kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 398 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-339-3 |
Megjegyzés: | 148 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. |
Bevezetés (Holdas) | 11 |
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége | 11 |
Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete | 13 |
A magyar nyúltenyésztés jelenlegi helyzete | 18 |
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 20 |
A házinyúl rendszertani helye | 21 |
A házinyúl őse és rokonai | 22 |
A nyúl háziasítása | 25 |
A háziasítás során bekövetkezett változások | 31 |
Dedomesztikáció | 33 |
A házinyúl szerepének fölépítése (Csikváry) | 34 |
A nyúl testtájai | 34 |
A nyúl csontos váza és izomzata | 37 |
Az emésztőrendszer | 39 |
A légzőszervek | 40 |
A vér- és nyirokkeringés | 41 |
A kiválasztószervek rendszere | 42 |
A szaporítószervek rendszere | 42 |
Az idegrendszer | 43 |
A belső elválasztású mirigyek | 43 |
A köztakaró | 44 |
A hőszabályozás | 45 |
Az öröklődés alapjai (Csikváry-Holdas) | 46 |
Az örökletesség anyagi hordozói. Kromoszómák, gének | 46 |
A kromoszómák száma | 47 |
Az ivar öröklése | 49 |
A gének keveredése | 50 |
A megtermékenyülés | 50 |
Homozigóta és heterozigóta öröklődés | 52 |
A domináns és a recesszív gének | 53 |
A modifikáció, a kombináció és a mutáció | 54 |
Az öröklődés Mendel-féle szabályai | 56 |
Az atavizmus | 57 |
A nyúlprém minőségének öröklődése | 57 |
A szőrzet színének öröklődése | 60 |
A karom színének megítélése | 67 |
Genetikai terheltségek | 68 |
Az öröklődés és a környezet viszonya | 68 |
Az örökléstan és a nyúltenyésztői gyakorlat | 70 |
A fontosabb nyúlfajták (Szikora) | 72 |
A fajták csoportosítása (az egyes fajták helyét a betűrendes jegyzék is mutatja) | 72 |
Óriás és nagy testű nyúlfajták | 73 |
Belga óriás szürke és változatai | 73 |
Birjulinszki sötétbarna nyúl | 73 |
Buszkáti fehér nyúl | 75 |
Magyar óriás nyúl | 75 |
Nagy csincsilla nyúl | 76 |
Német kosorrú nyúl | 80 |
Szovjet nagy csincsilla nyúl | 82 |
Szovjet ezüst nyúl | 86 |
Szovjet nagy ezüst nyúl | 87 |
Szovjet óriás szürke nyúl | 87 |
Szovjet óriás fehér nyúl | 87 |
Szovjet óriás kék nyúl | 88 |
Német óriás szürke nyúl | 88 |
Német óriás tarka nyúl | 88 |
Középnagy testű nyúlfajták | 90 |
Alaszka nyúl | 92 |
Angol kosorrú nyúl | 92 |
Bécsi kék nyúl | 94 |
Bécsi szürke nyúl | 96 |
Bécsi kékesszürke nyúl | 99 |
Bécsi fehér nyúl | 100 |
Bécsi fekete nyúl | 100 |
Belga vitás nyúl | 101 |
Burgundi vörös nyúl | 102 |
Cseh tarka nyúl | 104 |
Dán fehér nyúl | 105 |
Francia ezüst nyúl | 105 |
Francia kosorrú nyúl | 107 |
Havanna nyúl | 108 |
Hototi fehér nyúl | 109 |
Japán nyúl | 110 |
Kaliforniai nyúl | 111 |
Magyar fehér nyúl | 112 |
Meisseni kosorrú nyúl | 114 |
Német nagy ezüst nyúl | 115 |
Német világos vagy ezüst nyúl | 117 |
Pilzeni tarka nyúl | 117 |
Rajnai tarka nyúl | 118 |
Thüringiai nyúl | 119 |
Új-zélandi fehér nyúl | 120 |
Új-zélandi vörös nyúl | 121 |
Új-zélandi fekete nyúl | 121 |
Vendée-i fekete nyúl | 123 |
Zsanett fekete nyúl | 125 |
Kis testű nyúlfajták | 125 |
Angol tarka nyúl | 126 |
Cser nyúl | 128 |
Gyöngymókus nyúl | 129 |
Hollandi tarka nyúl | 129 |
Kis csincsilla nyúl | 131 |
Kis ezüst nyúl | 131 |
Lux (Luchs) nyúl | 132 |
Marburgi mókusnyúl | 134 |
Orosz nyúl | 135 |
Szász arany nyúl | 136 |
Törpe nyúlfajták | 137 |
Hermelin nyúl | 138 |
Törpe színes nyúl | 140 |
Egyéb nyúlfajták | 141 |
Angóra nyúl | 141 |
Nyestnyúl | 143 |
Oposszum nyúl | 143 |
Rex nyúl | 143 |
Szovjet rex nyúl | 146 |
Rókanyúl | 147 |
Hibrid nyulak | 148 |
A nyúl tenyésztése (Holdas) | 153 |
Tenyésztési alapfogalmak | 153 |
Az anyanyúl kiválasztásának szempontjai | 158 |
Termékenység és szaporaság | 158 |
Tejtermelés, nevelőképesség | 160 |
Növekedési esély | 165 |
Takarmányértékesítés | 167 |
Húsformák, hústermelő képesség | 168 |
A prém minősége | 171 |
Szervezeti szilárdság, ellenállóképesség, életteljesítmény | 171 |
Igénytelenség | 172 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 172 |
Az apaállat kiválasztásának szempontjai | 172 |
Termékenység, szaporaság, nevelőképesség | 173 |
Növekedési esély | 174 |
Takarmányértékesítés | 174 |
Hústermelő képesség, vágási minőség | 174 |
Szelekciós módszerek | 175 |
A szelekciós index | 177 |
Ivadékvizsgálat | 177 |
Központosított ivadékvizsgálat és teljesítményvizsgálat | 178 |
A szelekciótól várható genetikai előrehaladás | 180 |
Tenyésztési módszerek | 181 |
Hibrid-előállítás a nyúltenyésztésben | 184 |
Küllemi bírálat | 189 |
A törzskönyvezés | 197 |
Pároztatás, vemhesség, ellés | 201 |
A szaporodás | 201 |
Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet | 201 |
Az ivarzás külső jelei | 202 |
Peteleválás, ovuláció | 202 |
Ondóképződés | 203 |
Fedeztetés | 203 |
Ivararány | 204 |
Termékenyülés | 204 |
A magzat fejlődése | 206 |
Vemhesség | 206 |
A vemhes anyanyúl tartása és takarmányozása | 207 |
Ellés | 208 |
Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben | 209 |
Mesterséges termékenyítés | 211 |
A nyúl fölnevelése | 213 |
A növekedés és fejlődés fogalma | 213 |
Kompenzálóképesség | 214 |
Növekedés és fejlődés szopós korban | 214 |
Dajkaságba adás | 216 |
Mesterséges fölnevelés | 217 |
Az ivar meghatározása | 218 |
Megfigyelések a szoptatás alatt | 218 |
Mérés a 21. napon, egyedi jelölés | 219 |
A szopós fiókák elválasztása | 220 |
Az elválasztás módszerei | 221 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 224 |
Tenyészállat-nevelés | 225 |
A házinyúl takarmányozása (Holdas) | 227 |
A nyúl szervezetének kémiai összetétele | 227 |
A takarmányok összetétele | 228 |
A víz és a szárazanyag | 22 |
Zsírok és zsírnemű anyagok | 9230 |
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonható anyagok | 231 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 232 |
Vitaminok | 233 |
Zsírban oldódó vitaminok | 234 |
Vízben oldódó vitaminok | 235 |
A nyúl vitaminigénye | 237 |
Ásványi anyagok | 238 |
Mikroelemek | 240 |
Antibiotikumok | 240 |
Hormonok | 241 |
Enzimek | 242 |
Antioxidánsok és kokcidiosztatikumok | 242 |
A nyúl emésztésének élettana | 242 |
A táplálóanyagok kihasználtsága | 245 |
A takarmányok táplálóértéke | 247 |
A nyúl táplálóanyag-szükséglete | 250 |
Takarmányismeret | 260 |
Zöldtakarmányok | 261 |
Gyökér-, gumós és kobakos takarmányok | 265 |
Szénafélék | 266 |
Magvak és termések | 268 |
Ipari melléktermékek | 271 |
Állati eredetű takarmányok | 273 |
Egyéb takarmányok | 273 |
Kiegészítő anyaogk | 274 |
A nyúltápok | 276 |
A takarmányok előkészítése | 278 |
A takarmányozás technológiája | 279 |
A nyulak itatása | 282 |
