kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 196 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-9422-74-6 |
Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
A szántóföldi növénytermesztés szervezési és ökonómiai alapjai | 17 |
A szántóföldi termesztés üzemgazdasági jellemzői | 17 |
A vetésszerkezet kialakítása | 19 |
A vetésszerkezet kialakításának összefüggései | 20 |
A vetésszerkezet kialakításának módszerei | 22 |
A növények elhelyezése a szántóföldön | 24 |
Az ökológiai gazdálkodás növénytermesztése | 27 |
Az őszibúza-termesztés szervezése és ökonómiája | 29 |
A termesztés nemzetközi és hazai vonatkozásai | 29 |
A termesztés üzemi megítélése | 31 |
A termesztés szervezése | 35 |
Fajta, tőszám | 35 |
Tápanyagellátás | 36 |
Talajművelés, talaj-előkészítés | 37 |
Vetés | 38 |
Növényápolás és gyomirtás | 39 |
Öntözés | 41 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 42 |
A búzaszalma betakarítása | 43 |
A termesztés költségei és jövedelmezősége | 44 |
A búzatermesztés fejlesztésének lehetőségei | 46 |
Az ősziárpa-termesztés szervezése és ökonómiája | 47 |
A termesztés célja és üzemi helyzete | 47 |
A termesztés szervezése | 48 |
A termesztés költségei, jövedelmezősége és fejlesztése | 50 |
A tavasziárpa-termesztés szervezése és ökonómiája | 53 |
A termesztés célja, üzemi helyzete | 53 |
A termesztés szervezése | 54 |
Talajerő-gazdálkodás | 54 |
Talaj-előkészítés, vetés, növényvédelem | 56 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 56 |
A termesztés gazdaságossága és fejlesztése | 58 |
A kukoricatermesztés szervezése és ökonómiája | 59 |
A termesztés jelentősége és helyzete | 59 |
A kukoricatermesztés üzemi méretezése | 62 |
A termesztés szervezése | 63 |
Fajta, tőszám | 63 |
Tápanyag-gazdálkodás | 66 |
Talajművelés | 66 |
A vetés szervezése | 66 |
Növényápolás | 68 |
Öntözés | 69 |
Betakarítás | 69 |
A kukoricatermesztés elemzése | 70 |
A silókukorica-termesztés szervezése és ökonómiája | 72 |
Az üzemág helyzete, jelentősége | 73 |
A hibrid megválasztása, fajtaszerkezet | 73 |
A silózás szervezése | 73 |
A kukoricatermesztés fejlesztésének lehetőségei | 75 |
A napraforgó-termesztés szervezése és ökonómiája | 77 |
A termesztés jelentősége és üzemi megítélése | 77 |
A termesztés szervezése | 78 |
Fajta, tőszám | 78 |
Tápanyagellátás | 80 |
Talajművelés, talaj-előkészítés | 80 |
Vetés | 81 |
Növényápolás és gyomirtás | 81 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 81 |
Az üzemág elemzése | 82 |
Az őszi káposztarepce termesztésének szervezése és ökonómiája | 85 |
Jelentősége és üzemi megítélése | 85 |
A termesztés szervezése | 86 |
Az üzemág ökonómiai megítélsée | 91 |
Az őszi káposztarepce termesztésének fejlesztési lehetőségei | 94 |
A szójatermesztés szervezése és ökonómiája | 95 |
A hazai szójatermesztés helyzete és jelentősége | 96 |
Üzemgazdasági jelentősége | 96 |
A termesztés szervezése | 97 |
A szója éghajlat- és talajigénye | 97 |
Fajta kiválasztása | 98 |
Tápanyagellátás | 99 |
Talajművelés | 99 |
Vetés | 100 |
Növényápolás és vegyszeres gyomirtás | 100 |
Öntözés | 102 |
Betakarítás | 103 |
A termesztés költség-jövedelem viszonyai | 104 |
Az olajtöktermesztés szervezése és ökonómiája | 107 |
A termesztés üzemi megítélése | 107 |
A termesztés szervezése | 108 |
Tápanyagellátás | 108 |
Talajművelés, talaj-előkészítés | 109 |
Vetés | 109 |
Növényápolás, növényvédelem | 110 |
Öntözés | 111 |
Betakarítás, szárítás, tárolás | 112 |
Az olajtöktermesztés elemzése | 113 |
A cukorrépa-termesztés szervezése és ökonómiája | 117 |
A termesztés helyzete és jelentősége | 117 |
A cukorrépa üzemgazdasági megítélése | 118 |
Az üzemág méretezése, vertikális és horizontális kapcsolatai | 120 |
A termesztés szervezése | 122 |
Talaj- és éghajlatigény | 123 |
Fajta, tőszám és elővetemény-igény | 123 |
Tápanyag-gazdálkodás | 124 |
Talajművelés | 125 |
Vetés | 126 |
Növényápolás, növényvédelem | 127 |
Öntözés | 129 |
Betakarítás, tárolás | 129 |
Az üzemág ökonómiai megítélése | 132 |
Forgóeszközigény és -lekötés | 132 |
Jövedelem és jövedelmezőség | 134 |
A fejlesztési feladatok és lehetőségek | 134 |
A burgonyatermesztés szervezése és ökonómiája | 137 |
A burgonya jelentősége | 137 |
A termesztés üzemi megítélése | 138 |
A termesztés szervezése | 138 |
Tápanyag-utánpótlás | 139 |
A talaj előkészítése | 140 |
Fajtamegválasztás, ültetés | 140 |
Növényvédelem és növényápolás | 141 |
Öntözés | 142 |
Szártalanítás, betakarítás | 142 |
Válogatás, tárolás | 143 |
Az üzemág ökonómiai elemzése, költség- és jövedelemviszonyai | 145 |
A termelésfejlesztés fontosabb tényezői | 147 |
A borsótermesztés szervezése és ökonómiája | 149 |
A borsótermesztés helyzete, jelentősége | 149 |
A borsótermesztés üzemgéazdasági megítélése | 150 |
A termesztés szervezése | 151 |
A borsótermesztés költségei és jövedelmezősége | 152 |
A lucernatermesztés szervezése és ökonómiája | 157 |
A lucerna üzemgazdasági megítélése | 157 |
A termelésszervezés | 158 |
A lucerna termesztésének üzemági kapcsolatai, méretezése és beillesztése a termelési szerkezetbe | 158 |
Talaj- és éghajlatigény | 158 |
Fajta, tőszám, elővetemény-igény | 159 |
Tápanyag-gazdálkodás | 159 |
Talajművelés | 160 |
A lucerna vetése | 160 |
Növényápolás, növényvédelem | 161 |
Öntözés | 161 |
Betakarítás, tartósítás | 161 |
Az üzemág ökonómiai megítélése | 163 |
A gazdasági értékelés sajátossága | 163 |
A lucernatermesztés forgóeszközigénye és -lekötése | 164 |
A lucernatermesztés fejlesztési lehetőségei | 166 |
A gyepgazdálkodás szervezése és ökonómiája | 167 |
Gazdasági szerepe, üzemgazdasági sajátosságai | 167 |
A termesztés szervezése | 169 |
Gyepápolás | 169 |
Tápanyag-utánpótlás | 170 |
Öntözés | 172 |
A gyepterületek felújítása | 173 |
Feltöréses újratelepítés (töréses felújítás) | 173 |
Felülvetéses gyepfelújítás (törés nélkül) | 174 |
Gyepfelújítás a gyep-szántó váltóforgóban | 176 |
Betakarítás, tartósítás, gyephasznosítás | 177 |
Legeltetéses hasznosítás | 177 |
Kaszálásos hasznosítás | 178 |
A gyepek gazdasági szempontok szerinti csoportosítása, a gyepgazdálkodás ökonómiai megítélése | 178 |
A gyepgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei | 179 |
Irodalomjegyzék | 181 |
Fogalomtár | 187 |
Név- és tárgymutató | 193 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.