kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 390 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-482-846-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és színes fotókkal illusztrálva. |
Bevezető | 17 |
A futómadarak eredete, történeti áttekintés | 17 |
A futómadarak háziasítása | 22 |
Irodalomjegyzék | 23 |
Anatómia és élettan | 25 |
A repülő és a röpképtelen madarak összehasonlítása | 25 |
Anatómia | 25 |
Bőr és tollazat | 26 |
Csontváz | 28 |
Szív és érrendszer | 28 |
Légzőrendszer | 28 |
Emésztőrendszer | 29 |
Izomrendszer | 32 |
Szaporító szervrendszer | 32 |
Érzékelés | 34 |
Élettan | 35 |
Ozmoreguláció | 35 |
Hőszabályozás | 37 |
Energiametabolizmus | 39 |
Összefoglalás | 40 |
Irodalomjegyzék | 40 |
Genetika | 43 |
Bevezetés | 43 |
Gének és kromoszómák | 43 |
Genetika és tenyésztés | 44 |
Irodalomjegyzék | 51 |
Etológia | 53 |
Bevezetés | 53 |
Tevékenységgel kapcsolatos viselkedés | 55 |
Helyváltoztatás | 55 |
Keringő | 55 |
Hőszabályozás | 55 |
Csipkedés és evés | 56 |
Pihenés | 56 |
Szociális viselkedés | 56 |
Szexuális viselkedés | 57 |
A nászidőszak | 59 |
Udvarlás | 60 |
Párosodás | 62 |
Fészekrakás | 63 |
Költés | 63 |
A csibék gondozása | 65 |
Abnormális viselkedés | 65 |
Összeférhetetlenség | 65 |
Agresszió | 66 |
Stressz és félelem | 66 |
A tollak csipkedése | 67 |
A szemek csipkedése | 67 |
Anorexia | 67 |
Irodalomjegyzék | 67 |
Küllemtan | 69 |
A vizuális szemrevételezés fontossága | 69 |
Az egyes testtájak megítélésének alapelvei | 70 |
Részletes küllemtan | 71 |
A testméretek felvétele | 72 |
Küllemi rendellenességek | 78 |
Fejlettség | 78 |
Irodalomjegyzék | 79 |
A tenyésztés/tartás folyamat | 81 |
Tenyésztés és tenyésztésszervezés | 81 |
A telep helyének kiválasztása | 83 |
Tartási rendszerek | 87 |
A felnőtt állatok elhelyezése a szaporodási időszakban | 89 |
A szaporító terület | 90 |
A tenyészférőhelyek körbekerítése | 90 |
Az elkülönítő | 90 |
Legelő | 91 |
Csoportos tenyésztés a telepeken | 92 |
Hogyan fogjunk hozzá a tenyésztéshez? | 92 |
Irodalomjegyzék | 93 |
Állatazonosítás, egyedi jelölés | 95 |
Állatazonosítás, egyedi jelölés | 95 |
Az ENAR-rendszer | 95 |
A jelölés módja | 96 |
Törzskönyvezés | 99 |
Az állatok fényképezése | 100 |
Irodalomjegyzék | 100 |
Takarmányozás | 101 |
Az állat és a takarmánya | 101 |
Energia - szénhidrátok | 102 |
Zsírok (lipidek) | 104 |
Fehérjék vagy aminosavak | 105 |
Vitaminok és ásványi anyagok | 106 |
Enzimek | 107 |
Víz | 108 |
Emésztés és anyagcsere | 110 |
A szárnyasok gyomor- és bélrendszerének összehasonlítása | 112 |
A takarmányok értékelése | 113 |
A vitaminok és az ásványi anyagok szerepe, hiányuk tünetei | 121 |
A mikotoxinok és a strucctakarmány | 123 |
A struccok takarmányozásával kapcsolatos betegségek | 124 |
Javasolt strucctakarmányok | 125 |
Irodalomjegyzék | 128 |
A keltetés technológiája | 131 |
Bevezetés | 131 |
A keltetés általában | 131 |
Tennivalók a tojásrakás időszakában | 132 |
Általános ismeretek | 132 |
A fészek és a tojások begyűjtése | 132 |
Fertőtlenítés | 133 |
Napló | 134 |
Mosás | 134 |
Tárolás | 134 |
A tojástárolás hossza | 135 |
A tojás | 136 |
Tojásméret | 137 |
Héjvastagság | 137 |
Porózusság | 138 |
Keltetési változók | 138 |
Hőmérséklet | 139 |
Páratartalom | 139 |
A tojás elhelyezésének iránya, a forgatás szöge és gyakorisága | 140 |
Lámpázás és a súlycsökkenés megfigyelése | 141 |
Oxigén és szellőztetés | 142 |
A kelés folyamata | 142 |
Hőmérséklet és páratartalom | 142 |
Pozíció és forgatás | 142 |
A kelés segítsége | 142 |
Szárítás | 143 |
Keltetési technológia | 143 |
Irodalomjegyzék | 144 |
Strucctenyésztési és -tartási módszerek | 147 |
Optimális szaporodási környezet | 147 |
Keltetés előtt | 147 |
A tojásrakás | 148 |
A csibék takarmányozása és gondozása | 148 |
A telep előkészítése a tenyészidőszakra | 149 |
Tenyészkarámok | 150 |
Tenyésztés | 150 |
A madarak genotípusa | 151 |
Fiatal madarak nevelése | 152 |
A vágómadarak nevelése (3 hónapos kortól 12 hónaposig) | 153 |
Az állattartó telep | 153 |
Tenyésztési rendszerek | 157 |
Tenyészmadártartás | 165 |
Irodalomjegyzék | 167 |
Organikus (bio-) tartástechnológia | 169 |
Fenntartható / biostrucctenyésztés Európában | 169 |
Szabályozás, törvények, tanúsítványok | 169 |
Példák a legjobbnak tartott gyakorlati módszerekre | 170 |
Jövőbeni irányzatok | 171 |
Irodalomjegyzék | 172 |
Tartástechnológia | 173 |
Tartási rendszerek (extenzív, félig intenzív, intenzív) | 173 |
Kifutók, ólak, karámok | 173 |
Kerítés | 175 |
Fedett hely | 178 |
Keltetés | 179 |
Energia- és biztonsági rendszer | 180 |
Etetők és higiénia | 181 |
A struccok megfogása és szállítása | 182 |
Hasznos eszközök | 183 |
Irodalomjegyzék | 185 |
Állatjólét | 187 |
Bevezető | 187 |
Az állatjóléttel kapcsolatos rendeletek Európában | 188 |
Ajánlások | 191 |
Irodalomjegyzék | 191 |
Környezeti hatások | 193 |
Alkalmazkodó képesség | 193 |
Viselkedés | 193 |
Stressz | 195 |
Bánásmód | 195 |
Irodalomjegyzék | 197 |
Egészségvédelem | 199 |
A jó egészségi állapot fontossága | 199 |
A betegség jelei | 199 |
Jelentősebb fertőző betegségek | 201 |
Vírusos betegségek | 201 |
Baktériumok okozta betegségek | 208 |
Gombák okozta betegségek | 213 |
Nem fertőző betegségek | 214 |
Parazita betegségek | 214 |
Más nem fertőző betegségek | 217 |
Gyomor- és bélrendszeri zavarok | 219 |
Gyengülőcsibe-szindróma | 219 |
Eltömődött proventriculus | 219 |
Bélcsavarodás | 219 |
A struccbetegségek megelőzése és kontrollja | 219 |
Oltás - vakcinázás | 220 |
Gyógyszeres kezelés | 220 |
Biológiai védekező rendszer | 220 |
A HACCCP mint biológiai védekező eszköz alkalmazása | 222 |
Irodalomjegyzék | 222 |
Vágás, a vágóállatok bírálata | 225 |
Minőségi követelmények | 225 |
A húsminőség változása vágás után | 225 |
A vágóállatok kiválasztása és kezelése | 229 |
A vágóállatok kiválasztása | 228 |
Vágást megelőző bánásmód | 228 |
Szállítás | 229 |
Elhelyezés | 229 |
Vágási módszerek | 230 |
Humánus vágás | 230 |
Kopasztás és nyúzás | 231 |
Zsigerelés és húskitermelés | 232 |
Akasztás és tárolás | 232 |
Engedélyezés és szabályozás | 232 |
Feltételek | 233 |
Személyzet | 233 |
Ellenőrzés | 234 |
Adatgyűjtés | 235 |
Irodalomjegyzék | 236 |
Feldolgozás | 237 |
Technológiai-műszaki megoldások | 237 |
Hús | 240 |
Gasztronómia | 243 |
Toll és bőr | 245 |
Egészség- és szépségápolás | 248 |
Irodalomjegyzék | 251 |
Piackutatás, kereskedelem, logisztika, pénzügyi menedzsment | 253 |
Bevezető | 253 |
Menedzsmentproblémák a struccértékláncban | 254 |
A struccértéklánc szerkezete | 254 |
Menedzsmentproblémák a strucctelepen | 257 |
A strucctelepek tervezése | 258 |
A menedzsment feladatai | 258 |
Döntéshozatal | 259 |
Alternatív megoldások | 259 |
Információs rendszer | 260 |
A legjobb megoldás kiválasztása | 260 |
A döntések megvalósítása | 260 |
Monitoring és eredményértékelés | 260 |
A döntéshozatal felelőssége | 260 |
A döntés jellemzői | 261 |
A tervezés eszközei | 261 |
A költségvetés | 261 |
Lineáris programozás a telep tervezésekor | 263 |
A takarmány optimalizálása | 266 |
Pénzforgalmi terv | 267 |
A strucctelep ellenőrzése | 268 |
A könyvviteli mérleg | 268 |
A vállalkozás elemzése | 272 |
A telep nettó bevétele | 273 |
Nyilvántartások a telepen | 274 |
A megvalósítás módszerei | 275 |
Befektetési elemzés | 275 |
Projektmenedzsment | 276 |
Irodalomjegyzék | 278 |
Futómadártelepek (strucc, emu) minőségbiztosítása, korszerű állat-egészségügyi ellátása | 281 |
Azonosító adatok | 281 |
A telep járványvédelme | 281 |
Állatvédelem | 281 |
Takarmányozás | 282 |
Termelési higiénia | 282 |
Személyi-higiéniai szabályzat | 283 |
Környezetvédelmi terv | 284 |
Bizonylatok, dokumentációk és nyilvántartások jegyzéke | 284 |
Állategészségügyi technológia | 284 |
Az ellátó állatorvos feladatai | 285 |
Irodalomjegyzék | 288 |
Egyéb futómadarak | 289 |
Nandu (rhea) | 289 |
Kazuár | 290 |
Kivi | 292 |
Moa | 293 |
Elefántmadár | 295 |
Irodalomjegyzék | 295 |
Receptek | 297 |
Receptek Belgiumból | 297 |
Struccszelet belga sültburgonyával (Belgian frites) | 297 |
Sörben párolt flamand strucctokány | 298 |
Narancsos-fokhagymás strucc | 299 |
Struccszelet Stroganoff-módra | 300 |
Struccsült fügeszósszal | 300 |
Receptek Dániából | 303 |
Struccgratin (paradicsommal, padlizsánnal és mozzarella sajttal) | 303 |
Struccburger - "light" | 303 |
Serpenyős struccszelet tölcsérgombával | 304 |
Struccsült szezonális zöldségekkel | 305 |
Strucchús wokban, csípős chilipaprikával és korianderrel | 306 |
Receptek Görögországból | 307 |
Strucchústekercs szőlőmártással | 307 |
Mustáros strucchús | 308 |
Gombás struccszelet | 309 |
Strucchúsgombócok | 309 |
Strucchúskockák édes-savanyú szószban | 310 |
Receptek Magyarországról | 311 |
Töltött struccszték | 311 |
Strucc Stroganoff-módra | 311 |
Fenyőmagos strucc | 312 |
Strucchúsgolyó (előétel) | 312 |
Eredeti struccfasírt édes-savanyú szószban | 313 |
Trópusi struccsaláta | 313 |
Kukoricás-burgonyás strucctál | 314 |
Tábortűzragu | 314 |
Struccnyakleves 1. | 315 |
Struccnyakleves 2. | 315 |
Vörösboros struccpörkölt bográcsban | 316 |
Receptek Olaszországból | 317 |
Sáfrányos struccszeletek | 317 |
Struccragu | 317 |
Strucctokány burgonyával | 318 |
Strucc-"tagliata" balzsamecettel és rukolával | 319 |
Strucctojásból készült tagliatelle (hosszú széles metélt) | 319 |
Receptek Portugáliából | 321 |
Struccszelet | 321 |
Különleges struccszelet | 321 |
Gombás strucchús | 322 |
Struccmájas pástétom | 322 |
Narancsos strucc | 323 |
Receptek Törökországból | 325 |
Strucchús fóliában | 325 |
Rizses struccús | 325 |
Húsgombócok tojással és citrommártással | 326 |
Struccburger | 326 |
Gabonamagvas húspogácsák | 327 |
Receptek az Egyesült Királyságból | 329 |
Struccszeletek forró Cumberland-mártással | 329 |
Pácolt strucchússzeletek | 329 |
Paprikás struccszeletek | 330 |
Sonkával töltött strucchús | 330 |
Főtt struccszeletek | 331 |
Mintatelepek bemutatása | 333 |
Belga mintatelep bemutatása | 333 |
Dán mintatelep bemutatása | 335 |
Görög mintatelep bemutatása | 337 |
Magyar mintatelep bemutatása | 339 |
Olasz mintatelep bemutatása | 343 |
Portugál mintatelepek bemutatása | 347 |
Beiratruz, CRL | 347 |
Ostrichland - Producao de Avestruzes, Lda | 348 |
Baronigg - Criacao de Avestruzes, Lda | 348 |
Török mintatelep bemutatása | 351 |
Képgaléria | 353 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.