A nyulak elhelyezése, tartása (Holdas) | 283 |
A nyúltelep elhelyezése | 283 |
Zárt tartás és szabadban tartás | 286 |
A nagyüzemi és kisüzemi tartásmódok közötti eltérések | 287 |
A házinyúl tartásának biológiai követelményei | 289 |
Világítás a nyúlistállókban | 295 |
A nyúlketrecekről | 296 |
A ketrecek anyagai | 297 |
A ketrecek méretei | 298 |
A ketrecek fontosabb alkotórészei | 299 |
A ketrecblokkok szerkesztése | 302 |
A ketrecek fölszerelési tárgyai | 312 |
Etetők | 317 |
Itatók | 323 |
Elletőláda | 325 |
Egyéb fölszerelési tárgyak | 325 |
Szállítóketrecek | 325 |
Takarmányos kocsi | 326 |
Anyaváltós rotációs rendszer | 327 |
Kisüzemek zárt teleprendszerben | 328 |
A nagyüzemi és kisüzemi nyúlhús-előállítás néhány ökonómiai szempontja (Holdas) | 330 |
A házinyúl termékeinek értékesítése | 333 |
A házinyúlhús-fogyasztás (Szikora) | 333 |
A pecsenyenyúl-fölvásárlás (Szikora) | 334 |
A pecsenyenyúl forgalmának szervezete (Holdas) | 340 |
Az angóragyapjú (Szikora) | 341 |
Az angóragyapjú hasznosítása | 342 |
Az angóragyapjú termelése egyes országokban | 342 |
Az angóragyapjú szerkezete és minősége | 342 |
A gyapjú minőségét befolyásoló tényezők | 343 |
A gyapjú nyírása és fésülése | 344 |
A nyúlbőr hasznosítása (Szikora) | 344 |
A nyúlbőr minőségét befolyásoló tényezők | 346 |
A nyúlbőr kezelése és minősítése | 346 |
A házinyúl egészségvédelme (Csikváry) | 351 |
A környezeti hatások befolyása | 351 |
A stresszhatás és az ellenállóképesség | 352 |
A házinyúl vizsgálata | 353 |
Megelőző állategészségügyi intézkedések és szabályok | 354 |
A fertőzés megelőzése | 355 |
A nem fertőző betegségek megelőzése | 356 |
Állategészségügyi intézkedések járványos betegségek fellépésekor | 358 |
Karantén istálló | 360 |
Beteg állatok istállója | 362 |
Vágóhelyiségek és dögtér | 362 |
A házinyúl szállítása | 363 |
Baktériumok okozta betegségek | 363 |
A házinyúl pasteurellózisa | 364 |
Rosszindulatú ragadós nátha | 365 |
Listeriózis | 366 |
Álgümőkór (pszeudotuberkulózis) | 367 |
Tularaemia | 367 |
Sztafilomikózis | 368 |
Szőrtüszőgyulladás (Akne) | 368 |
Streptomikózis | 368 |
Fertőző kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás | 369 |
Paratífusz | 370 |
Fertőző difteroid bélgyulladás | 370 |
Coli enterotoxaemia (Kóli hasmenés) | 371 |
Véglények okozta betegségek | 372 |
Toxoplazmózis | 377 |
Spiropheták okozta betegségek | 377 |
Spirophetózis (nyúlszifilisz) | 377 |
Vírusok okozta betegségek | 377 |
Fertőző hólyagos szájgyulladás | 377 |
Myxomatózis | 378 |
Gombák okozta betegségek (Mikózisok) | 378 |
Tarlósömör | 379 |
Kosz (favus) | 379 |
Nem fertőző eredetű betegségek, bántalmak | 381 |
Fogrendellenességek | 381 |
A gyomor- és bélcsatorna betegségei | 383 |
Hőguta | 383 |
Kötőhártya-gyulladás | 383 |
Méhgyulladás | 384 |
Ellési rendellenességek | 385 |
Magzatfalás | 386 |
Mérgezések | 387 |
A bőr parazitás betegségei | 387 |
Rühösség | 388 |
Bolhásság | 388 |
Tetvesség | 388 |
A szervek parazitás betegségei | 389 |
Kokcidiózis | 389 |
Májmételykór | 389 |
Borsókakór | 389 |
Gyomorbélférgesség (fonálférgesség) | 389 |
A fertőtlenítés általános szabályai | 389 |
Függelék (Holdas) | 392 |
A nyúltenyésztő szakcsoportok | 392 |
A nyúlfajták és változatok betűrendes mutatója | 395 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.