A pszoriázis és az étrend
A pikkelysömör kialakulása, tünetei, kezelése/Jótanácsok, javaslatok az életmódra és az étrendre
Szerző
Budapest
Kiadó: | White Golden Book Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Ragasztott papírkötés
|
Oldalszám: | 87
oldal
|
Sorozatcím: | Diétás szakácskönyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
19 cm x 19 cm
|
ISBN: | 963-9476-26-9 |
Megjegyzés:
|
Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Fülszöveg
A pszoriázis, magyarul pikkelysömör nagyon régi megbetegedés, csaknem az emberiséggel egyidős. Az elmúlt évszázadokban is kutatták az okait, kezelték több-kevesebb sikerrel a tüneteit, a beteget meggyógyítani nem tudták. Sajnos napjainkban sincs a teljes gyógyulásra megoldás, csupán a tünetmentes időszakokat lehet meghosszabbítani. Jelen könyv bemutatja mi a különbség a normális és a pszoriázisod bőr között. Megtudhatjuk kik az érintettek, függ-e az életkortól, nemtől, mi váltja ki a betegséget, melyek a provokáló tényezők (pl. fertőzések, gyógyszerek, anyagcsere-betegségek, pszichés tényezők, káros szenvedélyek), melyek a betegség jellemző tünetei. Olvashatunk a cseppszerű (vagy szóródó pszoriázisról), a vaskos rúpiaszerű pikkelysömörről, valamint olyan speciális lokalizációról, mint például a hajas fejbőrön lévő pszoriázisos koronáról, a nagyhajlatokban, összefekvő területeken lévő eltávozásokról, továbbá a tenyéri-talpi foltokról, vagy a körömelváltozásokról és a szövődményekről...
Tovább
Fülszöveg
A pszoriázis, magyarul pikkelysömör nagyon régi megbetegedés, csaknem az emberiséggel egyidős. Az elmúlt évszázadokban is kutatták az okait, kezelték több-kevesebb sikerrel a tüneteit, a beteget meggyógyítani nem tudták. Sajnos napjainkban sincs a teljes gyógyulásra megoldás, csupán a tünetmentes időszakokat lehet meghosszabbítani. Jelen könyv bemutatja mi a különbség a normális és a pszoriázisod bőr között. Megtudhatjuk kik az érintettek, függ-e az életkortól, nemtől, mi váltja ki a betegséget, melyek a provokáló tényezők (pl. fertőzések, gyógyszerek, anyagcsere-betegségek, pszichés tényezők, káros szenvedélyek), melyek a betegség jellemző tünetei. Olvashatunk a cseppszerű (vagy szóródó pszoriázisról), a vaskos rúpiaszerű pikkelysömörről, valamint olyan speciális lokalizációról, mint például a hajas fejbőrön lévő pszoriázisos koronáról, a nagyhajlatokban, összefekvő területeken lévő eltávozásokról, továbbá a tenyéri-talpi foltokról, vagy a körömelváltozásokról és a szövődményekről is. Az orvos által írt rész a helyi, illetve szisztémás kezeléssel zárul, melyből az Olvasó megismerheti a ma leggyakrabban használt gyógymódokat, hangsúlyozva, hogy ebben a kórképben is mennyire fontos az egyénre szabott terápia, mely ha teljes gyógyulást nem is hoz. de a tünetmentes időszakokat a lehető leghosszabbra nyújtja. A dietetikus által írt rész bemutatja, hogy miért fontos odafigyelni az étrendre nemcsak a gyógyszeres kezelések idején, és olyan recepteket ajánl, amely a család többi tagjának is hasznos, könnyen elkészíthető, ráadásul egészséges és még finom is. A könyv jó szívvel ajánlható nem csak az érintetteknek, hanem hozzátartozóiknak is. akik a könyv elolvasása után nagyobb megértéssel lehetnek a betegek testi-lelki problémája iránt.
Vissza
Tartalom
BEVEZETÉS 7
Egy kis történelem............................................................ 8
A PSZORIÁZIS GYAKORISÁGA, OKAI ÉS KIALAKULÁSA 10
Kik az érintettek?............................................................. 10
Mi váltja ki a betegséget? ...................................................... 10
Betegséget provokáló külső tényezők............................................. 14
A PSZORIÁZIS TÜNETEI ÉS KLINIKAI FORMÁI 16
A betegség jellemző tünetei..................................................... 16
Megjelenési formák........................................................... 17
Szövődményes formák ........................................................ 19
A betegség lefolyása.......................................................... 21
A PSZORIÁZIS KEZELÉSE 22
Helyi kezelés................................................................ 23
Szisztémás kezelés ........................................................... 26
Életmódbeli tanácsok ......................................................... 29
DIETETIKAI SZEMPONTOK 30
Táplálkozási alapismeretek..................................................... 30
ÉTREND A PSZORIÁZISBAN 33
Az energiabevitel mérséklésének és a vegetáriánus étrendnek hatásai a tünetekre .......... 34
Gabonafélék és álgabonák a pikkelysömörben szenvedők táplálkozásában................ 35
Zöldségek és gyümölcsök a pikkelysömörben szenvedők táplálkozásában................ 36
Zsiradékok a pikkelysömörben szenvedők táplálkozásában............................ 37
Vitaminok a pszoriázis kezelésében ..........................39
Élvezeti szerek.................................................39
A kezelések és az étrend kölcsönhatásai....................................40
BETEGSEGÍTŐ SZERVEZETEK 43
KONYHATECHNOLÓGIA 44
Mi mennyi?..................................44
RECEPTEK 46
Levesek....................................................................47
Egytálételek, főételek .........................................52
Halételek.....................................61
Köretek, főzelékek...................65
Saláták, salátaöntetetek...............69
Desszertek...............................................73
Italok..............................................................................82
IRODALOM__85
RECEPTMUTATÓ__87