Bevezetés | 5 |
Az őshaza | 5 |
A nutria változatai | 6 |
Természetes élőhelyek | 7 |
A nutria rendszertani helye és rokonai | 9 |
A nutria testének felépítése | 9 |
A nutria háziasítása (domesztikációja) | 9 |
A különböző országok nutriatenyésztése | 21 |
A nutria tenyésztése | 27 |
Néhány örökléstani alapfogalom | 27 |
A mutációk gazdag jelentősége | 30 |
A standard nutria (AA) | 31 |
A mutációk | 32 |
A fekete nutria (negro; aa) | 33 |
A beige sorozat | 36 |
A pasztell mutáció (bb) | 40 |
A borostyánkő-arany mutáció (MM) | 41 |
Az arany mutáció (Vv) | 42 |
Azerbajdzsán fehér nutria (Ww) | 43 |
Recesszív fehér mutáció (cc) | 43 |
Egyéb mutációk és változatok | 43 |
A tenyészanyag minőségét meghatározó tulajdonságok | 45 |
A prém minősége | 45 |
A szaporaság | 52 |
Fejlettség, testtömeg, prémnagyság | 55 |
A korai prémérés | 58 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 58 |
Tenyésztési módszerek | 59 |
A szelekció és a tenyésztés gyakorlati megoldásai | 61 |
A nutria jelölése | 63 |
A minősítés gyakorlata | 65 |
A nutria tartása | 69 |
A szabad telepítés, honosítás | 69 |
A félszabad tartás | 70 |
Az intenzív, kutricás tartás | 72 |
A nutriatelep létesítésének feltételei, a hely megválasztása | 76 |
Az üzemméret meghatározása, munkaszervezés | 79 |
A nagyüzem-kisüzem kapcsolata | 84 |
A nutriatartás épületei | 88 |
Ólak, kutricák | 88 |
A telep egyéb épületei | 96 |
Az épületek tartozékai, berendezései | 98 |
A búvóláda | 98 |
A pihenőtér vagy kifutó | 99 |
A fürdőmedence | 103 |
Etetők, itatók | 109 |
A ketrecek | 110 |
Egyéb eszközök | 112 |
A nutria szaporítása | 114 |
Az ivarérettség | 114 |
Tenyészérettség | 115 |
Az ivarzás | 115 |
A szaporítás módszerei | 117 |
A pároztatások ütemessége | 123 |
A vemhesség | 125 |
Az ellés | 128 |
Növendéknevelés | 134 |
A szopós nutriák elválasztása | 134 |
A növendékek testtömeg-gyarapodása | 136 |
A nutria takarmányozása | 142 |
A nutria természetes takarmányai | 143 |
A nutria táplálóanyag-igénye | 147 |
Az energiaigény | 148 |
A fehérjeigény | 149 |
A nyersrostigény | 150 |
Ásványianyag- és vitaminigény | 151 |
A táplálóanyagok kihasználhatósága | 153 |
A nutria fontosabb takarmányai | 154 |
Tömegtakarmányok | 158 |
Magvak, termések, abraktakarmányok | 167 |
A nutriatápok | 172 |
Takarmányozás az eltérő termelési szakaszokban | 177 |
Kifejlett egyedek takarmányozása a tenyészidőszakon kívól | 177 |
Előkészítés a fedeztetési időszakra | 179 |
Takarmányozás a vemhesség első felében | 181 |
Takarmányozás a vemhesség második felében | 183 |
A szoptatós nutriák takarmányozása | 184 |
A választott növendékek takarmányozása | 188 |
Az éves takarmányszükséglet tervezése | 189 |
A takarmányozás technikája | 190 |
A nutria prémtermelése | 193 |
A prém érése | 193 |
Leprémezés | 198 |
Teendők a prémezés előtt | 198 |
A prém lehúzása | 200 |
A gerezna kezelése | 200 |
A prémek szárítása és tárolása | 203 |
A prémek minősítése és osztályozása | 205 |
Gyakoribb értékcsökkentő észrevételek | 207 |
A nutria hústermelése | 209 |
A nutria egyéb termékei | 212 |
A nutria egészségvédelme | 214 |
Általános egészségvédelmi feladatok | 215 |
Munkavédelem | 215 |
Takarítás, fertőtlenítés | 216 |
Állatorvosi vizsgálat | 217 |
Gyógyszerek alkalmazása | 218 |
Betegségmegelőző tanácsok | 219 |
Amit a nutriahús fogyasztásáról tudni kell | 220 |
A nutria betegségei | 221 |
Telepítési és építészeti körülményekre visszavezethető egészségi károsodások | 221 |
Fertőző betegségek | 223 |
Nem fertőző megbetegedések | 227 |
A nutria élősködői | 231 |