1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szárítás az élelmiszeriparban

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 469 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számos ábrával, kihajtható melléklettel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Bevezetés11
A higrosztatika alapjai17
Nedves anyagok18
Alapfogalmak19
A nedves anyag fajhője22
A nedves anyag hővezetési tényezője26
A nedves anyag hőmérsékletvezetési tényezője37
A nedvesség és az anyag kötődési formái39
Nedves gáz47
A nedves levegő fő paraméterei47
A nedves hőmérő által mutatott hőmérséklet56
A levegő nedvességének meghatározása57
A nedves levegő h-d diagramja62
A Guhman-kritérium67
A h-d diagram alkalmazása különböző barometrikus nyomásokra69
A fütőanyag égéstermékei71
A nedves anyag és a levegő kölcsönhatása a higrotermikus egyensúlyi állapotig (a szárítási folyamat sztatikája)75
A szorpciós és deszorpciós izotermák75
Egyensúlyi és higroszkópos nedvesség78
A nedvesség osztályozása az anyagban, annak eltávolítása szempontjából80
Az energia- és nedvességátvitel a szárítás folyamán86
Szilárd nedves anyagok szárítási folyamatának jellege87
A szárítási folyamat törvényszerüségei88
A szárítási folyamat vizsgálata94
A külső hő- és anyagátadás a szárítás folyamán98
A belső hő- és anyagátvitel nedves anyagokban105
A hőátvitel differenciálegyenlete116
A nedvességátvitel differenciálegyenlete119
A hő- és anyagátvitel hasonlóság-kritériumai127
A szárítás időtartamának számítási módszerei130
Filonenko módszere130
A szárítás időtartamának meghatározása Liov szárítási tényezője alapján132
Dokucsajev és Szmirnov módszere134
A szárítási görbe egyenletének megválasztása135
A szárítási technika alapjai137
A főbb szárítási módszerek137
A hővel való szárítási módszerek osztályozása141
Vezetéses (kontakt) szárítás141
Konvekciós szárítás149
Szárítás infravörös sugarakkal (hősugárzással)149
Szárítás nagyfrekvenciás elektromos térben156
A szárítóberendezések osztályozása és rövid áttekintése166
A szárítóberendezések osztályozása166
A szárítóberendezések jellemzése a működési rendszerük szerint168
A szárítóberendezések jellemzése a szárítókamrában uralkodó nyomás alapján169
A szárítóberendezések jellemzése a szárítóközeg szerint172
A szárítóberendezések jellemzése a szárítóközeg áramlása alapján173
A szárítóberendzeések jellemzése az anyag és szárítóközeg mozgásának iránya szerint174
A szárítóberendezések jellemzése a szárítókamra konstrukciója alapján175
Élelmiszerek szárítási technológiájának alapelvei179
Az élelmiszerek, mint szárítási objektumok180
Az élelmiszerek szerkezeti-mechanikai tulajdonsága és azok változása a szárítás folyamán183
A szerkezeti-mechanikai tulajdonságok mutatói183
A termékek zsugorodása a száritás folyamán188
A szerkezeti-mechanikai tulajdonságok változása a szárítás folyamán és a repedések képződésének mechanizmusa190
Az optimális szárítási rendszer kialakításának alapelvei193
Az élelmiszerek konvektiv száritása197
A gabona szárítása197
A gabona mint a szárítás objektuma197
A gabonaszárítás főbb törvényszerűségei különböző szárítási eljárások esetén204
Gabonaszárító berendezések221
Gabonaszárítási rendszerek229
A kukorica-vetőmag szárításának sajátosságai232
Zöldség- és gyümölcsszárítás238
A zöldségfélék, mint szárítási objektumok239
A gyümölcsök, mint a szárítás objektumai244
Az előkészítő műveletek és a konvektív szárítás folyamán létrejövő változások a gyümölcsökben és a zöldségfélékben247
A zöldségek és gyümölcsök konvektív szárítása szalagszárítókban, tömör rétegben251
A zöldségek szárítása fluidizált állapotban256
A gyümölcsök infravörös sugarakkal történő szárításának kisérleti adatai267
A zöldségfélék infravörös sugarakkal történő szárításának kisérleti adatai272
Száraztészta-készítmények szárítása276
A tésztakészítmények, mint szárítási objektumok276
A levegő jellemzőinek hatása a tésztakészítmények szárítására280
A tésztakészítmények zsugorodása a szárítás folyamán283
A tésztakészítmények szárításának mechanizmusa286
A tésztakészítmények szárítási rendszerei288
Tésztakészítmények ipari szárítása és a szárítóberendzeések294
A sütőélesztő szárítása315
Az élesztő, mint szárítási objektum316
A szárítóközeg jellemzőinek hatása az élesztő szárítási folyamatára322
A rétegvastagság és szitaterhelés hatása az élesztő szárítási folyamatára325
Az élesztő részecskék alakjának és nagyságának hatása a szárítási folyamatra és a tárolásra326
Az élesztőszárítás mechanizmusa327
A sütőélesztő szárításának rendszerei328
A szárított élesztő tárolása és visszanedvesítése330
Az élesztő szárítására alkalmazott módszerek és berendezések332
Élelmiszerek fagyasztva-szárítása (liofilezése)342
A fagyasztva-szárítás elméletének alapjai343
Az anyag állapotváltozása a T--S és p--t diagramokban343
A fagyasztva-szárítás fő törvényszerűségei346
A gőz kondenzációja vákuumban359
A fagyasztva-szárító berendezés technológiai vázlata és fő részei359
Az infravörös sugárzás felhasználása a liofilézésnél368
A szárítókamrák méretezése375
Az elpárologtatott nedvesség mennyiségének számítása375
Nedvességmérleg és levegőszükséglet a szárítókamrában378
A szárítókamra alapvető külső méreteinek meghatározása380
A szárítókamra hőtechnikai számítás384
Az elméleti szárítóberendezés384
A valódi szárítóberendezés387
A szárítóberendezés hatásfokának meghatározása397
A folyamat megszerkesztése a h-dd diagramban. A levegő- és hőszükséglet számítása grafoanalitikus módszerrel400
A levegő jellemzőinek analitikai számítása403
A szárítási folyamat változásai405
Az elhasznált szárítóközeg visszavétele406
A levegő felmelegítése a szárítókamrában411
A szárítási folyamat termodinamikai vizsgálata414
Élelmiszerszárító berendezések számítása419
A szárítóberendezés számításának terve419
A levegő-visszavétellel működő alagútszárító számítása421
Közbülső levegőmelegítéssel működő kétfokozatú szárítóberendezés számítása434
Az aknás gabonaszárító számítása441

A. Sz. Ginzburg

A. Sz. Ginzburg műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: A. Sz. Ginzburg könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem