1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertés tenyésztése

Szerző
Budapest
Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 145 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztéstan
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 43 fekete-fehér fényképpel és ábrával illusztrálva. Harmadik, átdolgozott és bővített kiadás. Dr. Schandl József egyetemi nyilv. rendes tanár. Készült Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdájában, Budapesten a szabadságharc 100-ik évfordulóján.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A sertés közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.

A sertés a hús- és zsírtermelés terén leghasznosabb gazdasági állatunk. Az ivadékok szolgáltatását már 1 1/4-1 3/4 éves korában megkezdi. Egy... Tovább

Előszó

A sertés közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.

A sertés a hús- és zsírtermelés terén leghasznosabb gazdasági állatunk. Az ivadékok szolgáltatását már 1 1/4-1 3/4 éves korában megkezdi. Egy angol koca évente átlag 16 malacot nevel. A malacok minden hónapban kb. 10 kg-mal növelik súlyukat úgy, hogy 6 hónapos korukban 60, éves korukban egyedenkint legalább 120 kg testsúlyt érnek el; így egy angol koca után - szerencsés körülmények közt - 1 év alatt kb. 16 métermázsa élősúlyt termelhetünk.
Úgy húsa, mint a bőralatti kötőszövetben és a hasüregben nagy tömegben felhalmozódó zsírja nagyon értékes élelmiszer. Vágósúlya teljesen kihízlalt példányoknál 80-90, félig hízottaknál 70-75, soványaknál 60-65, malacoknál 50-60%. (Nem számítjuk a vágósúlyhoz a szőrözetet és körmöket, a vért, a nyelvet, a nyelőcsövet, az emésztőcsatornát és tartalmát, a gégét, a légcsövet, a tüdőt, a szívet, a lépet, a májat és az ivarszerveket.) A farán és hátsó végtagjain fekvő (sonka), valamint a gerinc mellett húzódó izmok (karaj) a legbecsesebb húsárut adják. Kevesebb, mindazonáltal abszolúte mégis nagy értéket képviselnek a lapockán és a nyakon fekvő izmok is. A bőralatti zsírral átszőtt kötőszövet "szalonna" formájában kerül fogyasztásra, vagy pedig a test egyéb helyeinek kötőszövetébe lerakódott zsírszövettel együtt kiolvasztva a legáltalánosabban használt főzőzsiradékot szolgáltatja. A füstölt vagy friss áru formájában nem értékesített hús és szalonna, valamint az agyvelő, a „fejhús", a fülek, a „bőrke", a nyelv, a bárzsing, a gyomorfal, a máj, a szív, a tüdő, a cseplesz és bélfodor, a vese és a vér a legváltozatosabb füszeranyagokkal keverve és a legtetszetősebb formákba alakítva kolbászfélék, hurkák, disznósajt, fejsajt, betétes kolbászok, tányérkocsonya stb. formájában kerülnek fogyasztásra. A zsír kiolvasztása után maradt „tepertő" is kedvelt élelmiszer.
Az öregebb sertésnek és a kannak bőrét ipari célokra (bőröndök, nyergek, könyvfoglalatok) dolgozzák fel. A serteszőrökből kefék és ecsetek készülnek; egyéb szőrök matractöltelékül szolgálnak... Vissza

Tartalom

Bevezetés
A sertés közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége5
A sertés elnevezése ivar és kor szerint7
A sertés domesztikációja7
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásainak ismertetése13
A fej13
A törzs15
A végtagok17
Méretek felvétele a sertésen18
A sertés bőre, szőrözete és színe20
A sertés súlya21
A sertés életkorának meghatározása22
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás25
A sertés fajtái
A mangalica28
"Nagy fehér (large white) angol" sertés33
A "középnagy fehér (midle white) angol"35
A magyar fehér hússertés (yorkshire)36
A berkshire39
A nagy fekete angol sertés (cornwall)40
A német nemes sertés42
A báznai42
A lincolnshire42
Egyéb fajták43
A tenyészsertések kiválasztása, takarmányozása és ápolása
Minő fajtát tenyésszünk?48
Az anyakocák kiválasztása50
A tenyészkan kiválasztása56
A sertések hivatalos törzskönyvelése59
Törvényes intézkedések a sertéstenyésztés fejlesztésére60
A sertés életbentartó tápanyagszükséglete61
A sertés takarmányai általában62
A sertésistállók és berendezésük70
A sertésistálló elhelyezése72
Az istálló alapterülete és légűre72
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők73
A fiaztató ketrecek74
Vályúk és etetőhelyek76
A "kifutók"77
A kifejlődött sertés ápolása78
A rideg sertés takarmányozása80
A tenyészkan takarmányozása és ápolása81
A párosítás, a pároztatás, vemhesség és ellés
A párosítás83
Az ivarzás jelei, tartama és ismétlődése86
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malcoztassunk?87
Egy kanra hány koca számítható?88
Pároztatás (bebúgatás, görgetés)89
A vemhesség jelei és tartama90
A vemhes koca ápolása és takarmányozása91
A sertés szaporasága92
Elvetélés és koraszülés95
Az ellés96
A szoptató koca ápolása és takarmányozása98
A sertés felnevelése
A szopós malacok ápolása és táplálása104
Az elválasztás ideje és módja109
A növendéksertések takarmányozása110
Kansüldők nevelése114
A növendéksertések ápolása114
A sertések hizlalása
Sonka- és bacon-süldők hizlalása116
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása125
Zsírsertések hizlalása128
Makkoltatás139
Mangalicák express-hizlalása140
Öreg sertések hizlalása141
A levágott sertés húsának felosztása a hentesiparban142
A házisertés keresztezése a vadsertéssel142

Dr. Schandl József

Dr. Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem