kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 502 oldal |
Sorozatcím: | A szakértő gazda |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-356-186-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
A háziállatok anatómiája és élettana (Dr. Racskó Pál) | |
Az állat testtájai | 3 |
A fej tájékai | 3 |
A törzs tájékai | 4 |
A végtagok tájékai | 4 |
A mozgásszervek rendszere | 5 |
A mozgás passzív szervei | 5 |
A mozgás aktív szervei | 7 |
Az emésztőkészülék | 9 |
Az emésztőkészülék szakaszai és az emésztés | 9 |
A vér- és a nyirokrendszer | 13 |
A vér | 14 |
A légzőszervek rendszere | 16 |
A légzőkészülék | 16 |
A kiválasztószervek rendszere | 18 |
A vese | 18 |
Az ivarszervek rendszere és a szaporodás | 20 |
A hím ivarszervek és élettani működésük | 20 |
A női ivarszervek és élettani működésük | 22 |
A szervezet hormonális és idegrendszeri szabályozása | 29 |
A belső elválasztású mirigyek | 30 |
Az idegrendszer | 32 |
Általános állattenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
Az állattenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 35 |
Állattenyésztési alapfogalmak | 35 |
A gazdasági állatok rendszerezése | 37 |
A faj | 37 |
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai | 39 |
Külső értékmérő tulajdonságok | 39 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 41 |
A gazdasági állatok tenyésztése | 46 |
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 46 |
Tenyésztési eljárások | 46 |
A gazdasági állatok szaporítása | 50 |
A párosítás | 50 |
Az állattartással kapcsolatos egyéb tudnivalók | 54 |
A gazdasági állatok viselkedése | 54 |
Takarmányozástan (Márkó József) | |
A takarmányozási ismeretek jelentősége | 57 |
A takarmányok alkotórészei | 57 |
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 58 |
A takarmányok szerves anyagai | 59 |
Szervetlen anyagok | 67 |
Takarmányozási alapismeretek | 69 |
A takarmányok emészthetősége | 69 |
A takarmányok táplálóértéke | 70 |
A takarmányok értékesülése | 72 |
A takarmányok minőségének megállapítása | 73 |
A takarmányok csoportosítása, ismertetése | 74 |
A takarmányok tartósítása, tárolása | 96 |
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 101 |
A takarmányok előkészítése etetésre | 101 |
A takarmánykiosztás módjai | 102 |
Az etetés rendje | 105 |
Az ivóvíz és az itatás módjai | 105 |
A takarmányszükséglet megállapítása, készletezése | 106 |
A gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete | 107 |
Szarvasmarha-tenyésztés (Timári László) | |
A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége | 113 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 114 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 115 |
A szarvasmarha külső értékmérő tulajdonságai | 115 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 116 |
Szarvasmarhafajták | 120 |
A szarvasmarhafajták hasznosításuk szerint | 120 |
A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása | 126 |
Tenyészcél, a fajta megválasztása | 126 |
Tenyésztési eljárások | 127 |
Vemhesség | 133 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 134 |
A szarvasmarha felnevelése, takarmányozása | 137 |
Borjúnevelés, a borjak takarmányozása | 138 |
A növendék üszők takarmányozása | 141 |
A hízómarhák takarmányozása | 143 |
A tehenek takarmányozása | 146 |
Az etetés és az itatás technikája | 150 |
A szarvasmarha tejtermelése | 152 |
Tejelválasztás, tejleadás | 152 |
Kézi fejés | 153 |
A gépi fejés munkaműveletei | 155 |
A szarvasmarha elhelyezése, gondozása | 161 |
Az elhelyezés módjai | 161 |
A szarvasmarha ápolása | 163 |
Kisgazdasági modellek | 166 |
Tejgazdaságtan | |
A tej jelentősége, összetétele | 171 |
A tej összetétele | 171 |
A tej minőségével szemben támasztott követelmények | 172 |
A tej szabványában foglalt minőségi jellemzői és követelményei | 172 |
Mintavétel, érzékszervi vizsgálatok | 176 |
Mintavétel | 176 |
A tej érzékszervi vizsgálata | 177 |
A tej fizikai és kémiai vizsgálatai | 177 |
Tejtermékek készítése | 184 |
Aludttej készítése | 184 |
Tejföl és túró készítése | 184 |
Kefír készítése | 185 |
Sajtkészítés | 185 |
Juhgomolya, zsendice és orda készítése | 185 |
Sertéstenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
A sertés gazdasági értéke és jelentősége | 189 |
A sertés származása, háziasítása | 190 |
A sertés ivar, kor és hasznosítás szerinti elnevezése | 190 |
A sertés külső értékmérő tulajdonságai | 191 |
A testalakulás megítélése | 191 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 198 |
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság | 198 |
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok | 198 |
A hízékonysági és vágási teljesítmények | 201 |
Sertésfajták és hibridek | 203 |
Nagy fehér hússertés fajtacsoport | 203 |
Lapály (landrace - lándrász) fajtacsoport | 205 |
Egyéb sertésfajták | 208 |
Hazai hibridek | 211 |
A sertés tenyésztése | 213 |
A tenyészirány és a fajta megválasztása | 213 |
Tenyésztési eljárások | 213 |
A sertés tenyészértékének becslése | 217 |
A sertés takarmányozása | 219 |
A sertés takarmányozásának általános elvei | 219 |
A takarmányozás technológiája, az etetés módszere | 221 |
A sertés szaporítása | 223 |
A koca ivarzása | 223 |
A vemhesítés | 225 |
A fialások gyakorisága, a kocaforgó | 226 |
A tenyészkanok takarmányozása és ápolása | 228 |
Az üres és vemhes kocák takarmányozása, ápolása és elhelyezése | 229 |
A fialás | 230 |
A malacelválasztás | 234 |
A sertés hizlalása | 237 |
A hizlalást befolyásoló tényezők | 237 |
A sertés hústermelése, a hizlalási módok | 240 |
A sertés elhelyezése | 245 |
A sertéstartás épületeivel szemben támasztott követelmények | 246 |
Lótenyésztés (Komjáthy György) | |
Az ismeretek fontossága a ló tartásában és tenyésztésében | 251 |
A dézsaelmélet | 251 |
A ló tenyésztése | 253 |
A tenyészcél meghatározása | 253 |
A tenyészanyag kiválasztása | 255 |
Párosítás | 264 |
Szaporítás | 264 |
Ellés | 267 |
Felnevelés | 267 |
A ló tartása | 268 |
A lovak elhelyezése | 268 |
A lovak takarmányozása | 270 |
Egészségvédelem | 271 |
Lovas idegenforgalom | 274 |
Juhtenyésztés (Dr. Racskó Pál) | |
A juhtenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 277 |
A juh háziasítása | 278 |
A juh elnevezése ivar és kor szerint | 278 |
Gyapjúismeret | 278 |
A bunda alkotórészei | 278 |
A juh értékmérő tulajdonságai | 283 |
A juh testalakulása | 283 |
A juh értékmérő tulajdonságai | 285 |
Juhfajták | 287 |
Ősi fajtáink | 287 |
Merinó fajtacsoport | 288 |
Gyapjútermelő fajta | 291 |
Hústermelő fajták | 292 |
Szapora fajta | 293 |
A juh tenyésztése | 294 |
A tenyészirány és a fajtakérdés | 294 |
A juh szaporítása | 297 |
A párosítás és a pároztatás | 297 |
A tenyészjuhok előkészítése pároztatásra | 298 |
Az üzekedés jelei, tartama, ismétlődése | 299 |
Az ellés időpontjának megválasztása, az ellés szervezése | 300 |
A vemhesség | 301 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 301 |
A juh felnevelése | 302 |
Az újszülött és a szopós bárányok nevelése | 302 |
A bárányok elválasztása, a választott bárányok nevelése és takarmányozása | 303 |
A tenyésztésre szánt növendék nevelése, takarmányozása | 305 |
A juh takarmányozása | 305 |
A juh táplálóanyag-szükséglete | 305 |
A juhok takarmányai | 307 |
A juhok legeltetése | 307 |
A juhok hasznosítása | 309 |
A gyapjútermelés | 309 |
A hústermelés | 312 |
A tejtermelés | 314 |
A juhok elhelyezése | 316 |
A juhakol (hodály) | 316 |
A juhakol berendezései | 317 |
Baromfi-, nyúl-, prémesállat-tenyésztés (Maknics Zoltán) | |
Általános baromfitenyésztési ismeretek | 319 |
A baromfitenyésztés jelentősége | 319 |
A baromfifélék elvevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 319 |
A baromfi szervezetének sajátosságai | 320 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 324 |
Tyúktenyésztés | |
A tyúkfajták és a hibridek | 329 |
A tyúk tenyésztése | 336 |
A pecsenyecsirke-hizlalás tartástechnológiája | 337 |
Természetes csibenevelés | 337 |
Mesterséges csibenevélés | 337 |
Az árutojás-termelés | 345 |
A nevelés szakasza | 346 |
A tojástermelés szakasza | 346 |
Szülőpártenyésztés | 351 |
Lúdtenyésztés | |
A lúd értékmérő tulajdonságai | 353 |
