1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A nyúltenyésztés kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 398 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-339-3
Megjegyzés: 148 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Második, átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Holdas)11
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége11
Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete13
A magyar nyúltenyésztés jelenlegi helyzete18
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint20
A házinyúl rendszertani helye21
A házinyúl őse és rokonai22
A nyúl háziasítása25
A háziasítás során bekövetkezett változások31
Dedomesztikáció33
A házinyúl szerepének fölépítése (Csikváry)34
A nyúl testtájai34
A nyúl csontos váza és izomzata37
Az emésztőrendszer39
A légzőszervek40
A vér- és nyirokkeringés41
A kiválasztószervek rendszere42
A szaporítószervek rendszere42
Az idegrendszer43
A belső elválasztású mirigyek43
A köztakaró44
A hőszabályozás45
Az öröklődés alapjai (Csikváry-Holdas)46
Az örökletesség anyagi hordozói. Kromoszómák, gének46
A kromoszómák száma47
Az ivar öröklése49
A gének keveredése50
A megtermékenyülés50
Homozigóta és heterozigóta öröklődés52
A domináns és a recesszív gének53
A modifikáció, a kombináció és a mutáció54
Az öröklődés Mendel-féle szabályai56
Az atavizmus57
A nyúlprém minőségének öröklődése57
A szőrzet színének öröklődése60
A karom színének megítélése67
Genetikai terheltségek68
Az öröklődés és a környezet viszonya68
Az örökléstan és a nyúltenyésztői gyakorlat70
A fontosabb nyúlfajták (Szikora)72
A fajták csoportosítása (az egyes fajták helyét a betűrendes jegyzék is mutatja)72
Óriás és nagy testű nyúlfajták73
Belga óriás szürke és változatai73
Birjulinszki sötétbarna nyúl73
Buszkáti fehér nyúl75
Magyar óriás nyúl75
Nagy csincsilla nyúl76
Német kosorrú nyúl80
Szovjet nagy csincsilla nyúl82
Szovjet ezüst nyúl86
Szovjet nagy ezüst nyúl87
Szovjet óriás szürke nyúl87
Szovjet óriás fehér nyúl87
Szovjet óriás kék nyúl88
Német óriás szürke nyúl88
Német óriás tarka nyúl88
Középnagy testű nyúlfajták90
Alaszka nyúl92
Angol kosorrú nyúl92
Bécsi kék nyúl94
Bécsi szürke nyúl96
Bécsi kékesszürke nyúl99
Bécsi fehér nyúl100
Bécsi fekete nyúl100
Belga vitás nyúl101
Burgundi vörös nyúl102
Cseh tarka nyúl104
Dán fehér nyúl105
Francia ezüst nyúl105
Francia kosorrú nyúl107
Havanna nyúl108
Hototi fehér nyúl109
Japán nyúl110
Kaliforniai nyúl111
Magyar fehér nyúl112
Meisseni kosorrú nyúl114
Német nagy ezüst nyúl115
Német világos vagy ezüst nyúl117
Pilzeni tarka nyúl117
Rajnai tarka nyúl118
Thüringiai nyúl119
Új-zélandi fehér nyúl120
Új-zélandi vörös nyúl121
Új-zélandi fekete nyúl121
Vendée-i fekete nyúl123
Zsanett fekete nyúl125
Kis testű nyúlfajták125
Angol tarka nyúl126
Cser nyúl128
Gyöngymókus nyúl129
Hollandi tarka nyúl129
Kis csincsilla nyúl131
Kis ezüst nyúl131
Lux (Luchs) nyúl132
Marburgi mókusnyúl134
Orosz nyúl135
Szász arany nyúl136
Törpe nyúlfajták137
Hermelin nyúl138
Törpe színes nyúl140
Egyéb nyúlfajták141
Angóra nyúl141
Nyestnyúl143
Oposszum nyúl143
Rex nyúl143
Szovjet rex nyúl146
Rókanyúl147
Hibrid nyulak148
A nyúl tenyésztése (Holdas)153
Tenyésztési alapfogalmak153
Az anyanyúl kiválasztásának szempontjai158
Termékenység és szaporaság158
Tejtermelés, nevelőképesség160
Növekedési esély165
Takarmányértékesítés167
Húsformák, hústermelő képesség168
A prém minősége171
Szervezeti szilárdság, ellenállóképesség, életteljesítmény171
Igénytelenség172
Vérmérséklet, rossz szokások172
Az apaállat kiválasztásának szempontjai172
Termékenység, szaporaság, nevelőképesség173
Növekedési esély174
Takarmányértékesítés174
Hústermelő képesség, vágási minőség174
Szelekciós módszerek175
A szelekciós index177
Ivadékvizsgálat177
Központosított ivadékvizsgálat és teljesítményvizsgálat178
A szelekciótól várható genetikai előrehaladás180
Tenyésztési módszerek181
Hibrid-előállítás a nyúltenyésztésben184
Küllemi bírálat189
A törzskönyvezés197
Pároztatás, vemhesség, ellés201
A szaporodás201
Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet201
Az ivarzás külső jelei202
Peteleválás, ovuláció202
Ondóképződés203
Fedeztetés203
Ivararány204
Termékenyülés204
A magzat fejlődése206
Vemhesség206
A vemhes anyanyúl tartása és takarmányozása207
Ellés208
Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben209
Mesterséges termékenyítés211
A nyúl fölnevelése213
A növekedés és fejlődés fogalma213
Kompenzálóképesség214
Növekedés és fejlődés szopós korban214
Dajkaságba adás216
Mesterséges fölnevelés217
Az ivar meghatározása218
Megfigyelések a szoptatás alatt218
Mérés a 21. napon, egyedi jelölés219
A szopós fiókák elválasztása220
Az elválasztás módszerei221
Ivarérettség, tenyészérettség224
Tenyészállat-nevelés225
A házinyúl takarmányozása (Holdas)227
A nyúl szervezetének kémiai összetétele227
A takarmányok összetétele228
A víz és a szárazanyag22
Zsírok és zsírnemű anyagok9230
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonható anyagok231
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai232
Vitaminok233
Zsírban oldódó vitaminok234
Vízben oldódó vitaminok235
A nyúl vitaminigénye237
Ásványi anyagok238
Mikroelemek240
Antibiotikumok240
Hormonok241
Enzimek242
Antioxidánsok és kokcidiosztatikumok242
A nyúl emésztésének élettana242
A táplálóanyagok kihasználtsága245
A takarmányok táplálóértéke247
A nyúl táplálóanyag-szükséglete250
Takarmányismeret260
Zöldtakarmányok261
Gyökér-, gumós és kobakos takarmányok265
Szénafélék266
Magvak és termések268
Ipari melléktermékek271
Állati eredetű takarmányok273
Egyéb takarmányok273
Kiegészítő anyaogk274
A nyúltápok276
A takarmányok előkészítése278
A takarmányozás technológiája279
A nyulak itatása282
A nyulak elhelyezése, tartása (Holdas)283
A nyúltelep elhelyezése283
Zárt tartás és szabadban tartás286
A nagyüzemi és kisüzemi tartásmódok közötti eltérések287
A házinyúl tartásának biológiai követelményei289
Világítás a nyúlistállókban295
A nyúlketrecekről296
A ketrecek anyagai297
A ketrecek méretei298
A ketrecek fontosabb alkotórészei299
A ketrecblokkok szerkesztése302
A ketrecek fölszerelési tárgyai312
Etetők317
Itatók323
Elletőláda325
Egyéb fölszerelési tárgyak325
Szállítóketrecek325
Takarmányos kocsi326
Anyaváltós rotációs rendszer327
Kisüzemek zárt teleprendszerben328
A nagyüzemi és kisüzemi nyúlhús-előállítás néhány ökonómiai szempontja (Holdas)330
A házinyúl termékeinek értékesítése333
A házinyúlhús-fogyasztás (Szikora)333
A pecsenyenyúl-fölvásárlás (Szikora)334
A pecsenyenyúl forgalmának szervezete (Holdas)340
Az angóragyapjú (Szikora)341
Az angóragyapjú hasznosítása342
Az angóragyapjú termelése egyes országokban342
Az angóragyapjú szerkezete és minősége342
A gyapjú minőségét befolyásoló tényezők343
A gyapjú nyírása és fésülése344
A nyúlbőr hasznosítása (Szikora)344
A nyúlbőr minőségét befolyásoló tényezők346
A nyúlbőr kezelése és minősítése346
A házinyúl egészségvédelme (Csikváry)351
A környezeti hatások befolyása351
A stresszhatás és az ellenállóképesség352
A házinyúl vizsgálata353
Megelőző állategészségügyi intézkedések és szabályok354
A fertőzés megelőzése355
A nem fertőző betegségek megelőzése356
Állategészségügyi intézkedések járványos betegségek fellépésekor358
Karantén istálló360
Beteg állatok istállója362
Vágóhelyiségek és dögtér362
A házinyúl szállítása363
Baktériumok okozta betegségek363
A házinyúl pasteurellózisa364
Rosszindulatú ragadós nátha365
Listeriózis366
Álgümőkór (pszeudotuberkulózis)367
Tularaemia367
Sztafilomikózis368
Szőrtüszőgyulladás (Akne)368
Streptomikózis368
Fertőző kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás369
Paratífusz370
Fertőző difteroid bélgyulladás370
Coli enterotoxaemia (Kóli hasmenés)371
Véglények okozta betegségek372
Toxoplazmózis377
Spiropheták okozta betegségek377
Spirophetózis (nyúlszifilisz)377
Vírusok okozta betegségek377
Fertőző hólyagos szájgyulladás377
Myxomatózis378
Gombák okozta betegségek (Mikózisok)378
Tarlósömör379
Kosz (favus)379
Nem fertőző eredetű betegségek, bántalmak381
Fogrendellenességek381
A gyomor- és bélcsatorna betegségei383
Hőguta383
Kötőhártya-gyulladás383
Méhgyulladás384
Ellési rendellenességek385
Magzatfalás386
Mérgezések387
A bőr parazitás betegségei387
Rühösség388
Bolhásság388
Tetvesség388
A szervek parazitás betegségei389
Kokcidiózis389
Májmételykór389
Borsókakór389
Gyomorbélférgesség (fonálférgesség)389
A fertőtlenítés általános szabályai389
Függelék (Holdas)392
A nyúltenyésztő szakcsoportok392
A nyúlfajták és változatok betűrendes mutatója395
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem