1.059.645

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sörárpa termesztése

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-652-5
Megjegyzés: A könyv 18 db fekete-fehér ábrát tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A búzatermesztés nagyarányú fejlesztésével nem tartott lépést a tavaszi árpa, ezen belül a sörárpa termesztése, holott a műszaki feltételek adottak, továbbá a sörárpa értékesítési lehetőségei jók. Az utóbbi években már tapasztalható előrelépés, a Sörárpatermesztési Társaság és néhány termelési rendszer a kutatási intézményekkel együttműködve jelentős eredményeket ért el a termesztési technológia tökéletesítésében. Az eddig elért eredmények lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy az eltérő minőségi igény szerint különváljék a sör- és a takarmányárpa termesztése, mely a termésátlagok fokozásának és a minőség javításának feltétele.
Ezt kívánják elősegíteni a szerzők is könyvükkel, melyben részletesen tárgyalják a sörárpa élettani-biológiai tulajdonságait termőhelyigényét, a fajtakérdést, a jelenleg termesztett fajtákat, a termesztés technológiáját az elővetemény megválasztásától a betakarításig, a sörárpával szemben támasztott minőségi követelményeket, a tárolás tudnivalóit, mindenkor... Tovább

Fülszöveg

A búzatermesztés nagyarányú fejlesztésével nem tartott lépést a tavaszi árpa, ezen belül a sörárpa termesztése, holott a műszaki feltételek adottak, továbbá a sörárpa értékesítési lehetőségei jók. Az utóbbi években már tapasztalható előrelépés, a Sörárpatermesztési Társaság és néhány termelési rendszer a kutatási intézményekkel együttműködve jelentős eredményeket ért el a termesztési technológia tökéletesítésében. Az eddig elért eredmények lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy az eltérő minőségi igény szerint különváljék a sör- és a takarmányárpa termesztése, mely a termésátlagok fokozásának és a minőség javításának feltétele.
Ezt kívánják elősegíteni a szerzők is könyvükkel, melyben részletesen tárgyalják a sörárpa élettani-biológiai tulajdonságait termőhelyigényét, a fajtakérdést, a jelenleg termesztett fajtákat, a termesztés technológiáját az elővetemény megválasztásától a betakarításig, a sörárpával szemben támasztott minőségi követelményeket, a tárolás tudnivalóit, mindenkor felhívta a figyelmet azokra a tényezőkre, melyekkel a sörárpa minősége kedvezően befolyásolható. Külön fejezetben foglalkoznak a vetőmagtermesztéssel és a gazdaságossági kérdésekkel.
A függelékben kapott helyet Lelkes cseh nemesítő és árpatermesztő tollából a csehszlovák sörárpatermesztéssel foglalkozó fejezet azzal a céllal, hogy a magyar szakemberek megismerjék a hazánkban is nagy területen termesztett csehszlovák fajták kialakításának módját, s a nagy múltú cseh árpatermesztés eredményeit.
Reméljük, hogy a könyvben foglalt ismeretek jó minőségű sörben és gazdaságos termesztésben fognak realizálódni. Vissza

Tartalom

Előszó5
Az árpatermesztés története (Dr. Lőrincz J.)7
A sörárpa fontosabb élettani-biológiai tulajdonságai, a termést alakító tényezők (Dr. Mészáros Ferenc)13
A sörárpa egyedfejlődése13
A sörárpa legfontosabb életfolyamatai16
A termést alakító tényezők28
Anyagcsere és tápanyagfelvétel31
A sörárpa szemtermése37
Termőhelyi viszonyok (Dr. Lőrincz József)41
Éghajlatigény41
Hőigény (HU)42
Vízigény46
Fényigén51
Talajigény53
A sörárpatermesztésre alkalmas ökölógiai körzetek54
Fajtamegválasztás (Dr. Lőrincz József)61
A fajtákkal szembeni követelmények62
A minősített fajták főbb biológiai tulajdonásai63
A minősített hazai és külföldi sörárpafajták főbb jellemzői64
Termesztéstechnológia (Dr. Lőrincz József)75
Elővetemény-igény75
Tápanyagellátás77
Nitrogéntrágyázás78
Foszfortrágyázás85
Káliumtrágyázás86
Mésztrágyázás88
Talaj-előkészítés89
Tavaszi magágykészítés91
Vetés (Dr. Mészáros Ferenc)95
Csávázás96
A vetés ideje97
Vetőmagmennyiség102
A vetés mélysége107
Sortávolság108
Ápolás108
A kelés elősegítése109
Gomirtás110
A gyomirtás technológiája113
A kórokozók elleni védekezés114
Az állati kártevők elleni védekezés116
Betakarítás (Dr. Mészáros Ferenc)119
Elő- és utókezelés, szárítás122
A sörárpa minősége (Dr. Lőrincz József)125
Tárolás131
Magtári kártevők137
Vetőmagtermesztés (Dr. Mészáros Ferenc)141
A termesztés technológiája144
A sörárpaermesztés jelentősége és gazdaságossága (Dr. Szalai György)149
Irodalom153
Függelék157
A szerkesztő előszava157
A sörárpatermesztés Csehszlovákiában (Dr. Lekes, J.)159
Nemesítési eredmények162
A sörárpa fajtaösszetétele és a gombás betegségekkel szembeni ellenállóképessége166
Nemesítési programok171
A termesztési technológiák alapelvei175
Irodalom184
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.