kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 390 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9553-81-6 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A sárga- és görögdinnye története, elterjedése és jelentősége | 7 |
A sárga- és görögdinnye neve és termesztésének története | 7 |
Elnevezése | 7 |
Származása és őshazája | 9 |
Elterjedése, termesztése a világon | 12 |
Sárgadinnye | 12 |
Görögdinnye | 16 |
Termesztése Magyarországon | 23 |
Története | 23 |
A dinnyések "vándorlása", a részes művelési forma kialakulása és megszűnése | 29 |
A sárga- és görögdinnye fontosabb termesztési adatai Magyarországon | 36 |
A sárga- és görögdinnye fontosabb termesztőtájai Magyarországon | 43 |
A sárga- és görögdinnye kémiai összetétele és táplálkozási értékei | 48 |
A fogyasztás módja | 54 |
A fogyasztás mennyisége | 55 |
A fogyasztás ideje | 56 |
A sárga- és görögdinnye növénytani leírása | 57 |
A sárgadinnye külső alaktana | 57 |
Gyökér | 57 |
Hajtásrendszer | 58 |
Lomblevelek | 62 |
Virágok | 64 |
Termés | 67 |
Mag | 58 |
A sárgadinnye egyedfejlődése | 69 |
A görögdinnye külső alaktana | 73 |
Gyökér | 73 |
Hajtásrendszer | 73 |
Levelek | 73 |
Virágok | 74 |
Termés | 74 |
Mag | 75 |
Dr. Gracza Péter: A sárgadinnye szöveti szerkezete | 76 |
Gyökér | 76 |
Szár | 77 |
Kacs | 78 |
Termés | 81 |
Mag | 81 |
Dr. Gracza Péter: A görögdinnye szöveti szerkezete | 81 |
Gyökér | 81 |
Szár | 82 |
Kacsok | 84 |
Levél | 84 |
Levéllemez | 85 |
A porzós virág kocsánya | 86 |
A termős virág kocsánya | 86 |
Terméskocsány | 86 |
Termés | 87 |
A sárga- és görögdinnye rendszertani helye és rendszerezése | 89 |
A sárga- és görögdinnye rendszertani helye | 89 |
A sárgadinnye fajtarendszertana | 91 |
A görögdinnye rendszertani helye | 102 |
A sárgadinnye fajtabélyegei | 103 |
A görögdinnye fajtabélyegei | 111 |
A fontosabb termesztett sárgadinnyefajták jellemzése | 117 |
Folytonos növekedésűek (indetermináltak) | 117 |
Bokortípusúak (determinált növekedésűek) | 122 |
Folyntonos növekedésűek (indetermináltak) | 123 |
Téli dinnyék (sárga héjszínűek, fehér hússzínűek, Amarillo típusok) | 129 |
Téli sárgadinnyék (Rochet típusúak) | 130 |
A fontosabb termesztett görögdinnyefajták jellemzése | 131 |
Folytonos növekedésűek (indetermináltak) | 131 |
A fontosabb ökológiai tényezők hatása a sárga- és görögdinnye életfolyamataira | 143 |
Hőigény | 144 |
Fényigény | 147 |
Vízigény | 150 |
Táplálóanyag-igény | 152 |
Mikrotápelemek | 157 |
Szerves tápanyagok. A növények CO2 anyagcseréje | 157 |
A sárga- és görögdinnye nemesítése és magtermesztése | 159 |
Dr. Velich István - Dr. Bisztray György: A sárga- és görögdinnye nemesítése | 159 |
A hazai és külföldi nemesítő munka áttekintése | 159 |
A gazdaságilag fontos tulajdonságok öröklődése | 160 |
Nemesítési módszerek | 164 |
A nemesítés feladata és lehetőségei | 167 |
A fajtafenntartás módszerei (standard, hibrid fajták fenntartása) | 168 |
A sárga- és görögdinnye magtermesztése | 169 |
A sárgadinnye magtermesztése | 171 |
A görögdinnye magtermesztése | 176 |
A sárga- és görögdinnye szabadföldi termesztése | 183 |
Dinnyetermesztés-technológiai változatok Magyarországon | 183 |
Területkiválasztás | 184 |
Vetésforgó | 185 |
Talaj-előkészítés | 186 |
Trágyázás | 190 |
A trágyázás időpontja | 191 |
A trágyaanyagok kiválasztása | 191 |
A szükséges trágyamennyiség | 193 |
A sárgadinnye tápanyag-utánpótlása | 198 |
A görögdinnye tápanyag-utánpótlása | 200 |
A trágyaelosztás módjai | 204 |
Tápanyagfelvétel | 204 |
Termesztőlétesítmények | 218 |
Növényház | 219 |
Műanyaggal borított berendezések | 219 |
Palántanevelő ágyak | 222 |
Palántanevelő ágyak készítése | 225 |
Szaporítás | 227 |
A mag kora | 228 |
A mag előáztatása, előcsíráztatása | 229 |
Egyéb magkezelési eljárások | 233 |
A helyre vetés | 235 |
Palántanevelés | 237 |
Vegetatív szaporítás | 250 |
Oltás | 250 |
Az oltáshoz használt alanyok | 252 |
Vetésidő | 254 |
Oltásidő | 255 |
Oltásmódok | 255 |
Ültetés, állománysűrűség | 261 |
Tenyészterület | 261 |
A kiültetés, állandó helyre vetés időpontja | 265 |
A kiültetés technológiája | 267 |
Ápolási munkák | 268 |
Az érettség megállapítása: szedés | 280 |
Tárolás | 284 |
Pócs János: A dinnyés írja! | 287 |
Időszakos fóliatakarásos termesztéstechnológiák | 292 |
Támrendszer melletti termesztési eljárások | 308 |
A téli dinnye termesztése | 31 |
Fajtaválasztás | 317 |
Szaporítás, palántanevelés | 318 |
Kiültetés | 320 |
Vízkultúrás termesztés | 321 |
Ápolási munkák | 321 |
Metszés | 325 |
Szedés | 330 |
A sárga- és görögdinnye növényvédelme | 331 |
Dr. Glits Márton: A dinnye betegségei | 331 |
Dinnyemozaik | 331 |
A dinnye sárga mozaikja | 331 |
A dinnye pszeudomonászos betegsége | 332 |
Dinnyeperonoszpóra | 333 |
Dinnyelisztharmat | 334 |
A dinnye didimellás betegsége | 334 |
A dinnye kolletotrichumos betegsége | 335 |
A dinnye fuzáriumos hervadása | 336 |
Dr. Pénzes Béla: A dinnye kártevői | 337 |
Gyökérkártevők | 338 |
Lombkártevők | 342 |
Terméskártevők | 349 |
Növényvédelmi teendők a palántanevelőben | 350 |
A dinnye kiültetés utáni védelme | 351 |
Dr. Petrányi István: Gyomnövények | 352 |
Gyomirtás | 354 |
Dinnyeszabványok | 361 |
Minőségi előírások, szabványok | 361 |
Felhasznált irodalom | 367 |
Tartalomjegyzék | 385 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.