kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Könyves Kálmán magyar irodalmi és könyvkereskedési részvény-társaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 126 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
I. Rész | |
Általános tudnivaló | 7 |
A sertés ismertető jelei | 7 |
A sertés testének részei | 8 |
A csontváz | 8 |
A külső részek | 9 |
A közönséges sertés | 11 |
A nemes sertés | 11 |
A belső részek | 14 |
Az életkor megitélése | 14 |
Sertésfajták | 18 |
A magyar hegyi sertés | 18 |
A szalontai sertés | 19 |
A bakonyi disznó | 20 |
A magyar mangalicza | 25 |
A közönséges szerb sertés | 25 |
A szerb mangalicza | 25 |
A tüskés román disznó | 26 |
Az oláh mangalicza | 27 |
A yorkshirei disznó | 28 |
A bershirei sertés | 30 |
A tanworth disznó | 32 |
A polland-china sertés | 3 |
II. rész | |
Tenyésztési eljárások | 35 |
Beltenyésztés | 35 |
Rokontenyésztés | 36 |
Vérfertőző tenyésztés | 36 |
Vérfrissités | 36 |
Keresztezés | 36 |
Törzskönyv | 37 |
Selejtezés | 40 |
Tenyészsertések megválasztása | 40 |
Eljárás a szaporitásban | 44 |
Arány a kan és koczák száma között | 44 |
Hágatás | 45 |
Hányszor és mikor fiaztassunk? | 46 |
Hasasság | 57 |
Hasas koczákkal való bánás | 57 |
Rendellenességek a hasasság alatt | 58 |
Fiadzás | 58 |
Rendellenességek a fiadzás alatt és után | 59 |
Szopások és szoptatók gondozása | 62 |
A malaczok elválasztása | 62 |
Alaptakarmányok növendékeknek | 64 |
A növendék másnemü gondozása | 65 |
Jegyzés, herélés, miskárolás | 65 |
III. rész | |
Istállózás és istálló | 69 |
Az ól vagy hidlás | 71 |
A szállás | 71 |
A sertés istálló | 76 |
Az ellető vagy fiadztató | 76 |
Etető s itató edények | 79 |
Takarmányozás és takarmány | 80 |
Növényi tápszerek | 80 |
Állati tápszerek | 81 |
Ásványi tápszerek | 82 |
A takarmányok elkészitése | 83 |
Romlott takarmányok s azok javitása | 83 |
Táplálás | 84 |
Legeltetés makkoltatás | 88 |
IV. rész | |
Hizlalás | 92 |
A hizlalandók megválasztása | 93 |
A hizlalás általános szabályai | 94 |
Hizlalás kicsiben | 96 |
Hizlalás nagyban | 97 |
Alaptakarmányok hizóknak | 98 |
Kőbányai hizlalás | 99 |
Példák hizlalásra | 102 |
Vágósuly | 103 |
Adás-vevés | 103 |
Kőbányai sertéskeresk. szabvány | 105 |
A bécsi piaczra vonatkozó tudnivalók | 107 |
Hiresebb tenyszetek, hizlaldák, piaczok | 109 |
Feldolgozás | 109 |
Ölés | 109 |
Szőrtelenités | 109 |
Felbontás | 110 |
Beosztás | 111 |
Sózás | 112 |
Füstölés | 112 |
Sonka páczolás | 115 |
Hiresebb sonkafélék | 116 |
Hurka és kolbász készités | 116 |
Zsir készités | 120 |
Kenyérhez való szalonna készités | 121 |
V. rész | |
Egészségügyi tudnivalók | 122 |
A tenyészanyag minősége | 122 |
A tenyésztési forma | 124 |
A táplálás | 125 |
Egyéb gondozás és kezelés | 126 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.