A tojástermelő képesség | 353 |
Hizlalhatóság és a májtermelő képesség | 353 |
Lúdfajták, hibridek | 354 |
A pecsenyeliba-tartás technológiája | 355 |
A pecsenyeliba nevelése | 355 |
A lúdhizlalás, libamájtermelés | 357 |
A lúd tolltermelése | 359 |
Kacsatenyésztés | |
A kacsa értékmérő tulajdonságai | 361 |
A tojástermelő képesség | 361 |
A hústermelő képesség | 361 |
Kacsafajták, hibridek a pecsenyekacsa tartástechnológiája | 363 |
A pecsenyekacsa nevelése | 363 |
Pulykatenyésztés | |
A pulyka értékmérő tulajdonságai | 369 |
A testtömeg | 369 |
A hústermelő képesség | 369 |
Pulykafajták, hibridek | 369 |
A pecsenyepulyka tartástechnológiája | 371 |
Pulykahizlalási módszerek | 371 |
Gyöngytyúktenyésztés | |
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai | 375 |
A hústermelő képesség | 375 |
A tojástermelő képesség | 375 |
Gyöngytyúkfajták és hibridek | 375 |
Gyöngytyúktartás extenzív körülmények között | 376 |
Istállók | 376 |
Környezetszabályozás | 377 |
Takarmányozás | 377 |
Keltetéstan | |
Természetes keltetés | 379 |
Mesterséges keltetés | 380 |
A tenyésztojás | 380 |
Keltetőgépek | 381 |
A keltetés technológiája | 382 |
Galambtenyésztés | |
A galamb életmódbeli sajátosságai | 387 |
A galamb értékmérő tulajdonságai | 388 |
A szaporaság | 388 |
A hústermelő képesség | 388 |
A takarmányértékesítő képesség | 388 |
A galamb hasznosítási típusai, galambfajták | 389 |
Röpgalambok | 389 |
Díszgalambok | 389 |
Gazdasági (haszon) galambok | 389 |
A galambok tenyésztése | 390 |
Pároztatás | 390 |
Tenyészésztési módszerek | 390 |
A galambok elhelyezése | 391 |
A galambok takarmányozása | 393 |
Nyúltenyésztés | |
A nyúl elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint | 395 |
A nyúl szervezetének felépítése, sajátosságai | 395 |
A nyúl szaporodása | 397 |
A nyúl köztakarója | 397 |
A nyúl értékmérő tulajdonságai | 398 |
A hústermelő képesség | 398 |
A takarmány | 398 |
A prém minősége | 399 |
A nyúl tenyésztése | 399 |
Pároztatás | 399 |
A vemhesség vizsgálata | 399 |
Az ellés | 399 |
Az elválasztás | 400 |
A tenyészegyedek kiválasztása | 400 |
Ivarmeghatározás | 400 |
Tenyésztési eljárások | 400 |
Házinyúlfajták és hibridek | 401 |
Házinyúlfajták | 401 |
Hibird nyulak | 403 |
A nyúl elhelyezése és tartása | 404 |
Szabadtartásos nyúltelep | 405 |
Zárt tartás | 405 |
A húsnyúl előállítása | 410 |
Takarmányozás | 410 |
A baromfifélék és a nyúl elsődleges feldolgozása | 412 |
A baromfi elsődleges feldolgozása | 412 |
A házinyúl feldolgozása | 414 |
Prémesállat-tenyésztés | |
A prémesállatok csoportosítása | 417 |
Rágcsáló prémesállatok | 417 |
A ragadozó prémesállatok | 420 |
Méhészeti alapismeretek (Dr. Racskó Pál) | |
A méhészet jelentősége | 423 |
A méhcsalád | 424 |
A munkásméhek | 425 |
A herék | 425 |
Az anya | 425 |
A méhkaptárak és méhészeti eszközök | 426 |
Méhlakás | 426 |
Méhészeti eszközök és felszerelések | 427 |
A méhcsalád gondozása, termeltetés | 428 |
A fejlődés időszaka | 428 |
A termelés időszaka | 429 |
A méhek szaporítása és a betelelés | 431 |
Rajzás | 431 |
Mesterséges szaporítás | 431 |
Söprött raj | 431 |
Röptetett raj | 431 |
A betelelés | 432 |
Állat-egészségügyi és higiéniai ismeretek (Dr. Mentes Katalin) | |
Állat-egészségügyi és higiéniai alapismeretek | 433 |
A betegség kifejlődése és általános tünetei | 433 |
Az egészséges és a beteg állat fogalma | 433 |
A betegség keletkezésének okai | 434 |
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 438 |
Az állatok betegségei | 444 |
A fertőző betegségek | 444 |
A fertőző betegségek gyógyítása | 445 |
A fertőző betegségek megelőzése | 446 |
A fertőző betegségek leküzdése | 449 |
A fertőzéstől való mentesítés | 449 |
A baktériumok okozta betegségek | 449 |
Vírusok okozta betegségek | 456 |
A gombák által okozott betegségek | 461 |
A paraziták okozta betegségek | 462 |
Nem fertőző betegségek | 467 |
A szaporodásbiológiai rendellenességek | 473 |
Az elléssel kapcsolatos megbetegedések | 475 |
Elsősegélynyújtás, gyógyszerbeadások, egyszerűbb beavatkozások | 477 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.