1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sárga- és görögdinnye

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 390 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9553-81-6
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt 3-4 évszázadban szép számmal jelentek meg a dinnyék termesztéséről kisebb-nagyobb terjedelmű írások. Ezek jó része a meglévő termesztéstechnológiákat ismerteti, míg mások a dinnyével... Tovább

Előszó

Az elmúlt 3-4 évszázadban szép számmal jelentek meg a dinnyék termesztéséről kisebb-nagyobb terjedelmű írások. Ezek jó része a meglévő termesztéstechnológiákat ismerteti, míg mások a dinnyével kapcsolatos kutatások eredményeiről számolnak be, de sok olyan terjedelmes könyv is napvilágot látott, melyek általában a dinnyék termesztésével és kutatásával egyaránt foglalkoznak. Ilyen dinnyés publikációkkal nemcsak Magyarországon találkozunk, hanem a világ minden olyan tájékán, ahol a dinnyét ismerik, termesztik és fogyasztják is. Az irodalomban tapasztalt kiemelt érdeklődés arra utal, hogy a dinnyét nagyon fontos élelmiszernek tartják, azt régen kedvelik, termesztik és a termesztés eredményessége, gazdaságossága miatt egyaránt foglalkoztatja mind a termelőket és kereskedőket is, de értelemszerűen a kutatókat és az eltérő szinten oktatókat is.
A dinnye tehát egy nagyon fontos zöldségnövény (néhol, több helyütt a világon gyümölcsként tartják számon). Kellemes íze, a szervezetre ható egyéb kedvező hatása, gazdag belső összetétele, a viszonylagos jövedelmező termeszthetősége miatt a legnagyobb területen termesztett zöldség fajok egyike volt s ma is az. A fogyasztás mértéke országonként eltérő, s ezért sok helyütt a jelenleginél jóval többet lehetne és kellene fogyasztani. Vissza

Tartalom

Előszó5
A sárga- és görögdinnye története, elterjedése és jelentősége7
A sárga- és görögdinnye neve és termesztésének története7
Elnevezése7
Származása és őshazája9
Elterjedése, termesztése a világon12
Sárgadinnye12
Görögdinnye16
Termesztése Magyarországon23
Története23
A dinnyések "vándorlása", a részes művelési forma kialakulása és megszűnése29
A sárga- és görögdinnye fontosabb termesztési adatai Magyarországon36
A sárga- és görögdinnye fontosabb termesztőtájai Magyarországon43
A sárga- és görögdinnye kémiai összetétele és táplálkozási értékei48
A fogyasztás módja54
A fogyasztás mennyisége55
A fogyasztás ideje56
A sárga- és görögdinnye növénytani leírása57
A sárgadinnye külső alaktana57
Gyökér57
Hajtásrendszer58
Lomblevelek62
Virágok64
Termés67
Mag58
A sárgadinnye egyedfejlődése69
A görögdinnye külső alaktana73
Gyökér73
Hajtásrendszer73
Levelek73
Virágok74
Termés74
Mag75
Dr. Gracza Péter: A sárgadinnye szöveti szerkezete76
Gyökér76
Szár77
Kacs78
Termés81
Mag81
Dr. Gracza Péter: A görögdinnye szöveti szerkezete81
Gyökér81
Szár82
Kacsok84
Levél84
Levéllemez85
A porzós virág kocsánya86
A termős virág kocsánya86
Terméskocsány86
Termés87
A sárga- és görögdinnye rendszertani helye és rendszerezése89
A sárga- és görögdinnye rendszertani helye89
A sárgadinnye fajtarendszertana91
A görögdinnye rendszertani helye102
A sárgadinnye fajtabélyegei103
A görögdinnye fajtabélyegei111
A fontosabb termesztett sárgadinnyefajták jellemzése117
Folytonos növekedésűek (indetermináltak)117
Bokortípusúak (determinált növekedésűek)122
Folyntonos növekedésűek (indetermináltak)123
Téli dinnyék (sárga héjszínűek, fehér hússzínűek, Amarillo típusok)129
Téli sárgadinnyék (Rochet típusúak)130
A fontosabb termesztett görögdinnyefajták jellemzése131
Folytonos növekedésűek (indetermináltak)131
A fontosabb ökológiai tényezők hatása a sárga- és görögdinnye életfolyamataira143
Hőigény144
Fényigény147
Vízigény150
Táplálóanyag-igény152
Mikrotápelemek157
Szerves tápanyagok. A növények CO2 anyagcseréje157
A sárga- és görögdinnye nemesítése és magtermesztése159
Dr. Velich István - Dr. Bisztray György: A sárga- és görögdinnye nemesítése159
A hazai és külföldi nemesítő munka áttekintése159
A gazdaságilag fontos tulajdonságok öröklődése160
Nemesítési módszerek164
A nemesítés feladata és lehetőségei167
A fajtafenntartás módszerei (standard, hibrid fajták fenntartása)168
A sárga- és görögdinnye magtermesztése169
A sárgadinnye magtermesztése171
A görögdinnye magtermesztése176
A sárga- és görögdinnye szabadföldi termesztése183
Dinnyetermesztés-technológiai változatok Magyarországon183
Területkiválasztás184
Vetésforgó185
Talaj-előkészítés186
Trágyázás190
A trágyázás időpontja191
A trágyaanyagok kiválasztása191
A szükséges trágyamennyiség193
A sárgadinnye tápanyag-utánpótlása198
A görögdinnye tápanyag-utánpótlása200
A trágyaelosztás módjai204
Tápanyagfelvétel204
Termesztőlétesítmények218
Növényház219
Műanyaggal borított berendezések219
Palántanevelő ágyak222
Palántanevelő ágyak készítése225
Szaporítás227
A mag kora228
A mag előáztatása, előcsíráztatása229
Egyéb magkezelési eljárások233
A helyre vetés235
Palántanevelés237
Vegetatív szaporítás250
Oltás250
Az oltáshoz használt alanyok252
Vetésidő254
Oltásidő255
Oltásmódok255
Ültetés, állománysűrűség261
Tenyészterület261
A kiültetés, állandó helyre vetés időpontja265
A kiültetés technológiája267
Ápolási munkák268
Az érettség megállapítása: szedés280
Tárolás284
Pócs János: A dinnyés írja!287
Időszakos fóliatakarásos termesztéstechnológiák292
Támrendszer melletti termesztési eljárások308
A téli dinnye termesztése31
Fajtaválasztás317
Szaporítás, palántanevelés318
Kiültetés320
Vízkultúrás termesztés321
Ápolási munkák321
Metszés325
Szedés330
A sárga- és görögdinnye növényvédelme331
Dr. Glits Márton: A dinnye betegségei331
Dinnyemozaik331
A dinnye sárga mozaikja331
A dinnye pszeudomonászos betegsége332
Dinnyeperonoszpóra333
Dinnyelisztharmat334
A dinnye didimellás betegsége334
A dinnye kolletotrichumos betegsége335
A dinnye fuzáriumos hervadása336
Dr. Pénzes Béla: A dinnye kártevői337
Gyökérkártevők338
Lombkártevők342
Terméskártevők349
Növényvédelmi teendők a palántanevelőben350
A dinnye kiültetés utáni védelme351
Dr. Petrányi István: Gyomnövények352
Gyomirtás354
Dinnyeszabványok361
Minőségi előírások, szabványok361
Felhasznált irodalom367
Tartalomjegyzék385
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.