótlás | 568 |
Csávázás | 568 |
Vetés | 568 |
Komlpex növényvédelem | 571 |
Vetőmagtermesztési kísérletek | 572 |
A betakarítás ideje, módja | 572 |
Tisztítás, fémzárolás | 573 |
Fajtamegválasztás, fajták | 574 |
Irodalom | 574 |
Cukorrépa (dr. Csapody Gyula - dr. Éliás Gyula - Gólya Gyula) | 575 |
Elterjedése, jelentősége | 575 |
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 576 |
Rendszertani helye | 576 |
Morfológiája | 576 |
Egyedfejlődés | 578 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 584 |
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetlen módszere | 586 |
Talajigény, táblakiválasztás | 587 |
Vetésforgó | 588 |
Tápanyagellátás | 588 |
Talaj-előkészítés | 588 |
Vetés | 589 |
Őszi növényápolás | 589 |
Tavaszi, nyári növényápolás | 590 |
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetett módszere | 590 |
Dugványtermesztés | 591 |
Magrépatermesztés | 596 |
A betakarítás ideje, módja | 598 |
Kézi aratás | 599 |
Kétmenetes betakarítás | 599 |
Közvetlen arató-cséplés | 599 |
Növényvédelem | 601 |
Vegyszeres gyomirtás | 601 |
Alapkezelés | 601 |
Állománykezelés | 602 |
A kártevők elleni védelem | 606 |
A kórokozók elleni védelem | 606 |
A cukorrépa-vetőmag üzemi előkészítése és forgalmazása | 608 |
Termelőüzemi előkészítés | 608 |
Magüzemi előkészítés | 609 |
A szabvány előírásai | 612 |
Forgalmazás | 612 |
A termesztett fajták típusai, ezek sajátosságai | 613 |
Irodalom | 615 |
Dohány (dr. Gáti György) | 617 |
Elterjedése, jelentősége | 617 |
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 617 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 618 |
Talaj- és éghajlati igény | 618 |
Elővetemény | 619 |
Talaj-előkészítés | 619 |
Tápanyagellátás | 619 |
Vetőmag-előkészítés | 619 |
Palántanevelés | 620 |
Növényápolás, gyomirtás | 620 |
Betakarítás, és feldolgozás | 621 |
Fajtamegválasztás, termesztett fajták | 623 |
Irodalom | 624 |
Burgonya (dr. Förster Herbert) | 625 |
Elterjedése, jelentősége | 625 |
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 626 |
Rendszertana | 626 |
Biológiai és morfológiai jellemzői | 626 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 630 |
Éghajlatigény | 630 |
Talajigény | 632 |
Elővetemény | 633 |
Szigetelőtávolság | 634 |
Tápanyagellátás | 634 |
Talaj-előkészítés | 635 |
Talajfertőtlenítés | 636 |
Előhajtatás és pattintás | 637 |
Ültetés | 638 |
Növényápolás | 638 |
Öntözés | 639 |
Gyomirtás | 640 |
A kártevők és a kórokozók elleni védekezés | 644 |
Szelektálás | 648 |
Szántóföldi szemlék, fémzárolás | 650 |
Betakarítás | 651 |
Tárolás | 652 |
Biológiai, élettani tényezők | 652 |
A tárolás módjai | 652 |
Prizmás tárolás | 655 |
Tárházi tárolás | 658 |
Szükségtárolók | 658 |
Fajtamegválasztás, fajták | 659 |
Irodalom | 660 |
Füvek (dr. É. Kiss Imre) | 667 |
Elterjedésük, jelentőségük | 667 |
Rendszertani helyük, morfológiájuk | 668 |
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 668 |
Éghajlati és talajigény | 669 |
Talaj-előkészítés | 670 |
Tápanyagpótlás | 671 |
A telepítés ideje, módja,a vetőmag mennyisége | 671 |
Öntözés | 673 |
Növényápolás | 675 |
Betakarítás, feldolgozás | 677 |
Termesztett fajok, és fajták | 689 |
Fajtamegválasztás | 689 |
Irodalom | 689 |
Függelék | 691 |
A vetőmagmennyiség kiszámítása | 711 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.