1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A paradicsom

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 407 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A PARADICSOM ELTERJEDÉSE ÉS JELENTŐSÉGE
Őshazája és termesztése az egyes országokban21
Elnevezése21
Őshazája23
A világ paradicsomtermesztésének kialakulása és jelenlegi helyzete23
A termesztés alakulása az egyes országokban27
A termesztés története és helyzete Magyarországon47
A paradicsom élelmezési és gazdasági helyzete58
Szerepe a táplálkozásban58
Kémiai összetétele59
Szárazanyag-tartalom59
Cukrok63
Pektin65
Savak66
Vitaminok67
Színanyagok67
Íz- és zamatanyagok69
Fehérjék70
Növekedést szabályzó anyagok71
Enzimek71
Irodalom72
A PARADICSOM NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE ÉS FONTOSABB FAJTÁI
A paradicsom helye a növények rendszerében79
Rendszertani besorolásának történeti áttekintése79
A Lycopersicon nemzetség evolúciója85
A Lycopersicon fajok fontosabb morfológiai és biológiai jellemzői86
A paradicsom külső és belső alaktani jellemzése89
A gyökér alaktani és szövettani jellemzői89
A szár alaktani és szövettani jellemzői92
A levél alaki és szövettani jellemzői98
A virágzat, a virág és a termés alaki és szövettani jellemzői101
A fontosabb termesztett paradicsom fajták jellemzése112
A fajták csoportosításánal követett irányelvek112
Az egyes fajták rövid ismertetése113
Magyarországon termesztett fontosabb fajták113
Külföldön elterjedt fajták123
Irodalom134
A PARADICSOM FEJLŐDÉSÉNEK ÉS NÖVEKEDÉSÉNEK ALAKULÁSA AZ EGYES ÉLETTÉNYEZŐK HATÁSÁRA
A természeti tényezők139
A hőmérséklet139
A hőmérséklet hatása a mag csírázására139
A hőmérséklet-szabályozás jelentősége a fiatal növényeknél143
A hőmérséklet, a fény és egyéb környezeti tényezők kölcsönös hatása147
A fény152
A fényintenzitás iránti igény152
A fény összetétele iránti igény153
A napi fénytartam változásának (fotoperiodizmus) hatása a paradicsomra154
A víz164
A paradicsom vízfogyasztásának mutatói164
A transpirációs együttható164
A transpirációt befolyásoló környezeti tényezők166
A vízfogyasztási együttható177
A tápanyagok180
A fontosabb makroelemek fejlődésszabályozó hatása181
A fontosabb nyomelemek szerepe204
A levegő elektromos töltésének hatása a tápanyagfelvételre207
Irodalom209
A PARADICSOM TERMESZTÉSE
A paradicsom éghajlati és talajigénye215
Éghajlati igénye215
Talajigénye220
Szabadföldi termesztés224
Konzervipari célra való termesztés224
Helyének kijelölése a vetésforgóban224
Talajelőkészítés228
Trágyázás229
A szaporítás235
A tenyészterület meghatározásának irányelvei244
A palánták átültetése a végleges helyre245
Ápolási munkák a végleges helyre való ültetés utáni időben246
Szedés és értékesítésre való elkészítés255
Korai szabadföldi termesztés271
Szaporítás271
A palántanevelés különleges vonatkozásai a korai szabadföldi paradicsomtermesztésnél272
Palántanevelés tápkockában274
A tenyészterület meghatározásának irányelvei277
Ápolási munkák279
Hajtatás283
Hajtatás növényházban283
A növényházi hajtatás alapelvei283
A növényház talajának előkészítése és trágyázása285
Palántanevelés286
Hőmérséklet-szabályozás290
Pótvilágítás292
A palánták átültetése a végleges helyre296
A hajtatásra alkalmas fajták kiválasztása296
A tenyészterület meghatározása296
Ápolási munkák297
Szedés, értékesítésre való elkészítése300
Hajtatás műanyag termesztőberendezésekben301
Műanyagfólia-ágyak301
Fóliasátor303
Palántanevelés fóliasátorban309
Hajtatás hagyományos ágyakban312
Hajtatás hidropóniás közegben314
Irodalom321
A PARADICSOM NEMESÍTÉSE ÉS MAGTERMESZTÉSE
Nemesítés327
A paradicsom genetikai és virágzásbiológiai sajátságai327
A fontosabb nemesítési feladatok áttekintése332
A bogyók átlagos súlya333
A bogyó színe333
Szárazanyag-tartalom333
Szállíthatóság334
Koraiság334
Termőképesség334
Gépi szedésre való alkalmasság335
Ellenállóság a betegségekkel szemben336
Konzervipari feldolgozásra alkalmas fajták előállítása338
A heterózishatás felhasználása a paradicsomnemesítésben339
A heterózis fogalma és megnyilvánulása a paradicsomnál339
A heterózisnemesítés módszere342
Magtermesztés345
Konstans fajták magtermesztése345
Hibrid fajták vetőmagtermesztése351
Irodalom355
A PARADICSOM BETEGSÉGEI, KÁRTEVŐI
A megelőzés irányelvei361
Betegségek363
Vírusok okozta megbetegedések363
Dohánymozaik vírus363
Aucuba mozaik363
Fonál- vagy páfránylevelűség364
Vonalas vírus365
Egyszerű vonalas vírus365
Összetett vonalas vírus365
Sztolbur366
Paradicsom vírusos magtalansága366
Bronzfényűség366
Baktérium okozta betegségek367
Baktériumos foltosodás368
Korinebaktériumos megbetegedés368
Gombabetegségek369
Alternáriás megbetegedés369
Paradicsom szeptóriás levélfoltossága370
Paradicsom kladospóriumos foltossága370
A paradicsom fitoftórás megbetegedése371
A paradicsom kolletotrihumos betegsége372
Palántavész vagy palántadőlés372
Verticilliumos hervadás374
Fuzáriumos hervadás374
Didimellás szárrothadás374
Egyéb okokból eredő károsodások375
A levelek sodródása375
Bogyórepedés375
Napégés376
Csúcsrothadás376
Virághullás377
Vegyszerek okozta károsodások377
Tápláló elemek hiánya (hiánybetegségek)377
A bogyók puffadása378
Élősködő virágos növények okozta károk378
Állati kártevők379
Gyökérgubacs-fonalférgek379
Kétfoltos takácsatka379
Levéltetvek381
Üvegházi molytetű381
Burgonyabogár382
Vetési bagolypille383
Vakontücsök384
Mezei pocok384
Irodalom
Orosz összefoglaló387
Angol összefoglaló393
Névmutató399
Tárgymutató403

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem