1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növénytermesztés szervezése és ökonómiája

Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája II./Az agrár-felsőoktatásban javasolt tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-9422-74-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi... Tovább

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi oktatásunk változatos szakágaiban ezt érvényesítjük. E körbe tartozik a mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája, amelyet a hagyományos mezőgazdasági üzemtan és üzemgazdaságtan részének és egyben korszerű folytatásának tekintünk.
Könyvünknek - főiskolai oktatásunknak megfelelően - célja megismertetni a hallgatót és a gyakorlati gazdálkodót is, a termék és a technológia megválasztásától az értékesítésig terjedő termelési és értékképző folyamat ökonómiai szemléletű tudatos szabályozásával. A mintegy két évtizede formálódó tananyagunkat több mint húsz szerzőtárs és lektor munkájaként most gyakorlati megfontolásokból négy kötetben jelentetjük meg, amelyek átfogják a mezőgazdasági vállalkozások működésének, a szántóföldi növénytermesztésnek, a kertészeti termesztésnek és az állattenyésztési termelés szervezési és ökonómiai ismereteit. Vissza

Tartalom

Előszó11
Bevezetés13
A szántóföldi növénytermesztés szervezési és ökonómiai alapjai17
A szántóföldi termesztés üzemgazdasági jellemzői17
A vetésszerkezet kialakítása19
A vetésszerkezet kialakításának összefüggései20
A vetésszerkezet kialakításának módszerei22
A növények elhelyezése a szántóföldön24
Az ökológiai gazdálkodás növénytermesztése27
Az őszibúza-termesztés szervezése és ökonómiája29
A termesztés nemzetközi és hazai vonatkozásai29
A termesztés üzemi megítélése31
A termesztés szervezése35
Fajta, tőszám35
Tápanyagellátás36
Talajművelés, talaj-előkészítés37
Vetés38
Növényápolás és gyomirtás39
Öntözés41
Betakarítás, szárítás, tárolás42
A búzaszalma betakarítása43
A termesztés költségei és jövedelmezősége44
A búzatermesztés fejlesztésének lehetőségei46
Az ősziárpa-termesztés szervezése és ökonómiája47
A termesztés célja és üzemi helyzete47
A termesztés szervezése48
A termesztés költségei, jövedelmezősége és fejlesztése50
A tavasziárpa-termesztés szervezése és ökonómiája53
A termesztés célja, üzemi helyzete53
A termesztés szervezése54
Talajerő-gazdálkodás54
Talaj-előkészítés, vetés, növényvédelem56
Betakarítás, szárítás, tárolás56
A termesztés gazdaságossága és fejlesztése58
A kukoricatermesztés szervezése és ökonómiája59
A termesztés jelentősége és helyzete59
A kukoricatermesztés üzemi méretezése62
A termesztés szervezése63
Fajta, tőszám63
Tápanyag-gazdálkodás66
Talajművelés66
A vetés szervezése66
Növényápolás68
Öntözés69
Betakarítás69
A kukoricatermesztés elemzése70
A silókukorica-termesztés szervezése és ökonómiája72
Az üzemág helyzete, jelentősége73
A hibrid megválasztása, fajtaszerkezet73
A silózás szervezése73
A kukoricatermesztés fejlesztésének lehetőségei75
A napraforgó-termesztés szervezése és ökonómiája77
A termesztés jelentősége és üzemi megítélése77
A termesztés szervezése78
Fajta, tőszám78
Tápanyagellátás80
Talajművelés, talaj-előkészítés80
Vetés81
Növényápolás és gyomirtás81
Betakarítás, szárítás, tárolás81
Az üzemág elemzése82
Az őszi káposztarepce termesztésének szervezése és ökonómiája85
Jelentősége és üzemi megítélése85
A termesztés szervezése86
Az üzemág ökonómiai megítélsée91
Az őszi káposztarepce termesztésének fejlesztési lehetőségei94
A szójatermesztés szervezése és ökonómiája95
A hazai szójatermesztés helyzete és jelentősége96
Üzemgazdasági jelentősége96
A termesztés szervezése97
A szója éghajlat- és talajigénye97
Fajta kiválasztása98
Tápanyagellátás99
Talajművelés99
Vetés100
Növényápolás és vegyszeres gyomirtás100
Öntözés102
Betakarítás103
A termesztés költség-jövedelem viszonyai104
Az olajtöktermesztés szervezése és ökonómiája107
A termesztés üzemi megítélése107
A termesztés szervezése108
Tápanyagellátás108
Talajművelés, talaj-előkészítés109
Vetés109
Növényápolás, növényvédelem110
Öntözés111
Betakarítás, szárítás, tárolás112
Az olajtöktermesztés elemzése113
A cukorrépa-termesztés szervezése és ökonómiája117
A termesztés helyzete és jelentősége117
A cukorrépa üzemgazdasági megítélése118
Az üzemág méretezése, vertikális és horizontális kapcsolatai120
A termesztés szervezése122
Talaj- és éghajlatigény123
Fajta, tőszám és elővetemény-igény123
Tápanyag-gazdálkodás124
Talajművelés125
Vetés126
Növényápolás, növényvédelem127
Öntözés129
Betakarítás, tárolás129
Az üzemág ökonómiai megítélése132
Forgóeszközigény és -lekötés132
Jövedelem és jövedelmezőség134
A fejlesztési feladatok és lehetőségek134
A burgonyatermesztés szervezése és ökonómiája137
A burgonya jelentősége137
A termesztés üzemi megítélése138
A termesztés szervezése138
Tápanyag-utánpótlás139
A talaj előkészítése140
Fajtamegválasztás, ültetés140
Növényvédelem és növényápolás141
Öntözés142
Szártalanítás, betakarítás142
Válogatás, tárolás143
Az üzemág ökonómiai elemzése, költség- és jövedelemviszonyai145
A termelésfejlesztés fontosabb tényezői147
A borsótermesztés szervezése és ökonómiája149
A borsótermesztés helyzete, jelentősége149
A borsótermesztés üzemgéazdasági megítélése150
A termesztés szervezése151
A borsótermesztés költségei és jövedelmezősége152
A lucernatermesztés szervezése és ökonómiája157
A lucerna üzemgazdasági megítélése157
A termelésszervezés158
A lucerna termesztésének üzemági kapcsolatai, méretezése és beillesztése a termelési szerkezetbe158
Talaj- és éghajlatigény158
Fajta, tőszám, elővetemény-igény159
Tápanyag-gazdálkodás159
Talajművelés160
A lucerna vetése160
Növényápolás, növényvédelem161
Öntözés161
Betakarítás, tartósítás161
Az üzemág ökonómiai megítélése163
A gazdasági értékelés sajátossága163
A lucernatermesztés forgóeszközigénye és -lekötése164
A lucernatermesztés fejlesztési lehetőségei166
A gyepgazdálkodás szervezése és ökonómiája167
Gazdasági szerepe, üzemgazdasági sajátosságai167
A termesztés szervezése169
Gyepápolás169
Tápanyag-utánpótlás170
Öntözés172
A gyepterületek felújítása173
Feltöréses újratelepítés (töréses felújítás)173
Felülvetéses gyepfelújítás (törés nélkül)174
Gyepfelújítás a gyep-szántó váltóforgóban176
Betakarítás, tartósítás, gyephasznosítás177
Legeltetéses hasznosítás177
Kaszálásos hasznosítás178
A gyepek gazdasági szempontok szerinti csoportosítása, a gyepgazdálkodás ökonómiai megítélése178
A gyepgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei179
Irodalomjegyzék181
Fogalomtár187
Név- és tárgymutató193
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem