kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 345 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-088-8 |
A szerző előszava | 13 |
Előszó a magyar kiadáshoz | 15 |
A malátagyártás technológiáját | 17 |
A sörárpa | 17 |
Az árpa morfológiája | 18 |
Az árpa kémiai összetétele | 18 |
Az árpa minősítése | 22 |
Az árpa előkészítése a malátázáshoz | 24 |
Az árpa beszállítása | 24 |
Szállítóberendezések | 24 |
Az árpa tisztítása és osztályozása | 25 |
Az árpa tárolása | 28 |
Az árpa mesterséges szárítása | 31 |
Az árpazsizsik elleni védekezés | 32 |
Az árpa súlyváltozása a tárolás alatt | 33 |
Az árpa áztatása | 33 |
Az árpa vízfelvétele | 33 |
Az áztatott árpa oxigénellátása | 34 |
Az árpa tisztítása | 34 |
A vízfogyasztás | 35 |
Az áztatóberendezések | 35 |
Az áztatás technikája | 37 |
A csírázás | 39 |
A csírázás elmélete | 39 |
A csíráztatás | 46 |
A különböző malátázási rendszerek | 49 |
A szérűmalátázó | 49 |
A pneumatikus malátagyártás | 53 |
A pneumatikus csíráztatók | 57 |
A zöldmaláta aszalása | 72 |
Az aszalás folyamatai | 72 |
Az aszalók | 76 |
Az aszalás a gyakorlatban | 82 |
Az aszalás ellenőrzése és automatizálása | 90 |
Az energiatakarékosság | 91 |
A cserény töltése és ürítése | 92 |
A maláta kezelése aszalás után | 92 |
A maláta tárolása | 93 |
A malátaapadás | 94 |
Az áztatási apadás | 95 |
A légzési és csírázási apadás | 95 |
A malátaapadás meghatározása | 96 |
A maláta tulajdonságai | 97 |
A külső jellemzők | 97 |
A mechanikai vizsgálatok | 97 |
A fizikai és kémiai vizsgálatok | 98 |
A különleges és speciális maláták | 99 |
A búzamaláta | 99 |
A speciális maláták | 100 |
A sörkészítés technológiája | 102 |
A sörfőzés nyersanyagai | 102 |
A maláta | 102 |
A pótanyagok | 102 |
A sörfőző víz | 104 |
A komló | 112 |
A maláta őrlése | 118 |
Az őrlés ellenőrzése | 119 |
A malátamalmok | 120 |
Az őrlemény minősége és összetétele | 124 |
A sörlé előállítása | 125 |
A cefrézés elmélete | 125 |
A cefrézés gyakorlata | 132 |
A cefrézési eljárások | 136 |
A cefrézés speciális problémái | 143 |
A cefrézés ellenőrzése | 144 |
A sörlé előállítása szűréssel | 145 |
A szűrőkád | 145 |
A szűrőkádas szűrés | 147 |
A cefreszűrős derítés | 153 |
A keretes cefreszűrő | 154 |
A keretes cefreszűrő működése | 155 |
A "Strainmaster" cefreszűrő | 157 |
A folyamatos szűrési módszerek | 158 |
A színsörlétartály | 159 |
A sörlé főzése és kolózása | 159 |
A komlófőző üstök | 159 |
A fölödleges víz elpárologtatása | 161 |
A fehérje koagulációja | 161 |
A sörlé komlózása | 164 |
A festő- és a redukálóanyagok képződése | 170 |
A dimetil-szulfid változása a sörléforralás alatt | 171 |
A sörlé kezelése | 171 |
A kész komlózott sörlé | 172 |
A törköly | 172 |
A főzés automatizálása | 173 |
A főzőházi kihozatal | 173 |
A főzőházi kihozatal számítása | 173 |
A főzőházi kihasználás értékelése | 175 |
A sörléhűtés és a seprőkiválasztás | 177 |
A sörlé hűtése | 177 |
A sörlé oxigénfelvétele | 177 |
A seprő kicsapása | 178 |
A hűtőhelyiség berendezése | 179 |
Hűtőbárkás, csörgedező hűtős vagy zárt hűtőjű üzem | 179 |
A zárt sörléhűtő rendszer | 181 |
Az erjesztés technológiája | 187 |
A sörélesztők | 187 |
Az élesző morfológiája | 188 |
Az élesztő kémiai összetétele | 188 |
Az élesztő enzimei | 189 |
Az élesztő szaporodása | 190 |
Az élesztő genetikája | 190 |
Az élesztő autolízise | 191 |
Az éleszt anyagcseréje | 191 |
A szénhidrát-anyagcsere | 191 |
A fehérje-anyagcsere | 193 |
A zsíranyagcsere | 195 |
Az ásványianyag-csere | 195 |
Bioszanyagok | 196 |
Az anyagcseretermékek és jelentőségük a sör minősége szempontjából | 196 |
Az alsóerjesztésű élesztő a sörgyártás gyakorlatában | 200 |
Az élesztő megválasztása | 200 |
A sörélesztő-színtenyészet | 201 |
Az élesztő elfajzása és degenerálódása | 201 |
Az élesztő kinyerése | 202 |
Az élesztő tisztítása | 202 |
Az élesztő tárolása | 203 |
Erjesztés az alsóerjesztéses sörgyárban | 204 |
Az erjesztőtér | 204 |
Az erjesztőtartályok | 206 |
A sörlé boltása élesztővel | 210 |
Az erjedésvezetés | 212 |
A főerjedés | 213 |
Az erjedésfok | 216 |
A cspolásra érett sör | 217 |
A sörlé változása az erjesztés alatt | 218 |
Az erjedési szén-dioxid | 221 |
A sör utóerjedése és ászokolása | 223 |
Az ászokpince | 223 |
Az ászoktartályok | 224 |
Az utóerjedés folyamata | 225 |
A sör erjeszdtése és ászokolása korszerű módszerekkel | 233 |
A hagyományos módszerek | 233 |
A köztes ászoktank | 236 |
Gyorsított erjesztés és ászokolás | 236 |
A folyamatos eljárások | 240 |
A sör szűrése | 242 |
A szűrés elmélete | 242 |
A szűrés technikája | 244 |
A masszaszűrés | 244 |
A kovaföldes szűrés | 246 |
A rétegszűrő és működése | 251 |
A membránszűrés | 251 |
A centifugák | 252 |
A derítési eljárások kombinálása | 253 |
A szűrés segéd- és ellenőrző készülékei | 253 |
A segédkészülékek | 253 |
Az ellenőrző műszerek | 254 |
A szűrés megkezdése és befejezése | 255 |
Az üledék | 256 |
A sör fejtés | 257 |
A szűrt sör tárolása | 257 |
A hordófejtő | 257 |
A hordók | 257 |
A hordómosás | 259 |
A hordófejtés | 260 |
A hagyományos hordófejtés | 261 |
Hengeres fémhordók (Keg) mosása és fejtése | 261 |
A hordófejtő és -tároló pincék | 262 |
A palack- és a dobozfejtés | 262 |
A palackok | 262 |
A dobozok | 263 |
A palackmosás | 263 |
A palackfejtés | 265 |
A fejtőgépek tisztítása és sterilezése | 267 |
A palackzárás | 267 |
Az oxigén felvétele a fejtés közben | 268 |
A sör steril fejtése és pasztőrözése | 270 |
A steril fejtés | 270 |
A sör pasztőrözése | 272 |
A palackfejtő üzem | 274 |
A sörapadás | 275 |
A sörapadás elemei | 275 |
A sörléapadás | 276 |
A tulajdonképpeni sörapadás | 277 |
A sörapadás meghatározása | 279 |
A térfogatapadás számítása | 279 |
A többletek és a hiányok megállapítása | 280 |
A 100 kg malátából nyert sörlé és sörmennyiség számítása | 280 |
A kész sör | 281 |
A sör összetétele | 281 |
A sörextrakt | 281 |
Az illó alkotórészek | 282 |
A sörök csoportosítása | 282 |
A sörök tulajdonságai | 283 |
Az általános tulajdonságok | 283 |
A sör redoxpotenciálja | 283 |
A sör színe | 284 |
A sör íze | 284 |
Az ízjellemzők | 285 |
Az ízjellemzők kialakítása | 285 |
Az ízhibák | 287 |
A hab | 288 |
A hab fizikája | 288 |
A hab technológiai tényezői | 289 |
A fizikai-kémiai tartósság és stabilizálása | 291 |
A kolloidzavarosodás összetétele | 291 |
A kolloidzavarosodás képződése | 291 |
technológiai lehetőségek a kolloidstabilitás javítására | 292 |
A stabilizálás | 292 |
Az ízstabilitás | 297 |
A kémiai zavarosodás | 298 |
A sör elvadulása | 298 |
A biológiai stabilitás | 299 |
A fertőzési okok | 299 |
A biológiai tartósság | 299 |
A sör fiziológiai hatása | 300 |
A sör tápértéke | 300 |
A sör diétás hatása | 300 |
A különleges sörök | 300 |
A diétás sörök | 301 |
A tápsörök | 302 |
Az alkoholszegény sörök | 303 |
A felsőerjedés | 304 |
A felsőerjesztéssű élesztők | 305 |
Az élesztő morfológiája | 305 |
A fiziológiai különbségek | 305 |
Az erjedéstechnikai jellemzők | 306 |
Az élesztőkezelés | 306 |
A felsőerjedés vezetése | 307 |
Az erjesztőtér és az erjesztőtartály | 307 |
A sörléminősége | 308 |
A beállítás | 308 |
A főerjedés | 304 |
A sörlé változása a főerjesztés alatt | 311 |
Az utóerjesztés | 312 |
a szűrés és a fejtés | 314 |
A felsőerjedésű sörök típusai | 315 |
Az ősi sör | 315 |
A Kölni sör | 317 |
Az élesztőmentes búzasör | 318 |
Az élesztős búzasör | 321 |
A berlini fehérsör | 322 |
A malátasör (édessör) | 323 |
A bajor típusú felsőerjedésű tápsör | 324 |
Tárgymutató | 325 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.