kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 145 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztéstan |
Kötetszám: | 4 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 43 fekete-fehér fényképpel és ábrával illusztrálva. Harmadik, átdolgozott és bővített kiadás. Dr. Schandl József egyetemi nyilv. rendes tanár. Készült Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdájában, Budapesten a szabadságharc 100-ik évfordulóján. |
Bevezetés | |
A sertés közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 5 |
A sertés elnevezése ivar és kor szerint | 7 |
A sertés domesztikációja | 7 |
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
A testtájak külső alakulásainak ismertetése | 13 |
A fej | 13 |
A törzs | 15 |
A végtagok | 17 |
Méretek felvétele a sertésen | 18 |
A sertés bőre, szőrözete és színe | 20 |
A sertés súlya | 21 |
A sertés életkorának meghatározása | 22 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 25 |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 28 |
"Nagy fehér (large white) angol" sertés | 33 |
A "középnagy fehér (midle white) angol" | 35 |
A magyar fehér hússertés (yorkshire) | 36 |
A berkshire | 39 |
A nagy fekete angol sertés (cornwall) | 40 |
A német nemes sertés | 42 |
A báznai | 42 |
A lincolnshire | 42 |
Egyéb fajták | 43 |
A tenyészsertések kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
Minő fajtát tenyésszünk? | 48 |
Az anyakocák kiválasztása | 50 |
A tenyészkan kiválasztása | 56 |
A sertések hivatalos törzskönyvelése | 59 |
Törvényes intézkedések a sertéstenyésztés fejlesztésére | 60 |
A sertés életbentartó tápanyagszükséglete | 61 |
A sertés takarmányai általában | 62 |
A sertésistállók és berendezésük | 70 |
A sertésistálló elhelyezése | 72 |
Az istálló alapterülete és légűre | 72 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 73 |
A fiaztató ketrecek | 74 |
Vályúk és etetőhelyek | 76 |
A "kifutók" | 77 |
A kifejlődött sertés ápolása | 78 |
A rideg sertés takarmányozása | 80 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 81 |
A párosítás, a pároztatás, vemhesség és ellés | |
A párosítás | 83 |
Az ivarzás jelei, tartama és ismétlődése | 86 |
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malcoztassunk? | 87 |
Egy kanra hány koca számítható? | 88 |
Pároztatás (bebúgatás, görgetés) | 89 |
A vemhesség jelei és tartama | 90 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 91 |
A sertés szaporasága | 92 |
Elvetélés és koraszülés | 95 |
Az ellés | 96 |
A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 98 |
A sertés felnevelése | |
A szopós malacok ápolása és táplálása | 104 |
Az elválasztás ideje és módja | 109 |
A növendéksertések takarmányozása | 110 |
Kansüldők nevelése | 114 |
A növendéksertések ápolása | 114 |
A sertések hizlalása | |
Sonka- és bacon-süldők hizlalása | 116 |
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása | 125 |
Zsírsertések hizlalása | 128 |
Makkoltatás | 139 |
Mangalicák express-hizlalása | 140 |
Öreg sertések hizlalása | 141 |
A levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban | 142 |
A házisertés keresztezése a vadsertéssel | 142 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.